MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kurier Poczty a Pegasus Mail

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Kurier Poczty a Pegasus Mail

Postautor: Gucio » 09 stycznia 2003, 12:59

Przeglądarka: -

Witam! Chcialbym sie dowiedziec, czy jest taka mozliwosc, aby skonwertowac moje archiwum maili z Pegasusa tak, abym mogl je zaimportowac do Kuriera... Czy ktos wie jak to zrobic???
Gucio

Re: Kurier Poczty a Pegasus Mail

Postautor: E2rd » 09 stycznia 2003, 14:13

Przekonaj Pegasusa, żeby wypluł to archiwum w formacie 'unixowym mbox'. A potem powstały plik pozbaw rozszerzenia i wgraj do <profil Mozilli>/Mail/Local Folders. Po odpaleniu Mozi powinieneś zobaczyć nowy folder pocztowy w Folderach Lokalnych.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 09 stycznia 2003, 18:19

Hmm, niestety nie wiem jak wyglada format 'unix mbox'. Poza tym ciezko jest zmusic Pegasusa do czegokolwiek... Nie ma zadnej opcji exportu (przynajmniej ja nie znalazlem). Czy da sie z tym w ogole cos zrobic???
Gość

Postautor: irekc » 09 stycznia 2003, 18:45

Anonymous pisze:Hmm, niestety nie wiem jak wyglada format 'unix mbox'. Poza tym ciezko jest zmusic Pegasusa do czegokolwiek... Nie ma zadnej opcji exportu (przynajmniej ja nie znalazlem). Czy da sie z tym w ogole cos zrobic???

Spokojnie, wszystko sie da ;-) Nawet testowo zainstalowałem sobie Pegasusa v 4.02. Oto co trzeba zrobić:
- zaznacz wybrane wiadomości, albo kliknij na cały folder
- Ctrl-S, albo z menu Messages wybrać Save Messages to disk...
- teraz zaznacz w okienku, które się pojawi opcje 'Extract them all to a single file' i zapisz sobie gdzieś ten plik
- otwórz go w swoim ulubionym edytorze, dopisz na początku taką linijkę:
Kod: Zaznacz cały
From - Tue Jan 09 12:00:00 2003

- następnie opcja 'Znajdź i zamień' dla całego tekstu: zamień ciąg '-- End --' na 'From - Tue Jan 09 12:00:00 2003' (bez apostrofów)
- zapisz plik, następnie skopiuj do katalogu poczty w profilu (tam gdzie pliki Inbox, Trash, itp.)
- restart Mozilli razem z Szybkim Startem i po uruchomieniu Kuriera masz nowy katalog z pocztą z Pegasusa :-)

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Gucio » 14 stycznia 2003, 22:08

Rzeczywiscie dziala. Dziekuje bardzo Irek za pomoc...
Pozdrawiam
Gucio

Postautor: Gość » 29 kwietnia 2008, 20:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

irekc pisze:
Anonymous pisze:Hmm, niestety nie wiem jak wyglada format 'unix mbox'. Poza tym ciezko jest zmusic Pegasusa do czegokolwiek... Nie ma zadnej opcji exportu (przynajmniej ja nie znalazlem). Czy da sie z tym w ogole cos zrobic???

Spokojnie, wszystko sie da ;-) Nawet testowo zainstalowałem sobie Pegasusa v 4.02. Oto co trzeba zrobić:
- zaznacz wybrane wiadomości, albo kliknij na cały folder
- Ctrl-S, albo z menu Messages wybrać Save Messages to disk...
- teraz zaznacz w okienku, które się pojawi opcje 'Extract them all to a single file' i zapisz sobie gdzieś ten plik
- otwórz go w swoim ulubionym edytorze, dopisz na początku taką linijkę:
Kod: Zaznacz cały
From - Tue Jan 09 12:00:00 2003

- następnie opcja 'Znajdź i zamień' dla całego tekstu: zamień ciąg '-- End --' na 'From - Tue Jan 09 12:00:00 2003' (bez apostrofów)
- zapisz plik, następnie skopiuj do katalogu poczty w profilu (tam gdzie pliki Inbox, Trash, itp.)
- restart Mozilli razem z Szybkim Startem i po uruchomieniu Kuriera masz nowy katalog z pocztą z Pegasusa :-)

--
Irek
Gość

Postautor: Gość » 29 kwietnia 2008, 21:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

Irekc
jak można się z Tobą skontaktować, mam podobny problem, ale dla mnie bardziej skomplikowany ( !!! ) . Przed formatowaniem dysku "c" zrobiłem kopię katalogu documents and Settings ( XP ) przekonany, że tam pozostaną wiadomości mail oraz książa adresowa. Teraz wgrałem XP WMC na nowo i za cholerę nie mogę do kuriera poczty Sea MOnkey tego zaimportować. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam.
Gość

Postautor: KLAPEK » 29 kwietnia 2008, 22:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.13) Gecko/20080313 SeaMonkey/1.1.9

Anonymous pisze:Irekc
jak można się z Tobą skontaktować, mam podobny problem, ale dla mnie bardziej skomplikowany ( !!! ) . Przed formatowaniem dysku "c" zrobiłem kopię katalogu documents and Settings ( XP ) przekonany, że tam pozostaną wiadomości mail oraz książa adresowa. Teraz wgrałem XP WMC na nowo i za cholerę nie mogę do kuriera poczty Sea MOnkey tego zaimportować. Bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam.

:o
Temat sprzed 5 lat!
Nie wiem nawet czy Irek jeszcze tu zagląda ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Grzegorz » 30 kwietnia 2008, 15:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9pre) Gecko/2008042806 Minefield/3.0pre

GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite