MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Stef » 07 lipca 2005, 12:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050524 Fedora/1.0.4-4 Firefox/1.0.4

Anonymous pisze:Problem jest z autoryzacja, bo albo pokazuje mi, ze "authorization failed" albo pojawia mi sie cos takiego jak syntax error. I kombinuje z roznymi ustawieniami i njic to nie daje. :/

Co? Ale na jakim serwerze masz koto? Bo wiesz, wróżki to gatunek wymarły.. ;).

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 08 lipca 2005, 11:00

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

korzystalem z interii kiedy to pisalem, ale zmienilem na onet i dla odpmiany nie moge wyslac wiadomosci, bo caly czas domaga sie hasla
Gość

Postautor: Powerboy » 08 lipca 2005, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Neostrada TP 6.1)

Problem: Używam Thunderbirda, mam przykładowo trzy konta (np. dwa konta na wp i jedno na gazeta.pl) i tylko z jednego mogę wysyłać wiadomość, a z innych nie (pokazuje mi bardzo długi komunikat), wszystkie konta prawidłowo pobierają mi wiadomości, problem mam tylko z wysyłaniem wiadomości z 2 kont (jedynie mogę wysłać z konta domyślnego).

Przyczyna: Niepoprawnie skonfigurowane konta pocztowe w thunderbirdzie, nalezy je odpowiednio skonfigurować ... twierdzenie że nie działa bo mam XP z SP2 jest czystą herezją.

Rozwiązanie problemu: Musisz wiedzieć że za pobieranie wiadomości odpowiada serwer poczty przychodzącej, a za wysyłanie wiadomości na inne konta odpowiada serwer poczty wychodzącej, w Thunderbirdzie nie ma problemu z odbieraniem wiadomości na multikontach, gdyż każde konto ma przyporządkowany inny serwer poczty przychodzącej (przy tworzeniu konta, wpisuje się to w kreatorze, pamiętasz zapewne jak wpisywałeś np. pop3.wp.pl), natomiast z wysyłanie poczty jest inaczej (serwer poczty wychodzącej definiuje się tylko raz przy tworzeniu pierwszego konta domyślnego, pamiętasz zapewne jak wpisywałeś/kopiowałeś w pole serwer poczty wychodzącej np. smtp.wp.pl), dlatego trzeba ręcznie wprowadzić dodatkowe modyfikacje. Tyle teorii czas na działanie ... W tym celu: Narzędzia/Konfiguracja kont, pojawi się nowe okno, przechodzimy na sam koniec i wybieramy ostatnią pozycję: Serwer poczty wychodzącej. Po prawej stronie wybieramy przycisk Konfiguracja Serwerów Poczty Wychodzącej (SMPT), pojawi się nowe okno, klikamy przycisk dodaj, pojawi się na nowe okno, z polami Nazwa serwera i użytkownika, teraz trzeba odpowiednio "skonfigurować" kontop, oto jak to zrobić na 2 przykładach (po prostu wpisać nazwę serwera poczty wychodzącej dla konta, które nie jest kontem domyślnym):
1) Naszym kontem domyślnym jest np. baza@wp.pl (jedyne konto z którego do tej pory można było wysyłać wiadomości) i jest to konto wirtualnej polski, drugim kontem (z którego nie można wysyłać) jest konto2@gazeta.pl, którego użytkownikiem jest Jan Kowalski - w polu Nazwa serwera wpisujemy smtp.poczta.gazeta.pl a w polu użytkownik nazwę użytkownika dla tego konta, w tym przykładzie Jan Kowalski, potwierdzamy OK
1) Naszym kontem domyślnym jest np. baza@wp.pl (jedyne konto z którego do tej pory można było wysyłać wiadomości) i jest to konto wirtualnej polski, drugim kontem (z którego nie można wysyłać) jest również konto z wirtualnej polski konto2@wp.pl, którego użytkownikiem jest Jan Kowalski - w polu Nazwa serwera wpisujemy smtp.wp.pl (wpisujemy to jeszcze raz mimo że taki serwer poczty istnieje, ale istnienje dla konta domyślnego baza@wp.pl!), a wpolu użytkownik nazwę użytkownika dla tego konta, w tym przykładzie Jan Kowalski, na dolę wybieramy bez szyfrowania, potwierdzamy OK. Teraz należy przypisać danemu kontu odpowiedni serwer poczty wychodzącej (listę tych serwerów utworzyliśmy powyżej), w tym celu ponownie Narzędzia konfiguracja kont, przechodzimy na konfiguracja serwera (dla konta które nie jest domyślnym, w naszym przykładzie konto2@gazeta.pl, a potem konto2@wp.pl) klikamy na przycisk Zaawansowane i SMPT i z listy wybieramy właściwy serwer poczty wychodzącej dla danego konta, potwierdzamy wybór OK (uwaga! mimo że baza@wp.pl i konto2@wp.pl, korzystają z identycznego serwera, każdy z tych kont musi miec odzdzielny serwer na liście).
Powerboy

Postautor: Gość » 08 lipca 2005, 14:20

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Chyba niezbyt dokladnie napisalem o co mi chodzi. Na poczatku, kiedy pisalem pierwszy raz mialem konto na interii i ono wogole nie dzialalo. Zrezygnowalem z niego z pewnych powodow i zalozylem konto na onecie. Teraz moge odbierac poczte, ale nie moge wysylac, bo TB wciaz domaga sie hasla. Dla jasnosci mam jedno konto i tylko to jedno obsluguje TB. Dzieki mimo wszystko :).
Gość

Postautor: E2rd » 08 lipca 2005, 17:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Anonymous pisze:Teraz moge odbierac poczte, ale nie moge wysylac, bo TB wciaz domaga sie hasla.

Zapewne po wyrzuceniu konta interii i wpisaniu do TB konta onetu - nie przedefiniowałeś konta SMTP. Posługując się powyższym opisem, załóż konto poczty wychodzącej dla onetu i przypisz je do konta poczty przychodzącej onetu.
No, chybaże to słynny problem z onetem, który lubi nie przyjmować poprawnych haseł...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 08 lipca 2005, 22:58

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Neostrada TP 6.1)

Poprzedni post wysmarowałem raczej do PPiotra i opisałem co zrobic aby można było wysyłać wiadomości z każdego posiadanego konta pocztowego (multikonta) :), Ty masz jedno konto i Twój problem jest inny :D

Twój problem: Posiadasz jedno onetowskie konto, możesz przyjmowac wiadomości, jednak nie możesz ich wysyłać, pojawia się okno z hasłem - wpisujesz hasło i okazuje się że jest ono niepoprawne (lub poprawne, niesprecyzowałeś) w efekcie wiadomości nie wysłano.

Przyczyna: Wpisujesz niepoprawne hasło (zwróc uwagę czy nie masz czasem włączonego caps looka), masz źle skonfigurowany serwer smpt lub jesteś ofiarą błędu ze strony onetu :) (Cytat ze strony Onetu: "Kogo dotyczy problem z logowaniem? Problemy z logowaniem dotyczą niewielkiej części użytkowników Onet.pl, czyli tych, którzy posiadają konta WWW w Republice.").

Rozwiązanie: TB odbiera Ci wiadomości i nie musisz podawać hasła, jeżeli tak to wówczas hasło dodałeś do menadżera haseł i nalezy odczytać prawidłowe hasło (tylko poprawnie wpisane hasło gwarantuje wysłanie wiadomości), w tym celu: Narzedzia\Opcje przejdż na Zaawansowane (na samym końcu) kliknij na przycisk Menedżer haseł, pojawi się nowe okno, odszukaj i kliknij przycisk Pokaż hasła, pojawi się komunikat czy na pewno chcesz, wybierz tak, teraz już widzisz właściwe hasło dla konta, podczas wysyłania wiadomości użyj go (wielkość liter ma znaczenie).
Sprawdź również czy masz przypisany odpowiedni serwer smpt(bankowo masz źle wpisany serwer smpt jeżeli: utworzyłeś konto dla onetu, jeszcze wtedy gdy kontem domyślnym w TB było konto interii, dopiero potem skasowałes konto interii i domyślnym kontem stało się konto onetowskie), przypominam Narzędzia\konfiguracja kont wybierz ostatnią pozycję serwer poczty wychodzącej, w polu nazwa serwera sprawdź czy masz nazwę właściwą dla onetu, bodajże (po pl nie może być spacji) smtp.poczta.onet.pl ), jezeli używasz więcej niż jednego konta przeczytaj mój post powyżej.
Gość

Postautor: Gość » 08 lipca 2005, 23:10

No wlasnie, mam poprawnie skonfigurowany serwer smtp, wpisuje poprawne haslo, a mimo to po jego wpisaniu ponownie pojawia sie okno z prosba podania hasla. I tak bez konca. Korzystam z menedzera hasel i jest tam zapisane poprawne haslo. Sprawdzalem. :(
Wyglada na to, ze jestem z tych szczesliwcow, ktorym nie wchodzi haslo :)
Gość

Postautor: Gość » 10 lipca 2005, 11:55

Napisz do onetu że masz taki problem, niestety aby to zrobić musisz założyć inne darmowe konto pocztowe (np wp, o2, yahoo ...) i z niego wysłac wiadomość o problemie, albo widzę jeszcze lepsze wyjście, zrezygnuj z onetu, i załóż sobie inne konto :D - szybciej i mniej kłopotu (ja osobiście mogę polecić konta pocztowe gmaila, rewelacja 1GB pojemności + 0 spamu).

Wszystkie "globalne problemy" z działaniem kont onet umieszcza tutaj:
http://komunikaty.onet.pl/
Gość

Postautor: Gość » 11 lipca 2005, 09:57

Najpierw trzeba zostac zaproszonym, zeby moc zalozyc konto w Gmail. A mnie nikt nie zaprosil :(. A konto juz zmienilem raz: z interii na onet, a nie chce znowu zmieniac i informowac wszystkich o zmianie konta.
Gość

Postautor: Stef » 11 lipca 2005, 10:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050524 Fedora/1.0.4-4 Firefox/1.0.4

Stef
Moderator

Postautor: Pacyficzny » 12 lipca 2005, 18:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Dzieki za rade. I wogole TB i FF sa pozytywne :D.
Wesolych!
Pacyficzny

za nic nie moge wysyłac poczty z thunderbirda - konto w WP

Postautor: PawelS » 07 sierpnia 2005, 22:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Witam!
Za nic nie mogę wysyłać poczty z thunderbirda - mam konto w WP. Skonfigurowałem serwer poczty wychodzącej i ciągle mam komunikat:
że serwer jest niedostępny lub źle skonfigurowany. Co robić?
:x
PawelS

czy są jakieś specyficzne ustawienia dla serwerów lokalnych?

Postautor: elias » 08 sierpnia 2005, 14:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0) Opera 7.51 [pl]

Witam
Nie miałem najmniejszych problemów ze skonfigurowaniem wielu skrzynek na wielu serwerach email, pokonał mnie natomiast mój własny/prywatny serwer postfixa. Siedzi on na PLD na adresie IP 192.168.0.1 i za chorobe TB nie chce się dać zmusić do pobrania maili, wysyła bezboleśnie, niezależnie od tego czy w SMTP używam adresu IP czy domeny. Dodam, że Bat czy OE bezproblematycznie ściaga pocztę z mojego serwera. Postfix działa na standardowych portach 25/110.
Proszę wskażcie mi drogę bo zmagam się z tym problemem już od jakiegoś czasu a zaczyna mnie irytować używanie Bata do poczty a TB do grup dyskusyjnych.
Nie wiem jakie dane były by pomocne, nie chcę zaśmiecać forum zbędnymi informacjami.
Z góry dziękuję za sugestie i pomoc.
Pozdrawiam
sebastian "elias"

EDIT
Nadmienię, iż TB podczas "pobierania" wiadomości z serwera nie domaga się niczego, nie chce hasła, nie wyrzuca żadnych błędów, głucha cisza, tak jakby się wogóle nie dostał do serwera.

EDIT 2
Czy TB robi gdzieś jakieś logi, dziennik operacji?
elias

Z nami od: 08 sierpnia 2005, 13:23

Problem z hasłem.

Postautor: Gecko » 16 sierpnia 2005, 08:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Mam konto na Gmail wszystko grało i w ogole do momentu gdy bylem zmuszony do zmiany hasła do serwera poczty i teraz Thunderbird nie moze odebrac z tego konta maili bo ma zle hasło jak je zmienic w programie musze konfigurowac konto od nowa?
Gecko

Postautor: Stef » 16 sierpnia 2005, 11:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050720 Fedora/1.0.6-1.1.fc4 Firefox/1.0.6

Narzędzia → Opcje → Zaawansowane → Zachowane Hasła → Pokaż.. → Usuń (odpowiednie wpisy)? Dla pewności zrestartuj Thunderbirda zanim podasz nowe hasło
Stef
Moderator

Postautor: el quatro » 24 sierpnia 2005, 16:17

Witajcie....
Mam załozone jedno konto na Interi
Odbieram wiadomości, ale nie moge wysyłac, serwer wychodzący mam skonfigurowany dobrze(tak mi sie wydaje)
Gdy klikam na Kongiguracja serwera->Zaawansowane i SMTP...->SMTP to własnie pisze poczta.interia.pl:25(tak ma być z tego co wiem)
Zawsze gdy prubuje wysłac meila pisze mi aby skonfigurować serwer poczty wychodzącej itp
Korzystam jeszcze z Kuriera poczty Mozilli, tam wszystko dobrze działa, te same ustawienia

Aha, instalowałem różne wersje Thunderbirda i mam ten sam problem. Jak instaluje kolejny raz i tworze nowe konto to podczas tworzenia nie ma już mozliwości wyboru serwera wychodzącego(miałem tylko za 1 razem)

Aha2:) Gdy dodałem 2 konto wp.pl miałem ten sam problem, ale gdy usunołem to od wp.pl wyskakuje mi inny błąd
"podczas wysyłania poczty wystąpił błąd. Odpowiedź serwera: cos tam coś
Client host rejectet Acess danied....
Dodam że poczte wychodząco mam nadal dobrze skonfigurowaną(chyba:))
Co mam zrobić?
el quatro

Postautor: E2rd » 24 sierpnia 2005, 16:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

el quatro pisze:Korzystam jeszcze z Kuriera poczty Mozilli, tam wszystko dobrze działa, te same ustawienia
[...]
Thunderbirda[...]tworze nowe konto to podczas tworzenia nie ma już mozliwości wyboru serwera wychodzącego(miałem tylko za 1 razem)

Kurier Poczty w Mozilli_PL_ był zmodyfikowany - w kreatorze kont przy drugim koncie można było dodać SMTP. Zwykłe Mozille i TBird nie mają tego udogodnienia - trzeba założyć kolejny serwer smtp i przypisać go do konta w "Zaawansowane i SMTP". Pełny opis w drugim (chyba) poście w tym wątku.

el quatro pisze:Client host rejectet Acess danied....

To znaczy, że z jakimś serwerem się połączyło, ale serwerowi temu nie spodobało się to połączenie.
Możliwość 1. Jednak źle przypisałeś serwery SMTP i list podpisany "wp.pl" próbujesz słać przez SMTP interii (albo na odwrót).
Możliwość 2. Ten serwer SMTP pozwala tylko wysyłać jeśli jesteś w określonej sieci - czyli np. nie skorzystasz z serwera Netii, jeśli podłączysz się przez dialup Tepsy (jeśli przez dialup Netii - to proszębardzo). [To tylko przykład].
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

POMOCY !!!

Postautor: radzio » 25 sierpnia 2005, 08:09

Nie można wysłać wiadomości, ponieważ jeden z odbiorców został odrzucony przez serwer. Odrzucony adres e-mail to: „kamil.lev@poczta.fm”. Temat 'lol', Konto: 'poczta.interia.pl', Serwer: 'poczta.interia.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '554 <ph10.plock.sdi.tpnet.pl[]>: Client host rejected: Access denied', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 554, Numer błędu: 0x800CCC79
radzio

Postautor: Mac-Abra » 26 sierpnia 2005, 21:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728

Mam konto na o2 i mam tak przerypany problem że chyba sie powiesze nie wiem czego to jest .jak chce pobrac poczte to mi sie pokazuje że albo zły user albo sły login:/czy tkoś mi kurde może pomóc?????????????pleaaaaaase
Mac-Abra

Z nami od: 26 sierpnia 2005, 21:35

Postautor: rafalzaq » 26 sierpnia 2005, 23:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Na pewno masz wszystko dobrze ustawione? Gdzieś na początku tego tematu jest napisane jak skonfigurować konto na o2.

Nazwę użytkownika wpisuj bez @o2.pl
rafalzaq

Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird