MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

pikusie w 1.2.1

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

pikusie w 1.2.1

Postautor: sir_yoki » 05 grudnia 2002, 21:24

Przeglądarka: -

hmmmm
jakby tu zacząć..
może od tego że mam obecnie
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.2.1; MultiZilla v1.1.32 final) Gecko/20021130
zainstalowana po uprzednium usnunięciu poprzedniej wersji wraz z profilem na Win XP Pro.
Zauważyłem tu kilka "dziwnostek". Czy moglibyście się do nich ustosunkować?

1) podczas instalowania jakichś dodatków jak naprzykład skórki pojawia się okno pobierania pliku. Jest tam też paseczek postępu pobierania, który u mnie niestety jest jakby pusty tzn, nie "rośnie" on przec cały czas trwania pobierania, które kończy się szczęśliwie odpowidnimkomunikatem. Coś podobnego zauważyłęm już na Mozi 1.2

2) nie wiem czy kolejny problem tyczy się samej Mozi 1.2.1 czy też może tylko Multizilli, ale go tu przytoczę. Otóż kliknięcie (przytrzymanie kliku) na panelu powoduje u mnie chwilowe pojawienie się bialego prostokącika zasłaniającego nazwę panelu. Na wierzchu pozostaje jedynie ikonka.

3) jak to napisał pbratecki w notce o nowym wydaniu Mozilli:
Okno wyszukiwania wiadomości obsługuje funkcję przeciągnij i upuść

u mnie wygląda to tak:
. Ctrl+F i otwiera się okienko wyszukiwania
: Zaznaczam na stronie fragment tekstu i przeciągam go do okienka wyszukiwania - pojawia się on wewnątrz okienka
:. Guzik Szukaj pozostaje niaktywny :o
Uaktywnienie guziczka następuje dopiero po kliknięciu wewnątrz okienka gdzie wprowadza się tekst do wyszukania i wprowadzenia tam jakiegoś znaczku z klawiatury :-?

4) teraz coś odnośnie Kuriera Poczty (sorki że nie na odpowiednim forum, ale lecę hurtem). Tu tez pojawiły się nowe możliwości, tzn jest możliwość wysyłania maila później. (tak na marginesie czemu skrót do tego to Ctrl+Shift+Return).
. Komponuje sobie nowego maila
: Wybieram Plik/Wyślij później - okienko z mailem znika
:. w samym Kurierze: Plik/Wyślij niewysłane wiadomości pozostaje u mnie nieaktywny :o i mail mi zniknął :( nie ma go ani w wysłane, ani odebrane ani szablony...

Pozdrawiam i czekam na Wasze komentarze.
sir_yoki

Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30

Postautor: hADeSik » 05 grudnia 2002, 21:40

Nie mam Multi - tylko Mozie 1.2.1 PL.

AD. 1) u mnie 'paseczek rośnie' - czyli jest ok.

AD. 2) nie zauważyłem takich 'zwyrodnień'

odnośnie 3 i 4 potestuję...

PS: to w końcu kiedy pojawiły się opcje wysyłania wiadomości później i konfiguracji (wyboru) dźwięku nadejścia nowej wiadomości ???
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Olhado/256 » 05 grudnia 2002, 21:58

Ad 1) Miałem tak tylko raz, kiedy Mozilla nie mogła się dogadać z serwerem jaki jest rozmiar pliku - i wobec tego nie mogła policzyć ile % już ściągnęła. Na IE zachowanie takie obserwowałem wiele razy.

Ad 2) Nie zauważyłem czegoś takiego, ale nie mam Multizilli, więc to pewnie problem z nią.

Ad 3) Potwierdzam. Denerwujące.

Ad 4) Nie testowałem jeszcze tej funkcji.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: hADeSik » 05 grudnia 2002, 22:11

chwila - moment!!! spokojnie ;)

czytajmy uważnie ;) Piotr napisał: 'Okno wyszukiwania wiadomości' a nie 'Okno wyszukiwania w wiadomości'...
czyli Ctrl+Shift+F

AD. 3) Działa poprawnie - wystarczy nacisnąć Enter (po przeciągnięciu do okienka) lub Znajdź jeśli otworzymy pełne okienko wyszukiwania...

AD. 4) Działa poprawnie - uaktywnia się odpowiednie polecenie, a wiadomość jest zapisywana w Lokalne foldery -> Niewysłane ;)

PS: Ponawiam pytanie od kiedy są opcje wyślij później i wybierz dźwięk?
hADeSik
Moderator

Postautor: sir_yoki » 05 grudnia 2002, 23:14

hADeSik pisze:chwila - moment!!! spokojnie ;)

czytajmy uważnie ;) Piotr napisał: 'Okno wyszukiwania wiadomości' a nie 'Okno wyszukiwania w wiadomości'...
czyli Ctrl+Shift+F

AD. 3) Działa poprawnie - wystarczy nacisnąć Enter (po przeciągnięciu do okienka) lub Znajdź jeśli otworzymy pełne okienko wyszukiwania...

to nie zmienia faktu że drag&drop dla Ctrl+F nie działa (przynajmniej u mnie, ale jak już widzę nie tylko u mnie) poprawnie. Poza tym przetestowałem działanie przeciągania dla Ctrl+Shift+F i u mnie naciskanie Entera po przeciągnięciu nie powoduje rozpoczęcia wyszukiwania :o
hADeSik pisze:AD. 4) Działa poprawnie - uaktywnia się odpowiednie polecenie, a wiadomość jest zapisywana w Lokalne foldery -> Niewysłane ;)

a tu faktycznie moje niedopatrzenie - jak sie przejdzie do Lokalnych folderów to Wyślij niewysłane wiadomości robi się aktywne
sir_yoki

Postautor: hADeSik » 05 grudnia 2002, 23:25

sir_yoki pisze:to nie zmienia faktu że drag&drop dla Ctrl+F nie działa

a miało działać? bo ja nic o tym nie wiem...
sir_yoki pisze:Poza tym przetestowałem działanie przeciągania dla Ctrl+Shift+F i u mnie naciskanie Entera po przeciągnięciu nie powoduje rozpoczęcia wyszukiwania

jeśli chcesz naciskać Enter to musisz ustawić kursor (np. kliknąć) w polu do którego przeciągnąłeś tekst...
sir_yoki pisze:jak sie przejdzie do Lokalnych folderów to Wyślij niewysłane wiadomości robi się aktywne

u mnie robi się aktywne od razu - bez przechodzenia do Lokalnych folderów ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: sir_yoki » 05 grudnia 2002, 23:47

hADeSik pisze:
sir_yoki pisze:to nie zmienia faktu że drag&drop dla Ctrl+F nie działa

a miało działać? bo ja nic o tym nie wiem...

a dlaczego miało by nie działać? jak coś jest zaimplementowane to miło by było jak by działało w miare rozsądnie bez zbędnych dostawień spacji itp...
hADeSik pisze:
sir_yoki pisze:Poza tym przetestowałem działanie przeciągania dla Ctrl+Shift+F i u mnie naciskanie Entera po przeciągnięciu nie powoduje rozpoczęcia wyszukiwania

jeśli chcesz naciskać Enter to musisz ustawić kursor (np. kliknąć) w polu do którego przeciągnąłeś tekst...

wróć wróć -
hADeSik pisze:AD. 3) Działa poprawnie - wystarczy nacisnąć Enter (po przeciągnięciu do okienka) lub Znajdź jeśli otworzymy pełne okienko wyszukiwania...

więc trzeba po przeciągnięciu tekstu ustawić jeszcze najpierw kursor wewnątrz okienka i dopiero Enter - niby jedno kliknięcie, ale bez niego nie działa.... a kursorek przed chwileńką był w tym okienku co trzeba - przecież tam poniekąd "wkeił" zaznaczony uprzednio tekst
hADeSik pisze:
sir_yoki pisze:jak sie przejdzie do Lokalnych folderów to Wyślij niewysłane wiadomości robi się aktywne

u mnie robi się aktywne od razu - bez przechodzenia do Lokalnych folderów ;)

a u mnie się nie robi od razu aktywne... hmmm podaj parametry swojego systemu

czy mógłby jeszcze wypowiedzieć się ktoś kto używa Multizilli?
sir_yoki

Postautor: hADeSik » 06 grudnia 2002, 00:43

sir_yoki pisze:a dlaczego miało by nie działać? jak coś jest zaimplementowane to miło by było jak by działało w miare rozsądnie bez zbędnych dostawień spacji itp...

chciałem tylko zasugerować, że Piotr napisał o wyszukiwaniu wiadomości - nie wiem czy jest to zintegrowane do każdego wyszukiwania...
sir_yoki pisze:więc trzeba po przeciągnięciu tekstu ustawić jeszcze najpierw kursor wewnątrz okienka i dopiero Enter - niby jedno kliknięcie, ale bez niego nie działa.... a kursorek przed chwileńką był w tym okienku co trzeba - przecież tam poniekąd "wkeił" zaznaczony uprzednio tekst

nie wiem jak to działa u Ciebie, ale u mnie w tym okienku pojawia się przeciągany tekst a nie kursor ;)
Zresztą zamiast dodatkowo klikać i naciskać Enter można kliknąć na znajdź bez ściągania łapki z mychy - czyli jeszcze prościej i 'oszczędniej' ;)

Powyższe testowałem na Mozi 1.2.1 PL z dodatkowymi skórami; win98sePL; kawa z java.sun.com - j2sdk 1.4.1_01 ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 06 grudnia 2002, 11:29

hADeSik pisze:Zresztą zamiast dodatkowo klikać i naciskać Enter można kliknąć na znajdź bez ściągania łapki z mychy - czyli jeszcze prościej i 'oszczędniej' ;)

Kiedy właśnie nie można! Dopóki czegoś nie wklepiemy ręcznie w oknie wyszukiwania (ctrl + f), Mozilla zakłada, że nic tam nie ma, nawet, jeśli coś tam zostało przeciągnięte. Ale skoro nikt nie mówił, że ma być inaczej, to nie ma się co czepiać :) :P .
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Re: od kiedy...?

Postautor: E2rd » 06 grudnia 2002, 11:57

hADeSik pisze:PS: Ponawiam pytanie od kiedy są opcje wyślij później i wybierz dźwięk?

Wyślij później w menu w kompozycji, pierwsza ikonka (też w kompozycji) zmieniająca się na "wyślij później" w momemcie przejścia do offline, "wyślij niewysłane" w menu plik - to wszystko jest chyba "od zawsze". Sprawdzam w 1.0.1 i jest, a moja pamięć podpowiada, że od czasów 0.9.2 nie zauważyłem żadnej zmiany...

Natomiast wybór dźwięku poczty przychodzącej na pewno jest nowszy - 1.0.1 tego nie ma.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: hADeSik » 06 grudnia 2002, 12:19

kurcze to ja chyba ślepy jestem ;)
nigdy tego w 1.1 nie widziałem, dodatkowo na forum niedawno rozmawialiśmy o tych opcjach i stąd moje przekonanie, że to dopiero teraz się pojawiło...
Swoją drogą nigdy nie miałem Mozi włączonej off-line :-?
hADeSik
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite