Witam wszystkich - sytuacja zmusila mnie do zabrania sie za tworzenie htmla. Popelnilem maly systemik dla biura podrozy - www.intercamp.pl/system.html (wersja demo nie wymaga podania hasla) - z zaloznia mial byc tylko pod IE - niestety okazalo sie ze niektorzy klienci uzywaja mozilla, a strona nie dziala - glownie javascript - widac to juz po funkcji preloadimage - zupelnie nie wiem o co chodzi - bardzo prosze o pomoc - moze ktos wie gdzie znajde info na temat interpretera javascriptu w mozilla albo jak ominac ten problem - caly system zostal stworzy z wykorzystaniem javascript i nawet nie mam pomyslu jak by tu zrezygnowac z javascript - ewentualnie co zastosowac - z drugiej stony niechce mi sie przerabiac calosci - jeszcze raz prosze o pomoc
kixof@o2.pl
problem z javascriptem
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: -
Moim zdaniem najlepiej wszystko co się da tworzyć w PHP llub czymś innym, byle robił to serwer a nie przeglądarka...
Co do błędów to jeśli masz MozillęPL to jest coś takiego w Narzędziach -> Narzędzia programistyczne -> Konsola JavaScript
Oto co mi wyświetliła:
1. PreloadImages is not defined
Plik źródłowy: http://www.intercamp.pl/system/agent.php - Linia 15
2. unterminated character class [
Plik źródłowy: http://www.intercamp.pl/system/skrypty_java_win.js - Linia 279
if(!sprawdz_pop(document.forms['form_kl'].elements['tel_kier'].value,/^[0-9 -/...
Poza tym jest za późno, żebym jeszcze coś wymyślił - chce mi się spać
Co do błędów to jeśli masz MozillęPL to jest coś takiego w Narzędziach -> Narzędzia programistyczne -> Konsola JavaScript
Oto co mi wyświetliła:
1. PreloadImages is not defined
Plik źródłowy: http://www.intercamp.pl/system/agent.php - Linia 15
2. unterminated character class [
Plik źródłowy: http://www.intercamp.pl/system/skrypty_java_win.js - Linia 279
if(!sprawdz_pop(document.forms['form_kl'].elements['tel_kier'].value,/^[0-9 -/...
Poza tym jest za późno, żebym jeszcze coś wymyślił - chce mi się spać
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
problem dalej istnieje
Dzieki za odpowiedz - pozwole ja sobie skomentowac :
te informacje (pkt.1 i 2) tez udalo mi sie wyczytac z konsoli jednak :
- funkcja preloadimage znajduje sie w odpowiednim pliku (skrypty_java....js)
i pod IE dziala bez problemu
- co do znaku do ciagu ...,/^[... to jezeli jest on nie poprawny to czemu mozilla nie pokazuje tego bledu kilka linijek wczesniej (ten sam ciag znakow jest wykorzystywany w tej samej funkcji kilka razy wczesniej niz wskazuje na to konsola)
Kurcze nadal nie mam rozwiazania - moze ktos zna adres manuala javascript z info dotyczacymi uruchamiania js pod mozilla ? Ja przejzalem kilka ale na info dotyczace stricte js pod mozilla nie natrafilem
Please,please - help me
kixof@o2.pl
te informacje (pkt.1 i 2) tez udalo mi sie wyczytac z konsoli jednak :
- funkcja preloadimage znajduje sie w odpowiednim pliku (skrypty_java....js)
- co do znaku do ciagu ...,/^[... to jezeli jest on nie poprawny to czemu mozilla nie pokazuje tego bledu kilka linijek wczesniej (ten sam ciag znakow jest wykorzystywany w tej samej funkcji kilka razy wczesniej niz wskazuje na to konsola)
Kurcze nadal nie mam rozwiazania - moze ktos zna adres manuala javascript z info dotyczacymi uruchamiania js pod mozilla ? Ja przejzalem kilka ale na info dotyczace stricte js pod mozilla nie natrafilem
Please,please - help me
kixof@o2.pl
- kixof@o2.pl
Re: problem dalej istnieje
kixof@o2.pl pisze:- funkcja preloadimage znajduje sie w odpowiednim pliku (skrypty_java....js)
Zamknięcie wszystkich wyrażeń regularnych w apostrofy powinno rozwiązać wszystkie Twoje problemy - chodzi głównie o te, które są jako parametr w sprawdz_pop():
Zamiast:
- Kod: Zaznacz cały
if(!sprawdz_pop(document.forms['form_kl'].elements['nazwisko'].value,/^[a-zA-ZąęśćżźńółĄĘŚĆŻŹŃÓŁ -]{1,50}$/))
{
alert("Pole Nazwisko"+puste);
return;
}
Powinno być wszedzie tak:
- Kod: Zaznacz cały
if(!sprawdz_pop(document.forms['form_kl'].elements['nazwisko'].value,'/^[a-zA-ZąęśćżźńółĄĘŚĆŻŹŃÓŁ -]{1,50}$/'))
{
alert("Pole Nazwisko"+puste);
return;
}
U mnie poszło
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
problem pozostaje
wielkie dzieki dla irekc - dodanie apostrofow pchnelo sprawe do przodu - ale za to zaczelo wywalac blad przy document.frame - o ile sie dobrze orientuje to wg. specyfikacji netszkapy frame nie jest elementem document tylko window - jak sprawdze to napisze, na razie musze odlozyc to na pare dni. jeszcze raz dzieki dla irekc
- kixof
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony