MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

www.it-system.pl

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

www.it-system.pl

Postautor: hADeSik » 07 grudnia 2002, 10:20

Przeglądarka: -

Po wejściu na stronkę www.it-system.pl następuje przekierowanie na adres: www.it-system.pl/netscape.asp gdzie możemy pięknie zobaczyć Error 404! Kto jak kto, ale firma z branży powinna się wstydzić...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2002, 12:21

Dzisiaj polazilem sobie po stronach 'firm z branży' z regionu... Podzielić je można na dwie grupy:
- maniaków Flasha (nie lubię tego, ale przynajmniej jakoś wygląda)
- maniaków FrontPage Express itp. badziewia (niechaj będą przeklęci na wieki wieków, amen!)

Brakuje oczywiście jednej kategorii: strony zgodne ze standardami - oczywiście takich nie ma. Przykładowo, strona mojego prowajdera (www.punkt.pl) zwraca w validator.w3.org jedynie 263 błędy. :) Ta strona jest jednak i tak pozytywnym wyjątkiem, bo poza delikatnym rozjechaniem się napisu o (C) 2002, w Mozilli b. ładnie się wyświetla (w Quirks mode jednak, heheh :)

A tak BTW... dlaczego ludzie w przeważającej większości nie używają DOCTYPE??? Tak ciężko?
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: hADeSik » 07 grudnia 2002, 12:52

raz że ciężko, a dwa to co to jest i do czego służy?
a po co to wpisywać, jak bez tego też działa?

BTW: u siebie mam 3 błędy, z czego 1 pewnie niedługo usunę ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2002, 15:22

Heh. Ja na swoim hołmpejdżu mam 0. Chcieć to móc. :)

<zlosliwosc>
A jeśli mówiąc "u siebie" masz na myśli 4un.pl, to mi tam wyskoczyło 6 błędów. :P
</zlosliwosc>
marcoos
Moderator

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2002, 15:40

Aha... a co do it-system...

Serwer sprawdza, czy HTTP_USER_AGENT jest równy "Microsoft Internet Explorer". Jeśli tak, to ładuje normalną stronę. Jeśli nie (czyli dla Opery, Mozilli, Konquerora, Lynksa, czegokolwiek) - wchodzi netscape.asp, które nie istnieje.

Natomiast: Opera wyświetla to poprawnie podczas udawania MSIE, to Mozilla także powinna (ale nie będę kalał mojej Mozilli zmienianiem jej useragenta na coś tak paskudnego ;)))

Kolejny niedouczony webmaster. Heh, jeśli usługi tej firmy są równie profesjonalne, jak ich strona - to szczerze współczuję PT klientom it-system.pl. :)
marcoos
Moderator

zmiany na www...

Postautor: droopy » 27 marca 2003, 13:30

czasem mozna przeoczyc takie elementy :) szkoda ze nikt nie poslal jakiegos maila do nas :) tak czy inaczej na szybko cos zrobimy i problemu nie bedzie. mozilla jest na tyle dobra ze i tak poradzi sobie z naszym www.
pozdrawiam
it-system pal :D
droopy

Postautor: Gandalf » 27 marca 2003, 16:01

Lol :)

Dzieki chlopaki :) zazwyczaj staramy sie informowac mailem o bledach, ale zadko sie zdarza, zeby ktos sam nas znalazl i obiecal poprawe ;]
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony