MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Linux, RC2 i zwariowane pliterki w formularzach

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Linux, RC2 i zwariowane pliterki w formularzach

Postautor: Azzie » 23 maja 2002, 00:23

Przeglądarka: -

Moze to typowy problem, ale przekopywalem sie przez FAQ i forum nic nie znajdujac. Bede tak samo wdzieczny za bezposrednia pomoc jak i za URLe.

Otoz kiedy wpisuje (z klawiatury) polskie literki w formularzach, to sa one zamieniane na dziwne znaczki typu trzecia potega zamiast l/ (gdzies juz to widzialem :-) i jako taki znaczek sa wysylane (na przyklad nie dzialaja w wyszukiwarkach - w URI zamieniaja sie na "%26%23241%3B"). Cala zabawa polega na tym, ze gdy zrobie kopiuj-wklej, to polskie literki pojawiaja sie normalnie i sa prawidlowo wysylane (to znaczy na przyklad dzialaja w wyszukiwarkach - w URI pojawiaja sie jako "%F1").

Korzystam z RC2 sciagnietej z MozillaPL. We wczesniejszych wersjach ciagnietych z mozilla.org efekty bywaly rozne. Na przyklad pliterki (wpisane, nie wklejone) byly zamieniane na znaczki zapytania (tak byly widoczne w URI!), pole formularza bylo ucinane, itp.

Probowalem zmieniac ustawienia jezykowe (bez wplywu na efekt) i ustawialem locale (bez wplywu na efekt).

Mam Xy 4.1, na codzien korzystam z Window Makera, ale identyczny efekt obserwuje pod KDE i Enlightenmentem.

Wydaje mi sie, ze sytuacja nie jest zwiazana z konstrukcja stron i mam nadzieje ze efekt bedzie widoczny ponizej:

Klawiatura: Wy³±cz U¶mieszki w tym po¶cie
Paste: Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Azzie

Re: Linux, RC2 i zwariowane pliterki w formularzach

Postautor: pbartecki » 23 maja 2002, 03:42

Azzie pisze:Moze to typowy problem, ale przekopywalem sie przez FAQ i forum nic nie znajdujac.
Klawiatura: Wy³±cz U¶mieszki w tym po¶cie

Hmmm... bo jeszcze nikt niczego takiego nie miał ;)
Czy w innych programach (np Konqueror dzieje się tak samo ?? ). Czy w X wybrana jest polska klawiatura ? Proszę też dla pewności utworzyć nowy profil.
Czy masz:

XkbLayout pl
lub cos takiego w pliku konfiguracyjnym Xów ?
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: GmbH » 23 maja 2002, 08:44

Azzie pisze:Klawiatura: Wy³±cz U¶mieszki w tym po¶cie

Hmmm... Powinno być odwrotnie...
Przy wpisywaniu tekstu, a następnie przy wysyłaniu Mozilla automatycznie konwertuje tekst do kodowania, w jakim była strona. Jeśli został wklejony tekst zakodowany to zakodowane literki "³" itd. zostaną jeszcze raz zakodowane - czyli będą widoczne tak jak w Twoim przykładzie. Jednak Twoje objawy są całkiem inne... Będę musiał poszukać błędu ;)
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Gość » 23 maja 2002, 17:04

Hmmm... bo jeszcze nikt niczego takiego nie miał ;)
Czy w innych programach (np Konqueror dzieje się tak samo ?? ).

W starym Netscapie (4.7x) nie ma zadnych problemow. Polskie literki normalnie mi funkcjonuja w xtermach wszelkiej masci i w okienkach systemowych (typu "Run" z menu).

Czy w X wybrana jest polska klawiatura?

U kumpla u ktorego wlasnie efekt jest identyczny. U niego na Xach 3.3.5 jest XkbLayout "pl" i XkbKeymap "xfree86(pl)", co do moich ustawien sprawdze w domu za pare godzin i napisze.

Warto dodac, ze najwyrazniej cos w tej sprawie bylo grzebane ostatnio, bo w wersji 0.9.8 (kumpel wlasnie uaktualnil :-) efekt byl podobny, ale nie identyczny. Niewklejone literki powoowaly akurat uciecie pola formularza (tak jak wczesniej pisalem). Po aktualizacji na RC2 efekt jest taki jak pisalem.

Moze jakas wskazowka bedzie, ze obaj korzystamy ze Slacka 7.0.

Proszę też dla pewności utworzyć nowy profil.

Nic nie pomoglo, efekt taki sam.
Gość

Postautor: Azzie » 23 maja 2002, 21:27

Jestem w domu i wreszcie dokladnie odpowiadam na wszystkie pytania. Z checia przeprowadze tez wszelkie testy i eksperymenty, tylko nie wiem co moge zrobic :-)

Czy w innych programach (np Konqueror dzieje się tak samo ?? ).

Nie, konqueror dziala u mnie w pelni prawidlowo (sprawdzalem w googlu)

Czy w X wybrana jest polska klawiatura ?

Mam:

Option "XkbLayout" "pl"

w XF86Config

Proszę też dla pewności utworzyć nowy profil.

Bez zmian, sprawdzalem w googlu :-(

Co moze byc nie tak?
Azzie

Czy probowac RC3?

Postautor: Azzie » 24 maja 2002, 21:37

Czy RC3 moze roziwazac moj problem? Powinienem sciagnac?
Azzie

Re: Czy probowac RC3?

Postautor: pbartecki » 24 maja 2002, 22:46

Zawsze możesz spróbować. Ja pod Linuksem nie miałem nigdy takiego problemu (oprócz wprowadzania polskich liter w pasku adresu, a następnie wyszukiwania ich - jest zgłoszony błąd na to).

Czy dzieje się tak w każdym formularzu - czy tylko w niektórych (proszę przesłać przykłady).

Np. w google.com przy używaniu innego niż polski interfejsu, polskie literki nie są rozpoznawane.
pbartecki

polskie krzaczki :)

Postautor: jarek_r » 25 maja 2002, 00:09

Witam!

Na slacku 8 mam taki sam problem. Zarowno z 0.9.1 jak i v1RC3 bylo tak samo... wyswietlal polskie znaki, nawet dziala poprawnie polski interfejs, ale ani w formularzach ani przy towrzeniu nowych wiadomosci nie moge uzyskac polskich znakow (a np. w programie GEdit i StarOffice moge)...
jarek_r

Gdzie mi nie dziala

Postautor: Azzie » 25 maja 2002, 21:08

Prosiliscie o przyklady witryn gdzie wystepuje opisywany problem. Otoz jest to dowolna witryna. Wlasnie przetestowalem http://www.google.com.pl/ (polski interfejs) i... MozillaPL :-) (wyszukiwarka w rogu - znajduje slowo artykul tylko gdy je wklejam)

Czy ktos uzywa Mozilli pod Slackiem?
Azzie

Re: Gdzie mi nie dziala

Postautor: pbartecki » 25 maja 2002, 22:44

Hmmm... Ja używałem Mozilli na różnych linuksach redhatopodobnych i nie ma takich problemów..
Czy reszta osób ze Slackiem ma takie same problemy ??
pbartecki

Re: Gdzie mi nie dziala

Postautor: sawickib » 06 czerwca 2002, 18:00

pbartecki pisze:Hmmm... Ja używałem Mozilli na różnych linuksach redhatopodobnych i
nie ma takich problemów..
Czy reszta osób ze Slackiem ma takie same problemy ??

Ja uzywam Debiana i moge potwierdzic, ze sa problemy.
Wyglada na to, ze Mozilla niezaleznie od tego czy PL, czy nie, przekodowuje dane wysylane w formularzach i zamienia 8bitowe polskie znaczki iso, na &#xxx;. I co tu z nia zrobic ?
BArtek
sawickib

Z nami od: 06 czerwca 2002, 16:40

Postautor: adam88 » 07 czerwca 2002, 19:38

witam wszystkich,

używam mozilli w slackware 8.0 i nigdy nie miałem wyżej opisancyh problemów.
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

tez mam taki problem.

Postautor: coyot » 08 czerwca 2002, 10:51

mam mozille rc2 na red hacie 7.0 i mam te same problemy z literkami w formularzach. tez wywala mi jakies 'krzaki'. x'y na pewno dobrze skonfigurowane bo wszystko dziala. polskie litery mam wszedzie tylko nie w tym formularzu :/
coyot

Prosba o wiecej info

Postautor: Azzie » 14 czerwca 2002, 00:11

adam88 pisze:używam mozilli w slackware 8.0 i nigdy nie miałem wyżej opisancyh problemów.

A moge prosic na priva (azzie (at) astronet.pl) Twoj XF86Config, xinitrc i Xmodmap? Moze jeszcze cos by sie przydalo?

Jakiego managera okien uzywasz? Czy uzywasz locale?
Azzie

polskie znaczki w formularzach

Postautor: sawickib » 12 lutego 2003, 15:23

Po kilku miesiącach wrócilem do tego wątku z nadzieją na rozwiązanie. Niestety go nie znalazłem.
Ale po dłuższym poszukiwaniach znalazłem jednak odpowiedź
w wątku http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=825

Rozwiązanie jest proste: nie używać Xmodmap (zamiast tego Option "XkbLayout" "pl" w
XF86Config + obowiązkowe export LC_ALL=pl_PL).

Jest ekstra !!! Pierwszy raz od roku do Mozilli nie mam żadnego zarzutu :)

Dzieki za rozwiązanie
BArtek
sawickib

Z nami od: 06 czerwca 2002, 16:40

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite