MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

jak usunąć podfolder z folderów lokalnych?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

jak usunąć podfolder z folderów lokalnych?

Postautor: Gość » 06 maja 2005, 21:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Zainstalowałem TB ale pewne rzeczy mnie w nim mocno irytują. Nie da się usunąć podfolderu z folderów lokalnych (przy każdym uruchomieniu odtwarzają się na nowo). Ponadto gdy daję "opróżnij kosz" kosz znika. I to ma być porządny program pocztowy?
Gość

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 15:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Ludzie! Co jest? Nikt nie pomoże?
Gość

Postautor: piotrek84 » 07 maja 2005, 15:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Jeżeli chcesz usunąć Szkice, Wysłane, Kosz, Grupy dyskusyjne z Folderów Lokalnych to se ne da.

Usuń z profilu z mail/Local Folders wszystkie pliki *.mfl (trash.mfl powinien wystarczyć, ale gdy z innymi są problemy to lepiej wsystkie mfl) i uruchom program. Jak nic nie daje usuń też XUL.mfl z profilu.

Jeżeli nadal nic a nie masz w Folderach Lokalnych niczego potrzebnego to usuń cały Local Folders z profilu i uruchom ponownie TB. Powinien przywrócić.

Jeżeli chodzi o utworzone przez Ciebie foldery to zobacz co daje usunięcie: folder, folder.mfl, folder.sbd

Pliki usuwa się tylko przy wyłączonym programie.
Jeżeli nic nie pomoże, to już nie wiem.
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 15:59

piotrek84 pisze:Jeżeli chcesz usunąć Szkice, Wysłane, Kosz, Grupy dyskusyjne z Folderów Lokalnych to se ne da.

Przecież nie o to mi chodzi. Chcę usunąć to co sam utworzyłem a to z uporem się odnawia.

piotrek84 pisze:Usuń z profilu z mail/Local Folders wszystkie pliki *.mfl (trash.mfl powinien wystarczyć, ale gdy z innymi są problemy to lepiej wsystkie mfl) i uruchom program. Jak nic nie daje usuń też XUL.mfl z profilu.

Dziwna sprawa bo XUL.mfl jest u mnie jedynym plikiem z tym rozszerzeniem.

piotrek84 pisze:Jeżeli nadal nic a nie masz w Folderach Lokalnych niczego potrzebnego to usuń cały Local Folders z profilu i uruchom ponownie TB. Powinien przywrócić.

Jeżeli chodzi o utworzone przez Ciebie foldery to zobacz co daje usunięcie: folder, folder.mfl, folder.sbd

"mfl"? ja mam "msf" i próbowałem już usuwać komplet folder, msf, sbd ale nadal się samoodtwarza.

piotrek84 pisze:Pliki usuwa się tylko przy wyłączonym programie.

Tak właśnie robiłem.

piotrek84 pisze:Jeżeli nic nie pomoże, to już nie wiem.

Jest jeszcze ta dziwna kwestia związana ze znikaniem trash-a po jego opróżnianiu.
Gość

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 16:03

Właśnie spróbowałem usunięcia "Local Folders" (a dokładniej bezpiecznego przemieszczenia w inne miejsce). Nadal z uporem odtwarza swoje. Szlag mnie już trafia.
Gość

Postautor: piotrek84 » 07 maja 2005, 16:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Chodziło mi właśnie o msf. Przeklawiaturowałem się :)

Dziwne rzeczy się dzieją. W profilu znalazłem plik panacea.dat, który zawiera ścieżki do msf. Można spróbować pousuwać conieco, ale jeżeli nic nie dało usunięcie msf to tym bardziej edycja pliku nic nie da.

Czy póbowałeś usunąć folder w TB a potem prawym przyciskiem myszy na folder -> Porządkowanie folderów?

A może masz kilka profili i usuwasz nie z tego co chcesz?
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 16:33

piotrek84 pisze:Chodziło mi właśnie o msf. Przeklawiaturowałem się :)

Dziwne rzeczy się dzieją. W profilu znalazłem plik panacea.dat, który zawiera ścieżki do msf. Można spróbować pousuwać conieco, ale jeżeli nic nie dało usunięcie msf to tym bardziej edycja pliku nic nie da.

Czy póbowałeś usunąć folder w TB a potem prawym przyciskiem myszy na folder -> Porządkowanie folderów?

A może masz kilka profili i usuwasz nie z tego co chcesz?

Próbowałem już usuwania fragmentów pancea.dat jak również usuwania całego pliku. W końcu dałem za wygraną i usunąłem cały folder Mail i pobrałem wszystkie maile z kont jeszcze raz (też nie bez problemów ale udało się) Nie jest to jednak rozwiązanie problemu a jedynie jego ominięcie bo jakbym stworzył jakiś folder tobym go już nie usunął.

Pozostaje też jeszcze problem opróżniania kosza.

Mam coraz gorsze zdanie o tym programie.
Gość

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 16:35

PS. Usuwam z właściwego profilu. Inny mam w zupełnie innym miejscu na dysku.

OE jest jakie jest ale przynajmniej działa bez takich problemów.
Gość

Postautor: Stef » 07 maja 2005, 17:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b2) Gecko/20050419 Firefox/1.0+

Sprwadź uprawnienia do plików w profilu, pokasuj wszystkie pliki *.msf, skasuj te foldery które chcesz powywalać (utracisz zawarte w nich maile). Oczywiście rób to wszystko z poziomu eksplotartora a nie programu, który w tym czasie MUSI być wyłączony (w trayu też nie może być, dla peności sprawdź w Menadżerze Zadań [prawoklik na pasku tym z menu start]), opróżnij kosz. Włącz program i napisz co jest..
Ew. możesz zobaczyć to na nowym profilu ale w jakimś innym miejscu niż C:/document.. (skonfiguruj, ale poczty nie ściągaj tylko przekopiuj pliki [są to pliki bez rozszerzeń] w których masz pocztę z wadliwego profilu - będą to pewnie tylko Inbox).

Możesz przeczytać jeszcze http://mozillapl.org/pomoc/Profile Przenoszenie

Stef
PS. "Wujek dobra rada" - to ci dopiero..
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 18:03

Stef pisze:Sprwadź uprawnienia do plików w profilu, pokasuj wszystkie pliki *.msf, skasuj te foldery które chcesz powywalać (utracisz zawarte w nich maile). Oczywiście rób to wszystko z poziomu eksplotartora a nie programu, który w tym czasie MUSI być wyłączony (w trayu też nie może być, dla peności sprawdź w Menadżerze Zadań [prawoklik na pasku tym z menu start]), opróżnij kosz. Włącz program i napisz co jest..
Ew. możesz zobaczyć to na nowym profilu ale w jakimś innym miejscu niż C:/document.. (skonfiguruj, ale poczty nie ściągaj tylko przekopiuj pliki [są to pliki bez rozszerzeń] w których masz pocztę z wadliwego profilu - będą to pewnie tylko Inbox).

Możesz przeczytać jeszcze http://mozillapl.org/pomoc/Profile Przenoszenie

Stef
PS. "Wujek dobra rada" - to ci dopiero..

Eksploratora? Ludzie! Czego wy używacie? O Total Commanderze nie słyszeliście?

Program ocywiście wyłączałem i usuwałem nie tylko msf ale także katalogi, pancea, XUL-a, słowem wszystko co mogło mieć znaczenie. I nic toteż się wkurzyłem i usunąłem cały katalog Mail. (Jak to dobrze, że mam ustawione żeby maile z kont nie były usuwane)

Profil nie znajduje się w C:/document..bleble tylko w ogóle na D. Jak pisałem powyżej już ściągnąłem pocztę na nowo a obecnym problemem nr jeden jest znikanie kosza przy jego opróżnianiu (TB okazuje się nadgorliwcem a to gorsze od faszyzmu).

Pozdrawiam Wuja.

fan "Misia" S. Bareji
Gość

Postautor: Stef » 07 maja 2005, 18:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b2) Gecko/20050419 Firefox/1.0+

Dziwne, nawet bardzo z tym koszem. Problem niemalże unikalny (znalazłem tylko Znikające kosze :) i znalazlem buga - z tym że ten drugi to trochę nie to.., ponadto oba bardzo stare). Moja hipoteza jest taka że uszkodziłeś profil podczas tych całych usuwań, może brakować w jakimś pliku tylko 1 linijki albo co.. nie wydaje mi się żebym był w stanie to wytropić na podstawie tego co napisałeś. Rozwiązaniem problemu powinno być stworzenie nowego profilu (z którego już nie będziesz usuwał na prawo i lewo plików..) i przegranie do niego tylko i WYŁĄCZNIE plików z pocztą (te bez rozszerzeń).
fan "Misia" S. Bareji pisze:Eksploratora? Ludzie! Czego wy używacie? O Total Commanderze nie słyszeliście?

Ja tam używam Midnight Commander'a, a chodzilo żeby nie z poziomu programu ;).

Pozdrawiam
Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Gość » 07 maja 2005, 18:53

Hmm. Te "znikające kosze" to jest chyba to. Dziś już nie chce mi się w to bawić. (Z ustawieniem iluś tam kon, rozszerzeń, reguł filtrowania jak by nie było jest trochę roboty)
Gość

Postautor: Gość » 08 maja 2005, 20:53

Spróbowałem i nadal jest tak jak było. Nawet rozszerzeń nie instalowałem. Jedyne co zrobiłem to import ustawień OE i skopiowanie plików do Local Folders-1.
Gość

Odp: jak usunąć podfolder z folderów lokalnych?

Postautor: AniaZ » 29 września 2014, 11:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

TRZEBA ZROBIĆ PORZĄDEK NA SERWERZE. W MOIM PRZYPADKU USUWANIE FOLDERÓW Z PLIKU NIE POMOGŁO, BO POCZTA Z POWROTEM ŚCIĄGAŁA SIĘ Z SERWERA, ALE JAK ZALOGOWAŁAM SIĘ NA HOME.PL I USUNĘŁAM FOLDERY TO JUŻ NIE POJAWIAJĄ SIĘ W TB.
AniaZ

Wróć do Klient poczty Thunderbird