MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox.pl , Thunderbird.pl i Mozilla-Europe.org - pomocy!

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Yano » 09 czerwca 2005, 00:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050527 Firefox/1.0.4

Wygląda super :)
Ja tylko jeszcze w sprawie odnośnika do pobrania.
Próbowałem spojrzeć na tę stronę okiem użytkownika, który kompletnie nie wie gdzie się znalazł (to trudne, ale starałem się). I postaram się opisać co następuje:
- nagłówek, jako ciemniejszy, przyciąga wzrok; daje się wyróżnić w nim jaśniejsze menu, które kieruje wzrok na prawą stronę. I teraz uważam, że pod menu powinien się znaleźć link, bo w tej okolicy się zatrzymuje wzrok na dłużej, a nam chodzi o to, żeby zachęcić do pobrania. Czyli po nagłówku pierwszą kolumną, którą zauważam jest kolumna prawa, a nie lewa.

Zerknijcie jeszcze na portale: wp.pl, onet.pl, gazeta.pl - tam najważniejsze informacje są umieszczone po prawej stronie.

O, jeszcze jeden głos za prawą stroną:
Użytkownik (taki zwykły) nie ma pojęcia, że może po wpisaniu adresu wcisnąć ENTER. On zwykle wpisuje adres a potem klika w przycisk "Przejdź". Czyli myszka zostaje po prawej stronie. Tam też jest pasek przewijania, do którego użytkownik dość często sięga (proponuję obserwację pracowników dowolnego biura). Wszelkie przyciski nawigacyjne (szukaj, loguj) też najczęściej znajdują się z prawej strony okienka input.

Tak więc nie wiem na czym opierali się autorzy tego raportu, o którym mówisz, ale posunę się nawet do stwierdzenia, że ci Amerykanie są dziwniejsi niż mi się wydawało ;)

Dlatego ja bym jednak zamienił te kolumny boczne miejscami.
Ale poczekaj jeszcze co inni powiedzą - ja tylko przedstawiam swoją opinię popartą pewnymi obserwacjami.

edit: O, i kolejny malutki głosik - jak ZU przeszkadza kursor myszki (zakładając, że większość ZU jest praworęcznych) to przesuwa ją niedbałym ruchem od siebie (prawą ręką) i kursor ląduje w prawym górnym rogu albo gdzieś po prawej stronie.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: tml » 09 czerwca 2005, 01:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Dzieki za odzew. Oczywiscie nie mam zamiaru sie upierac przy swoim pomysle - nic z tych rzeczy, bo przeciez wszystkim nam chyba zalezy na tym samym, czyli aby strona firefoksa i thundebirda sklonila jak najwieksza liczbe osob do pobrania i zainstalowania tych aplikacji.

Zatem raz jeszcze (dla porownania):
- http://www.designedbytml.com/pliki/firefox_v1/
- http://www.designedbytml.com/pliki/firefox_v2/

Wiecej nic nie zmienialem, bo poki co komentarze odnosily sie tylko do zmiany lewej strony z prawa ;)
tml

Z nami od: 19 lutego 2004, 16:54

Postautor: Cleriic » 09 czerwca 2005, 09:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

IMHO v1 jest lepsza ze względu na równomierne rozłozenie elementów.
W v2 "ciężkie" elementy są zgrupowane po prawej stronie strony, co wprowadza pewen niepokój u oglądającego :)

Trzeba by poprawić rozmieszczenie elementów aby przesunąć ciężar na lewo. Np. przez przesunięcie zrzutu ekranu na lewą stronę środkowej kolumny albo w jakiś inny sposób...
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: riddle » 09 czerwca 2005, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Pisałem już wyżej, ale dodam aby był "głos", że prawa strona jest zawsze częściej oglądana. Kuzyn marketingowiec mi to też ostatnio powiedział / potwierdził.
riddle

Z nami od: 24 maja 2004, 17:43

Postautor: Cleriic » 09 czerwca 2005, 09:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

riddle pisze:Pisałem już wyżej, ale dodam aby był "głos", że prawa strona jest zawsze częściej oglądana.

Ale ja wcale tego nie neguję :)
Chodzi mi tylko o wyrównanie rozkładu elementów na stronie.
Każdy dobry grafik Ci to powie: "Ciężar na projekcie musi być rozłożony równomiernie" :P
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Lichurec » 09 czerwca 2005, 10:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

hmm.. zaczyna to to byc (Z)User Friendly..

Link do pobran raczej powinien zostac po prawej, jednak trzeba by chyba inaczej rozlozyc tresc kolumny glownej..

a.. i nie mozna zapomniec o jakiejs Galerii ze screenami z Firefoksa..

Poza tym super :)
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: Stef » 09 czerwca 2005, 10:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050513 Fedora/1.0.4-1.3.1 Firefox/1.0.4

@tml dobra robota :).
Tylko taka propozycja z mojej strony, aby zrównoważyć tego jaszczura, proponowałbym w dziale Fakty jako tło dla tekstu umieścić duże logo Firefoksa. Lub też jako tło dla pola z przyciskiem Pobierz, może być wytłumione przez przezroczytsość powiedzmy na ~85% ale istotne żeby było znacząco większe od jaszczurki ;). Ikonki systemów i delikatne wyróżnienie kolorem środkowej kolumny też by nie zaszkodziło.
Poza tym super :).
Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 09 czerwca 2005, 10:35

@Cleric: masz racja prawa strona byla zbyt ciezka, ale nie zdarzylem z tym nic zrobic w nocy bo ledwo wyrobilem sie, zeby poprzestawiac kolumny. Teraz screen z FF przenioslem bardziej na lewo, aby to zbalansowac (v2).

dla przypomnienia:
- http://www.designedbytml.com/pliki/firefox_v1/
- http://www.designedbytml.com/pliki/firefox_v2/
Gość

Postautor: tml » 09 czerwca 2005, 10:37

post u gory (nie wiem, czemu mnie wylogowalo) to ja - to tak w kwestii wyjasnienia ;)
tml

Z nami od: 19 lutego 2004, 16:54

Postautor: Gandalf » 09 czerwca 2005, 16:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050605 Firefox/1.0+

tml: jesli masz Jabbera, moj JID to e-Gandalf@jabber.org. Pliz odezwij sie, jesli nie uzywasz, podaj mi na priv Twoje GG, AIM, ICQ, albo wejdz na irc.mozilla.org kanal #aviarypl . Bede bardzo wdzieczny :)
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: teo » 12 czerwca 2005, 16:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050606 Firefox/1.0.4

Ogólne wrażenie pozytywne. Odnośnik do pobierania zdecydowanie po prawej stronie. Nie zapomnij zlikwidować napisów Skocz. Tam wystarczy Nawigacja Szukaj Zmień wersję językową . A swoją drogą, to oprócz zmiany wersji językowej, to nie są one wogóle potrzebne, bo pola do, ktorych kierują są widoczne w tym samym czasie co i te odnośniki. Gdyby kierowały, tak jak Zmień wersję językową, do pól niewidocznych, to widziałbym sens ich umieszczenia.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Poprzednia

Wróć do Promocja