MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Znowu falszywie o Mozilli :( !

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Znowu falszywie o Mozilli :( !

Postautor: cpu » 28 listopada 2002, 20:28

Przeglądarka: -

Gazeta Wyborcza dodatek "Komputer" 26.11.2002

...Nie trzeba dodawac ze Opera na glowe bije szybkoscia obydwie netscapopodobne "kobyly" (Mozilla i Netscape Navigator...

Nie wiem o co tu chodzi bo czytam ten dodatek i pare miesiecy temu (gdy wyszla wersja Mozilli 1.0) pare kolejnych numerow bylo poswiecone Mozilli - jaka to ona szybka - temat numeru, powazne zagrozenie dla M$ IE, caly artykul o projektach wtyczek, najlepsze wtyczki itp itd... - Mozilla byla super cool mega wpas i inne ale do czasu... - widac ze na naszym rynku malo jest gazet prawdziwie fachowych (po wpadkach Entera - jestem tego coraz bardziej pewien) i niestety redaktorzy zmieniaja zdanie jak im to pasuje (czyt. wiecej tekstu wiecej kasy)

Ze swojej strony moge jeszcze dodac kolejna opinia "znawcy" przez ktorego oprogramowanie open source jest marginalizowane i z gory odtracane przez poczatkujacego uzytkownika (bo mysli on ze Mozilla jest duza i wolna) - martwi mnie to ogromnie ale kogo na tym forum nie? :D

Mam jeszcze taka propozycje moze napiszemy wspolnie list (chodzi o jak najwiecej podpisow lub wyslnych kopii) aby ratowac dobre imie Mozilli i zazadamy sprostowania w najblizszym numerze (moze poskutkuje) bo o ile ostani przypadek (patrz post Falszywie o Mozilli) byl marginalny i sprowadzal sie do strony to tu ta informacja "poszla" w kraj...
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: hADeSik » 28 listopada 2002, 20:56

Gazeta Wyborcza chyba nie jest pismem informatycznym (nawet nie wiedziałem, że mają dodatek 'Komputer') ale pomijając tą kwestię, to o ile się orientuję zazwyczaj zwycięża kwestia pieniędzy, a wszelkie testy (tzn. ich wyniki) zależą od tego kto zlecił ich przeprowadzenie...

Smutne, ale chyba prawdziwe...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: cpu » 28 listopada 2002, 21:01

Wiem ze GW pismem informatycznym nie jest ale stara byc sie jego namiastka dajac takie wlasnie rady...
Moze i ty hADeSiku nie wiedziales ale trzeba spojrzec ile egzemplarzy tej gazety jest sprzedawane (jakies 600 tys dziennie) wiec zobacz jak ogromna jest skala przeklamania i wlasnie dlatego nie powinnismy czytac tego obojetnnie...!
cpu

Postautor: Olhado/256 » 28 listopada 2002, 21:10

Z tym listem i publicznym sprostowaniem to jest kiepski pomysł. Jak udowodnisz gościom z Gazety, że Mozilla nie jest wolniejsza od Opery i nie jest "netszkapopodobną kobyłą"?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: wariat » 28 listopada 2002, 21:19

To wszystkonic nie da ... w gazetach mozna pisac glupoty bo rpzecieny czytelnik i tak si enie zna ... taka zycia ... vide artykul o paralotniarstwie w ostatnim playboyu ktory doprowadzil do zabicia smiechem wielu glajciarzy, podobnie opisywany powyzej tekst porownujacy mozille z opera ...

Jest tylko jeden sposob ... i to wcale nie znaczy ze skuteczny ... napisac wlasny tekst. Dobry tekst i prawdziwy, napisany zgodnie ze sztuka czyli bezstronnie ... jesli taki tekst powstanei, mozna pochodzic po redakcjach zaczynajac od najwiekszych ... jesli tekst pojdzie to oni nawet za niego zaplaca i wystarczy na piwo ... no moze dwa ;-)
Jesli porownanie bedzie bardzo udezalo w M$ nie dobrze bo szanse maleja, ale jesli bedzie atakowalo M$ miedzy wierszami to jest szansa ze tekst przejdzi ei bedzie mozna go cytowac na kazdej stronie internetowej o Mozilli OPerze i innych ...

Jesli wiec ktos ma ochote, lekka reke i czas na wykonanie testow, zmontowanie screenshotow, opisanie mozliwosci i ich porownanie, oraz wystarczajaco dobrze zna porownywane produkty (IE + OE, Mozilla, Opera + klient poczty jesli jest) to byc moze powstanie cos co bedzie propagowalo z jednej strony OPenource z drugiej wskaze przecietnemu lajkonikowi ze jest cos innego niz IE.

Ostatnia sprawa ... bede kombinowal z tym zakladaniem konta firmowego ... juz niedlugo. Wiem, ze mBank ten teges .. licze na to, ze w zwiazku z powyzszym MultiBank rowieniz, bo to praktycznie to samo a mi bardzij pasuje (ma okienka gdzie mozna wplacac kase).
Bylem w Multibanku i rozmawialem, zapytalem co wiedza o kompatybilnosci z czym innym niz IE ... nic nei wiedzieli ... od niechcenia stzrelilem, ze mBank jest znany w "srodowisku" z tego, ze bardzo dobrze dziala nei tylko pod Win i jest polecany z tego miedzy innymi powodu i ze ty;lko dlatego ja tu np estem ... taka opinia ma szanse isc w gotre poczta pantoflowa, bo pan poda ja jako ciekawostke innemu panu i ... nic sie nei stanie, ale moze ... ;-)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: cpu » 28 listopada 2002, 21:53

No wiecie zgadzam sie ze to raczej nic nie da ale mozna sprobowac tym bardziej ze dowodem jest ich wlasne archiwum - moga sobie popatrzec co pisali wczesniej a co teraz pisza - dziennikarska rzetelnosc?:)
No i my jako ludzie Mozilli :D bedziemy miely satysfakcje ze cos zrobilismy...

CO WY NA TO?
cpu

Postautor: wariat » 28 listopada 2002, 23:25

jesli masz az tyle samozaparcia zredaguj maila i poslij do nich ... jesli wogule odpisza daj znac tutaj na forum, choc ja bym razej na wiele nie liczyl ;-)))
Pozatym skoro mozna wydawac ksiazki o HTMLu nie znajac do konca zasad jakie panuja w tym swiecie i przeciez ZALOZEN samego HTMLa jako platformy niezaleznej od srodowiska to co dopiero mowic o jakim artykule w gazecie ... pod jednym i drugim tekstem w GW pewnie podpisali sie inni ludzie ... maja inen zdanie i tyle ...
MSZ mozna wiec napisac do nich z prosba o wyjasnienei
mozna napisac, ze tu pisali tak a tu pisza tak a fakty sa takie
mozna napisac we wstepie ze pisali tak teraz pisza tak a ponizej zalozyc propozycje tekstu ktory moga sobie wydrukowac jesli maja ochote a ktory bedzie rzetelnei porownywal Moz/NS z Opera i msie
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: marcoos » 29 listopada 2002, 10:06

widac ze na naszym rynku malo jest gazet prawdziwie fachowych (po wpadkach Entera - jestem tego coraz bardziej pewien)

Ja wymienię jedyne dwie fachowe IMHO gazety: Software 2.0 i Linux Plus (pomijam jakieś pisma specjalistyczne wydawane w pięciu czy dziesięciu egzemplarzach przez Polską Izbę Informatyki).

Za fachowy uchodzi takze PC Kurier (chociaz jak widze przechwałki w stylu "redakcja korzysta z oprogramowania Microsoft" w stopce redakcyjnej, to obiektywność ta budzi u mnie pewne watpliwosci ;))

Enter? Enter od 2 lat obniża swój poziom konsekwentnie. To nie są "wpadki" - to wygląda na umyślną politykę redakcji i wydawcy. Zrobić z ambitnego pisma podróbę "Kąpóter Śfiata".

A "Gazeta Wybiórcza"... Pomysł na list pt. "wczoraj pisaliście tak, a dzisiaj siak" jest niezły. Ale wątpię, żeby to opublikowali.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Wróć do Promocja