MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla 1.2.1 nie drukuje ogonkow na drukarce PS

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla 1.2.1 nie drukuje ogonkow na drukarce PS

Postautor: msz » 08 grudnia 2002, 06:18

Przeglądarka: -

Wydawalo mi sie, ze Mozilla (podobnie jak Netscape 7) miala juz rozwiazany problem drukowania polskich (czy ogolniej miedzynarodowych) czcionek na drukarce Postscriptowej. Jestem prawie pewien :) ze w domu mi to dziala, ale teraz jestem z dala od domu, mam maszyne z RH7.2, swiezo zainstalowana Mozille 1.2.1 (ale "zwykla", nie PL) plus drukarke HP LJ5 MP i znow jedyna polska litera jaka sie drukuje jest o z kreska :(
Na ekranie oczywiscie wszystko widac jak nalezy

Puszczam Mozille ustawiajac LC_ALL na pl_PL choc to chyba nie powinno miec zadnego znaczenia.

O czyms zapomnialem czy zupelnie mi sie wszystko pomylilo?

pozdrowienia, Michal.
msz

Z nami od: 16 października 2002, 08:32

Postautor: marcoos » 08 grudnia 2002, 07:06

jedyna polska litera jaka sie drukuje jest o z kreska

E tam, ja mam jeszcze ł i ć. :)

Jako że właściwie za często z Mozilli nic nie drukuję, to sobie teraz sprawdziłem u mnie (1.3alpha nightly sprzed 4 dni). Mozilla tworzy plik postscript, ghostview go wyświetla z polskimi literkami, ale, co ciekawe, zawiera on takie wpisy:

Kod: Zaznacz cały
% MozillaCharsetName: iso-8859-1
...
    /Times-Roman findfont
    dup length dict begin
        {1 index /FID ne {def} {pop pop} ifelse} forall
        /Encoding isolatin1encoding def
    currentdict end

To przy % to jest komentarz, ale i tak coś mówi. Polskie literki to zwykle 8859-2. Do tego to: isolatin1encoding - polskie jest isolatin2. Ręczna zamiana tego na dobre jakoś mi nie pomogła. :)

Rada (lamerska): do drukowania używaj Konquerora [ładnie] lub [brzydko] Netscape 4+ogonkify. (Właśnie - na ps z Mozilli nie działa ogonkify -AT -N... :()
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: msz » 08 grudnia 2002, 07:13

Rada (lamerska): do drukowania używaj Konquerora [ładnie] lub [brzydko] Netscape 4+ogonkify. (Właśnie - na ps z Mozilli nie działa ogonkify -AT -N... :()

No to wiem, ale wciaz mi sie wydaje, ze z Netscape'ami bylo tak, ze 4 drukowala poprzez ogonkify, 6 wcale a 7 (i Mozilla) juz normalnie bez dodatkowych zabiegow. Ale moze tylko mi sie zdaje - tyle tych przegladarek, ze sie mozna zgubic.

Michal,
msz

Postautor: marcoos » 08 grudnia 2002, 09:08

Release notes do N7 podają takie coś:

Linux: There are several bugs involved with the Postscript module that are not present in the Xprint module. To learn how to install Xprint, go to http://xprint.mozdev.org/ or the Xprint documents hosted by Roland Mainz.

Może więc ten cały xprint pomaga...
marcoos
Moderator

Postautor: marcoos » 08 grudnia 2002, 10:16

Tak, potwierdzam. Xprint naprawia sytuację. :)

---
Edycja; 10:26:

Jako że może ktoś w przyszłości będzie miał ten problem, to dopiszę jeszcze moje rozwiązanie tego w Slackware Linux:

Użytkownicy Linuksów zawierających takie dziwactwo jak <i>/etc/init.d</i> nie mają z Xprint żadnych problemów. Nie muszą dalej czytać. :)

Użytkownikom Slackware radzę sobie obejść to całe init.d w ten sposób:

Zainstalować xprt tak, jak pisze na xprint.mozdev.org, usunąć po instalacji pliki /etc/profile.d/xprint.csh i xprint.sh,
usunąć /etc/init.d/xprint (zbędny)

Do /etc/profile dopisać:
export XPSERVERLIST="localhost:33"

Do /etc/rc.d/rc.local dopisać:
echo "Starting XPrint"
/sbin/runxprt >/var/log/slackware-xprt.log

Utworzyć plik /sbin/runxprt:
#!/bin/bash
/usr/X11R6/bin/Xprt -ac -pn -audit 4 -fp /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1,/tutaj/po/przecinki/katalogi/z/czcionkami/,/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc :33 &

(UWAGA: ostatnie dwie linie w powyższej ramce powinny być jedną linią!)

Katalogi z czcionkami - te same, co macie je jako FontPath w XF86Config.
Liczbę 33 można zastąpić inną, wtedy trzeba także poprawić wpis w /etc/profile. Nie powinna się jednak pokrywać z odpalonymi serwerami X (czyli nie powina być zerem, jeśli masz odpalony jeden X server, zerem ani jedynką, jeśli dwa, etc. 33 to chyba dobry wybór :P).

Nadać mu prawa wykonywania (chmod a+rx /sbin/runxprt).

Voila. :)
marcoos
Moderator

Postautor: msz » 09 grudnia 2002, 06:01

marcoos pisze:Tak, potwierdzam. Xprint naprawia sytuację. :)

---
Edycja; 10:26:

Jako że może ktoś w przyszłości będzie miał ten problem, to dopiszę jeszcze moje rozwiązanie tego w Slackware Linux:

Użytkownicy Linuksów zawierających takie dziwactwo jak <i>/etc/init.d</i> nie mają z Xprint żadnych problemów. Nie muszą dalej czytać. :)

Zainstalowałem Xprint z RPM (mam RedHat 7.2), wszystko niby zadziałało, Mozilla rzeczywiście rozpoznaje obecność print-serwera i go używa, ale różnica jest tylko taka, że tam gdzie poprzednio miałem puste miejsce zamiast polskich liter, teraz mam ich odpowiedniki z Latin-1 :(

Przejrzałem FAQ, ale jedyne co tam znalazłem o supporcie dla non-Latin1 to dość buńczuczne stwierdzenie, że to "mit, że nie obsługuje" :)

Mam w systemie fonty Type1 z latin2 i nawet widze w na liście z "ps", że Xprt ma ten katalog wsadzony w wywołaniu (-fp ...)

Czy cos jeszcze trzeba zrobić, żeby to działało?

Michał
msz

Postautor: adam88 » 09 grudnia 2002, 11:23

wydrukowalem sobie bezposrednio ta strone. wszystkie wasze wpisy :) maja piekne polskie litery na wydruku. uzywam Slackware 8.1, Mozilla 1.2.1 drukuje poprawnie, nie stosowalem zadnych sztuczek.

przy drukowaniu "Do pliku" wygenerowany plik .ps zawiera zakomentowany wpis:
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

Postautor: msz » 09 grudnia 2002, 18:27

adam88 pisze:wydrukowalem sobie bezposrednio ta strone. wszystkie wasze wpisy :) maja piekne polskie litery na wydruku. uzywam Slackware 8.1, Mozilla 1.2.1 drukuje poprawnie, nie stosowalem zadnych sztuczek.

Ale używasz Xprint? Czy też w ogóle bez niczego?

Istotnie, sprawdziłem, że Xprint ze stronami tego forum radzi sobie i polskie litery się drukuja. Może to zależy od tego w jakim foncie jest strona? No ale skoro na ekranie litery sa jak należy, to i na drukarce mogły by być.

Ciekawe jednak, że kiedy plik PS "wydrukowany" ze strony forum Mozilli oglądam pod 'gv', to owszem, są polskie litery, ale jak zrobię zoom, to już się pojawiają znaki zapytania. Dziwne.

Michał.
msz

rozwiazanie problemu

Postautor: msz » 10 grudnia 2002, 01:07

msz pisze:
adam88 pisze:wydrukowalem sobie bezposrednio ta strone. wszystkie wasze wpisy :) maja piekne polskie litery na wydruku. uzywam Slackware 8.1, Mozilla 1.2.1 drukuje poprawnie, nie stosowalem zadnych sztuczek.

Ale używasz Xprint? Czy też w ogóle bez niczego?

Istotnie, sprawdziłem, że Xprint ze stronami tego forum radzi sobie i polskie litery się drukuja. Może to zależy od tego w jakim foncie jest strona? No ale skoro na ekranie litery sa jak należy, to i na drukarce mogły by być.

Chyba rozwiązałem problem - kłopot polegał na tym, że większość moich fontów Latin-2 mam w /usr/local/... i nie były one wczytywane przez Xprint, który w oryginalnej wersji przeszukuje tylko /usr/X11R6/... Akurat widocznie fonty używane na stronach forum są gdzieś tam.
Po dopisaniu brakujacych katalogów zaczęło się drukować OK.

A przy okazji - sprawdziłem co wydaje z siebie NS 7 (pewnie Mozilla też jeśli nie chodzi Xprt) - otóż plik Postscriptowy ze strony z ogonkami zawiera jakieś tabele znaków Unicode i sporo jakichś komend z unikodem w nazwie. Co więcej, "gv" wyświetla te strony POPRAWNIE! Natomiast drukarka sobie nie radzi (HP LJ 5MP). Pewnie stąd moja początkowa konfuzja - w domu mam plujkę, więc przechodziło to przez Ghostscript i się drukowało jak należy.

Nawet z tym HP LJ 5MP można więc sobie poradzić, konfigurując ją (np. jako drugą, niezależną drukarkę) jako PCL Printer (np. w printtool w RH 7.2 wybierając HP LJ 5L) - wówczas używany jest "gs" z driverem "ljet4" i ogonki się drukują :)

pozdrowienia, dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli,
Michał
msz

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite