MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozi1.2 - 4 miejsce w teście komputer świat

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

mozi1.2 - 4 miejsce w teście komputer świat

Postautor: artkow » 08 lutego 2003, 21:18

Przeglądarka: -

jak w temacie - w teście programów pocztowych dwutygodnika "KomputerŚwiat" Mozilla1.2 zajęła 4 miejsce na 7. wyprzedził ją Outlook2002 (miejsce 1),Outlook Express 6(miejse 2) i The Bat1.61 (miejsce 3).
Jak myślicie - czy to miejsce jest dobre czy złe, czy kilku ludziów zainteresuje sie Mozią przez ten test?
Artkow - Registered Linux User #337808
www.artkow.prv.pl (kontakt tamże)
artkow

Z nami od: 14 listopada 2002, 09:49

Postautor: marcoos » 08 lutego 2003, 22:28

1.3 z Outlookiem wygra (IMHO 1.2 też powinna była, ale to jest w końcu Komputer Świat :))

6 rzeczy, dla których Mozilla Mail&News jest lepsza niż Outlook:

- poprawnie wstawia sygnaturki
- bayesian spam filter
- brakuje jej ficzera pt. "begin 666 outlooksmierdzi.exe" ;)
- jest open source
- ma domyślnie wyłączony javascript
- domyślnie nie otwiera automatycznie wykonywalnych załącznikół
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gość » 08 lutego 2003, 22:48

taaak. komputer swiat. co jak co, ale autorytetem to oni nie sa.
mnie w najnowszym outlooku w zblizajacym sie pakiecie office podoba sie tylko jedna rzecz - wyswietlanie maila tak gdyby byl na kartce papieru (cos jak widok dokumentu w ukladzie wydruku w wordzie). moze niektorzy uznaja to za bajer, ale dla mnie maile sa w ten sposob bardziej przejrzyste. fajnie gdyby w kliencie mozilla byla mozliowsc ustawienia sobie takiego widoku.
Gość

Postautor: qviri » 08 lutego 2003, 23:21

marcoos pisze:6 rzeczy, dla których Mozilla Mail&News jest lepsza niż Outlook: [...]
- jest open source

Sorry Winetu, ale to powinno być ostatnie na liście, żeby cennego miejsca nie zajmować. Przeciętnego użytkownika nie obchodzi, czy Mozilla jest open-source czy nie.
Jarek Piórkowski
qviri

Z nami od: 08 stycznia 2003, 21:18

Postautor: piespasterski » 08 lutego 2003, 23:55

Obchodzi o tyle, że jest darmowa. OE jest darmowy, ale Microsoft Outlook, czy The Bat to jest już wydatek. Szczerze mówiąc ciężko mi sobie wyobrazić moment w którym zapłacę, za program mailowy. :wink:
WinMe, Mozilla 1.0.2, Phoenix 0.6
piespasterski

Z nami od: 15 lipca 2002, 22:49

Postautor: qviri » 09 lutego 2003, 00:04

piespasterski pisze:Obchodzi o tyle, że jest darmowa. OE jest darmowy, ale Microsoft Outlook, czy The Bat to jest już wydatek. Szczerze mówiąc ciężko mi sobie wyobrazić moment w którym zapłacę, za program mailowy. :wink:

To trzeba mówić "darmowa", a nie "open-source", bo przeciętny user na dźwięk "open-source" zrobi: "co? was is das?"...
Jarek Piórkowski
qviri

Postautor: marcoos » 09 lutego 2003, 00:33

Darmowa to jest Opera, jak się lubi bannery. :P

Open source to coś więcej niż "darmowa".
marcoos
Moderator

Postautor: artkow » 09 lutego 2003, 12:28

Anonymous pisze:taaak. komputer swiat. co jak co, ale autorytetem to oni nie sa.

autorytetem nie, ale duzo ludzi ich czyta
artkow

Postautor: Olhado/256 » 09 lutego 2003, 12:48

Anonymous pisze:fajnie gdyby w kliencie mozilla byla mozliowsc ustawienia sobie takiego widoku.

No, to trzeba w Bugzilli zasugerować :P
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Dawid » 09 lutego 2003, 14:19

marcoos pisze:1.3 z Outlookiem wygra (IMHO 1.2 też powinna była, ale to jest w końcu Komputer Świat :))

6 rzeczy, dla których Mozilla Mail&News jest lepsza niż Outlook:

Hm... Kurier jest moim podstawowym programem pocztowym kilka miesięcy, więc może powiem czym wciąż niestety wg. mnie ustępuje Outlookowi Exp. (z którego się przesiadłem)
- czasem nie pokazuje obrazków zamieszczonych w załącznikach
- obłsuga załączników przez menadźera ściągania - pewnie ma to swoje uzasadnienie dla programistów, jednak dla użytkowników jest to moim zdaniem nietrafiony pomysł
- otwieranie załączników ma błędy - np. pliki rar otwiera mi w WinRarze, natomiast zipy jako tekst, dokumenty pps są otwierane co prawda w powerpoincie, ale nie jako pokaz slajdów, lecz w programie, czasem obrazki chce mi otworzyć w Winrarze. A może jest to wynikiem tego, że mam profil od wersji 0.9 i coś tam jest namieszane?
- przy dużych załącznikach straszliwie mieli dyskiem - podczas ich otwierania, zapisywania
- jeśli wysyłamy duży załacznik, to nie znika okno wiadomości - jedynym sposobem jest stworzenie nowej wiadomości i jej zamknięcie
- czyli generalnie obsługa załączników... :-(
- działanie filtrów przy używaniu statusów - u mnie często filt sam sobie przestawia 'przeczytano' i 'odpowiedziano' w zadanych kryteriach - zazwyczaj dokładnie odwrotnie niż ja tego oczekuję... :evil:
- brakuje mi bezpośrednio w oknie kuriera widoku książki adresowej - możliwość bezpośredniego wyboru adresata, kliknięcie i pisanie listu jest bardzo wygodne
O tym co mi się podoba nie będę tu pisał, bo to w sumie oczywiste :-) Dla mnie zalety przeważają nad tymi wadami, ale dla kogoś nieobytego i ceniącego prostotę, niestety może być inaczej... :-?
Dawid

Z nami od: 16 września 2002, 21:16

Postautor: mm_ » 09 lutego 2003, 16:50

Szczeze powiem - nie ma sie o co pieklić.

Wszystkie tego rodzaju rywalizacje to "konkursy piękności" - co się organizatoriom spodoba i jak będą ważyli poszczególne możliwości tak program wypadnie :-)

Mozna mnieć pretensje... albo się zastanawiać nad niektórymi motywacjami. Ale kurier w ogóle został wzięty pod uwagę :-) to chyba dobrze? Przecież mogli go zupełnie pominąć i też nie za bardzo można by było z tym dyskutować - no nie?
mm_

Postautor: cpu » 09 lutego 2003, 17:40

Hehehe dobre The Bat! dopiero trzeci - chyba ich pocielo no ale coz redaktorem KS moze zostac nawet stolarz w takim wypadku - strata kasy na ten "dwutygonik"!
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: qviri » 09 lutego 2003, 18:29

marcoos pisze:Darmowa to jest Opera, jak się lubi bannery. :P

Open source to coś więcej niż "darmowa".

To powiedz mi w takim razie, jaka dla przeciętnego użytkownika, który przemyśluje nad przesiadką z IE jest różnica między 'darmowa' a 'open-source'?

(pomijam fakt, że drugie określenie będzie mu nieznane, dziwnie brzmiało i do tego po angielsku - a tego chyba w MozPL nie chcecie?)
Jarek Piórkowski
qviri

Postautor: athantor » 09 lutego 2003, 20:34

qviri pisze:(pomijam fakt, że drugie określenie będzie mu nieznane,

IMO na Mozillę nie przesiadają się lamy straszliwe(LS). Jak taki "użytkownik" się przesiada to wie czego się podejmuje i wie także co Opensource. Dla LS, która to nie wie co to open source, będzie bez różnicy czy używa IE, Mozilli, czy też Opery, będzie dobrze jeśli będzie wiedziała, że istnieją również inne przeglądarki niż 'misio'.

qviri pisze:dziwnie brzmiało i do tego po angielsku

Bo co englisz to 'k3wl'? ;)

qviri pisze:- a tego chyba w MozPL nie chcecie?)

Nie przesadzaj. Tu chodzi o to żeby uczynić, aby Mozia przemawiała do nas w ojczystym języku, a nie o zmianę nazwy całego ruchu...
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Przymilanie sie do Microsoftu

Postautor: XXXXXXXXXX » 09 lutego 2003, 23:15

Jak Outlook moze byc najlepszy?? ten program ma wiecej dziur niz windows :PP zreszta komputer swiat zawsze jakos dziwnie ocenial programy... moze dostaja kase od Microsoftu za promowanie ich produktow? :) juz komu jak komu ale jesli bym mial uwierzyc w jakis test softwerowy lub hardwerowy to chyba tylko Chip-owi tam robia wszystko dokladnie i wnikliwie badaa wszystko, a nie tak jak to robi komputerswiat wszystko powierchownie byle by dzialalo...
XXXXXXXXXX

Postautor: marcoos » 09 lutego 2003, 23:43

qviri:

Jeśli wolisz, mogę mówić oprogramowanie o otwartych źródłach" (choć osobiście preferuję termin "wolne oprogramowanie", ale z powodów ideologiczno-biznesowych Mozilla.org woli używać terminologii Erica S. Raymonda niż Richarda Stallmana, więc na forum Mozilli się do tego nazewnictwa stosuję). To tyle w kwestii formalnej. :)

Prawda jest taka: statystyczny użytkownik niezaawansowany uważa, że internet to jest niebieskie e na pulpicie, co jak się kliknie, to wyświetla wiadomości onetu i gołe baby, a czasami robi tak, że się komputer z 0700cośtam zamiast 0202122 łączy.

Taki ktoś nie zainstaluje ani Opery, ani Mozilli "bo po co, skoro mi internet działa? A w ogóle to na co to jest?". Ewentualnie użyje, jeśli mu ktoś podmieni MSIE na Mozillę z odpowiednią skórką, ale... wciąż nie będzie tego świadomy!

Użytkownik zaawansowany lub mający ambicję być takim - albo zrozumie termin "open source" od razu, albo przynajmniej odszuka jego definicję (bo użytkownik mający ambicję być zaawansowanym zwykle sprawdza, jeśli czegoś nicht verstehen).
marcoos
Moderator

Postautor: artkow » 10 lutego 2003, 11:37

cpu pisze:strata kasy na ten "dwutygonik"!

kasa byla mojego brata ;-) ja wole PCFormat
artkow

Postautor: artkow » 10 lutego 2003, 11:39

marcoos pisze:qviri:

Jeśli wolisz, mogę mówić oprogramowanie o otwartych źródłach" (choć osobiście preferuję termin "wolne oprogramowanie", ale z powodów ideologiczno-biznesowych Mozilla.org woli używać terminologii Erica S. Raymonda niż Richarda Stallmana, więc na forum Mozilli się do tego nazewnictwa stosuję). To tyle w kwestii formalnej. :)

Prawda jest taka: statystyczny użytkownik niezaawansowany uważa, że internet to jest niebieskie e na pulpicie, co jak się kliknie, to wyświetla wiadomości onetu i gołe baby, a czasami robi tak, że się komputer z 0700cośtam zamiast 0202122 łączy.

Taki ktoś nie zainstaluje ani Opery, ani Mozilli "bo po co, skoro mi internet działa? A w ogóle to na co to jest?". Ewentualnie użyje, jeśli mu ktoś podmieni MSIE na Mozillę z odpowiednią skórką, ale... wciąż nie będzie tego świadomy!

Użytkownik zaawansowany lub mający ambicję być takim - albo zrozumie termin "open source" od razu, albo przynajmniej odszuka jego definicję (bo użytkownik mający ambicję być zaawansowanym zwykle sprawdza, jeśli czegoś nicht verstehen).

zgadzam się w pełni
artkow

Postautor: cpu » 10 lutego 2003, 15:18

artkow:

No to twoj brat stracil kase a mogl kupic np piwko :D
Mam jeszcze pyt odnosnie tego "testu" jakie byly + i - The Bat!'a?

Thx
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: lenrock » 10 lutego 2003, 19:09

Ja powiem w ten sposób , Program Pocztowy Mozilli jest jedynym który działa przez moje dziwne proxy z serwera (oprogramowanie 602 LanSuite na W95 , taki serwer dla bardzo nie zaawansowanych adminów), ani Ałtlok ani nietoperek ,nic tylko Mozia :wink: .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Następna

Wróć do Promocja