MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak wyłączyć podkreślanie błędów w pisowni?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak wyłączyć podkreślanie błędów w pisowni?

Postautor: gracz123 » 26 lutego 2010, 09:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.8) Gecko/20100202 Firefox/3.5.8

Witam! Mam taki oto problem: jako że aktywnie udzielam się na kilku zagranicznych forach internetowych, głównie anglojęzycznych, przeszkadza mi wbudowana w Fx funkcja automatycznego podkreślania na czerwono niepoprawnie napisanych przeze mnie wyrazów w treści postów. Funkcja ta, owszem, przydaje się, ale tylko wówczas, gdy ktoś zamieszcza posty wyłącznie na polskojęzycznych forach. W przypadku anglojęzycznych forów, wpisując prawidłowo angielskie wyrazy Fx podkreśla niemal wszystkie, co jest dla mnie niezwykle irytujące, ponieważ wprowadza mnie to w błąd, iż napisałem coś niepoprawnie, mimo że wszystkie wyrazy piszę prawidłowo. Czy jest jakiś sposób na to, aby wyłączyć tę funkcję, która dla osób takich jak ja, stanowi prawdziwą udrękę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
gracz123

Odp: Jak wyłączyć podkreślanie błędów w pisowni?

Postautor: Tomek » 26 lutego 2010, 10:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Nie zadałeś sobie w ogóle trudu żeby wyłączyć tą opcję. Wystarczy w polu tekstowym kliknąć prawym klawiszem myszy i kliknąć jakże enigmatyczne "Sprawdź pisownię"
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: gracz123 » 26 lutego 2010, 13:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.8) Gecko/20100202 Firefox/3.5.8

Dziękuję za pomoc. Proszę się nie dziwić, że nie zauważyłem tej opcji, najprawdopodobniej wydało mi się to zbyt proste, żeby taka funkcja była dostępna po naciśnięciu pr. p. myszy w polu z tekstem. Jak to mawiają: "Najciemniej zawsze po latarnią" :D
gracz123

Postautor: Tomek » 26 lutego 2010, 13:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Jeśli to zbyt skomplikowane, to masz także w opcjach (narzędzia-opcje-zaawansowane-przeglądanie-sprawdzaj pisownię podczas wprowadzania tekstu). Ba! Wciśnięcie F1 i wpisanie w "sprawdzanie pisowni" też daje wyniki.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Leepa » 26 lutego 2010, 17:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.3a2pre) Gecko/20100218 Minefield/3.7a2pre

Zamiast wyłączania sprawdzania pisowni w ogóle, można użyć np. rozszerzenia Dictionary Switcher...
Też pisuję na forach polsko- i angielskojęzycznych i sprawdza się wyśmienicie :)
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: Grzegorz » 26 lutego 2010, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Potwierdzam, Dictionary Switcher to śwetna sprawa. Potrafi nawet automatycznie zmieniać słownik (Firefox dla aktywnych, Automatyczna zmiana słownika sprawdzania poprawności pisowni).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: gracz123 » 26 lutego 2010, 21:21

Chciałbym podziękować w szczególności forumowiczowi o nicku Leepa, ponieważ on, jako jedyny, udzielił mi konkretnej, a co najważniejsze kurtuazyjnej odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie. Potraktował mnie poważnie, z zachowaniem zasad grzeczności i (n)etykiety, w przeciwieństwie do adminów (?) o nickach tomasiek oraz GrzegorzJZD, którzy, jak zauważyłem, w wielu postach odnoszą się do szukających pomocy na tym forum nierzadko w sposób obcesowy i szyderczy. Z tego względu postanowiłem już nigdy więcej nie zamieszczać tu swoich postów, gdyż nie mam zamiaru czytać takich kąśliwych, nie mających podstaw odpowiedzi.

PS Pozdrawiam wszystkich życzliwych mi forumowiczów!
gracz123

Postautor: Grzegorz » 27 lutego 2010, 19:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

gracz123 pisze:Z tego względu postanowiłem już nigdy więcej nie zamieszczać tu swoich postów, gdyż nie mam zamiaru czytać takich kąśliwych, nie mających podstaw odpowiedzi.

PS Pozdrawiam wszystkich życzliwych mi forumowiczów!

Po pierwsze Tomek napisał Ci jak wyłączyć słownik, czyli dokładnie to, o co zapytałeś. Po drugie nie zadałeś sobie ani odrobiny trudu by poszukać rozwiązania samemu, a tego wymaga regulamin i kultura (nie wysługiwania się innymi, nie kopiowania enty raz tego samego, bo się komuś nie chce poszukać).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: gracz123 » 28 lutego 2010, 02:20

Witam! Tym razem naprawdę po raz ostatni. Postanowiłem odnieść się do Pana postu, ponieważ mam ciągle wrażenie, iż nie zrozumieliście powodów mojego poirytowania. Nie miałbym absolutnie żadnych pretensji do żadnego z Was, gdybyście udzielili mi po prostu konkretnej, jasnej odpowiedzi, bez niepotrzebnego robienia mi wyrzutów w stylu:
tomasiek pisze:Nie zadałeś sobie w ogóle trudu żeby wyłączyć tą opcję.
albo sugerowania mi, że jestem zbyt mało pojętny, żeby zrozumieć, jak zastosować się do udzielonej wskazówki
tomasiek pisze:Jeśli to zbyt skomplikowane
A jeżeli nie mieliście ochoty odpowiadać mi na to pytanie, które rzekomo przewinęło się wiele razy na tym forum, wystarczyło mi po prostu podać link do artykułu/posta omawiającego tę kwestię. Czy to aż takie trudne? A poza tym nikt, tym bardziej ja, nie wysługuje się Wami w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące go pytania, tylko gdy się ktoś do Was zwraca o pomoc w jakiejś sprawie, do tego w kulturalny sposób, używając form grzecznościowych typu: Pan, Państwo, najzwyczajniej w świecie liczy w rewanżu na równie kulturalne traktowanie. Takim podejściem tylko zrażacie do siebie ludzi udzielających się na tym forum. Rzekłem.
gracz123

Wróć do Przeglądarka Firefox