MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dwukrotne uruchomienie mozilli - niemożliwe!

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Gość » 25 kwietnia 2003, 15:57

Przeglądarka: -

zle spales? i co z tego, ze bylo walkowane? jest tutaj rozwiazanie?

wyprobowalem te piekne skrypty itd - wszystko jest fajne i nawet skuteczne, ale w innych sytuacjach. a ja nadal nie moge sobie poradzic z moim problemem.

pozdrawiam.
Gość

Postautor: E2rd » 25 kwietnia 2003, 16:45

Anonymous pisze:zle spales?

Jakbyś zgadł... :lol:

O walce z Kadu też było już na forum - użyj lupki na górze 8) (tylko nie pamiętam, czy tam padło jakieś rozwiązanie).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 25 kwietnia 2003, 18:16

E2rd pisze:O walce z Kadu też było już na forum - użyj lupki na górze 8) (tylko nie pamiętam, czy tam padło jakieś rozwiązanie).

Dzieki "lupce" dotarlem do tego watku. Ale masz racje, ze problemy z Kadu byly tez opisywane - wystarczylo uzyc innego zapytania.

Dzieki i przepraszam - rozwiazanie rzeczywiscie bylo - http://mozillapl.org/forum/viewtopic.ph ... light=kadu
Gość

Postautor: Lenin » 09 sierpnia 2003, 00:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Sorry, ze wyciagam stary topick, ale nie wiem, co z tym skryptem, ktory zostal podany na poczatku topicka - gdzie go wkleic, gdzie zapisac, zeby dzialalo i jak go przerobic dla Firebirda :(
hmm...
Lenin

Z nami od: 21 marca 2003, 16:13

Re: Dwukrotne uruchomienie mozilli - nie mozliwe!

Postautor: maHo » 23 października 2003, 14:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

donwito pisze:hej ho! czy naprawde nikt nie potrafi mi
ludzie dobrej woli etc. etc. ;-))) pomóżcie :)
pozdrawiam

ja wiem że ten temat to już starożytny jest, ale ja tak mam że lubię odpowiadać na tematy sprzed roku :))

mój skrypt: działa, mam nadzieję że pomoże
[quote=/usr/bin/remote-mozilla]
#!/bin/bash

case "$1" in
mail)
export REMOTE="xfeDoCommand(openInbox)"
export LOCAL=-mail
;;

*)
export REMOTE="openURL($@,new-window)"
export LOCAL=$@
;;
esac

if mozilla -remote "ping()";then

echo mozilla -remote $REMOTE
/maho/progz/mozilla/mozilla -remote $REMOTE
else
echo mozilla $LOCAL
/maho/progz/mozilla/mozilla $LOCAL
fi

[/quote]
maHo

Postautor: rasiu » 03 stycznia 2004, 11:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031120

albo najprościej podmianiając zawartość /usr/bin/mozilla na taką

Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh                                                                             
# (c) vip at linux.pl, wolf at pld-linux.org                                           
# zmiana rasiu at tlen.pl                                                             

mozilla_dziala=`/usr/bin/mozilla-bin -remote 'ping()' 2>&1 >/dev/null`                 
if [ -n "$mozilla_dziala" ]; then                                                     
        /usr/bin/mozilla-bin "$1"                                                     
else                                                                                   
        if [ -z "$1" ]; then                                                           
                /usr/bin/mozilla-bin -remote 'xfeDoCommand (openBrowser)'             
        else                                                                           
            case "$1" in                                                               
# wchodzimy na odpowiendni profil skladnia mozilla -P <profil>                         
            -P)                                                                       
                /usr/bin/mozilla-bin -P "$2"                                           
                ;;                                                                     
            -h|-help)                                                                 
                /usr/bin/mozilla-bin -help                                             
                ;;                                                                     
            -newmail)                                                                 
                /usr/bin/mozilla-bin -remote 'xfeDoCommand (composeMessage)'           
                ;;                                                                     
            -mail)                                                                     
                /usr/bin/mozilla-bin -remote 'xfeDoCommand(openInbox)'                 
                ;;                                                                     
            *)                                                                         
                /usr/bin/mozilla-bin -remote "OpenUrl($1,new-tab)"                     
            esac                                                                       
        fi                                                                             
fi

mozemy wysylac nowe maile otwierac okienka itd..
sprawdz sam: :)
[rasiu@barbarita rasiu]$ mozilla /usr
[rasiu@barbarita rasiu]$ mozilla www.onet.pl
[rasiu@barbarita rasiu]$ mozilla -mail
[rasiu@barbarita rasiu]$ mozilla -newmail
[rasiu@barbarita rasiu]$ mozilla -P inny
rasiu

Re: Dwukrotne uruchomienie mozilli - nie mozliwe!

Postautor: zwierz » 03 stycznia 2004, 19:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20030225

maHo pisze:#!/bin/bash

case "$1" in
mail)
export REMOTE="xfeDoCommand(openInbox)"
export LOCAL=-mail
;;

*)
export REMOTE="openURL($@,new-window)"
export LOCAL=$@
;;
esac

if mozilla -remote "ping()";then

echo mozilla -remote $REMOTE
/maho/progz/mozilla/mozilla -remote $REMOTE
else
echo mozilla $LOCAL
/maho/progz/mozilla/mozilla $LOCAL
fi

Sympatyczny skrypcik, przerobiłem "new-window" na "new-tab" i działa tak jak lubię.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: naytec » 11 marca 2004, 10:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Nie ma to jak być na czasie ;-]
Generalnie to nie mam nic mądrego do powiedzenia, chciałem tylko bardzo podziękować za powyższe :-)

pozdrawiam,
naytec
naytec

Postautor: Jarek K » 18 marca 2004, 12:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040314 Debian/1.6-2.backports.org.2

A czy da się zrobić aby można było uruchomić mozillę na dwóch xterminalach? mozilla -remote nie działa.
Jarek K

+ Stała

Postautor: SE » 28 marca 2004, 14:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Tak jest chyba bardziej kontatybilnie javascript:emoticon(':roll:')
#!/bin/sh                                                                             
# (c) vip at linux.pl, wolf at pld-linux.org                                           
# zmiana rasiu at tlen.pl                                                             
SCIEZKA=/usr/local/mozilla/mozilla # tu moze byc roznie
mozilla_dziala=`$SCIEZKA -remote 'ping()' 2>&1 >/dev/null`                 
if [ -n "$mozilla_dziala" ]; then                                                     
        $SCIEZKA "$1"                                                     
else                                                                                   
        if [ -z "$1" ]; then                                                           
                $SCIEZKA -remote 'xfeDoCommand (openBrowser)'             
        else                                                                           
            case "$1" in                                                               
# wchodzimy na odpowiendni profil skladnia mozilla -P <profil>                         
            -P)                                                                       
                $SCIEZKA -P "$2"                                           
                ;;                                                                     
            -h|-help)                                                                 
                $SCIEZKA -help                                             
                ;;                                                                     
            -newmail)                                                                 
                $SCIEZKA -remote 'xfeDoCommand (composeMessage)'           
                ;;                                                                     
            -mail)                                                                     
                $SCIEZKA -remote 'xfeDoCommand(openInbox)'                 
                ;;                                                                     
            *)                                                                         
                $SCIEZKA -remote "OpenUrl($1,new-tab)"                     
            esac                                                                       
        fi                                                                             
fi

Zdrowia[/code]
SE

Mozilla

Postautor: kolor3 » 18 czerwca 2005, 13:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511

Panowie czytam i nie za bardzo rozumię .mam Mozile i chce by w X sie uruchamiała .Problem uruchamia sie tylko raz za drugim razem wyskakuje
Menadrzer profili.

Pytanie gdzie wpisac skrypty które tu podajecie by pozbyc sie problemu.

--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuksa.
kolor3

Re: Mozilla

Postautor: zwierz » 18 czerwca 2005, 20:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Fedora/1.0.4-1.3.1

kolor3 pisze:Pytanie gdzie wpisac skrypty które tu podajecie by pozbyc sie problemu.

http://mozillapl.org/forum/about-783-0- ... html#27936
zwierz
Moderator

jak uruchomic Mozille

Postautor: kolor33 » 19 czerwca 2005, 21:08

No to jedziemy dalej Mozille mam ale tu " /usr/local/mozilla "
A nie w /usr/bin <----- tu jest mozilla -firefox.
---------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
To chyba dwie rózne rzeczy .Za bardzo sie nie znam dlatego pytam ????
kolor33

Re: jak uruchomic Mozille

Postautor: zwierz » 19 czerwca 2005, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Madrake/Mandriva, tak? Niestety nie jestem zorientowany gdzie są odpowiednie pliki w tej dystrybucji (używałem kiedyś zaledwie jeden dzień). Ale jest na to metoda.
1. Zaloguj się na konsoli jako root (wpisz polecenie su)
2. Już? No to wpisz:
locate -u

To potrwa, poczekaj dłuższą chwilę. A następnie wpisz:
locate *mozilla

i wklej tu to, co się wyświetliło.
zwierz
Moderator

Mozilla bedzie dobrze jak zwierz pomoze

Postautor: kolor33 » 20 czerwca 2005, 20:05

To mi wyszło w Terminalu ---Gdzie teraz wpisac skryp

[root@kolor log]# locate -u
[root@kolor log]# locate *mozilla
/home/pin/.gnome2/epiphany/mozilla
/home/pin/.mozilla
/home/pin/mozilla
/root/.mozilla
/usr/lib/mozilla
/usr/local/mozilla
/usr/local/mozilla/mozilla
[root@kolor log]#

kolor33

Postautor: zwierz » 20 czerwca 2005, 20:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Stwórz sobie plik o nazwie mozilla np. w /usr/bin/. Wklej sobie do niego jeden ze skryptów, nadaj temu plikowi uprawnienia wykonywania dla wszystkich. Potem stwórz sobie jakiś skrót np. na pulpicie do tego pliku. I Gotowe.
zwierz
Moderator

zwierz uratowałes mi zycie

Postautor: kolor33 » 20 czerwca 2005, 21:07

Eureka Udało sie skrypt od "rasiu" zaskoczył .Zwierz masz duze piwo jak jestes z zabrza to spije cie na trupa.Chodz sam nie pije.
---------------------------------------------------------------------------
1.Dlaczego panowie od mozili nie poprawią tego
2.Zwierz czy skryp ten moze np byc w /home czy musi byc w /usr/bin
3.ja podałem sciezke do własciwosci Aktywatora.
4.Mozilla zaskakuje po jakis 4 sekunadach

-----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
Tyle sie z tym meczyłem A pan zwierz mi pomógł <--- jestes spoko..
kolor33

Postautor: zwierz » 20 czerwca 2005, 23:28

Skrypt może być w ~/bin/ o ile ta ścieżka znajduje się w $PATH.
echo $PATH

Piwem mnie upić? Jeszcze się to nikomu nie udało.
zwierz
Moderator

Postautor: gryman » 25 czerwca 2005, 15:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511

Nie wiem, czy to w tym temacie, ale od dwóch dni mam problem z uruchamianiem Mozilli, jak jest uruchomiona na szybkim starcie, to linki, pliki html, linki z meili nie chcą mi się otwierać, nuie mogę sobie z tym potrradzić musze zamykać poces Mozilla.exe i potem jak otworze linka np. z poczty to już inne linki nie działają, nie wiecie może, co jest grane??:>
Pozdrawiam Wszystkich Userów Mozilli :)
gryman

Z nami od: 01 stycznia 2004, 03:08

Postautor: 3mek » 17 września 2006, 14:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

ktora wersja najlepsza aha a ile wypijesz tych browcow zwierzak ze niby taki mocny jetes
3mek

Z nami od: 17 września 2006, 14:16

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite