Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Fajny flejm
Jestem w polowie czytania i pewnie jeszcze wiele sie do konca wyjasni (zanim to wysle) ale majac do wyboru wysylanie 20 postow po kawalku wybralem opcje bardziej 'globalna'
Pojawia sie w kolko "odejscie od standardow" czyli prezeslawne document.all ... tez mi sie nie podobalo, ale dalem sie przekonac. Dlaczego? Bo widze efekty? A efekty sa takie, ze:
- ff zaczal otwierac strony napisane z zalozenia dookola sandardow
- to spowodowalo ze pojawil sie jako primary browser u Tworcow tych stron
- to zas spowodowalo ze testuja oni swoje strony pod FF
- a to powoduje ze wracaja do standardow.
Tak byc moze nadal czasami klepia "document.all" tylko co z tego? I tak by klepali. FF pozwala mi te strony zobaczyc, a mnie zadna sila nie zmusi do uzywania document.all wiec gdzie problem?
Szczegolnie ze przeciez doc.all dziala w quirks mode, ktore z zalozenia nie ma ze standardem W3 wiele wspolnego, strona pisana zgodnie ze standardami (doctype STRICT) AFAIK nie wlacza funkcjonalnosci doc.all
Nie ma wiec de facto "Odejscia od standardow" a jest dirty hack na weblamerow ... calkiem nieswiadomie zaczeli oni uzywac browsera/pisac strony zgodnie ze standardami.
No i Last but not Least, czy nie jest tak ze to samo doc.all dziala identycznie w SeaMOnkey 1.7 i wyzej, czyli SeaMonkey tez jest 'devil' czyli dalej tez nie nalezy go uzywac.
Raz jeszcze nawet jesli gecko potrafi obsluzyc niestandardowe rozszerzenie to jeszcze nie znaczy ze ja jako swiadomy uzytkownik bede z tego korzystal, a skoro nie to tylko in plus dla mnie ze bede mogl obejzec strone weblamera nie muszac odpalac MS IE...
Watek OOo ... jak nad tym mysle to chcialbym zeby ktos mi podzielil OOo na kilka instalek, bo jakos nie widze powodu dla ktorego nei miala by mi sie podobac mozliwosc doinstalwoania OOo Draw w chwili kiedy bede go potrzebowal nie poprzez deinstalacje pakeitu i instalacje od nowa z zaptaszonym Draw. Dlateo analogia SeaMoneky do OOo jest IMO totalnei nie trafiona.
Marketing i FF i najwiekszy problem z FF, czyli to ze uzywaja go miliony ludzi? Hej! Czy my nie o to walczymy od kilku lat? Czy nie zalezalo nam na tym, zeby w koncu WIEKSZOSCI zaczela korzystac z browssera ktory potrafi obsluzyc nowoczesne strony i zrobic to zgodnie ze standardami? Jesli ktos ma ochote powrocic teraz do doc.all to prosze przeczytac od nowa

, lub/i podac mi strone napisana zgodnie ze standardem i wyswietlana w FF z nim niezgodnie, a jednoczsnie wyswietlana inaczej w SeaMonkey.
Jesli chodzi o zmiane nazwy Mozilla Suite to AFAIR Marcoos neidawno napisal cos w stylu "w USA jesli nie chronisz TM to go juz nie masz" czyli jesli to prawda, a ja generalnie ufam w takich wypadkach Marcoosowi proba utrzymania nazwy dla zewnetrznego projektu kontynujacji Mozilla Suite moglaby jedynie spowodowac ze garstka geekow bedzie miala dalej MOzilalSuite za to MF straci prawa do nazwy Mozilla. No nie wiem mnei takie rozwiazanie nie pasi... oczami wyobrazni widze juz M$ Mozilla Explorer 8.0 (trident engine).
Dlaczego mimo ze jest beta nie bedzie 1.8? To tez jest dla mnie jasne. Jest tak mniej wiecej z tego sameo powodu dla ktorego do wydania 1.7 rozwijane (patchowane) bylo drzewo 1.4. 1.7 to milestone, 1.8 nie ... chyba kazdy z zabierajacych udzial w tej dyskusji jest tego swiadom wiec nie wiem skad zdziwienie. W dodatku 1.8 jako posiadajaca 'nowe gecko' jest pewnie potencjalnie znacznie bardziej niestabilna niz inne wydani apomiedzy 1.4 a 1.7.