MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Brudne Misie

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Brudne Misie

Postautor: LarryN » 27 listopada 2002, 15:27

Przeglądarka: -

Tak samo poszło na stronie opery:

...że użytkownicy Opery i Mozilli dużo częściej będą mieć wspólne zdanie, niż odmienne. Czego Wam i sobie życzę.

Panowie naszym głównty 'wrogiem' jest IE. Bo może Opera nie nadąża za standardami, ale je goni, a MISie robią własne.

Może byśmy się tak dogadali i zaczeli przyznawać nagrody i natynagrody róźnym stronom. Myślę, ze gdyby były one nadawane, odpowiednio rzadko (ale bardziej nobilutująca), róźne Chipy, Entery itp. mogłyby się zainteresować a wyobraźcie sobie jaki to obciach doastać Brudnego-Misia, czyli anty nagrodę, za nie trzymanie się standardów i olewanie klientów ;-)))
A z drugiej strony, cześć portali z przyjemnością wstawiała by sobie 'jaszczurkę w operze', jako symbol profesjonalnej pracy.

Co wy na to?
LarryN
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Re: Brudne Misie

Postautor: mm_ » 27 listopada 2002, 15:58

m$sie nie jest wrogiem.

Wrogiem jest micro$soft - sam pracuje nad standardami w3c... a jak przychodzi co do czego to ma to w głębokim poważaniu. Głównie po to by inni nie byli w stanie nadrobić do nich dystansu.

To oczywista polityka monopolisty. I dla konkurencji m$ie najlepiej by było gdyby np. opera obsługiwała JScript i JavaScript identycznie.

Mozilla na pewno nie jest po to by z kimkolwiek konkurować...
mm_

Postautor: LarryN » 27 listopada 2002, 16:51

mm_ pisze:m$sie nie jest wrogiem.

Wrogiem jest micro$soft - sam pracuje nad standardami w3c... a jak przychodzi co do czego to ma to w głębokim poważaniu. Głównie po to by inni nie byli w stanie nadrobić do nich dystansu.

To oczywista polityka monopolisty. I dla konkurencji m$ie najlepiej by było gdyby np. opera obsługiwała JScript i JavaScript identycznie.

1.)
Masz rację,o czywiście, użyłem skrótu myślowego.
2.)
Nie wiem po co jest mozilla, ale na pewno stan faktyczny jest taki, że konkuruje, ludzie z nią związanie (oczywiście nie wszyscy) toczą krucjatę. Czego przykładem jest ostatnia walka Opera vs. Mozilla.
I ja myślę, że jest to fajne... Można się z kimś (czymś) identyfikować. Szalikowce mają swoje Legie, Wisły itp. my mamy przeglądarki. Dopoki nie zniżamy się do ich poziomu (szalikmowców), walczymy czysto, koncetrując się na samorozwoju a nie na gnojeniu innych to wszystko jest ok.

Hr. Larry De Ormond
"Mozilla Akabar"
(Mam nadzieję, że nie ma tu żadnych islamski fundamentalistów).
LarryN

Postautor: Wojciech » 27 listopada 2002, 17:00

LarryN pisze:Co wy na to?

Super! Popieram i dziękuję za poparcie moich wypowiedzi nawołujących do zgody i konstruktywnych dyskusji!!! :D :D :D
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: andol » 27 listopada 2002, 18:05

LarryN pisze:
mm_ pisze:Nie wiem po co jest mozilla, ale na pewno stan faktyczny jest taki, że konkuruje, ludzie z nią związanie (oczywiście nie wszyscy) toczą krucjatę. Czego przykładem jest ostatnia walka Opera vs. Mozilla.
I ja myślę, że jest to fajne... Można się z kimś (czymś) identyfikować. Szalikowce mają swoje Legie, Wisły itp. my mamy przeglądarki. Dopoki nie zniżamy się do ich poziomu (szalikmowców), walczymy czysto, koncetrując się na samorozwoju a nie na gnojeniu innych to wszystko jest ok.

Myślę, że to porównanie jest nie na miejscu. Nie wypiłeś przypadkiem jakiegoś piwka?
Korzystam z Opery (no, chyba że chcę sprawdzić, czy na stronioe ATI nie ma nowszych driverów) dlatego, że ta przeglądarka jest moim zdaniem najlepsza. Zwykle przeglądam sieć w celu poszukiwania pewnych (interesujących mnie) informacji. I w 99.97% je znajduję...
A szalikowcy i innego typu ekstrema mnie nie interesują. Po prostu używam tego, co jest dla mnie najlepsze. Może to się nazywać Opera, Krowa czy Mozilla. Nazwa nie jest istotna. Od jakichś 2 lat interesuje mnie (i jest wystarczająca) funkcjonalność Opery. Nie wiem komu mam dziękować za to "objawienie.
Zaznaczam, że poprzednio" byłem użytkownikiem Mosaika, Netsscape'a 2.x, potem 3.x oraz 4.x... I z tej perspektywy (kolesia, który korzystał z IE jedynie na gościnnych występach) - Opera jest wciąż The Best. Tyle po wypiciu paru drinków...
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: LarryN » 27 listopada 2002, 18:16

To było tak z przymrużeniem oka. :wink:
andol pisze:[...] Opera jest wciąż The Best.[...]

Ja na to:Mozilla jest de best. bo...

I o tym właśnie pisałem.

A co do porównania, to chodziło mi raczej o podkreślenie 'atawistycznej' potrzeby człowieka przynależenia do jakiejś grupy. Zwróć uwagę jak gorąca dyskusja się wywiązała, o jakieś pierdoły: CSS, Java Scripty, wygląd. Pomyśl o oskarżaniu ciebie o jakieś machlojki. (Twoja argumentacja przekonuje mnie w 100%, uważam, że tworcy tej strony także powinni podczepić ją do ranking.pl i okazałoby się, że nie zmieni to popularności Mozilli.)

A jaki to ma wpływ na życie chrabąszczy?
LarryN

Postautor: andol » 27 listopada 2002, 18:38

LarryN pisze:A jaki to ma wpływ na życie chrabąszczy?

Taki, ze jedni trzymają je w słoikach, a inni pozwalają im po prostu żyć. ;-)
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: marcoos » 27 listopada 2002, 21:10

Ha! To zależy, co przez to rozumiesz.

Mozilla z mozilla.org nie ma na celu z niczym konkurować. Bo to, co tam można sobie ściągnąć to oficjalnie są "test builds".

Ale już to, co z niej powstaje - Netscape - ma jak najbardziej konkurować z produktem Billa G.

IMHO warto by to wspierać. A czy Mozillę nazwiesz Mozilla, MozillaPL, Phoenix, Beonex, Galeon, AOL/Mac, BeZilla, Chimera, ...wstaw_tu_nazwe_twojej_dystrybucji_Mozilli..., czy po prostu Netscape - to już kwestia drugorzędna. Bo nie ma różnicy, czy promujesz Netscape czy Mozillę.

Analogicznie - GNU/Linux nie musi i nie konkuruje z Windows.
Ale już Red Hat Linux (w Polsce to-to się teraz Aurox zowie ;)) musi i konkuruje, Mandrake musi i konkuruje...

I jak nie będą konkurować, to za 5 lat obudzimy się w świecie, gdzie będzie Windows.NIET Longhorn Second Edition z Service Pack nr. 8736234 z MSIE 9.0 Service Pack 122123456. I nic innego.

PS.
W starych (4.x) Netszkapach dla Linuksa na końcu readme był taki tekst:
And remember: It's spelled N-e-t-s-c-a-p-e, but it's pronounced "Mozilla".
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: wariat » 28 listopada 2002, 01:05

LarryN pisze:Tak samo poszło na stronie opery:
Może byśmy się tak dogadali i zaczeli przyznawać nagrody i natynagrody róźnym stronom. Myślę, ze gdyby były one nadawane, odpowiednio rzadko (ale bardziej nobilutująca), róźne Chipy, Entery itp. mogłyby się zainteresować a wyobraźcie sobie jaki to obciach doastać Brudnego-Misia, czyli anty nagrodę, za nie trzymanie się standardów i olewanie klientów ;-)))
A z drugiej strony, cześć portali z przyjemnością wstawiała by sobie 'jaszczurkę w operze', jako symbol profesjonalnej pracy.
LarryN

A czym jest wg. Ciebie button ValidW3C czy Valis CSS2 ... a na ilu portalach go widziales? Bo rozumiem ze de facto ten potwor w operze to wlasnie valid powyzsze ... albo zle czytam.
Tak czy inaczej pomysl sluszny ale trudny do zrealizowania ... w sensie naglosnienia i spowodowania zainteresowania/oddzwieku ... IMO
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Wróć do Promocja