MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dwukrotne uruchomienie mozilli - niemożliwe!

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Dwukrotne uruchomienie mozilli - niemożliwe!

Postautor: Jacek » 05 września 2002, 21:23

Przeglądarka: -

Witam po dluzszej przerwie :)

Mam pytanie: czy nie daloby sie jakos lekko przerobic mozilli, zeby po 2-krotnym uruchomieniu programu (np: przez skrot w linuxie) otwieralo drugie okienko mozilli?

Dotychczas pojawia sie okienko z wyborem profilu (ktory i tak mam jeden) i nie mozna niczego uruchomic, bo jedna kopia jest juz uruchomiona (istnieje plik ~/.mozilla/nazwa_profilu/blablabla.slt/lock). Plik ten wskazuje na adres IP komputera na ktorym uruchomiono mozille i numer procesu.

Czy w takim przypadku nie mozna byloby "inteligentnie" domyslec sie, ze chodzi uzytkownikowi o uruchomienie nowego okna? Jesli nie mogloby to byc "inteligentne" z jakichs powodow, to mozna to przeciez nawet dodac do Preferencji.

Co o tym sadzicie? Jest to przeciez zaledwie jeden (co najwyzej 3) warunki ktore trzeba dodatkowo badac, a takie ulatwienie dla uzytkownika...
Chyba, ze zespol Mozilli zamierza w najblizszym czasie dodac rowniez opcje "szybkiego startu" do X-ow w linuxie (tak jak to jest w windowsie) i wowczas mozilla sama wykryje ze jest juz uruchomiona :-?

(mozilla 1.1PL)

Pozdrawiam,
Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

Postautor: GabrielBaines » 05 września 2002, 22:09

Moim zdaniem jest OK, przecież możesz sobie sam zrobic taki skrypt do uruchamiania Mozilli, jaki Ci pasuje. Ja np. zrobiłem sobie taki:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh

if [ -n "$1" ]; then
   filename=$1

if [ -r "$filename" ]; then
      url=file://"$filename"
   else
      url=$1
   fi
   cmdNew="mozilla $url"
else
   url="about:blank"
   cmdNew="mozilla -splash"
fi

cmdRemote="mozilla -remote openurl($url,new-tab)"

($cmdRemote || $cmdNew)  2> /dev/null 1>/dev/null

... i mam tak, jak lubię :P

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Jacek » 05 września 2002, 22:24

GabrielBaines pisze:Moim zdaniem jest OK, przecież możesz sobie sam zrobic taki skrypt do uruchamiania Mozilli, jaki Ci pasuje. Ja np. zrobiłem sobie taki:
... i mam tak, jak lubię :P

Ok - ale ja sie nie zastanowilem, bo mozilla byla wywolywana przez kilka(nascie) roznych skryptow i programow i nie chcialo mi sie wszystkiego zmieniac, tym bardziej ze w czesci nie dalbym rady. I nie pomyslalem, zeby podmienic sam skrypt uruchamiajacy mozille. Ale jest to dobry pomysl.

Dzieki za rade :)
Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

hmm

Postautor: YankeS » 06 września 2002, 18:02

zgadzam sie problem jest bo az mnie wkur... mocno takie cos niestety problemu mi sie nei udalo rozwiazac a uwazam ze jest bo czasem czlowiek musi otworzyc owe okno
YankeS

Z nami od: 06 sierpnia 2002, 00:39

Postautor: GabrielBaines » 06 września 2002, 19:56

Przecież dostałeś rozwiązanie. Co Ci się nie udało? Zrobić copy-paste podanego dwa posty wcześniej skryptu do pliku textowego?

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Re: Dwukrotne uruchomienie mozilli - nie mozliwe!

Postautor: E2rd » 07 września 2002, 14:16

Najprostszy możliwy skrypt do uruchomienia nowego okna to pewnie
/usr/local/mozilla/mozilla -remote "xfeDoCommand (openBrowser)" || /usr/local/mozilla/mozilla

Zadziała tak, że jeśli nie uda się komenda -remote (głównie kiedy Mozilla nie chodzi), to uruchamia Mozillę. "Przeważnie" powinien działać :wink:

Można też zajrzeć do buga 122698 w Bugzilli. Po pierwsze, jest tam "poprawiony" run-mozilla.sh który można sobie wgrać, a po drugie, można śledzić, kiedy zostanie on włączony do Mozilli. :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: boogie » 20 września 2002, 22:28

ctrl+t uruchamia zakladki ponizej paska adresow i problem z glowy.
boogie

Postautor: MiMaS » 03 listopada 2002, 16:55

E2rd pisze:Najprostszy możliwy skrypt do uruchomienia nowego okna to pewnie
/usr/local/mozilla/mozilla -remote "xfeDoCommand (openBrowser)" || /usr/local/mozilla/mozilla

i oczywiście analogicznie dla poczty:
/usr/local/mozilla/mozilla -remote "xfeDoCommand (openInbox)" || /usr/local/mozilla/mozilla -mail
MiMaS

Z nami od: 12 września 2002, 10:50

Postautor: mm_ » 04 listopada 2002, 09:57

a nie wystarczy gest D albo G? po co te cale skrypty i w ogole...
mm_

Postautor: GabrielBaines » 04 listopada 2002, 10:36

1) Wyobraź sobie, że masz dowolny program (czytnik newsów, program pocztowy, instant messanger, edytor tekstu), w którym może pojawic sie odnośnik. Chciałbyś teraz, abu po kliknieciu na ten odnośnik strona otwierała sie w Mozilli, ale w ten sposób że jeśli Mozila nie jest uruchomiona, to żeby startowała i pokazywała strone, a jesli juz jest uruchomiona, to żeby strona otwierała się w nowym tabie.

albo

2) Chcesz robic drag & drop plików HTML na ikonkę Mozilli i chcesz żeby zachowywała sie j.w.

albo

... i tak mozna dalej wyliczać. Tego nie załatwi Ci żaden gest.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: mm_ » 04 listopada 2002, 10:53

No tak :oops: nie pomyslalem o tym...
Na swoje usprawiedliwienie - w mozilla.org tez nie pomysleli :wink:
mm_

Postautor: donwito » 18 stycznia 2003, 00:40

MiMaS pisze:
E2rd pisze:Najprostszy możliwy skrypt do uruchomienia nowego okna to pewnie

i oczywiście analogicznie dla poczty:
/usr/local/mozilla/mozilla -remote "xfeDoCommand (openInbox)" || /usr/local/mozilla/mozilla -mail

średnio się na tym znam, przyznaję, dlatego zapewne mam problem: wprowadziłem do tego skryptu niewielką modyfikację mającą na celu otwieranie nie tylko nowego okna mozilli, ale też otwieranie z programów nowego okna z zadanym url.

zmieniłem skrypt na:
/usr/local/mozilla/mozilla -remote 'openURL($url,new-window)' || /usr/local/mozilla/mozilla

i niestety nie otwiera url, tylko pusta strone. co skopalem? dzieki za pomoc, pozdrawiam :)
DonWito
donwito

Postautor: E2rd » 19 stycznia 2003, 13:48

donwito pisze:zmieniłem skrypt na:
/usr/local/mozilla/mozilla -remote 'openURL($url,new-window)' || /usr/local/mozilla/mozilla

Oczywiście jeśli Mozilla nie chodzi, to otworzy Ci się pusta (nie ma przecie $url na końcu).
Zastanawiam się też nad 'pojedynczymi' cudzysłowami w pierwszej części - chyba powinny być "podwójne"...
E2rd
Moderator

Postautor: Gość » 19 stycznia 2003, 23:19

E2rd pisze:
donwito pisze:zmieniłem skrypt na:

Oczywiście jeśli Mozilla nie chodzi, to otworzy Ci się pusta (nie ma przecie $url na końcu).
Zastanawiam się też nad 'pojedynczymi' cudzysłowami w pierwszej części - chyba powinny być "podwójne"...

problem w tym, że to w ogóle nie działa.
skrypt wygląda dokładnie tak, jak na górze (próbowałem i z podwójnymi cudzysłowami), ale:
1) jesli mozilla nie jest uruchomiona i uruchomi ją 'z guziczka' na taskbarze lub wpisując nazwę skryptu - uruchamia się ze stroną startową.
2) każde następne podobne wywołanie skryptu powoduje uruchominie 'pustej' mozilli - to jest jasne, nie ma $url na końcu.
3) każde następne wywołanie mozilli za pomocą innego programu, np. kNode (kliknięcie na link gdy w ustawieniach jako domysla przeglądarka jest podany skrypt powyższy) uruchamia 'pustą' mozille
4) nawet wywołanie pierwszego okna mozilli, gdy jeszcze nie jest uruchomiona, za pomocą knode też uruchamia 'pustą' mozille.

wygląda tak, jakby po kliknięciu na link w jakimś programie mozilla uruchamiała się ignorując ten link. może powinienem coś dopisać w tych programach? może w skrypcie? nie wiem.
dziękuję za pomoc :)
Gość

Postautor: donwito » 27 stycznia 2003, 20:22

hej ho! czy naprawde nikt nie potrafi mi pomoc...?
no wiem, wiem, bylo sie uczyc programowania to bym umiał ;-))) no ale zrobiłem ten błąd, nie uczyłem się i teraz nie umiem sprawić, żeby ten skrypt działał dobrze a nie tak, jak napisałem powyżej.
:-/

ludzie dobrej woli etc. etc. ;-))) pomóżcie :)
pozdrawiam
donwito

Postautor: E2rd » 28 stycznia 2003, 10:22

Hmm... Najciemniej jest pod latarnią...
Mówisz, że skrypt wygląda dokładnie tak? Razem z tym $url? A ustawiasz tą zmienną gdzieś?
Jeśli chcesz ten skrytpt wołać podając adres jako parametr, to przerób w skrypcie $url na $1. Jeśli nie, to gdzieś przed uruchomieniem skryptu musisz zmienną url ustawić...
E2rd
Moderator

Postautor: Gość » 28 stycznia 2003, 18:42

E2rd pisze:Hmm... Najciemniej jest pod latarnią...
Mówisz, że skrypt wygląda dokładnie tak? Razem z tym $url? A ustawiasz tą zmienną gdzieś?
Jeśli chcesz ten skrytpt wołać podając adres jako parametr, to przerób w skrypcie $url na $1. Jeśli nie, to gdzieś przed uruchomieniem skryptu musisz zmienną url ustawić...

Chcę zrobić tak, żeby klikając na adres np. w oknie xchat otworzyła mi się mozilla z tym adresem lub kolejne okno mozilli, też z tym adresem. I ustawiam $url i $1 i... ech.... :-|||
no nie umiem tego zrobic.
xchat ma wywołać po kliknięciu /ścieżka/skrypt.sh %s (tak było już w nim ustawione), a w skrypcie czy z $url, czy z $1 czy nawet z %s wyświetla się pusta strona. :/
Gość

Postautor: Gość » 12 lutego 2003, 23:51

najciemniej pod latarnią. przejrzałem cały wątek, znalazlem stronę w bugzilli z tym błędem, zaaplikowałem patch numer 5 i działa ślicznie. :-)
dziękuję za pomoc.
Gość

Postautor: Gość » 25 kwietnia 2003, 11:16

W konfiguracji Kadu wpisalem sobie Mozille jako domyslna przegladarke. Wszystko jest fajnie dopoki mozilla nie jest uruchomiona. Kiedy juz jest uruchomiona to przy probie otwarcia czegos w Mozilli za posrednictwen Kadu otwiera sie "Profile Manager" i po zabawie.

Co wpisac w konfiguracji Kadu (moze jakies -remote :)), aby linki otwieraly sie w nowej zakladce? Niestety nie moge sobie z tym poradzic.

Z gory dzieki za pomoc
Gość

cooooooooo?

Postautor: E2rd » 25 kwietnia 2003, 12:34

Dopisałeś się do wątku, w którym to było przewałkowane od góry do dołu. Nie czytałeś go? :evil:
E2rd
Moderator

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite