Opinia o Mozilli
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Opinia o Mozilli
Przeglądarka: -
Moim zdaniem od Mozilli i tak jest owiele lepsza Opera.
Nie dość, że szybka i stabilna to zajmuje niecałe 2 mega....
- Kojak
Re: Opinia o Mozilli
Kojak pisze:Moim zdaniem od Mozilli i tak jest owiele lepsza Opera.
Ooooo... Może podasz konkrety? Btw. Wersja instalacyjna Opery 6.02 dla Windows zajmuje 3.41MB a nie 2MB
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
GmbH pisze:Kojak pisze:Moim zdaniem od Mozilli i tak jest owiele lepsza Opera.
Ooooo... Może podasz konkrety? Btw. Wersja instalacyjna Opery 6.02 dla Windows zajmuje 3.41MB a nie 2MB
A instalator Mozilli zajmuje 12MB
Poza tym na moim komputerze w pracy - PII 233, 32MB (Wiem, wiem - staroć) Mozilla 1.0 działa na oko prawie dwa razy wolniej od MS Explorera, który i tak jest wolny.
Pozostaję przy Operze (i na niektórych stronach przy MSIE
Pozdrawiam
Michał
- Michał
A instalator Mozilli zajmuje 12MB.
Poza tym na moim komputerze w pracy - PII 233, 32MB (Wiem, wiem - staroć) Mozilla 1.0 działa na oko prawie dwa razy wolniej od MS Explorera, który i tak jest wolny.
Pozostaję przy Operze (i na niektórych stronach przy MSIE).
Pozdrawiam
Michał
Na moje oko również mozilla 1.0 jest dziwnie wolna na niektórych stronach, do tego stopnia, że kursor myszy staje albo się "haczy", czego nie było w 9.9 a proca mam 700 MHz. Kolejny mankament to brak przeźroczystości w obiektach flash, już kiedyś na forum wspominałem. Dotyczy to również Netscape i chyba Opery
Pozdrawiam
- rowers
- Z nami od: 07 lutego 2002, 00:30
opini o mozzili
potwierdzam, że 0,99 była szybsza, troche żałuję że przesiadłem się na nowszą, jeszcze chcę spróbować z najnowszą Operą, procesor mam 1gb,
- jacmoz
- Z nami od: 08 maja 2002, 10:27
rowers pisze:Na moje oko również mozilla 1.0 jest dziwnie wolna na niektórych stronach, do tego stopnia, że kursor myszy staje albo się "haczy", czego nie było w 9.9 a proca mam 700 MHz. Kolejny mankament to brak przeźroczystości w obiektach flash, już kiedyś na forum wspominałem. Dotyczy to również Netscape i chyba Opery
Problem może występować przy kilku otwartych oknach + wielu obiektach Flash... W innych przypadkach nie zauważyłem podobnego zachowania. Możesz podać przykład strony?
- GmbH
Michał pisze:A instalator Mozilli zajmuje 12MB.
No dobrze... Ale czy Opera zawiera przeglądarkę, program do obsługi poczty i news, klienta IRC, edytor HTML, narzędzia programistyczne? Jeśli nie wszystkie komponenty są potrzebne, można pobrać instalatora sieciowego - 200Kb z możliwością wyboru komponentów. Niestety na razie nie możemy udostępnić tej formy instalacji z powodu ograniczeń serwera.
Michał pisze:Poza tym na moim komputerze w pracy - PII 233, 32MB (Wiem, wiem - staroć) Mozilla 1.0 działa na oko prawie dwa razy wolniej od MS Explorera, który i tak jest wolny.
Pozostaję przy Operze (i na niektórych stronach przy MSIE).
Przy takim sprzęcie - owszem, ale już przy 400MHz, 128MB RAM jest szybsza od Opery, a w niektórych przypadkach nawet od IE (ja mam 500MHz 392RAM), szybkość zależy też w dużym stopniu od systemu - np. lepszym rozwiązaniem jest system Win2k albo XP niż starsza linia 9x.
- GmbH
No my tu tak gadu gadu o szybkości i wielkości instalatora (zależy od punktu widzenia tzn. połączenia z Netem i konfiguracji sprzętowej), a co z innymi funkcjami? Co ma Opera czego nie ma Mozilla?
- GmbH
szybkość itd
kiedy pierwszy raz odpaliłem Mozillę bylo to piorunujące wrażenia, głównie interesuję się sztuką i grafiką, wiec przeglądam strony wypełnione plikami graficznymi, długo ładujące sie, ale to co zobaczyłem było tak super, że nie ma dwóch zdań, Mozilla pracuje za dwóch, kompozytora stron jeszcze nie próbowałem, ale na to mam czas. WIdziałem na discovery film jak robili Mozillę, ludzie dali z siebie bardzo wiele i to widać.
CZasami dłużej ładują się strony polskie niż zagraniczne, może są bardziej oszczędniejsze w kodzie, nie wiem, trochę kuleje Flash, ale można wytrzymać, klient pocztowy znakomity, po właściwej konfiguracji, tylko co z li stami dyskusyjnymi??
Ogólnie jestem zachwycony, może jeszcze sobie ją doprawię właściwie i będzie ok
pozdrawiam wszystkich
CZasami dłużej ładują się strony polskie niż zagraniczne, może są bardziej oszczędniejsze w kodzie, nie wiem, trochę kuleje Flash, ale można wytrzymać, klient pocztowy znakomity, po właściwej konfiguracji, tylko co z li stami dyskusyjnymi??
Ogólnie jestem zachwycony, może jeszcze sobie ją doprawię właściwie i będzie ok
pozdrawiam wszystkich
- jacmoz
- Z nami od: 08 maja 2002, 10:27
od dłuższego czasu eksploatuję intensywnie Mozilla, ale ostatnio zaisntalowałem betę Opery 7.0 i muszę przyznac, że miażdży Mozilla swoją szybkością wczytywania stron (tak szybkiego wczytywania dawno nie widziałem)...ale nie podoba mi się ergonomia użytkowania Opery...pomijam fak, że to beta, ale w ogóle sprawia wrażenie niedopracowanej....pod tym względem Mozilla jest lepsza - ma więcej funkcji konfiguracyjnych i wygodniejszy interfejs....
- Gośc
Chcialbym podziekowac, ze sprobowales mozilli
Porownaj za jakis czas, pewnie mozilla bedzie mila wiecej jeszcze cialka
- mm_
Re: szybkość itd
jacmoz pisze: WIdziałem na discovery film jak robili Mozillę, ludzie dali z siebie bardzo wiele i to widać.
Moge jakies blizsze informacje? Kiedy? Tytul? Czy moze byl to "Revolution OS"? Jesli nie to jak?
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
mam procka 1700 mhz win xp i mozilla 1.2.1 działqa bardzo szybko, praktycznie brak błędów, a opery ostatni raz używałem przy wersji 5.0, o ile sie nie myle, i zraźiła mnie wtedy, przez dłuższy czas używałem spowrotem ie, próbowałem się przesiąść ma netszkape, ale mnie wkurzały jej dodatk, aż w końcu odkryłem mozille i jak na razie jest to najlepsza przglądarka jakiej używałem, ponadto czasami przesiadam się na linuxa i dzięki mozilli nie musze się uczyć przeglądarki od nowa.
- Wafelj
- Z nami od: 29 grudnia 2002, 15:06
Co do rozmiaru Mozilli:
jakkolwiek bym nie lubil tej przegladarki, niestety nie da sie ukryc, ze poki co chlopaki z mozilla.org ida nie za bardzo w ta strone co trzeba. Instalator jest coraz wiekszy, dziala coraz wolniej (zwlaszcza klient poczty, nie wiem czemu). Chyba juz czas przejrzec kod i wywalic co niepotrzebne, zlikwidowac duplikujace sie funkcje. Sam bym sie za to wzial, ale raz ze o programowaniu nie wiem nic
dwa: sciagnalem sobie kod Mozilli - po rozkompresowaniu zajmuje 400mb, ile czasu trzeba zeby to przeczytac?
Moje zdanie jak widac jest coraz czesciej podzielane i przez innych uzytkownikow Mozi:
http://home.earthlink.net/~mozblubber/index2.html
p.s. tez jestem zainteresowany szczegolami na temat tego filmu. Gandalf: w Revolution OS tez jest cos o Mozilli? Gdzies mozna znalezc ten film?
jakkolwiek bym nie lubil tej przegladarki, niestety nie da sie ukryc, ze poki co chlopaki z mozilla.org ida nie za bardzo w ta strone co trzeba. Instalator jest coraz wiekszy, dziala coraz wolniej (zwlaszcza klient poczty, nie wiem czemu). Chyba juz czas przejrzec kod i wywalic co niepotrzebne, zlikwidowac duplikujace sie funkcje. Sam bym sie za to wzial, ale raz ze o programowaniu nie wiem nic
Moje zdanie jak widac jest coraz czesciej podzielane i przez innych uzytkownikow Mozi:
p.s. tez jestem zainteresowany szczegolami na temat tego filmu. Gandalf: w Revolution OS tez jest cos o Mozilli? Gdzies mozna znalezc ten film?
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Konrad pisze:Co do rozmiaru Mozilli:
jakkolwiek bym nie lubil tej przegladarki, niestety nie da sie ukryc, ze poki co chlopaki z mozilla.org ida nie za bardzo w ta strone co trzeba. Instalator jest coraz wiekszy
A jaka znasz metode na zmniejszenie objetosci kodu przy zwiekszaniu funkcjonalnosci??? Bo ja zadnej... I jesli cieszymy sie z JunkMaila, filtrow News itd. to jednoczesnie musimy liczyc sie ze wzrostem objetosci kodu.
Konrad pisze:, dziala coraz wolniej (zwlaszcza klient poczty, nie wiem czemu).
A tego nie zauwazylem... u mnie Mozilla dziala coraz szybciej...
Konrad pisze: Chyba juz czas przejrzec kod i wywalic co niepotrzebne, zlikwidowac duplikujace sie funkcje.
Konrad... jeju, prooosze... Nie zalamuj mnie. Uwierz, ze to naprawde robi mnostwo osob... setki?
Konrad pisze: Sam bym sie za to wzial, ale raz ze o programowaniu nie wiem nic![]()
Ale za doradzanie sie bierzesz ;p
Konrad pisze:dwa: sciagnalem sobie kod Mozilli - po rozkompresowaniu zajmuje 400mb, ile czasu trzeba zeby to przeczytac?
To moze docenisz tych, ktorzy to napisali i uwierzysz, ze kod nie jest naszpikowany "zduplikowanymi funkcjami" (co za obelga!) i niepotrzebnymi kawalkami??? Oraz poszukasz jeszcze (az znajdziesz) wszystkie narzedzia debuggerskie... sa tak zaplanowane i zbudowane, zeby wyeliminowac wszelkie problemy z wydajnoscia... n.p. profile funkcji...
Konrad pisze:Moje zdanie jak widac jest coraz czesciej podzielane i przez innych uzytkownikow Mozi:
Ktorzy maja mnostwo swietnych pomyslow, przy wiedzy uzytkownika...
Konrad pisze:p.s. tez jestem zainteresowany szczegolami na temat tego filmu. Gandalf: w Revolution OS tez jest cos o Mozilli? Gdzies mozna znalezc ten film?
http://e-gandalf.net/mozilla/revolution_os.avi
- Gość
próbowałem ale...
i tak zostaje przy operze bo strony które nie działają na o7 najczęściej nie działaja na mozi. a co do szybkości to jednak szybciej wyswietla opera (chyba inny algorytm); zgrałem stronkę na floppa i sprawdzałem pod którą przeglądarką szybciej coś zobaczę. Zdecydowanie wygrała opera. A co do pozostałych modułów to i tak wykorzystuję przeglądarkę i mail pozatym w operze jest opcja resume a w mozi takowej nie znalazłem. stronki które nie chcą działać to najczęściej strony związane z elektronika przemysłowa np. taki siemens dematic 'www.siplace.com' wystarczy trochę pochodzić a potem ctrl+alt+del. nie zdechła jeszcze tylko pod badziewnym ie
P.S,
sprzęt który używam
laptop qompaq
k6-2 475 160 mb ram
win98se (tylko pod tym systemem działają moje różne dziwne karty pcmcia, programatory itp.
pozdrowinka dla mozillowców i operowców
P.S,
sprzęt który używam
laptop qompaq
k6-2 475 160 mb ram
win98se (tylko pod tym systemem działają moje różne dziwne karty pcmcia, programatory itp.
pozdrowinka dla mozillowców i operowców
- adasch
Anonymous pisze:Konrad pisze:Co do rozmiaru Mozilli:
jakkolwiek bym nie lubil tej przegladarki, niestety nie da sie ukryc, ze poki co chlopaki z mozilla.org ida nie za bardzo w ta strone co trzeba. Instalator jest coraz wiekszy
A jaka znasz metode na zmniejszenie objetosci kodu przy zwiekszaniu funkcjonalnosci??? Bo ja zadnej... I jesli cieszymy sie z JunkMaila, filtrow News itd. to jednoczesnie musimy liczyc sie ze wzrostem objetosci kodu.
Wlasnie, ja chcem tylko dotac, ze kazdy wlyszac slowo "Mozilla" mysli przegladarka a to nie prawda, bo Mozilla to zestaw 5 programow (wiec to chyba nie dziwne, ze zajmuje wiecej niz przegladarka - Opera). Nie dziwmy sie ze zajmuje coraz wiecej ale tak musi byc (majac na uwadze, ze moze w przyszlosc pojawi sie 6 aplikacja - Kalendarz). To nie znaczy, ze musisz instalowac wszystkie programy ale one sa. Albo drugi argument: MozillaPL(win) zajmuje prawie 2MB wiecej niz Mozilla.org ale czy nalezy mowic, ze MozillaPL jest z tego powodu gorsza? Nie, wresz przeciwnie uzytkownicy ktorzy zainstaluja MozillePL nie beda musieli sciagac wielu dodatkow, pluginow, czcionek itp.
Druga rzecz to znowu nasuwa mi sie porownanie z Opera (nic do niej nie mam) ale Opera to tylko program a Mozilla to nie tylko program ale takze platworma, w pewnym sense wirtualna maszyna i srodowisko programistyczne a to musi zajmowac troche wiecej niz np. 2MB (czyli Opera to program, ktory moze sie rozwijac przez kolejne wersje a Mozilla rozwija sie dowolnie).
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite