POMOCY: mam przeglądarkę Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050317 Firefox/1.0.4
- nie widzę żółtej kłódki na szyfrowanych stronach...
- kto zdoła mi to wyjaśnić i skąd mam wiedzieć, że połączenie jest bezpieczne...?
DZIĘKI
kłódka
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
Tło paska adresu powinno zmienić kolor (na żółty) przy połączeniach SSL. Dodatkowo na końcu paska adresu pojawi się symbol kłódki.
Jeśli pasek adresu wygląda inaczej, oznacza to, że połączenie nie jest szyfrowane. Możesz to sprawdzić klikając "Narzędzia" (Tools) -> "Informacje o stronie" (Page Info). W okienku, które wyskoczy sprawdź zakładkę "Zabezpieczenia" (Security) i zobacz co jest tam napisane o certyfikacie.
Jeśli w okienku nie będzie nic o certyfikacie - oznacza to, że połączenie ze stroną nie jest zabezpieczone SSL.
W przypadku stron banków, sklepów internetowych oraz innych "wrażliwych" miejsc, należy takie problemy (brak połączenia SSL) zgłosić do właściciela witryny (po prostu zadzwoń do banku lub wyślij mejla).
Jeśli pasek adresu wygląda inaczej, oznacza to, że połączenie nie jest szyfrowane. Możesz to sprawdzić klikając "Narzędzia" (Tools) -> "Informacje o stronie" (Page Info). W okienku, które wyskoczy sprawdź zakładkę "Zabezpieczenia" (Security) i zobacz co jest tam napisane o certyfikacie.
Jeśli w okienku nie będzie nic o certyfikacie - oznacza to, że połączenie ze stroną nie jest zabezpieczone SSL.
W przypadku stron banków, sklepów internetowych oraz innych "wrażliwych" miejsc, należy takie problemy (brak połączenia SSL) zgłosić do właściciela witryny (po prostu zadzwoń do banku lub wyślij mejla).
- MusK
- Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08
kłódka
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050317 Firefox/1.0.4
Serdeczne dzięki MusK... masz rację, wszystko się zgadza... jest certyfikat w info, jest żółte tło paska adresu, jest potwierdzenie szyfrowania SSL, wszystko gra... OPRÓCZ KŁÓDKI !
Mam już świadomość, że połączenie jest bezpieczne... ale sentyment do kłódeczki pozostał.
Lepiej bym się czuł, gdyby faktycznie była.... bo szkoda byłoby rozstać się z takiego powodu z Firefox/1.0.4 , może jest jakieś wyjście.... skoro u innych ta kłódka jest widoczna !
pracuję na Mandrake 10.1
pozdrawiam
Mam już świadomość, że połączenie jest bezpieczne... ale sentyment do kłódeczki pozostał.
Lepiej bym się czuł, gdyby faktycznie była.... bo szkoda byłoby rozstać się z takiego powodu z Firefox/1.0.4 , może jest jakieś wyjście.... skoro u innych ta kłódka jest widoczna !
pracuję na Mandrake 10.1
pozdrawiam
- man-drake
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
W domyślnym schemacie wyglądu pasek adresu przy połączeniu SSL wygląda tak:
Może używasz innego, niż domyślny, schematu (skórki) wyglądu?? Różne skórki w różny sposób zmienają wygląd paska adresu, gdy połączenie jest szyfrowane - nie zawsze jest to żółty pasek i kłódka...
Najprostsze rozwiązanie - sprawdź jak wygląd pasek na innym schemacie (skórce)
Może używasz innego, niż domyślny, schematu (skórki) wyglądu?? Różne skórki w różny sposób zmienają wygląd paska adresu, gdy połączenie jest szyfrowane - nie zawsze jest to żółty pasek i kłódka...
Najprostsze rozwiązanie - sprawdź jak wygląd pasek na innym schemacie (skórce)
- MusK
- Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony