MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Thunderbird - nie moge wyslac poczty z wp :/

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Thunderbird - nie moge wyslac poczty z wp :/

Postautor: gość :) » 12 stycznia 2005, 10:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

robilme wsyztsko co juz mozna bylo a on dalej nie chce wyslac poczyty... pomocy ;(
gość :)

Re: Thunderbird - nie moge wyslac poczty z wp :/

Postautor: Karamba » 12 stycznia 2005, 11:03

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.0; U) [pl]

gość :) pisze:robilme wsyztsko (

a co dokładnie ? :)
Może masz źle skonfigurowany serwer SMTP ? Ma być smtp.wp.pl, a może antywirus, a może .... itp.
Karamba

Postautor: medeski » 12 stycznia 2005, 11:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Witaj!

Jeszcze wczoraj ustawiałem konto dla WP i z tego co pamiętam, wszystko co musisz zrobić, to dobrze ustawić konto poczty wychodzącej.

Jeżeli korzystasz tylko z jednego konta, to robisz to z poziomu:

Narzędzia -> Konfiguracja Kont -> z menu po lewej na dole wybierasz 'serwer poczty wychodzącej'.
- jako nazwę serwera wpisujesz: smtp.wp.pl. Port pozostawiasz domyślny (w większości przypadków;)),
- zaznaczasz pole 'Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła' i wpisujesz do poniższego pola swój login np. halinka37.
- zaznaczasz pole 'TLS, jeżeli jest dostępne', bądz w ogóle 'bez szyfrowania', jeżeli Ci nie pójdzie z TLS.

Jeżeli korzystasz z większej ilości kont, musisz wtedy kliknąć pole 'Konfiguracja serwerów poczty wychodzącej...', które znajduje się na dole Opcji 'Serwer poczty wychodzącej'. Wybierasz z listy serwer WP (smtp.wp.pl) i wpisujesz dokładnie to samo, co podałem powyżej. Jeżeli takiego serwera nie ma na liście, musisz go dodać za pomocą przycisku 'Dodaj...', gdzie również wpisujesz te same dane.

Prz wysyłaniu pierwszego maila, serwer SMTP poczty WP zażąda od Ciebie podania hasła do konta. Podaj hasło i zaznacz poniżej opcję zapamiętaj w menedżerze haseł, dzięki temu nie będziesz musiał za każdym razem wpisywać hasła przy wysyłaniu e-maili.

Teraz już wszystko z poziomu TB powinno działać, abstrahując od problemów konfliktówi z innymi programami, badź problemów z siecią.

Dodatkowymi krokami, być może potrzebnymi, będzie sprawdzenie konfiguracji serwera. W tym celu wybierasz:
Narzędzia -> Konfiguracja Kont -> z menu po lewej wybierasz 'Konfiguracja serwera' dotyczącą konta na WP.
- upewnij się, że masz odznaczone pola 'użyj bezpiecznego połączenia (ssl)', oraz 'użyj bezpiecznego uwierzytelnienia';
- kliknij pole "zaawansowane i smtp..' Gdy pokaże Ci się okno opcji zaawansowanych, wskaż na zakładkę 'SMTP' i upewnij się, że wskazany serwer to właśnie 'smtp.wp.pl'. Jeżeli nie, to wybierz go z listy (rozwija się z boku pola)

Mam nadzieję, że wszystko łopatologicznie udało mi się wskazać i nie będziesz miał żadnego problemu z poprawnym skonfigurowaniem TB.

Pozdrawiam!

ps. Jeżeli ktoś będzie jeszcze szukał pomocy w związku z ustawieniem Thunderbirda (zazaczam, że nie znam się na problemach z pocztą nie dotyczących bezpośerdnio TB) i kont pocztowych na:
- ONET.pl,
- WP.pl,
- o2.pl,
- gazeta.pl
- dwóch kont na tym samym serwerze pocztowym (obojętnie jakim)

to służę pomocą. Jeżeli bedzie zapotrzebowanie na tym forum, mogę stworzyć Mini poradnik, dotyczący każdego z powyższych portali.

Pozdrawiam!
medeski

Z nami od: 10 stycznia 2005, 21:03

Postautor: gość :) » 13 stycznia 2005, 08:29

nie, spoko :) juz wiem .. dobrze robiłem ale tb nie ma 1 malego allertu: --- TU ---
gość :)

Postautor: filip » 13 stycznia 2005, 11:28

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Witam,
medeski piszesz:

ps. Jeżeli ktoś będzie jeszcze szukał pomocy w związku z ustawieniem Thunderbirda (zazaczam, że nie znam się na problemach z pocztą nie dotyczących bezpośerdnio TB) i kont pocztowych na:
- ONET.pl,
- WP.pl,
- o2.pl,
- gazeta.pl
- dwóch kont na tym samym serwerze pocztowym (obojętnie jakim)

popatrz na:
http://www.mozillapl.org/forum/about-11040.html

bo ja dalej niewiem ja ustawić dwa konta z jednego serwera (dwa z o2 i dwa z gazeta.pl)

z gory dzięki;).
filip

Z nami od: 13 stycznia 2005, 11:19

Postautor: medeski » 13 stycznia 2005, 15:45

Witaj!

Spodziewam się, że już założone konta w TB, więc tylko pozostaje poprawna konfiguracja.

Zacznijmy od o2.pl:

Narzędzia -> Konfiguracja Kont -> z menu po lewej wybierasz pierwsze konto od góry na tlenie, przyjmijmy xxx@o2.pl. Przyjmijmy, że drugie konto, znajdujące się na liście poniżej, będziemy umownie nazywać yyy@o2.pl

Wchodzisz w zakładkę ‘konfiguracja serwera’ dla xxx i tutaj:
- upewnij się, że jako serwer pop3 masz wpisane ‘poczta.o2.pl’ oraz domyślny port (110), a w polu użytkownika - ‘xxx’ - sam nick.
- upewnij się, że masz odznaczone pola 'użyj bezpiecznego połączenia (ssl)', oraz 'użyj bezpiecznego uwierzytelnienia';

To samo zrób z drugim kontem na tlenie, yyy@o2.pl

Ok., teraz skoczymy szybko do zakładki z menu po lewej na dole ‘Serwer poczty wychodzącej’. Jeżeli korzystasz z większej ilości kont, musisz wtedy kliknąć pole 'Konfiguracja serwerów poczty wychodzącej (SMTP)...'

Pojawia się okno z adresami serwerów poczty wychodzącej, które wpisywałeś podczas zakładania kont.

Jeżeli masz 2 adresy ‘poczta.o2.pl’ to wszystko w porządku. Ten, który znajduje się wyżej na liście, powinien dotyczyć Twojego konta xxx, jako pierwszego z kont tlenu na liście konfiguracji kont.

Jeżeli na liście znajduje się tylko jeden serwer o2, za chwilę będziemy musieli dodać drugi.

Przed tym jednak edytuj ustawienia istniejącego już serwera ‘poczta.o2.pl’ - znajdującego się wyżej na liście, jeżeli są 2 (zaznaczasz serwer i klikasz pole ‘edytuj’ z prawej strony okienka)

Pojawi się nowe okienko z ustawieniami serwera.
- w polu ‘nazwa serwera’ powinien się znajdować adres, rzecz jasna, ‘poczta.o2.pl’, domyślny port 25.
- zaznaczasz opcję ‘Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła’ i wpisujesz nick – xxx.
- W ‘Użyj szyfrowane połączenie typu:’ wybierasz ‘TLS, jeżeli jest dostępne’
-Wciskasz okJ

Jeżeli na liście znajdują się 2 serwery o2.pl to wchodzisz w edycję drugiego (znajdującego się niżej) i robisz dokładnie to samo, wpisując tylko drugi nick adresowy, czyli ‘yyy’

Jeżeli trzeba dodać drugi serwer poczta.o2.pl, to po prostu klikasz w pole po prawej ‘dodaj’ i wypełniasz pola dokładnie tak, jak podane jest to powyżej dla xxx, oczywiście zmieniając adres na yyy.

Wciskasz ok.:)

Teraz, by konta obsługiwały osobne serwery poczty wychodzącej, musisz wrócić do menu po lewej i znów wybrać z menu pierwszego konta xxx ‘konfiguracja serwera’.

Tam znajdziesz takie pole jak ‘Zaawansowane i smtp…’ - oczywiście kliknij w nie. Gdy pokaże się okno opcji zaawansowanych, wskaż na zakładkę 'SMTP' i upewnij się, że wskazany serwer to właśnie 'poczta.o2.pl’ znajdujący się wyżej.. Jeżeli nie, to wybierz go z listy (rozwija się z boku pola) i wskaż ten z serwerów o2.pl, który znajduje się wyżej.

To samo robisz dla konta yyy@o2.pl, również wchodząc w ‘zaawansowane i smtp…’, tylko tym razem zaznaczasz serwer ‘poczta.o2.pl’ znajdujący się niżej na liście.

W ten sposób są włączone dwa serwery poczty wychodzącej dla 2 kont o2.pl.

Przy wysyłaniu pierwszych maili z tych kont, serwer poprosi Cię o hasło do tego konta, z którego wysyłasz wiadomość. Podaj hasło i zaznacz poniżej opcję zapamiętaj w menedżerze haseł, dzięki temu nie będziesz musiał za każdym razem wpisywać hasła przy wysyłaniu.

Jeżeli chodzi o dwa konta związane z gazeta.pl, robisz prawie wszystko tak samo.

Ważne tutaj jest, by wiedzieć, które konto jest przypisane do którego serwera (tak jak wspomniałem, konto z danego portalu znajdujące się wyżej od drugiego konta z tego samego portalu, powinno być powiązane z smtp znajdującym się wyżej na liście)

Oczywiście adres smtp gazety to: smtp.poczta.gazeta.pl :)

Teraz już wszystko z poziomu TB powinno działać, abstrahując od problemów konfliktów i z innymi programami, badź problemów z siecią.

Mała rada: jeżeli nie widzisz dalej dwóch serwerów o2.pl po wykonaniu tego co napisałem powyżej, to spróbój zamknąć TB i usunąć profil (jeżeli masz xp, to documents & settings>dany user>dane aplikacji>thunderbird>profiles i tutaj np. pgx.....default.
Następnie spróbuj założyć konta jeszcze raz z godnie z powyższymi wskazaniami.

Mam nadzieję, że jakoś Ci pomogłem:)

Pozdrawiam!
medeski

Z nami od: 10 stycznia 2005, 21:03

thunderbind & onet.pl

Postautor: ravst@op.pl » 03 lutego 2005, 22:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

hej pomoglbys z onet.pl :) plis...
ravst@op.pl

Re: thunderbind & onet.pl

Postautor: filip » 04 lutego 2005, 08:14

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.1; U) [pl]

ravst@op.pl pisze:hej pomoglbys z onet.pl :) plis...

a dokładniej o co chodzi?

postepujesz jak opisane wyżej nazwy serwerów sa takie:

Serwer POP3: pop3.poczta.onet.pl
Serwer SMTP: smtp.poczta.onet.pl
filip

Z nami od: 13 stycznia 2005, 11:19

Postautor: Wojciech » 04 lutego 2005, 11:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

kłopoty z onet.pl

Postautor: yarecky » 09 lutego 2005, 17:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

zainstalowałem thunderbirda 1.0. skonfigurowałem go dokładnie (!) tak jak to radzicie jesli chodzi o nazwę konta, serwery poczty przy. i wych. (pop3.poczta.onet.pl i smtp.(...)), ssl itp itd. nie mogę nic odebrać ani wysłać. Mam komunikat o "...timed out". Ze strony www wszystko działa. nie jest to również problem firewalla.

Czy możecie mi pomóc?
yarecky

b

Postautor: martes_85@o2.pl » 14 marca 2005, 15:41

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

:roll: ale ta poczta jest poje :oops: kiedy mi jest potrzebna to zawsze peoblemz serwerem cio jes granego z nia ma jej serdecznie dosci jezeli oni cos nie zrobia to o2 zakonczy swa dzialalnosc raz a dobze
martes_85@o2.pl

Postautor: Gość » 27 marca 2005, 01:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

medeski pisze:Witaj!

Jeszcze wczoraj ustawiałem konto dla WP i z tego co pamiętam, wszystko co musisz zrobić, to dobrze ustawić konto poczty wychodzącej.

Jeżeli k [...]

[...]ego z powyższych portali.

Pozdrawiam!

Dzięki
Gość

gorące dzięki

Postautor: basia27 » 02 kwietnia 2005, 13:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

dzięki za takiego gościa jak "medeski" :D . co wieczór walczyłam z konfiguracją kont (a posiadam ich 3) Ten boski facet tak to opisał, że skonfigurowałam je wreszcie!!! :)))
basia27

Lamersko, ale działa

Postautor: Wilczur » 19 kwietnia 2005, 10:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Miałem podobny problem z konfiguracją TB na Onecie. Wyświetlał się komunikat o zbyt długim czasie oczekiwania na odpowiedź serwera. Jeśli nie pomogły wcześniejsze rady to proponuję tak:

1 włączyć outlooka
2 skonfigurować sobie konto/konta
3 włączyć TB
4 polecenia: narzędzia->importuj->ustawienia->outlook

Jeśli poczta była normalnie odbierana w Outlooku to nie powinno byc też problemu z TB.
Wilczur

Postautor: tusiatko_1987 » 08 maja 2005, 08:35

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

http://acn.waw.pl/tusia16/moz1.gif

http://acn.waw.pl/tusia16/moz2.gif

http://acn.waw.pl/tusia16/moz3.gif

jak zaznaczylam Uzyj bezpiecznego uwierzytelnienia to jak kliknelam pobierz nowe to mam:
http://acn.waw.pl/tusia16/moz4.gif
tusiatko_1987

Postautor: jajajaja » 08 maja 2005, 11:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

boze dziekuje ci za to ze to tu umiesciles bo mnie juz szlag trafiał :*:*:*
jajajaja

Postautor: sexyvirgin » 29 maja 2005, 12:52

Mam takie same problemy i tak sobię myślę, że skoro w Outlok Expresie można to ustwić bez żadnego problemu, to firefoxa też możnaby tak samo napisać, żeby było to możliwe.
Chęć przejścia na firefoxa nie może być podyktowana tylko i wyłacznie niechęcią do Microsoftu.
sexyvirgin

Z nami od: 29 maja 2005, 11:21

Postautor: gostek » 18 czerwca 2005, 23:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Wszystko fajnie ale...
Mam inny problem mianowicie:
-mam kilka kont,
-chce wyslac poczte z konta o2.pl a domyslnie mam ustawione na onet.pl , jak to zrobic?- pewnie powiecie ze musze zmienic konto domyslne na o2.pl i sprawa zalatwiona. Ok tu sie zgadzam.
- ale czy jest inny sposob aby tylko w naglowku wybrac z jakiego konta ma byc poczta wyslana (tak jest np. w OE)?

pozdr.
gostek

Postautor: Stef » 19 czerwca 2005, 00:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050524 Fedora/1.0.4-4 Firefox/1.0.4

gostek pisze:Wszystko fajnie ale...
Mam inny problem mianowicie:
-mam kilka kont,
-chce wyslac poczte z konta o2.pl a domyslnie mam ustawione na onet.pl , jak to zrobic?- pewnie powiecie ze musze zmienic konto domyslne na o2.pl i sprawa zalatwiona. Ok tu sie zgadzam.
- ale czy jest inny sposob aby tylko w naglowku wybrac z jakiego konta ma byc poczta wyslana (tak jest np. w OE)?

pozdr.

Po pierwsze: wszystko fajnie tylko dlaczego wybrałeś ten wątek żeby sie do niego dopisać?
Po drugie: jak tworzysz nową wiadomość to u góry okna masz rozwijane menu z wyborem kont (serwerów smtp). Trochę niejasno piszesz więc nie do końca rozumiem gdzie problem..
Po trzecie: jeśli nie używasz Global Inboksa to wysyła z aktualnie zaznaczonego konta..

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

onet poczta

Postautor: =pluto= » 12 sierpnia 2005, 10:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

jak do jasnej choinki zrobic poczte na mozilla thunderbird??? moj adres to: pluto3@buziaczek.pl
=pluto=

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird