Kiedy usunę jakies niepotrzebne mi wiadomości z folderów swojego konta "Wysłane wiadomości" lub "Odebrane wiadomości", to spodziewam się, że efektem będzie zmniejszenie wielkości plikow "sent", "inbox" i "trash" umieszczonych na dysku w katalogu mojego konta w folderze Mail. Tymczasem.... tak sie nie dzieje. Sumuję wielkość wiadomości (po usunieciu ilus tam listów), które mam w folderze "Wysłane wiadomosci" i mam 150MB , a wielkośc pliku "sent" wynosi nadal... 500MB. Poniewaz wysyłam dośc duzo obszernych plikow poczta, chciałbym oszczedzic miejsce na dysku, usuwajac te wiadomosci, a jednak sie to nie udaje. Co ciekawe mimo ze nie mam nic w koszu, poniewaz usunąłem z niego wiadomosci na trwale, to jednak plik "trash" ma wielkosc 350MB!
Wiem, ze w Otlooku zmniejszaja sie te pliki po usunieciu wiadomosci i odzyskuje sie miejsce na dysku.
Pytanie: dlaczego tak sie dzieje w Mozilli i czy tak być musi? Moze sa z tego jakies dodatkowe korzysci, o ktorych ja nie wiem???
Kurier Poczty - usuwanie wiadomosci
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Kurier Poczty - usuwanie wiadomosci
Przeglądarka: -
tedyko pisze:Kiedy usunę jakies niepotrzebne mi wiadomości z folderów swojego konta "Wysłane wiadomości" lub "Odebrane wiadomości", to spodziewam się, że efektem będzie zmniejszenie wielkości plikow "sent", "inbox" i "trash" umieszczonych na dysku w katalogu mojego konta w folderze Mail. Tymczasem.... tak sie nie dzieje. Sumuję wielkość wiadomości (po usunieciu ilus tam listów), które mam w folderze "Wysłane wiadomosci" i mam 150MB , a wielkośc pliku "sent" wynosi nadal... 500MB. Poniewaz wysyłam dośc duzo obszernych plikow poczta, chciałbym oszczedzic miejsce na dysku, usuwajac te wiadomosci, a jednak sie to nie udaje. Co ciekawe mimo ze nie mam nic w koszu, poniewaz usunąłem z niego wiadomosci na trwale, to jednak plik "trash" ma wielkosc 350MB!
Wiem, ze w Otlooku zmniejszaja sie te pliki po usunieciu wiadomosci i odzyskuje sie miejsce na dysku.
Pytanie: dlaczego tak sie dzieje w Mozilli i czy tak być musi? Moze sa z tego jakies dodatkowe korzysci, o ktorych ja nie wiem???
Mozilla podczas usuwania wiadomości zmienia tylko jej status - wiadomość zostaje przeniesiona do kosza a następnie status zamieniony jest na usunięty, fizycznie wiadomość dalej znajduje się na dysku. Aby całkowicie usunąć wiadomość należy wykonać następujące kroki:
Kurier Poczty->Plik->Opróżnij kosz
Kurier Poczty->Plik->Porządkuj foldery
Ta druga opcja służy właśnie do kompresji i całkowitego usunięcia zbędnych wiadomości. Takie samo zachowanie można zaobserwować w Netscape 6.x oraz 4.x
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
Przeglądarka: -
Dzieki za wyczerpujace wytłumaczenie na czym polega moj problem. Mimo ze uzywalem od roku Mozilli pod Linuxem, to jakos nie wpadlem na to, ze zasady usuwania listow sa wlasnie takie. Nie uzywalem wczesniej ani Netscape, ani Communicatora.
- tedyko
- Z nami od: 23 maja 2002, 01:31
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite