MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jest nas już 15 tysięcy :)

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Jest nas już 15 tysięcy :)

Postautor: Konrad » 18 grudnia 2002, 01:57

Przeglądarka: -

v!tam

Tak tylko piszę: użytkowników Mozilli we wszelkich wersjach w Polsce jest już ponad 15 tysięcy :)
http://ranking.pl/rank.php?stat=browPL

Wliczając w to także gości z zagranicy będzie nas w sumie ponad 20 tysięcy.

Dodatkowo otrzymałem informację od Gemiusa, że pomimo iż wcześniej były prezentowane tylko wyniki dla Mozilli 0.x, Mozilla 1.x była także wychwytywana - jedynie nie prezentowano tego w rankingu. Wzieto się teraz za poprawki w Rankingu; efektem tego jest możliwość prześledzenia historii Mozilli 1.x w Polsce i na świecie:
http://ranking.pl/rank.php?stat=compare ... gl%B1darki

Jak widać były momenty, że przyrost populacji Mozillowcow ;) był dynamiczniejszy u nas niż za granicą.
Dobra robota chłopaki z MozillaPL.org :) Oby tak dalej!
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Re: Jest nas już 15 tysięcy :)

Postautor: mm_ » 18 grudnia 2002, 08:51

No to jak tak dalej pójdzie to będzie nas 1% :lol: - zrównamy się z Operą... i na pewno nadal będzie rosnąć.

Natomiast bardzo ciekawe jest to, że podają również konquerora.

Oni się naprawdę starają...
mm_

Postautor: wlowoj » 18 grudnia 2002, 10:13

Konrad pisze:Tak tylko piszę: użytkowników Mozilli we wszelkich wersjach w Polsce jest już ponad 15 tysięcy :)
[...]
Dobra robota chłopaki z MozillaPL.org :) Oby tak dalej!

dobra, dobra, pomyliły Ci się linijki - ja tam widzę niecałe 14 :D Chyba że wliczymy wersje <1, to zwracam honor.
Ciekawi mnie takie coś... Uważam za zrozumiałe że zdecydowana większość używa IE5, choć od dawna jest wersja 6 - powiedzmy że ci użytkownicy nie wiedzą co to znaczy "nowa wersja" i po co zmieniać, kiedy działa. Ale jak wytłumaczyć przewagę Netscapa 4 nad 7, czy Opery 6 nad 7? Z racji posiadania tak "egzotycznego" softwaru powino się chyba być zainteresowanym nowymi wersjami i ruchem w nowościach. Takie zaangażowanie świetnie widać na "rynku" Mozilli.
wlowoj

Z nami od: 07 grudnia 2002, 20:08

Postautor: Konrad » 18 grudnia 2002, 12:41

Wliczałem też Mozille <1

wlowoj pisze:Ale jak wytłumaczyć przewagę Netscapa 4 nad 7, czy Opery 6 nad 7?

Bo Opera 7 to na razie beta. Niewiele osób lubi jak im się browser może potencjalnie wywrócić.

Co do NN4 - przyzwyczajenie lub stary sprzęt. Ciężko ich przekonać aby zainstalowali program, który będzie im się uruchamiał w ślimaczym tempie. Aczkolwiek cieszyłbym się jakby przerzucili się oni na coś nowsze&#240;o.
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Konrad » 18 grudnia 2002, 12:44

mm_ pisze:No to jak tak dalej pójdzie to będzie nas 1% :lol: - zrównamy się z Operą... i na pewno nadal będzie rosnąć.

Jak doliczyć do Moz1 takze Moz0.x oraz NN7, jest nas już więcej niż 1% :)

Oni się naprawdę starają...

A żebyś wiedział. IMO najlepsza firma w sieci, wiem to z korespondencji z nimi. Biorą pod uwagę każdą propozycję. Chocby dla przykładu: jakiś czas temu na Rankingu były tylko procenty. Napisałem że fajnie by było jakby się pokazywały także wartości bezwzględne. W następnym zestawieniu już były :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: wlowoj » 18 grudnia 2002, 12:49

Konrad pisze:Bo Opera 7 to na razie beta. Niewiele osób lubi jak im się browser może potencjalnie wywrócić.

aaa... ja się nie znam na Operach i nie wiedziałem. No tak - teraz to rozumiem - ja też się wstrzumuję z Mozią 1.3
Konrad pisze:Co do NN4 - przyzwyczajenie lub stary sprzęt. Ciężko ich przekonać aby zainstalowali program, który będzie im się uruchamiał w ślimaczym tempie. Aczkolwiek cieszyłbym się jakby przerzucili się oni na coś nowsze&#240;o.

Chyba domyślam się co byś zaproponował :)
wlowoj

Z nami od: 07 grudnia 2002, 20:08

Postautor: lenrock » 18 grudnia 2002, 13:07

Ale jak wytłumaczyć przewagę Netscapa 4 nad 7

Stary sprzęp raz , a czy ktoś probował zainstalować jaszczurkę na win95 .
Sam mam doczynienia z firmą co im starcza strary sprzęt i stare oprogramowanie:oops: ( w95 orginalne ver. bez IE 8) ), a mozi na 95 nie udało mi się zainstalować brakuje jakiś tam plików a nawet po ich przyniesieniu przeze mnie nadal nie szło. Sądzę że takich firm może być jeszcze dużo:( .
Co prawda robiłem to jakiś czas temo z Mozzi w ver 0.99 . Jeżeli komuś to się udało niech odpowie :P
!!Nie będzie :evil: IE pluł nam w twarz :evil: !!
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Konrad » 18 grudnia 2002, 13:25

Wedlug informacji ze strony Mozilli i Netscape obie przegladarki w najnowszych wersjach mozna instalowac na win95, chyba by nie klamali :) Moze sproboj z nowa Mozią

Ponadto na grupach dyskusyjnych o Mozilli widze czasem pytania jak cos rozwiazac w Mozilli na win3.11. Sam nie wierze, ze i tam pojdzie, no ale...
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: mm_ » 18 grudnia 2002, 16:55

Konrad pisze:Biorą pod uwagę każdą propozycję. Chocby dla przykładu: jakiś czas temu na Rankingu były tylko procenty. Napisałem że fajnie by było jakby się pokazywały także wartości bezwzględne. W następnym zestawieniu już były :)

Ja im napisalem, ze fajnie by wygladaly wykresy zmian :-) no i sie pojawily w nastepnym miesiacu.
mm_

Postautor: LarryN » 18 grudnia 2002, 17:08

[quote="Konrad"]v!tam

Tak tylko piszę: użytkowników Mozilli we wszelkich wersjach w Polsce jest już ponad 15 tysięcy :)
http://ranking.pl/rank.php?stat=browPL
/quote]

Statystyki ściągania z SourceForge (7 ostatnich dni):

Rank Project Name Downloads Last Rank Change
18 Polish Mozilla 18439 18 Same
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: KLAPEK » 18 grudnia 2002, 19:52

lenrock pisze:Stary sprzęp raz , a czy ktoś probował zainstalować jaszczurkę na win95 .
Sam mam doczynienia z firmą co im starcza strary sprzęt i stare oprogramowanie:oops: ( w95 orginalne ver. bez IE 8) ), a mozi na 95 nie udało mi się zainstalować brakuje jakiś tam plików a nawet po ich przyniesieniu przeze mnie nadal nie szło. Sądzę że takich firm może być jeszcze dużo:( .
Co prawda robiłem to jakiś czas temo z Mozzi w ver 0.99 . Jeżeli komuś to się udało niech odpowie :P
!!Nie będzie :evil: IE pluł nam w twarz :evil: !!

No ja u siebie w firmie mam Moz ;), jest także m.in. na win95 /chyba 1.1/ i... działa rewelacyjnie /no fakt jest jeszcze IE - może w tym rzecz :-? /
PS w trakcie instalki nie brakowało żadnych plików, no ale może to znowu za sprawą OO, który dla win95 wymagał zainstalowania dcom95 z M$ :roll:
A co do oprogramowania to z premedytacją nie wymieniam na nowsze /niestety musi być winda, góra nie zgadza się na Linucha :cry: / - bo po co - do pracy w sieci + pisania, arkuszy i prezentacji w OO + programy do obsługi kontrahentów to naprawdę żadne XPki nie są potrzebne - wyrzucanie pieniędzy w błoto /przynajmniej na te potrzeby co są u mnie w firmie/ - nawet serwerek stoi na 95 i jest to stare P133 /do drukowania dla kilku innych kompów i przechowywania wspólnych plików bazodanowych programów wystarcza i chodzi już ładne kilka m-cy bez zwisów :o /
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: lenrock » 18 grudnia 2002, 20:53

KLAPEK pisze: win95 wymagał zainstalowania dcom95 z M$ :roll:

posłuchałem dobrej rady , ściągnąłem , zainstalowałem , dodałem Feniksa 0.5 PL i jest spoko 8)
Nic nie uspokaja bardziej zmysłów niż 486DX z 16RAM i HDD 120 MB serfujące po sieci :lol: Ciekawe czy są bardziej minimalne wymagania :wink:
lenrock
Moderator

Bundesmozilla

Postautor: marcoos » 19 grudnia 2002, 16:03

PC-Welt mówi, że w Niemczech statystyki wyglądają tak:
pcwelt.de pisze:MSIE 6.x - 36.4%
MSIE 5.x - 4.7%
Opera 6.x - 12,2%
Opera 7.x - 4.6%
Netscape 4.x - 5.8%

no i najważniejsze/najciekawsze dla nas:
pcwelt.de pisze:Mozilla - 17.4%
Phoenix 0.x - 4.9%
Netscape 6.x - 1.8%
Netscape 7.x - 9.6%
(Inne - 2.6%)

(czyli w sumie przeglądarki oparte na Gecko: przynajmniej 33.7%,
bo do "innych" zaliczono Galeona, Chimerę, Beoneksa etc.)

Ciekawe też, że więcej używa Mozilli niż Netscape. Czyżby rzekome "technology demonstration" promowało się lepiej niż oficjalny produkt pt. "Netscape"?

Przy czym, w Niemczech dostępne są oficjalne zgermanizowane Netszkapy, co powinno działać na korzyść tej dystrybucji Mozilli. :)

Już nikomu nie uwierzę, jeśli mi powie, że Mozilla nie jest "mainstream browser". :) Szkoda tylko, że to w Niemczech, bo nasze społeczeństwo jest niestety prawie kompletnie zmicrosoftyzowane.

Weitere Informazionen finden Sie hier: http://www.pcwelt.de/news/software/28069/ :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Re: Bundesmozilla

Postautor: mm_ » 19 grudnia 2002, 16:17

marcoos pisze:http://www.pcwelt.de/news/software/28069/ :D

Dziwna sprawa.... ale niemcy sa chyba wyjątkiem, jeśli cokolwiek zacznie doganiać explorera to m$ na pewno doda funkcjonalność która ma konkurencja.
mm_

Postautor: dls_ » 19 grudnia 2002, 16:26

marcoos pisze:PC-Welt mówi, że w Niemczech statystyki wyglądają tak...

Nie znam niemieckiego ale to mi wygląda na wyniki ankiety a nie na statystyki...
a to jest duża różnica.
dls_

Postautor: KLAPEK » 19 grudnia 2002, 19:40

dls_ pisze:
marcoos pisze:PC-Welt mówi, że w Niemczech statystyki wyglądają tak...

Nie znam niemieckiego ale to mi wygląda na wyniki ankiety a nie na statystyki...
a to jest duża różnica.

Masz rację, jest to niestety :-? wynik ankiety, a jej wyniki bardzo często różnią się od rzeczywistości -> wiele osób może się wstydzić tego że używa M$IE :P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Bundesmozilla

Postautor: Wojciech » 20 grudnia 2002, 23:50

Tak, pisze się tam wyraźnie o ankietach, a potem podkreśla się się, że wyniki nie są reprezentatywne. Ale na koniec wiadomość optymistyczna: wyniki te wskazują, że opanowanie rynku przez M$ nie jest niezachwiane (albo nieodwołalne)!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: lenrock » 21 grudnia 2002, 12:19

Przynajmniej widać że środowisko ludzi czytających gazety o tematyce informatycznej , czyli prawdopodobnie większość zna się na rzeczy 8) , nie jest tak bardzo opanowane przez imperium Micro$oft :x . Trzeba namówić Chipa u nas na podobną ankietę , bo Lin+ to nie ma po co. :P
lenrock
Moderator

statystyka

Postautor: Gość » 04 stycznia 2003, 15:33

co do tych 15 000 to zauważcie, że tyczy się to UŻYTKOWNIKA identyfikowanego za pomocą COOKIE. Ja na ten przykład zawsze wyłączam cookie, a tym bardziej jak widziałem coś takiego jak hit.geminius

pozdrawiam

nowy użytkownik Mozilli
Gość

Postautor: Adrianer » 08 stycznia 2003, 02:42

masz racje, to są wyniki ankiety. Statystyki w Niemczech w przybliżeniu są takie :
87% IE
5% Opera
7% przeglądarki na jądzrze Gecko
1% Netscape4
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Następna

Wróć do Promocja