Menadzer wyskakujacych okien
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Menadzer wyskakujacych okien
Przeglądarka: -
menadzer wyskakujacych okien -- czy ta funkcjia w mozilli 1.2 beta działa ???
i czy ta funkcjia nie kluci sie z innna -- w skrypyt i pluginy jest opcjia do wylaczenia wyskakiwania okien !!!
u mnie menadzer nie dziala -- to znaczy spodziewam sie ze w momencie wyskoku okienk pojawi sie jakis komunikaz z rzadaniem akceptacji lub odrzucenia wyskoku okienka -- no w kazdym badz razie u mnie sie nic nie dzieje .
i czy ta funkcjia nie kluci sie z innna -- w skrypyt i pluginy jest opcjia do wylaczenia wyskakiwania okien !!!
u mnie menadzer nie dziala -- to znaczy spodziewam sie ze w momencie wyskoku okienk pojawi sie jakis komunikaz z rzadaniem akceptacji lub odrzucenia wyskoku okienka -- no w kazdym badz razie u mnie sie nic nie dzieje .
- e404
Re: Menadzer wyskakujacych okien
e404 pisze:menadzer wyskakujacych okien -- czy ta funkcjia w mozilli 1.2 beta działa ???
Działa - przynajmniej u mnie - na stronie której chcesz zabronić pop-upów robisz tak: Narzędzia -> Zarządzaj wyskakującymi oknami -> Zablokuj wyświetlanie wyskakujących okien przez tą witrynę.
e404 pisze:i czy ta funkcjia nie kluci sie z innna -- w skrypyt i pluginy jest opcjia do wylaczenia wyskakiwania okien !!!
Z tego co wiem to opcja w skrypty i pluginy jest nadrzędna względem menadżera wyskakujących okien
e404 pisze:u mnie menadzer nie dziala -- to znaczy spodziewam sie ze w momencie wyskoku okienk pojawi sie jakis komunikaz z rzadaniem akceptacji lub odrzucenia wyskoku okienka -- no w kazdym badz razie u mnie sie nic nie dzieje .
Nie ma takiego czegoś - jak ci wyskoczy okienko po prostu blokujesz wyświetlanie popupów na tej witrunie i tyle
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Re: Menadzer wyskakujacych okien
Nie ma takiego czegoś - jak ci wyskoczy okienko po prostu blokujesz wyświetlanie popupów na tej witrunie i tyledziała pięknie.
A ja na niektórych stronach mam dalej problem, np. betanews.com.
Zablokowałem popupy na stronie, ostatnio nawet znalazłem ukrytą ramkę na bannerze, otworzyłem w nowym panelu, zablokowałem witrynę (inny serwer) z bannerem i dalej wyskakuje. Co ciekawe, nie za każdym razem.
Kasowałem też XUL.mfl, myśląc, że pozostałości siedzą w cache'u, ale to wraca jak bumerang i wyskakuje znowu...
- monter
- Z nami od: 19 września 2002, 12:54
Dla mnie "Menadżer wyskakujacych okien" w obecnej formie jest zupełnie bezużyteczny gdyż nie zabezpiecza mnie on przed wyskakującymi pop-up'ami na nowych stronach, tylko na tych które już odwiedziłem.
Więc gdy surfuje po sieci w poszukiwaniu informacji to jestem skazany na wyskakujące okienka.
Mogę je oczywiście zablokować - z tym że zablokuję wszystko, ale niektóre witryny których używam potrzebuja pop-up'ów (naprzykład w celu zalogowania sie - wtedy znów muszę wchodzić do opcji i wyłączać ich blokowanie).
Dużo bardziej użyteczne było by działanie menadżera przeciwne do obecnego.
Mam na myśli dodawanie do listy witryn którym pozwalamy na otwieranie okienek, podczas gdy wszystkie pozostałe mają tę możliwość zablokonwaną.
Tym sposobem nie bylibyśmy narażeni na otwieranie się okienek na nieodwiedzanych przez nas dotąd stronkach, a te których pop-up'ów poprzebujemy działały by sobie w najlepsze.
Najbardziej rozsądne wydaje mi się rozwiązanie dwukierunkowe - to znaczy:
1) przeglądarka otwiera wszystkie okienka z wątkiem tych na liście blokowanych
2) przeglądarka blokuje wszystkie okienka z wyjątkiem tych na liście odblokowanych
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Więc gdy surfuje po sieci w poszukiwaniu informacji to jestem skazany na wyskakujące okienka.
Mogę je oczywiście zablokować - z tym że zablokuję wszystko, ale niektóre witryny których używam potrzebuja pop-up'ów (naprzykład w celu zalogowania sie - wtedy znów muszę wchodzić do opcji i wyłączać ich blokowanie).
Dużo bardziej użyteczne było by działanie menadżera przeciwne do obecnego.
Mam na myśli dodawanie do listy witryn którym pozwalamy na otwieranie okienek, podczas gdy wszystkie pozostałe mają tę możliwość zablokonwaną.
Tym sposobem nie bylibyśmy narażeni na otwieranie się okienek na nieodwiedzanych przez nas dotąd stronkach, a te których pop-up'ów poprzebujemy działały by sobie w najlepsze.
Najbardziej rozsądne wydaje mi się rozwiązanie dwukierunkowe - to znaczy:
2) przeglądarka blokuje wszystkie okienka z wyjątkiem tych na liście odblokowanych
- sir_yoki
- Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30
sir_yoki pisze:Dla mnie "Menadżer wyskakujacych okien" w obecnej formie jest zupełnie bezużyteczny gdyż nie zabezpiecza mnie on przed wyskakującymi pop-up'ami na nowych stronach, tylko na tych które już odwiedziłem.
Dokładnie. już dawno monitowałem o opcję
ZABLOKUJ WSZYSTKIE Z WYJĄTKIEM:
-- xxxxxx
-- yyyyyy
-- zzzzzzz
sir_yoki pisze:Dużo bardziej użyteczne było by działanie menadżera przeciwne do obecnego.
Popieram na maksa
mgr inż. inż. Ja
- tristan
- Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
sir_yoki pisze:Najbardziej rozsądne wydaje mi się rozwiązanie dwukierunkowe - to znaczy:
Moim zdaniem takie rozwiązanie nie ma wad, ma natomiast tą podstawową zaletę, że robi Mozillę bardziej, jak to mówią amerykańce, flexible, czyli można ją lepiej dostosować do swoich potrzeb. Jeśli o mnie chodzi, jestem za, a nawet ZA
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
A tak przy okazji - chciałem sprawdzić, jak ten cały Mantis działa, więc zgłosiłem ten pomysł - pozycja 271. Czy w Mantisie się jakoś głosuje na bugi/propozycje?
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Mantis...
Do Mantis jest sens coś wrzucać jeśli problem dotyczy Mozilli PL. A to życzenie wyraźnie dotyczy mozilla.org. Te rzeczy to do bugzilla.mozilla.org, niestety...
(Przerwa na szukanie w b.m.o)
No i dobre wieści: "pod spodem" wszystko jest gotowe do używania listy "zezwoleń na wyskakiwanie".
Gorsze wieści: brak jeszcze UI do konfigurowania. Pewnie zechcą połączyć to wszystko w jeden "popup manager".
IMHO, wrzucanie takich rzeczy do Mantisa to strata czasu - ktoś musi potem rozpatrzeć ten błąd, stwierdzić że dotyczy m.org, śledzić czy już naprawione itd. Mantis to nie automat, to ludzie...
(Przerwa na szukanie w b.m.o)
No i dobre wieści: "pod spodem" wszystko jest gotowe do używania listy "zezwoleń na wyskakiwanie".
Gorsze wieści: brak jeszcze UI do konfigurowania. Pewnie zechcą połączyć to wszystko w jeden "popup manager".
IMHO, wrzucanie takich rzeczy do Mantisa to strata czasu - ktoś musi potem rozpatrzeć ten błąd, stwierdzić że dotyczy m.org, śledzić czy już naprawione itd. Mantis to nie automat, to ludzie...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
sir_yoki pisze:Dużo bardziej użyteczne było by działanie menadżera przeciwne do obecnego.
No w tej chwili jest tylko jedno lekarstwo na tę przypadłość. Instalacja i używanie Feniksa (Phoenixa). Tam dokładnie tak to rozwiązano. Jeśli jakieś popupy zostały zablokowane to na dole jest ikonka, która o tym informuje.
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Menadżer wyskakujących okien - propozycja filtrów
W konfiguracji pewnego (chyba mało popularnego) serwera WWW znalazłem filtry blokujące otwieranie niektórych stron wg hostów i nazw katalogów.
Cytuję (w skrócie):
Security Host Filter
Host to Filter (via Proxy) Description
ad.linkexchange.com - LinkExchange Ad Server
*.focallink.com - All Focallink Ad Servers
*.playboy.com - Get back to work
ad.doubleclick.net
ads.msn.com
ads.zdnet.com
ads?.zdnet.com
ad.infoseek.com
ads.infospace.com
*.linkexchange.com
*.adswap.com
*.bannerswap.com
Security URL Filter
URL to Filter (via Proxy) Description
/ad/* No AD pages/images
/advertising/* No advertising pages/images
/banners/images/*
/adverts/*
/ads/*
/adlink/*
/?/ads/*
/adv/*
/ad_images/*
/img/ads/*
/adbanner/*
/doc/sponsors/*
Dla polskich serwerów możnaby dodać np.
*.prv.pl
portal.republika.pl albo
/popup/* itp.
Może właśnie jako opcję dołożyć listę "znanych" popupów do menadżera?
Cytuję (w skrócie):
Security Host Filter
Host to Filter (via Proxy) Description
ad.linkexchange.com - LinkExchange Ad Server
*.focallink.com - All Focallink Ad Servers
*.playboy.com - Get back to work
ad.doubleclick.net
ads.msn.com
ads.zdnet.com
ads?.zdnet.com
ad.infoseek.com
ads.infospace.com
*.linkexchange.com
*.adswap.com
*.bannerswap.com
Security URL Filter
URL to Filter (via Proxy) Description
/ad/* No AD pages/images
/advertising/* No advertising pages/images
/banners/images/*
/adverts/*
/ads/*
/adlink/*
/?/ads/*
/adv/*
/ad_images/*
/img/ads/*
/adbanner/*
/doc/sponsors/*
Dla polskich serwerów możnaby dodać np.
*.prv.pl
portal.republika.pl albo
/popup/* itp.
Może właśnie jako opcję dołożyć listę "znanych" popupów do menadżera?
monter.FM
Archiwum JW23, parodie, miksy muzyczne, polityczne, programowe...
Archiwum JW23, parodie, miksy muzyczne, polityczne, programowe...
- monter
- Z nami od: 19 września 2002, 12:54
sir_yoki pisze:[...]
[...]
Jestem jak najbardziej ZA - dobry pomysł - proste, łatwe i skuteczne!
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Okienka
Rozwiązanie dwukierunkowego działania, zaproponowane przez Sir Yoki'ego, jest wspaniałe, z tym, że wskazane by było jeszcze urządzenie sygnalizacyjne, jak opisane przez Quirisa. Bowiem wchodząc na nową, nieznaną stronę, nie znamy jej działania i może się okazać, że jakieś zablokowane okienko jest ważne (np. do zalogowania, jakiś spis treści, itp. - fantazja łebmajstrów i łebmajsterzyc nie zna granic). Stąd mogą wynikać różne problemy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Re: Mantis...
E2rd pisze:Do Mantis jest sens coś wrzucać jeśli problem dotyczy Mozilli PL. A to życzenie wyraźnie dotyczy mozilla.org. Te rzeczy to do bugzilla.mozilla.org, niestety...
Niby racja, ale zawsze można do wersji PL dodać taką funkcję, której nie ma w .org
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite