Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0
Chciałem ten projekt zrealizować na tym forum. Nie wiem co wy o tym sądzicie, ale użytkownik Wojeciech mnie poparł (sorki za błędy, ale nie chce mi się używać backspace). Napiszę jak skonfigurować Tb dla poczty założonej w portalu onet.pl. Moderator lub admin mógłby skleić tu jeszcze do o2, a inni napisaliby dla innych (dla tych na których mają, i gotowy projekt podrzucimy szefostwu). Więc do dzieła!
onet.pl
Nasz adres mailowy na onet.pl to:
nazwa@poczta.onet.pl lub
nazwa@op.pl
1. Instalujmy Tb (wszyscy mający Windows chyba wiedzą jak to zrobić)
2. Włączamy Tb
3. Wyskakuje nam: (...) Wybierz rodzaj konta jaki chcesz skonfigurować
4. Wybieramy konto pocztowe
5. Dalej
6. Imię nazwisko lub pseudonim - co chcesz
7. Adres e-mail: nazwa@poczta.onet.pl lub nazwa@op.pl
8. Dalej
9. Serwer poczty przychodzącej: wybieramy pop, a wpisujemy: pop3.poczta.onet.pl
9. Serwer poczty wychodzącjej: smtp.poczta.onet.pl
10. Dalej
11. Nazwa użytkownika: 2x nazwa@poczta.onet.pl lub nazwa@op.pl
12. Dalej
13. Co chcesz
14. Dalej
15. Zakończ
16. Wpisujemy nasze haslo - jeśli nie dzielimy z nikim komputera i nie obawiamy się o przeczytanie naszych wiadomości zaznaczamy "Użyj menedżera haseł, aby zapamiętać hasło - nie będziemy musieli za każdym razem go wpisywać)
17. Jesli nie pomyliliśmy się przy podaniu adresu lub hasła, wszystko będzie "grało"
W przeciwnym przypadku klikamy Narzędzia => Konfiguracja kont
1. Z menu po lewej stronie wybieramy drugą pozycję (Konfiguracja serwera):
a) Nazwa serwera: pop3.poczta.onet.pl; port: 110
b) Uzytkownik: nazwa@poczta.onet.pl lub nazwa@op.pl
c) Użyj bezpiecznego połączenia ssl - NIE
d) Użyj bezpiecznego uwierzytelniania - NIE
e) Reszta jak chcemy
2. Z menu po lewej wybieramy: Serwer poczty wychodzącej:
a) Nazwa: smtp.poczta.onet.pl; port: 25
b) Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła - TAK:
c) Użytkownik: nazwa@poczta.onet.pl lub nazwa@op.pl
d) Używaj połączenia szyfrowanego: Bez szyfrowania.
Jeśli wszystko jest tak jak opisane wyżej - będzie działało, chyba że mamy dwa konta. postępujemy tak:
1. Tworzymy pierwsze konto tak jak napisane na poczatku,
2. Wchodzimy w koniguracja kont => Dodaj konto i wpisujemy tak jak pierwszy punkt z części
ciemnoczerwonej.
3. Klikamy z menu Serwer poczty wychodzącej => Konfiguracja serwerów poczty wychodzacjej:
powinien być już taki: smtp.poczta.onet.pl (domyslny)
wybieramy go i klikamy edytuj:
a) Nazwa serwera: smtp.poczta.onet.pl; port 25
b) Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasla - TAK:
c) Użytkownik:
nazwa@poczta.onet.pl lub
nazwa@op.pl
d) Używaj połączenia szyfrowanego: Bez szyfrowania.
e) Potweirdzamy OK
4. Klikamy dodaj i postępujemy tak jak wyżej od a do e, lecz tym razem wpisujemy zamiast
nazwa@poczta.onet.pl lub
nazwa@op.pl nasze drugie konto.
5. Z menu wybieramy konfiguracja serwera, dla pierwszego konta (
nazwa@poczta.onet.pl lub
nazwa@op.pl), klikamy zaawansowane i smtp, u góry wybieramy smtp i wybieramy serwer 1,
6. Z menu wybieramy konfiguracja serwera, dla drugiego konta (
nazwa2@poczta.onet.pl lub
nazwa2@op.pl), klikamy zaawansowane i smtp, u góry wybieramy smtp i wybieramy serer 2. zatwierdzamy wszystko i koniec.
Myslę, że napisałem to w miarę przystępnym językiem. Każdy powinien sobie poradzić. Czasem nie mam czasu i nie zaglądam na forum zbyt często, więc jak coś, to sorki.
Jeśli nie popełniliście błędów i ja też ich nie popełniłem (proszę o sprawdzenie mnie), to wszystko będzie działać jak należy. Piszcie jak skonfigurować konta dla innej poczty (możecie wykoryzstać mojego posta, bo zapewne wystarczy tylko zmiana kilku słów)
Hehe, wyszedl mi z pierwszego posta referat ale myslę, że warto rozpowszechnić Tb, bo wielu nie wie jak go skonfigurować. Nie chcę chwalić się, ale ja nauczyłem się sam.
Jeszcze prośba do Kubu$'ia: Napisz jak skonfigurować dla wielu użytkowników!!!
Jeśli piszesz post pod spodem to zgadzasz się na użycie (wykorzystanie) go przy tworzeniu podręcznika konfiguracji Tb. Chyba jest to logiczne, ale w razie czego, to żeby bylo.
Pozdrawiam - neo
Bardzo dziękujemy, jak znajdziemy czas, to zrobimy z tego wspólnymi siłami śliczny podręcznik. Na razie trzeba pozbierać dane. W każdym razie już widzę, że projekt nawet w tej postaci, działa nieźle. W.