Witam.
Jak mozna sprawdzic czy pobrana wiadomosc zawiera jakies zalaczniki ? Bo nie ma w liscie wiadomosci kolumny ktora informowalaby o tym czy wiadomosc ma zalacznik czy nie. Czy mozna skonfigurowac jakas regule podobnie jak w outlook express zeby np. wiadomosc byla podswietlona jest zawiera zalacznik?
pozdrawiam!
Kurier Poczty a zalaczniki w wiadomosciach
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
ale...
Przeglądarka: -
owszem, jest... ale niezbyt rzuca sie to w oczy.
a czy kurier poczty jest podatny na ten sam blad co outlook ktory poprzez odpowiednio spreparowana wiadomosc w HTML uruchamia zalacznik ?
a czy mozna ustawic jakis filtr dla wiadomosci ktora jest w html lub posiada zalacznik zeby byla np. podswietlona na czerwono? co trzeba wpisac w kreatorze filtrow ?
pozdr.
a czy kurier poczty jest podatny na ten sam blad co outlook ktory poprzez odpowiednio spreparowana wiadomosc w HTML uruchamia zalacznik ?
a czy mozna ustawic jakis filtr dla wiadomosci ktora jest w html lub posiada zalacznik zeby byla np. podswietlona na czerwono? co trzeba wpisac w kreatorze filtrow ?
pozdr.
- borys
Re: ale...
borys pisze:owszem, jest... ale niezbyt rzuca sie to w oczy.
Mozilla nigdy nie uruchamia załączników. A co do wiadomości w HTML, nie wiem czy ta opcja będzie w 1.0 ale w codziennych kompilacjach (później 1.0 Alpha) jest opcja pozwalająca na wyświetlanie listów w HTML jako:
-HTML
-Tekst
-Okrojony HTML
Filtry... Ponieważ większość maili w HTML jest wysyłana z programu Outlook to można zastosować taki trik:
1. Tworzymy nowy filtr
2. W menu kryterium wybieramy dostosuj (menu kryterium z opcjami Nadawca, Data, Temat, itd.)
3. Dodajemy nowy nagłówek X-Mailer
4. W polu zawiera wpisujemy Microsoft Outlook
5. Wybieramy akcję
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
Re: ale...
GmbH pisze:borys pisze:owszem, jest... ale niezbyt rzuca sie to w oczy.
Mozilla nigdy nie uruchamia załączników. A co do wiadomości w HTML, nie wiem czy ta opcja będzie w 1.0 ale w codziennych kompilacjach (później 1.0 Alpha) jest opcja pozwalająca na wyświetlanie listów w HTML jako:
-HTML
-Tekst
-Okrojony HTML
Filtry... Ponieważ większość maili w HTML jest wysyłana z programu Outlook to można zastosować taki trik:
1. Tworzymy nowy filtr
2. W menu kryterium wybieramy dostosuj (menu kryterium z opcjami Nadawca, Data, Temat, itd.)
4. W polu zawiera wpisujemy Microsoft Outlook
5. Wybieramy akcję
niby tak, ale nie chce zeby wszystkie maile wysylane z outlooka mialy byc podswietlane. chce podswietlic tylko te, ktore maja jakis zalacznik lub sa zapisane w formacie HTML, jak to zrobic?
- borys
no i jeszcze jedno...
no i jeszcze jedno: kurier poczty nie pokazuje zadnej ikonki zalacznika jesli wiadomosc ma zalacznik, gdzie ta ikonke wlaczyc??? bo u mnie wiadomosc z zalacznikiem jest oznaczana jak reszta innych nie posiadajacych zalacznika
- borys
Filtr na załączniki
borys pisze:GmbH pisze:Filtry...
niby tak, ale nie chce zeby wszystkie maile wysylane z outlooka mialy byc podswietlane. chce podswietlic tylko te, ktore maja jakis zalacznik lub sa zapisane w formacie HTML, jak to zrobic?
Można spróbować dodać nowy nagłówek Content-Type i ustawić 'contains -> multipart/mixed' - chyba tak się oznacza post z załącznikami?
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Re: Filtr na załączniki
E2rd pisze:borys pisze:GmbH pisze:Filtry...
Można spróbować dodać nowy nagłówek Content-Type i ustawić 'contains -> multipart/mixed' - chyba tak się oznacza post z załącznikami?
no ok, ale niektorzy pisza ze mozilla powinna oznaczyc wiadomosc z zalacznikiem ikonka ze spinaczem, a czegos takiego u mnie nie ma, mam mozille build id 2002051006 i gdzie ta ikonke wlaczyc ???
- borys
borys pisze:no ok, ale niektorzy pisza ze mozilla powinna oznaczyc wiadomosc z zalacznikiem ikonka ze spinaczem, a czegos takiego u mnie nie ma, mam mozille build id 2002051006 i gdzie ta ikonke wlaczyc ???
U mnie widać - na lewo od tytułu wiadomości na liście wiadomości jest ikonka i zawsze jest przeszyta spinaczem, jeśli są załączniki.
Gorzej, jeśli ktoś wysyła ci obrazek w "treści" poczty HTML-owej - nie jest to wtedy załącznik i taka wiadomość ma standardową ikonkę. Ale przynajmniej Mozilla wysyła to jako Content-Type: multipart/related. Jeśli taki jest standard, to mógłbyś po tym filtrować...
- E2rd
- Moderator
E2rd pisze:borys pisze:no ok, ale niektorzy pisza ze mozilla powinna oznaczyc wiadomosc z zalacznikiem ikonka ze spinaczem, a czegos takiego u mnie nie ma, mam mozille build id 2002051006 i gdzie ta ikonke wlaczyc ???
U mnie widać - na lewo od tytułu wiadomości na liście wiadomości jest ikonka i zawsze jest przeszyta spinaczem, jeśli są załączniki.
Gorzej, jeśli ktoś wysyła ci obrazek w "treści" poczty HTML-owej - nie jest to wtedy załącznik i taka wiadomość ma standardową ikonkę. Ale przynajmniej Mozilla wysyła to jako Content-Type: multipart/related. Jeśli taki jest standard, to mógłbyś po tym filtrować...
to moja mozilla jest jakas chora bo nie pokazuje zadnego spinacza tylko kazda nowa wiadomosc jaka przyjedzie oznaczona jest koperta ze skierowana do niej zielona strzalka... a spinacza "ani widu, ani slychu".
- Gość
Anonymous pisze:to moja mozilla jest jakas chora bo nie pokazuje zadnego spinacza tylko kazda nowa wiadomosc jaka przyjedzie oznaczona jest koperta ze skierowana do niej zielona strzalka... a spinacza "ani widu, ani slychu".
No faktycznie! Jak przyjdzie świeża poczta, to jest bez spinacza! Zaznaczenie listu jako przeczytanego (np. klik w zieloną kropę) tylko chowa zieloną strzałkę - spinacza nadal nie ma. Dopiero otwarcie listu powoduje, że Mozilla sobie odhacza, że ma załącznik i spinacz się pojawia.... Moz RC2, Modern skin.
Zgłoś buga w bugzilli, bo to chyba nie powinno być tak, przynajmniej w przypadku poczty POP.
- E2rd
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite