hopatika.webd.pl
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
hopatika.webd.pl
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9
Blad na tej stronie polega na tym, ze czcionka w przegladarkach Gecko jest o wiele za duza. W IE i w Operze strona wyglada jak nalezy. Na czym blad polega?
- infinitie
Re: hopatika.webd.pl
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050730 Firefox/1.0.6 (Debian package 1.0.6-2)
infinitie pisze:Blad na tej stronie polega na tym, ze (...)
... style są zadeklarowane w złym miejscu (jeden z błędów jakie pokazuje walidator) oraz większość z nich jest nieczytelna dla przeglądarki z powodu błędu w samym arkuszu CSS.
infinitie pisze:W IE i w Operze strona wyglada jak nalezy.
Wygląda tak, bo akurat w taki sposób te przeglądarki interpretują niepoprawnie napisaną stronę.
- Feydiunn
- Z nami od: 29 grudnia 2004, 10:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050730 Firefox/1.0+
Pierwsza i najważniejsza rada: POZBĄDŹ SIĘ RUCHOMEGO TŁA. Mi się zaczęło w głowie kręcić jak czytałem teksty ;] Przecież to można oczopląsu dostać na czymś takim!
Przenieś przed </head> (czyli ma się znaleźć pomiędzy <head> a </head>) i przed "{" wstaw... Chyba "table", ale właściwie to nie wiem jak powinno być.
Jak poprawisz te błędy to zobacz co pokazuje validator i możesz spróbować poprawić reszte błędów.
- Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">{
font-family: verdana, arial, helvetica;
font-size: 8pt;
color: white;
text-align: left;
vertical-align: ;
margin-top: 15px;
margin-bottom: 10px;
margin-left: 15px;
margin-right: 15px;
}
</style>
Przenieś przed </head> (czyli ma się znaleźć pomiędzy <head> a </head>) i przed "{" wstaw... Chyba "table", ale właściwie to nie wiem jak powinno być.
<style> td
<style type="text/css"> td
Jak poprawisz te błędy to zobacz co pokazuje validator i możesz spróbować poprawić reszte błędów.
Gentoo 2006.1, Quanta 3.5.2, Zend 5.0, FF 2.0,
PHP 5, MySQL 4.1.14, XHTML, CSS...
PHP 5, MySQL 4.1.14, XHTML, CSS...
- Reinmar
- Z nami od: 19 kwietnia 2005, 19:54
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony