MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Ratunku, strona MozillaOnly :-(

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Ratunku, strona MozillaOnly :-(

Postautor: tristan » 09 grudnia 2002, 18:47

Przeglądarka: -

Witajcie,

musiałem zrobić w miarę szybko stronę reaktywującego się SLUGu, a że jestem łoś i lamer z HTMLa i CSSa, postanowiłem paskudnie skorzystać z doświadczeń strony startowej Mozilli i z wbudowanych tam styli.

Zmontowałem, pomodyfikowałem, wszystko działa jak bym chciał, ale... tylko w Mozilli :-( Opera jeszcze sobie radzi, choć kaszani nieco wygląd, to da się przeżyć, ale w IE to jest w ogóle porażka, tragedia i rozpacz...

Poszukuję jakiegoś speca, który uratuje SLUGową stronę przed znaczkiem TylkoMozia... Wersja robocza znajduje się tutaj:

http://www.tristan.b7.pl/slug/

Poradźcie co z tym robić?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: hADeSik » 09 grudnia 2002, 19:22

Mości Hrabio, to się dla Waści kiedyś źle skończy ;)

W 2 miejscach w pliku styli masz ustawione marginesy na -60% - zmień to, ewentualnie dopasuj do reszty (jakieś -35% będzie prawie dobrze - ale to tylko tak na oko)...
I na początek wstaw taką deklarację: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> :evil:
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: tristan » 09 grudnia 2002, 20:31

hADeSik pisze:Mości Hrabio, to się dla Waści kiedyś źle skończy ;)

Nie ja pierwszy :-)

hADeSik pisze:W 2 miejscach w pliku styli masz ustawione marginesy na -60% - zmień to, ewentualnie dopasuj do reszty (jakieś -35% będzie prawie dobrze - ale to tylko tak na oko)...

Niestety -- w IE nadal ucieka za bardzo, zaś w Mozi się skopało.

hADeSik pisze:I na początek wstaw taką deklarację: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> :evil:

Wstawiłem. Zdziebko pomogło, ale nadal w IE porażka... :-(
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: hADeSik » 09 grudnia 2002, 21:40

masz tam chyba z 4 div'y wgłąg siebie - 'Brudny Misio' głupieje... Albo to uprość, albo poświęć troszke czasu na poprawki...
ewentualnie udostępnij gdzieś wszystkie pliki to może w wolnej chwili coś wymyślę ;)
I zastanów się co chcesz osiągnąć - jak będziesz wiedział to wybierz najprostszą drogę do celu 8)
hADeSik
Moderator

Postautor: tristan » 09 grudnia 2002, 22:11

hADeSik pisze:masz tam chyba z 4 div'y wgłąg siebie

Wiem... Tak było w orginale... I IE sobie z tym radził...

hADeSik pisze:'Brudny Misio' głupieje... Albo to uprość, albo poświęć troszke czasu na poprawki...
ewentualnie udostępnij gdzieś wszystkie pliki to może w wolnej chwili coś wymyślę ;)

Dostępne są tam właśnie... Nie ma ich wiele. 4 pliki oparte na tym samym schemacie i tylko różna zawartość. Do tego stosowny CSS... Proste jak drut... Ale ja lamer jestem. Ostatni raz robiłem coś w HTMLu w czasach, gdy o CSS nikt jeszcze nie słyszał.

hADeSik pisze:I zastanów się co chcesz osiągnąć - jak będziesz wiedział to wybierz najprostszą drogę do celu 8)

Włącz stosowne kanały łączności, to pogadamy Online :-)
Nie umiem się do Ciebie dopukać. :-(
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: marcoos » 16 grudnia 2002, 21:08

$ export ZLOSLIWOSC="max"

A nie prościej zastosować metodę "kto mieczem wojuje..."? :) I zrobić tak:

Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript">
if (navigator.appName=="Microsoft Internet Explorer")
      alert("Używasz nieodpowiedniej przeglądarki. Po wciśnięciu OK zainstaluj Mozillę");
      location.href="http://www.mozilla.org/releases";
</script>
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: hADeSik » 16 grudnia 2002, 21:37

marcoos jesteś nad wymiar złośliwy ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: tristan » 16 grudnia 2002, 23:28

marcoos pisze:$ export ZLOSLIWOSC="max"

alert("Używasz nieodpowiedniej przeglądarki. Po wciśnięciu OK zainstaluj Mozillę");
</script>

No aż tak nie poszedłem :-)
Ale wersja obecna na http://www.tristan.b7.pl/slug/ ma coś w tym stylu :-)
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: KLAPEK » 17 grudnia 2002, 09:22

tristan pisze:

</script>

No aż tak nie poszedłem :-)
Ale wersja obecna na http://www.tristan.b7.pl/slug/ ma coś w tym stylu :-)

Zaszalałeś :wink:
Specjalnie odpaliłem M$IE, żeby zobaczyć -> komunikat bardzo fajny :lol: , łagodny, ale konkretnie stanowczy ;)
Kliknąłem OK i... zwiesił mi się brudny mi$io :o - to kara za uzywanie nieodpowiedniej przeglądarki :P , czy po prostu przypadek.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Archiwum_X » 17 grudnia 2002, 10:36

Raczej przypadek, u mnie działa :)

BTW: W zasadzie wszystko OK, ale mam lekkie wątpliwości czy przedstawianie IE jako przeglądarki gorszej ze względu na mniejsze możliwości wyświetlania stron jest słuszne, chyba raczej powinieneś napisać coś na temat standardów itp. (chociaż nie powiem, przykład z pigwinem bardzo fajny). Chyba się czepiam.... :D
THE TRUTH IS OUT THERE
Archiwum_X

Z nami od: 04 października 2002, 07:02

Postautor: tristan » 17 grudnia 2002, 11:34

</script>

Acha, zapomniałem dodać, że Twój skrypt jest niedorobiony, bo nie rozpozna Opery.

Mój jest lepszy:

if (
          (navigator.appName.indexOf("Microsoft",0)!=-1) &&
          (navigator.userAgent.indexOf("Opera",0)==-1)
         )
     {
      [.....]
     }

Aczkolwiek pewnie się wysypie na jakimś innym, udającym Misia tworze... Byłbym wdzięczny za informację o takich przeglądarkach....

DO KLAPKA: Nie, to przypadek. No chyba że masz jakąś dziwną wersję Misia...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: Wojciech » 17 grudnia 2002, 12:59

Mości Hrabio, wybaczcie wularyzm gminny tym razem z mej, niegodnej strony: SUPER!!!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: KLAPEK » 17 grudnia 2002, 15:03

tristan pisze:DO KLAPKA: Nie, to przypadek. No chyba że masz jakąś dziwną wersję Misia...

No ta wersja u mnie w pracy w ogóle jest jakas dziwna - uruchamia się dłużej niż Jaszczurka 1.0.1 bez szybkiego startu :P - jest to wer. 6.0.2600.0000
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: marcoos » 18 grudnia 2002, 00:13

Błeeee... U mnie nie działa. Tzn. MSIE się nie zawiesza. :( (MSIE 5.5 pod Linuksem. Hehehe. Naprawdę. :D)

Co do PNG przezroczystych, to Microszmelc InterNIET Eksplozjator od wersji 6 potrafi je wyświetlić przy użyciu AktiwIKS. [czy jak to g***o się nazywa :)]

Przykład? Wejdź MSIE na www.marcoos.zwm.punkt.pl (ale nie Mozillą, bo cię nie przeniesie na wersję dla MSIE :)) Oczywiście sposób ten jest wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi, ale taki jest MS-HTML. :o

Aha, co do Opery - szanujący się użytkownik Opery ma navigator.appName równe "Opera". A na "Microsoft Internet Explorer" zmienia, jak go jakaś strona nie chce wpuścić. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: KLAPEK » 18 grudnia 2002, 07:38

marcoos pisze:Co do PNG przezroczystych, to Microszmelc InterNIET Eksplozjator od wersji 6 potrafi je wyświetlić przy użyciu AktiwIKS. [czy jak to g***o się nazywa :)]

:o a u mnie w trakcie 1 próby /nie mam cierpliwości by więcej odpalać to badziewie ;)/ właśnie na M$IE 6 pingwinek nie miał przezroczystego tła, a szare właśnie.
PS co to takiego AktiwIKS :o
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: tristan » 18 grudnia 2002, 08:48

marcoos pisze:Co do PNG przezroczystych, to Microszmelc InterNIET Eksplozjator od wersji 6 potrafi je wyświetlić przy użyciu AktiwIKS. [czy jak to g***o się nazywa :)]

Przykład? Wejdź MSIE na www.marcoos.zwm.punkt.pl

Wiesz, mam kolegę, co się drapie po głowie od tyłu sięgając ręką między jajami i przez plecy.... Ale to rozwiązanie mnie że tak powiem nie interesuje. Zwłaszcza, że ten PNG jest specjalnie wstawiony, bo mógłby być GIF :-)

marcoos pisze:Aha, co do Opery - szanujący się użytkownik Opery ma navigator.appName równe "Opera". A na "Microsoft Internet Explorer" zmienia, jak go jakaś strona nie chce wpuścić. :)

Może. Ale
a) Opera domyślnie ma identyfikację jako IE
b) sami operowcy krzyczą, że programiści nie wykrywają właściwie ich oprzeglądarki jeżeli ukrywa się ona jako IE. Pomysł na skrypt nie wziął mi się z głowy, bo na JS się nie znam, ale ze strony o Operze

No i jak rozpropagujemy ten skrypt, to opera nawet udająca IE będzie dobrze wykrywana i nie wpuszczana :-) i ludzie zaczną używać Mozillę... :-)

BTW: Nie wiem jak można używać opery. Zainstalowałem to do testowania strony, ale to jest paskudne, niewygodne i jeszcze płatne... No po kiego?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: tristan » 18 grudnia 2002, 08:50

KLAPEK pisze:

:o a u mnie w trakcie 1 próby /nie mam cierpliwości by więcej odpalać to badziewie ;)/ właśnie na M$IE 6 pingwinek nie miał przezroczystego tła, a szare właśnie.

No bo MIś nie potrafi i już. Taka jego uroda.

KLAPEK pisze:PS co to takiego AktiwIKS :o

ActiveX... Musiałbym w kodzie strony zapisać tysiąc dzikich skryptów, które sprawiły by, że po wykryciu MSIE dawałbym jakiś zamotany kod kontrlki ActiveX do wyświetlenia jednego marnego PNG...

Zresztą MIŚ nie potrafi też oblać pingwinka tekstem właściwie i w ogóle jest porażka...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: Archiwum_X » 18 grudnia 2002, 11:29

Ten adres: http://www.marcoos.zwm.punkt.pl to u mnie lekka porażka.
Za napisem (obrazkiem) marcoos::plikownia jest jakaś dziwna czarna kreska, której nie ma na IE (chyba, że tak miało być - to przepraszam).
Druga rzecz - przewijam lekko stronę w dół, żeby ten napis się schował, wracam i napisu nie ma :o - pokazuje się dopiero po najechaniu na niego kursorem. To już chyba wina Mozi ?

Mozilla 1.2.1 PL - Win 98 SE PL
THE TRUTH IS OUT THERE
Archiwum_X

Z nami od: 04 października 2002, 07:02

Postautor: KLAPEK » 18 grudnia 2002, 12:10

Archiwum_X pisze:Ten adres: http://www.marcoos.zwm.punkt.pl to u mnie lekka porażka.
Za napisem (obrazkiem) marcoos::plikownia jest jakaś dziwna czarna kreska, której nie ma na IE (chyba, że tak miało być - to przepraszam).
Druga rzecz - przewijam lekko stronę w dół, żeby ten napis się schował, wracam i napisu nie ma :o - pokazuje się dopiero po najechaniu na niego kursorem. To już chyba wina Mozi ?

Mozilla 1.2.1 PL - Win 98 SE PL

U mnie ta czarna kreseczka idzie jakby przez cały napis /oczywiście tam gdzie sa litery to jej nie ma, a dokładnie: ---marcoos---plikowania--- ;)/
A jak przewinę w dół i z powrotem do góry, to cały obrazek jest na czarnym tle :o , a jak na niego najadę to z powrotem widzę go takim jaki był /czyli z tymi czarnymi kreseczkami/

Mozilla 1.0.1 PL + win98se
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Gość » 18 grudnia 2002, 13:29

Archiwum_X pisze:Druga rzecz - przewijam lekko stronę w dół, żeby ten napis się schował, wracam i napisu nie ma :o - pokazuje się dopiero po najechaniu na niego kursorem. To już chyba wina Mozi ?

Możliwe. Sam zauważyłem, że w niektórych buildach Mozilli pojawiają się te kreski, nie wiem czym to wytłumaczyć. Ale znikania nie oberwowałem nigdzie. W obecnie używanych przeze mnie buildach (NN 7, MozPL.org 1.3a, Phoenix 0.5 - Linux) nie obserwuję tego efektu. :)

tristan pisze:Zwłaszcza, że ten PNG jest specjalnie wstawiony, bo mógłby być GIF

To zrób przezroczystego GIFa z tą ilością kolorów i w tej samej jakości, co PNG na marcoos::plikowni. :) Good luck.

tristan pisze:Zainstalowałem to do testowania strony, ale to jest paskudne, niewygodne i jeszcze płatne... No po kiego?

Ja też nie wiem. Poza tym straszliwie się sypie. No, ale niektórzy to lubią.
Gość

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony