MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Błędne wyświetlanie strony.

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Błędne wyświetlanie strony.

Postautor: kaszczor » 02 sierpnia 2005, 12:48

Przeglądarka: Opera/8.02 (X11; Linux i686; U; pl)

Jestem w trakcie przygotowywania strony www, która oparta jest o PostNuke 0.76. Obecnie testuję ją jeszcze na dysku lokalnym, za pomocą różnych przeglądarek. I pojawiły się problemy z przeglądarkami opartymi na Mozilli (Epiphany, Firefox i Galeon). Przeglądarki te źle wyświetlają niektóre miejsca strony i w ogóle nie radzą sobie z javascriptem. Czy domyśla się może ktoś dlaczego?
W przeciwieństwie do nich Opera działa bez zarzutu, a wszystkie elementy strony wyświetlane są prawidłowo. Na IE jeszcze tego nie sprawdzałem. A to dlatego, że korzystam wyłącznie z Linuksa. Jak już strona będzie gotowa i prześlę ją na serwer docelowy, to poproszę kogoś kto korzysta z IE o sprawdzenie.
kaszczor

Z nami od: 07 grudnia 2004, 15:28

Postautor: Olhado/256 » 02 sierpnia 2005, 15:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b3) Gecko/20050712 Firefox/1.0+

Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: kaszczor » 02 sierpnia 2005, 19:19

Olhado/256 pisze:A ogłoszenie czytałeś?
Przyznam szczerze, że nie, bo jakoś umknęło ono mojej uwadze. Przepraszam. Ale dziękuję Ci bardzo za zwrócenie uwagi. Dzięki temu teraz z nim się zapoznałem.
Błędy widoczne w kilku miejscach na stronie udało mi się już zlikwidować. Pozostały jeszcze kłopoty z javascriptem. Skorzystałem z Konsoli JavaScript. Pojawiło mi się coś takiego.

Kod: Zaznacz cały
Błąd: syntax error
plik źródłowy:   javascript: http://localhost/xxx/index.php         Wiersz:1
http://localhost/xxx/index.php

Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem o co tu chodzi i jak sobie z tym poradzić.
A poza tym, to zastanawiające. Opera czyta to wszystko bez żadnych większych kłopotów, a przeglądarki Mozilli (Epiphany, Firefox i Galeon) głupieją. Coś chyba z nimi jest nie tak i nie do końca są dobre.
kaszczor

mam cos do powiedzenia na ten temat przeczytajcie!!!!!

Postautor: lolka 2323 » 02 sierpnia 2005, 19:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511

Witam! mam podobne problemy jak ty !!! :( chyba wszyscy uzutkownicy internetu je mają! niektórych tak zle prosperujacych stron do komputera wdzieraja sie wirusy! :-?
lolka 2323

Re: mam cos do powiedzenia na ten temat przeczytajcie!!!!!

Postautor: kaszczor » 02 sierpnia 2005, 20:41

lolka 2323 pisze:Witam! mam podobne problemy jak ty !!! :( chyba wszyscy uzutkownicy internetu je mają! niektórych tak zle prosperujacych stron do komputera wdzieraja sie wirusy! :-?
U mnie to raczej niemożliwe, bo używam Linuksa, a w tym systemie jak na razie w ogóle nie istnieje pojęcie wirusów.
kaszczor

Postautor: Gedi » 02 sierpnia 2005, 21:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Pokaż kod strony, gdzie się tak dzieje. pokaż kod strony już wyrenderowanej w przeglądarce. :)
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: kaszczor » 03 sierpnia 2005, 08:05

Gedi pisze:Pokaż kod strony, gdzie się tak dzieje. pokaż kod strony już wyrenderowanej w przeglądarce. :)
Nie bardzo rozumiem. Pozwolisz zatem, że zapytam. Czy chodzi o podesłanie pliku wchodzącego w skład strony z kodem odpowiedzialnym za pojawiające się błędy na stronie głównej oraz kodu strony widocznej w przeglądarkach Mozilli?
kaszczor

Postautor: kaszczor » 03 sierpnia 2005, 08:18

Gedi pisze:Pokaż kod strony, gdzie się tak dzieje. pokaż kod strony już wyrenderowanej w przeglądarce. :)
I jeszcze dwa pytanka. W jaki sposób to wszystko wysłać? Czy na tym forum jest możliwość wysyłania załączników?
kaszczor

Postautor: Gedi » 03 sierpnia 2005, 11:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Pokaż wyrenderowany w przeglądarce kod strony na której się to dzieje. Wklej tutaj na forum używając CODE. Najlepiej jakbyś udostępnił wszystko na jakimś serwerze do wglądu.
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: kaszczor » 03 sierpnia 2005, 15:40

Gedi pisze:Pokaż wyrenderowany w przeglądarce kod strony na której się to dzieje. Wklej tutaj na forum używając CODE.
Jest jakiś kłopot z tym wklejeniem. Pojawia mi się coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /forum/posting.php could not be found on this server.

Apache/1.3.33 Server at mozillapl.org Port 80

Nie wiem dlaczego tak się dzieje? Może dlatego, że za dużo tego tekstu jest. Nie da się jakoś inaczej ten kod wrzucić? Ewentualnie podaj do siebie jakiś mail, to przyślę Ci ten tekst w załączniku.

Gedi pisze:Najlepiej jakbyś udostępnił wszystko na jakimś serwerze do wglądu.
Z tym będzie trochę kłopot. Strona jest bowiem wykonana na bazie PostNuka. W związku z tym do jej uruchomienia potrzebny jest serwer z obsługą baz danych MySQL. Nie stać mnie na to, by wykupywać miejsce na płatnym serwerze, gdy strona nie jest jeszcze gotowa. Ale postaram się znaleźć gdzieś może jakiś darmowy serwer, gdzie na kilka dni mógłbym tę stronkę wrzucić.
Może znasz jakieś namiary na jakichś taki w miarę znośny darmowy serwer, na którym dałoby sie uruchomić tą niegotową jeszcze stronę i utrzymać ją przez kilka dni? Jeżeli tak, to będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
kaszczor

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony