marquee dalej jest
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
marquee dalej jest
Przeglądarka: -
Mam jeszcze jeden postulat. Kiedys na forum dyskutowalismy o wprowadzeniu znacznika marquee do Mozilli. Wiekszosc byla przeciw, stanelo na tym, ze pozbedziecie sie tego. U mnie (moze sie myle, bo troche mam porozwalene rozne wersje mozilli) jest dalej widoczny ten znacznik. Nie bede sie juz rozpisywal dlaczego, przypomne tylko o co chodzilo: nie jest zgodny z W3C a poza tym zle jest obslugiwany (np nie zatrzymuje sie) a przeciesz wystarczy skasowac jeden plik i wszystko wroci do normy. Zrobicie cos z tym?
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Czyżby teraz kolega Wojciech przywoływał temat 'Wieża Babel'? 
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Marquee
Od razu przewidywałem, że mnie ktoś zgani za wypowiedzi w stylu naszych polityków, tj. sprzeczne ze sobą! Przepraszam, i pozwólcie, że się usprawiedliwię: to nieszczęsne marquee naprawdę uważam za niezłe, stosowane rozsądnie może dać dobre efekty, i może trochę szkoda, że W3C tego nie zatwierdziło. Z drugiej strony, przyznaję szczerze, że jakoś nie pamiętam, żebym zauważył to gdzieś w Internecie - może dlatego, że od lat nie korzystam z mi$ia.
A jak wygląda obsługa marquee w innych przeglądarkach?
A jak wygląda obsługa marquee w innych przeglądarkach?
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Re: Marquee
Wojciech pisze: i może trochę szkoda, że W3C tego nie zatwierdziło.
To jest bardziej zlozony problem niz Ci sie wydaje. Sam efekt Marquee jest calkiem fajny (z punktu widzienia zwyklego uzytkownika) ale z punktu widzenia skladni HTML/XHTML i DTD (a nawet bym dodal XHTML Schema) jest nie do zaakceptowania. Jako przyklad moge podac: jak napisac definicje typu dokumentu z Marquee? Uzywa zlych atrybutow, czesto daje mozliwosc dawania wartosci, ktore nie sa dostepne w tych samych atrybutach (wystepujacych w innych znacznikach). Znacznik formatujacy tekst ma display rowny block, to jakas paranoja. I jeszcze style, moze to banalne ale jak do Marquee stosowac CSS?
Sam widzisz ten pomysl nie mogl przejsc.
A do samego efektu nie mam zastrzezen ale mozna to zrobic w javascripcie
- Domel
eh wy puryści htmlowi, zostawcie w spokoju to nieszczęsne Marquee...
Nie jest najszczęśliwsze - zgoda, ale czasami można sie natknąć na starą stronę stronę która to to zawiera, więc skoro ktoś już zrobił w Mozilli obsługę tego taga to niech to jeszcze przez jakiś czas chociaż zostanie...
Nie jest najszczęśliwsze - zgoda, ale czasami można sie natknąć na starą stronę stronę która to to zawiera, więc skoro ktoś już zrobił w Mozilli obsługę tego taga to niech to jeszcze przez jakiś czas chociaż zostanie...
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
dls pisze:Nie jest najszczęśliwsze - zgoda, ale czasami można sie natknąć na starą stronę stronę która to to zawiera
Czemu stara? Kazdy moze zrobic strone z Marquee (do niedawna na helion.pl tak wlasnie bylo).
dls pisze:więc skoro ktoś już zrobił w Mozilli obsługę tego taga to niech to jeszcze przez jakiś czas chociaż zostanie...
Jak tak bedziemy mysleli to zostanie na zawsze (czemu webmaster mialby z tego zrezygnowac skoro kazda przegladarka bedzie to "widziec"?).
I jeszcze dodam, ze ten tag formatuje tekst wiec nic nie stracisz jesli Twoja przegladarka nie bedzie tego "widziec" (z ta roznica ze nie bedzie latac).
Druga rzecz Mozilla nie obsluguje dobrze tego taga (przyklad: greenday.prv.pl - jak sie klika na odnosnik Zespol, Muzyka... to ciezko "zlapac" linki a jak mozilla by nie obslugiwala tego taga - jak to byl kiedys - wszystko bylo by dobrze).
- Domel
Marquee
Domel, bardzo dziękuję za konkretne wyjaśnienie
; myślę, że pozostali zwolennicy marquee również zrozumieli w czym rzecz. Dla mnie było to bardzo ważne, gdyż nie mam na razie czasu, żeby głębiej wnikać w teorię.
A gdzie można się dowiedzieć, jak taki efekt uzyskać przy pomocy JavaSkryptu?
A gdzie można się dowiedzieć, jak taki efekt uzyskać przy pomocy JavaSkryptu?
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Wojciech pisze:A gdzie można się dowiedzieć, jak taki efekt uzyskać przy pomocy JavaSkryptu?
Musisz dokladnie poszukac, napewno znajdziesz cos gotowego.
Ja podam Ci jedna z nich (nie mam wszystkoch funkcji marquee ale dziala na praktycznie wszystkich przegladarkach dzieki funkcji Is, jest to bardzo rozwojowy kod mozna go "podkrecic" przez modyfikacje [uwaga na prawa autorskie!], formatowc tekst mozna dowolnie, w tym aspekcje jest nawet lepszy od marquee).
Zobaczysz jak to dziala na http://netscape.com (czy to zbieg okolocznosci
I tak trudno sie polapac o co chodzi ale postaram sie ulatwic Ci zycie.
Obchodzic powinny Cie funkcje:
Is (mozesz zostawic inne, ktore znajduja sie wewnatrz spryptu): szukaj wewnatrz pliku HTML (sekcja BODY), warto dodac ze przydac sie moze nie tylko do tego (dzieki niemu mozesz uzaleznic kod stronypraktycznie od dowolnej przegladarki a nawet jej wersji, co do praw autorskich to na 100% nie ma ograniczen)
Array_push i init: szukaj w pliku HTML (sekcja BODY)
warto do tego dodac (gdzies obok znacznika div):
- Kod: Zaznacz cały
if (isFlat) {
document.write("");
} else {
document.write("<div id='tickerwindow' class='tickerwindow'>")
document.write("<div id='tickerID' class='ticker'>")
document.write("<span id='item0' class='Anorm'> </span>")
document.write("</div>")
document.write("</div>")
szukaj podobnej konstrukcji w pliku HTML (sekcja BODY)
I teraz najwazniejsze: skrypt ticker.js (sekcja HEAD) i jak widac zewnetrzny plik JS
Teraz style:
wlasciwie powinny Cie interesowac klasy takie jak:
.ticker .tickerhead .ttext .tickerwindow .Anorm .Anormb .temp .tempext - oczywiscie moze dodac inne.
Znajduja sie one w pliku zewnetrznym tonr.css
teraz kod HTML:
wstawiasz gdzie chcesz aby latalo
- Kod: Zaznacz cały
<div id="tickerwindow" class="tickerwindow"></div>
Wszystko inne (HTML, JS i CSS) nie jest potrzebne.
Jak cos nie bedzie chodzic to zapraszam na PW
- Domel
Domel pisze:Druga rzecz Mozilla nie obsluguje dobrze tego taga (przyklad: greenday.prv.pl - jak sie klika na odnosnik Zespol, Muzyka... to ciezko "zlapac" linki a jak mozilla by nie obslugiwala tego taga - jak to byl kiedys - wszystko bylo by dobrze).
No fakt - tu trzeba się wykazać refleksem
Ale myśle że również dało by się znaleźć przykłady strony gdzie brak obsługi tego taga stanowi utrudnienie. Nieważne - marquee nie jest mi do szczęścia potrzebne, ale wole jak Mozilla obsługuje takie pierdołki - chociażby po to by zamknąć usta oponentom.
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
dls pisze:No fakt - tu trzeba się wykazać refleksem
Ale myśle że również dało by się znaleźć przykłady strony gdzie brak obsługi tego taga stanowi utrudnienie. Nieważne - marquee nie jest mi do szczęścia potrzebne, ale wole jak Mozilla obsługuje takie pierdołki - chociażby po to by zamknąć usta oponentom.
Ale zobacz JAK je obsługuje! Czy uważasz, że zachowanie linków na wspomnianej stronie jest zgodne z intencjami autora? Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale gdyby Mozilla nie obsługiwała Marquee, to linki wcale by nie latały i wszystko byłoby ok. Jeśli tak jest faktycznie, to jestem zdecydowanie za pozbawieniem Mozi obsługi Marquee (szczególnie, że da się to zrobić za pomocą JS).
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
dls pisze:Ale myśle że również dało by się znaleźć przykłady strony gdzie brak obsługi tego taga stanowi utrudnienie. Nieważne - marquee nie jest mi do szczęścia potrzebne, ale wole jak Mozilla obsługuje takie pierdołki - chociażby po to by zamknąć usta oponentom.
To Twoje zdanie. Ja uwazam, ze nie ma takiej strony, ktora prezentowala by jakies utrudnienia spowdu nie "latania" tekstu.
Wiec ponawiam swoj apel do Tworcow zeby zrobili cos z tym problemem (moze wyremowac tylko plik, wtedy kto by bardzo chcial moglby wlaczyc ta opcje).
- Domel
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite