MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nvu 0.80 i 0.81 pl-PL

Tematy specyficzne dla edytora stron Nvu i Kompozytora Stron z pakietu Mozilla

Moderator: Pomocy?!

Postautor: gand » 15 lutego 2005, 12:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Mysle, ze temat jest na tyle ciekawy i "nieprzeorany" (w googlach nie znalazlem dyskusji na ten temat jeszcze), ze mozemy poswiecic chwile na jego rozpatrzenie.
Dla mnie sytuacja wyglada tak:
Wole slowo wlasciwosc. Uwazam, ze brzmi ono dobrze i oddaje znaczenie. Komponuje sie tez z reszta aplikacji, w ktorej sa wlasciwosci.
W calym tlumaczeniu Firefoksa, ktory uznajemy za wzorowy wystepuje jedno "wlasnosc":
/pl-PL/dom/chrome/dom/dom.properties, line 6
DocumentAllUsed=Zastosowano niestandardow wlasnosc document.all. Zamiast tego uzyj metody document.getElementById() ze standardu DOM W3C.

Natomiast "wlasciwosc" wystepuje wszedzie:
W bookmarkach (Wlasciwosci zakladek))
http://lxr.mozilla.org/l10n/source/pl-P ... kmarks.dtd
W meta-data:
http://lxr.mozilla.org/l10n/source/pl-P ... .dtd?raw=1
Nawet w CSS (sic!):
http://lxr.mozilla.org/l10n/source/pl-P ... properties
..

Jeszcze w download managerze, managerze drukowania i innych miejscach: http://lxr.mozilla.org/l10n/search?string=ciwo

Generalnie mozemy zatem chyba uznac, ze slowo wlasciwosc jest znacznie czesciej uzywane w kontekscie naszych aplikacji. Patrzac wiec z tego punktu uwazam, ze powinnismy kontynuowac, zwlaszcza, ze sam je wole :)

Ale! Jezeli faktycznie, wlasnosc CSS jest czyms INNYM niz wlasciwosc zakladek, albo wlasciwosc drukowania. lub tez faktycznie wlasnosc jest zatwierdzona forma (choc tego akurat w googlach nie sposob ustalic, wydaje sie, ze ludzie uzywaja naprzemiennie) mozemy na sztywno pozamieniac.
Pytanie czy warto - jesli to nie jest standard, a kiedys stanie sie, zawsze mozemy zmienic - regexp i po bolu :)
gand

Postautor: Domel » 15 lutego 2005, 12:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

gand pisze:Ale! Jezeli faktycznie, wlasnosc CSS jest czyms INNYM niz wlasciwosc zakladek, albo wlasciwosc drukowania.

Tak, ja widze roznice w miare dokladnie. To znaczy wlaciwosci zakladek i wlasciwosci drukowania to "okienko w ktorym zmieniamy ustawienia czyli wlasciwosci" a wlasnosc tekstu to znaczy to "definiowanie (tworzenie) wlasnosci, ktore dotycza tekstu".
Czylo to co nazywasz "wlasnoscią CSS" to odpowiednik "atrybutu HTML" (trudno sobie wyobrazic zeby ktos na atrybut HTML powiedzial wlasciwosc HTML-a czy bardziej dokladnie na atrybut color powiedzial wlasciwosc koloru).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: stas » 15 lutego 2005, 18:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0 StumbleUpon/1.999

Zgadzam się z Domelem. Dla mnie właściwość to ustawienie, sposób zachowania, angielskie setting, properties; własność rozumiem jako cechę opisującą jakąś rzecz. Zatem selektor będzie miał własności (takie jak np. kolor, obramowanie..).

Co do tłumaczeń słów kluczowych dla CSS na przykład -- najchętniej przy kazdym polskim wyrażeniu widziałbym odpowiednik angielski, w nawiasie. Myślę, że będzie to pożyteczne dla ludzi, którzy już znają XHTML/CSS, którzy czytają o nich na angielskich stronach, którzy będą chcieli odwołac się do specyfikacji, by lepiej poznać temat. Itd. itd. Ma to MSZ wiele zalet. Zgodzicie się?
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Wojciech » 15 lutego 2005, 20:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

staszyna pisze:(...) najchętniej przy kazdym polskim wyrażeniu widziałbym odpowiednik angielski, w nawiasie ... Zgodzicie się?
TAK! Sugerowałem już wcześniej takie rozwiązanie (czcionki) i podpisuję się pod tym postulatem wszystkimi kończynami umiejącymi pisać! :)

Domel pisze:(...) wlaciwosci zakladek i wlasciwosci drukowania to "okienko w ktorym zmieniamy ustawienia czyli wlasciwosci" a wlasnosc tekstu to znaczy to "definiowanie (tworzenie) wlasnosci, ktore dotycza tekstu".
Zawiłe, ale jest w tym jakaś logika. :-? Muszę się przyznać, że po tej argumentacji straciłem przekonanie do właściwości, ale na razie tylko w jakichś 48,56%.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Domel » 15 lutego 2005, 20:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Wojciech pisze:TAK! Sugerowałem już wcześniej takie rozwiązanie (czcionki) i podpisuję się pod tym postulatem wszystkimi kończynami umiejącymi pisać! :)

Ja tak jak juz wczesniej napisalem jestem za. Oczywisice idealnym rozwiazaniem bylo by gdyby po najechaniu na polski wyraz pojawial sie dymek z oryginalna nazwa wzieta z CSS jednak na taki zabieg nie pozwala nad DTD bo w XUL-u potrzebny jest atrybut, ktorego nie ma (i pewnie nigdy sie nie pojawi). Dlatego zostaje przy tym zeby bylo to w nawiasie.
Domel

Postautor: gand » 16 lutego 2005, 14:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

Hmmm... Po argumentacji Domela i Staszyny przyznaje, ze moje przekonanie co do "wlasciwosci" rowniez stopnialo... Ale jeszcze trzyma pakiet kontrolny - 51% ;)

Hmm... musze to przemyslec :) Spytam tez Wikipedystow i KDE l10n PL team - moze jakis wspolny standard?
gand

Postautor: Domel » 16 lutego 2005, 14:44

gand pisze:Hmm... musze to przemyslec :) Spytam tez Wikipedystow i KDE l10n PL team - moze jakis wspolny standard?

Na wikipedii jest wlasnosc (wczesniej byla cecha).
Domel

Postautor: stas » 18 lutego 2005, 00:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Przesłałem już Gandalfowi patch poprawiający prawie wszystkie błędy dostrzeżone przez Domela. Proszę o komentarze moich zmian.

Ciekaw jestem, co myślicie o tym:

Kod: Zaznacz cały
-<!ENTITY float.label                        "Przyklejone do:"><!--Hmm?-->
-<!ENTITY leftFloat.label                    "lewej">
-<!ENTITY rightFloat.label                   "prawej">
+<!ENTITY float.label                        "Pływający (Float):"><!--sta-->
+<!ENTITY leftFloat.label                    "po lewej">
+<!ENTITY rightFloat.label                   "po prawej">
 <!ENTITY noneFloat.label                    "brak">

-<!ENTITY clear.label                        "Clear:"><!--Hmm?-->
+<!ENTITY clear.label                        "Nie opływaj (Clear):"><!--sta-->
 <!ENTITY noneClear.label                    "brak">
-<!ENTITY leftClear.label                    "lewej">
-<!ENTITY rightClear.label                   "prawej">
-<!ENTITY bothClear.label                    "obu">
+<!ENTITY leftClear.label                    "z lewej">
+<!ENTITY rightClear.label                   "z prawej">
+<!ENTITY bothClear.label                    "z obu">

<!ENTITY position.label                     "Pozycja:">
@@ -188,7 +188,7 @@
 <!ENTITY absolutePosition.label             "bezwzględna">
 <!ENTITY relativePosition.label             "względna">

-<!ENTITY overflow.label                     "Overflow:"><!--Hmm?-->
+<!ENTITY overflow.label                     "Nadmiar (Overflow):"><!--sta-->
 <!ENTITY visibleOverflow.label              "widoczny">
 <!ENTITY hiddenOverflow.label               "ukryty">
 <!ENTITY scrollOverflow.label               "przewijanie">

Może tak być?

By ułatwić sprawdzanie zamieszczam plik pl-PL.jar (tak ma się nazywać). Do wgrania w chrome/.

Prośba do Domela: czy mógłbyś przejrzeć moje modyfikacje? Boję się, że cos mogło mi umknąć.

A, nie wiem jeszcze dlaczego, ale mimo moich zmian w Edytorze CSS wciąż mam Underline i Float :/
stas
Moderator

Postautor: Domel » 18 lutego 2005, 01:10

staszyna pisze:Prośba do Domela: czy mógłbyś przejrzeć moje modyfikacje? Boję się, że cos mogło mi umknąć.

OK, postaram sie przeanalizowac wszystko. Ale juz widze ze jakos malo ;)

staszyna pisze:A, nie wiem jeszcze dlaczego, ale mimo moich zmian w Edytorze CSS wciąż mam Underline i Float :/

Jak sie tym zajmowalem to tez byly takie kwiatki ;) Najszybciej to dzieje sie tak bo sa wpisane na sztywno (jesli to sie potwierdzi to trzeba wkoncu zmusic Daniela to dodana tych encji)
Domel

Postautor: RafałR » 18 lutego 2005, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Edytor CSS - na samym środku bije nas po oczach Odśwież napisane przez 'rz' ... argh ...
RafałR

Z nami od: 02 stycznia 2005, 17:31

Postautor: stas » 18 lutego 2005, 21:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

RafałR pisze:Edytor CSS - na samym środku bije nas po oczach Odśwież napisane przez 'rz' ... argh ...

To już poprawione przez mój patch. Wgraj proszę ten pl-PL.jar do katalogu <katalog nvu>/chrome/, by mieć najnowszą wersję tłumaczenia.
stas
Moderator

Postautor: Domel » 19 lutego 2005, 00:06

No tak jak wczesniej pisalem za malo tego. Ale od poczatku. Przeciez umowilismy sie ze wlasnosci beda po polsku i w nawiasnie po angielsku. Znowu tylko w co drugim tak jest ;)
2. Dalej skroty nie pokrywaja sie z tekstem (np zaawansowane wlasnosci)
3. Nie ujednolicone formularze
Domel

Postautor: Gandalf » 19 lutego 2005, 19:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Wrzucilem zaktualizowane wersje na serwer.
Zapraszam do testow.

Juz widze jeden blad:
1) Plik->Zakoncz ma zly access-key
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Domel » 19 lutego 2005, 21:15

Gandalf pisze:Juz widze jeden blad:
1) Plik->Zakoncz ma zly access-key

Wlasnie poprawcie to i dodajcie angielskie nazwy wlasnosci w nawiasach i zrobcie builda z tego bo pewnie nie wtajemniczonym latwiej bedzie testowac.
Domel

Postautor: stas » 19 lutego 2005, 22:46

Ale może najpierw wydajmy 0.8? Można to poprawić w następnej wersji. Do final jeszcze chwila. Moim zdaniem -- lepiej wydać teraz to, co jest. Gandalf, co myślisz?
stas
Moderator

Postautor: Gandalf » 20 lutego 2005, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Nie rozumiem o co Domelowi chodzi z tym "w nawiasach", bo ztcw jest tam w nawiasach gdzie byc powinno... Ba, czasem jest w nawiasach nadmiarowo, bo i tak obcina (cos w CasCadeS jest w nawiasie i widac tylko otwierajacy nawias).

Jesli znajde dzis albo jutro chwile to poprawie kilka AccessKey z glownego menu i wrzucam 0.8/0.81 oficjalnie.
Jesli do tego czasu dostane sensowny patch (w formie diffa) i ocenie go pozytywnie, to wlacze :)
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Postautor: Domel » 20 lutego 2005, 17:20

Gandalf pisze:Nie rozumiem o co Domelowi chodzi z tym "w nawiasach", bo ztcw jest tam w nawiasach gdzie byc powinno... Ba, czasem jest w nawiasach nadmiarowo, bo i tak obcina (cos w CasCadeS jest w nawiasie i widac tylko otwierajacy nawias).

W Edytorze CSS sa mozna konfigurowac poszczegolne wlasnosci. I teraz w jedym jest tylko polski a w drugim jest polski i angielski w nawiasie. No to chyba troche bez sensu zeby raz cos bylo a raz nie bylo.
Domel

Postautor: Gandalf » 20 lutego 2005, 17:40

Domel: ale ja nie uwazam, zeby wszystkie powinny bylyby byc z angielska wersja w nawiasie. Jesli masz jakies konkretne na mysli, to latwiej byloby nam rozmawiac gdybys przedstawil propozycje patcha.
Gandalf

Postautor: Domel » 20 lutego 2005, 19:07

Gandalf pisze:Domel: ale ja nie uwazam, zeby wszystkie powinny bylyby byc z angielska wersja w nawiasie.

:o Ale dlaczego? Przepraszam ale chcem wiedziec w czym font-size jest gorszy od clear?

Gandalf pisze:Jesli masz jakies konkretne na mysli, to latwiej byloby nam rozmawiac gdybys przedstawil propozycje patcha.

Tak wszystkie. Wszystko powinno byc ujednolicone. Albo nic nie bedzie w nawiasie albo wszystko bedzie w nawiasie. Inaczej sobie nie wyobrazam. Sorry ale nie rozumiem czym sie sugerujecie robiac wyjatki? Nie wiem co drugi ma byc w nawiasie? A moze to zalezy na jaka litere dany angielski odpowiednik sie zaczyna.
Oczywisice moge przedstawic patcha z tym ze nei widze sensu bo nie chodzi mi o jaka grupe wlasnosci tylko o wszystkie. Myslalem, ze to juz ustalone.
Domel

Postautor: stas » 20 lutego 2005, 22:57

ech, miałem już ładnego posta, ale wysiadł prąd w moim bloku. Rany, kiedy to się ostatnio zdarzyło? Jak byłem w podstawówce? :/

W oczywistych przypadkach nie dawałem nawiasów. Font-size to rozmiar fontu, nie trzeba chyba pisać "Rozmiar fontu (font-size)". Zastanawiałem się nawet, czy pisać w nawiasie medium przy "średni".
Przyjąłem taką zasadę (stosowałem się dość ogolnie) -- jesli to, co można znaleźć w słowniku pol-ang, jest identyczne, jak nazewnictwo w3c -- zostawiam tylko polskie wyrażenie. Stąd podkreślenie, wielkość liter, itd. Natomiast część zwrotów musimy tłumaczyć twórczo, że tak to powiem. Nie możemy pozostawiać użytkownika na pastwę domysłów. "Co oni mogli przetłumaczyc jako Nadmiar...". Pomagamy szukać informacji podając wyrażenie angielskie. W świecie idealnym robilibyśmy to za pomocą tooltipa.

Taki system przyjąłem, ale oczywiście wszystko jest sprawą otwartą, i chętnie to przedyskutuję. Może warto byłoby spytać o to na pl.comp.www?
stas
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Edytor stron Nvu