Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
noname pisze:hej. to moj pierwszy post na tym forum i od razu problem. nie umiem skonfigurowac thunderbird (jedynie, co mi dzialal, o jak skonfigurowale outlook i dalem import ustawien 8) ). chodzi mi o to ze to nie jest jasne, co mam wpisac:
=> nazwa konta: (podane info sa potrzebne do wysylania wiad. jak nie wiesz to skontaktuj sie z dostaawca neta... to powyzej pisze): mam konto "nazwa@poczta.onet.pl" (prosze, wypelnijcie mi to, bo jest to fajne narzedzie)
=> konfiguracja serwera:
a) nazwa:
b) user:
c) uzyj bezpiecznego uwierrzytelniannia ?
d) uzyj ssl ?
=> serwer poczty wychodzacej:
a) nazwa serwera:
b) uzywaj identyfikatora uzytkownika oraz hasla (tu ma byc
nazwa@poczta.oent.pl? - tu jest literowka!//sam dopisalem

)
c) uzyj szyfrowane polaczenie typu: ?
[przydaloby sie jakis taki malutenki artykul//jak sie pisze ten wyraz??? co tu powpisywac na kazdy serw. (pop3 to na onecie: pop3.poczta.onet.pl, smtp: smtp.poczta.onet.pl)]
z gory dzieki, bo mysle ze mnie uratujecie
pozdrowienia ze Slaska

a wiec, dla potomnosci

pisze, niech wszyscy majacy poczte na onecie wiedza (jakby co to moznaby ten post wykorzystac, ja pisze o onecie, wy napiszcie o innnych, skleimy to moze i wyjdzie takie How-to?, mysle ze to good idea, co wy na to?, a wiec pisze:
(poczta nazywa sie
nazwa@poczta.onet.pl)
=> nazwa konta:
nazwa@poczta.onet.pl
=> domyslna toszamosc- cale wypisujesz jak chcesz
=> konfiguracja serwera:
a) nazwa: pop3.poczta.onet.pl (port 110)
b) user:
nazwa@poczta.onet.pl
c) uzyj bezpiecznego uwierrzytelniannia ? nie
d) uzyj ssl ? nie
=> serwer poczty wychodzacej:
a) nazwa serwera: smtp.poczta.onet.pl
b) uzywaj identyfikatora uzytkownika oraz hasla tak!
- uzytkownik:
nazwa@poczta.onet.pl
c) uzyj szyfrowane polaczenie typu: brak
na takich ustawieniach chodzi
pomyslcie jeszcze nad ta moja propozycja, bo jak ludzie widza jak to trzeba skonfigurowac to normalnie czesto robia wielkie oczy i nie wiedza o co chodzi. u mnie na takich ustawieniach chodzi, sprawdzcie mnie, bo moglem zrobic blad. apeluje, zeby kazdy napisal takie cos wzorujac sie na swoich ustawieniach, bo duzo osob ma rozne serwery, to malym nakladem sil mozemy duuuuuuzo zdzialac i rozpowszechnic tego thunderbird'a

ale sie rozpisalem... i zebyscie nie mysleli, ze sie czasem na forum rzadze czy cos w tym stylu. czasem sa tacy ludzie, ale mysle ze Wy jestescie ok. amen.
ps. moge sie podjac nawet sklejenia tego materialu, jak ktos w ogole sie tym zainteresuje.
pozdrowienia- noname