MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla Wyborcza

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Mozilla Wyborcza

Postautor: Mikolaj » 19 lutego 2004, 22:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Jakiś czas temu na alt.pl.mozilla |<onrad dał pomysł z ISO Mozilli na święta, a ja wrzuciłem pomysł stworzenia specjalnej wersji Mozilli na 15-lecie Gazety Wyborczej (IIRC maj tego roku), którą można byłoby uzupełnić o wersje instalacyjne proponowane w innym poście.

Jeśli mnie skleroza nie myli, to sam pomysł z ISO wypalił, ale co byłoby potrzebne do wypromowania się w Wyborczej i czy w ogóle miałoby to sens? Od razu też zapytam, co osobnik mający mało wspólnego z programowaniem mógłby przy takim projekcie zrobić? ;)
Mikolaj

Z nami od: 06 lutego 2003, 22:34

Postautor: arsmageddon » 19 lutego 2004, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Światełko w tunelu!
Takich pomysłów właśnie trzeba!
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Ludwik » 19 lutego 2004, 23:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Gazeta napisała wielki artykuł o pubie, która nazwano "forum gazeta.pl", więc o tym chyba też by napisała. Ale IMHO trzeba zrobić odpowiednie ikonki, splash, gazetowe bookmarki, sidebar gazety w standardzie i rozprowadzać nie tylko jako ISO, ale też do ściągnięcia programu z netu. Artykuł na bank. A może i dalsza współpraca? ;]
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Olhado/256 » 19 lutego 2004, 23:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Trzy pytania:

1. Czemu Wyborcza miałaby się na to zgodzić (co będą z tego mieli)?
2. Czym taka Wyborcza Mozilla miałaby się różnić od zwykłej?
3. Pod jaką nazwą:
a. Pod nazwą Mozilla - wtedy bez żadnych ingerencji w kod
b. Pod jakąś inną nazwą - wtedy "podbieranie" userów MozilliPL, zamieszanie etc.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Ludwik » 20 lutego 2004, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Olhado/256 pisze:1. Czemu Wyborcza miałaby się na to zgodzić (co będą z tego mieli)?

Myślę, ze zapóźno żeby się zgadzała ;] Możemy zrobić jak ten pub - najpierw zrobić, a potem starać się o zainteresowanie. To nie musi być trudne. Gazety codziennie mają taką samą objętość, a ilość wydażeń jest różna. Wolne miejsca trzeba czyms upchnąc ;]
I przede wszystkim - to NIE był by nowy program (o czymś takim kiedyś rozmawialiśmy, ale to inny temat) tylko Firefox jednorazowo ubrany w odświętne ubranko ;] Jeśli im się spodoba i zapragną coś z tym kontynułować to jeszcze fajniej, ale to nie jest naszym bezpośrednim celem.

Olhado/256 pisze:3. Pod jaką nazwą:
b. Pod jakąś inną nazwą - wtedy "podbieranie" userów MozilliPL, zamieszanie etc.

IMHO nazwa może być ważniejszza od wszystkich modyfikacji, dlatego bym zmienił na jakąś gazetową, a tylko wszędzie podkreślał, że "program oparty na technologii <a>Mozilla Firefox</a>". Numeracji oczywiscie zmieniać nie należy. Nawet jeśli "Gazeta browser" to v. 0.8
Oczywiście we wszystkich informacjach o programie muszą być linki do orginalnego Firefoxa.
Co do tej innej nazwy nie będę się upierać ;] Może być i "Mozilla Firefox Gazeta.pl edition", ale nie wiem na ile można sobie wtedy pozwolić z modyfikacjami.

Co do konkurencji to IMO nie powinniśmy się przejmować że jedna przeglądarka na Gecko odbierze trochę rynku innej przeglądarce na Gecko. Nie mówiąc o tym że tu tak nie będzie - nie sadzę żeby ktoś kto ma Firefoxa instalował sobie wersję Gazetową.

Olhado/256 pisze:2. Czym taka Wyborcza Mozilla miałaby się różnić od zwykłej?

Zmiany nie mogą być radykalne, bo po prostu nie ma czasy. Wystarczy żeby robiły ładne wrażenie ;) Więc tak:
1. Może splashscreen, ale to nie obowiązkowo - jeśli ktoś podejmie się zrobienia fajnej grafiki.
2. Grafika, która animuje się podczas ładowania powinna być logiem portalu, w odpowiednim momencie również zanimującym się (to nie trudne. szara kropka może po koleji na około wędrować). A po kliknięciu - gazeta.pl
3. W bookmarkach zakładki do wszystkich działów (oprócz Tlen.pl ;p) portalu wewnątrz zbiorczego folderu "Gazeta.pl" (żeby łatwo się kasowało ;) ). Każda zakładka ma słowo kluczowe równe nazwie działu, żeby user np. wpisując "uroda" do pasku adresu otrzymywał odpowiedni dział gazety.
4. Na pasku zakładek osobistych najważniejsze działy oraz SIDEBAR gazety.
5. W searchplugins wywalamy wszystko (włącznie z google :) ) i dajemy trzy - wyszukiwanie w portalu, wyszukiwanie w katalogu, i przeszukiwanie internetu (oczywiście wszystko przez portal gazeta.pl).
6. Wtyczka flasha żeby banery się ładnie wyświetlały ;)
7. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??

Trzy elementy: sidebar, wyszukiwanie zintegrowane z przegladarką i to że po wpisaniu nazwy działu w pasku adresu będzie się pojawiać odpowiedni dział "gazeta.pl" są dla użytkowników IE zupełnie nieznane i jestem przekonany że choć nas nie będą kosztować wiele pracy to zostaną uznane za niesamowitą integrację z portalem.

Jak widać pracy z tym nie ma dużo. Mogę przygotować punkty od 3-5, ewentualnie 2 (nie lubię dotykac się grafiki, wszystko psuję ;]). Tyle że programu nie zbuduję, bo nie mam Windowsa (nie mówiąc o tym że nigdy przedtem nie próbowałem), ale spróbuję namówić Gandalfa. Nie będzie to raczej dla niego więcej pracy niż zbudowanei normalnego Firefoxa.

Tyle że on-line będę chyba dopiero w poniedziałek :]
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

3 x tak!

Postautor: raq » 20 lutego 2004, 09:26

Trzy pytania:

1. Czemu Wyborcza miałaby się na to zgodzić (co będą z tego mieli)?

Wyborcza lubi takie akcje. Ogólnie jest prorynkowa i antymonopolo...

2. Czym taka Wyborcza Mozilla miałaby się różnić od zwykłej?

schematem, bukmarkami.

3. Pod jaką nazwą:

mozilla ale ze schematem wyborczej (a właściwie gazety). widziałem IE ze schematami (głównie barwa) interii.pl. więc możnaby i zrobić wyborczą.
Naprawdę myślę, że to im w smak byłoby, jako coś antyMS.
raq

Postautor: wariat » 20 lutego 2004, 10:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113

Olhado/256 pisze:b. Pod jakąś inną nazwą - wtedy "podbieranie" userów MozilliPL, zamieszanie etc.

Podbieranie jak podbieranie ... to jednorazowy projekt jak rozumiem ... ja tu widze bardziej odbIEranie uzytkownikow niz podbieranie ich MozillaPL ... MozillaPL wyjdzie w nastepnej wersji GeckoWyborcza juz nie :)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: wariat » 20 lutego 2004, 11:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113

Generalnie pomysl jest IMO rewelacyjny boje sie tylko ze nie zostanie wprowadzony w zycie, a szkoda chyba by bylo, bo to moze byc kolejny kroczek idacy w jedynie slusznym celu ... cel jest wszystkim znany i scisle wiaze sie z jedna dosc duza firma ;-)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: Joanna » 20 lutego 2004, 11:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gratuluje pomyslu! Rewelka! Oby sie nie skonczylo na pieknych planach.
Joanna

Z nami od: 27 sierpnia 2002, 13:29

Postautor: mm » 20 lutego 2004, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ludwik pisze:wyszukiwanie zintegrowane z przegladarką

Generalnie jestem za ;), jednak z tym wycinaniem wszytskich innych wyszukiwarek to bym nie przesadzał. Po prostu google rządzą.

No i jeszcze... - czy ktoś ma czas się tym zająć?
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

nazwa

Postautor: sebic » 20 lutego 2004, 12:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Olhado/256 pisze:Trzy pytania:

...
3. Pod jaką nazwą:
etc.

Gdzies w innym wątku bylo dla firefoxa - fx, więc może Gazeta-fx, czy coś tak :o
sebic

Postautor: Mikolaj » 20 lutego 2004, 13:17

Olhado/256 pisze:1. Czemu Wyborcza miałaby się na to zgodzić (co będą z tego mieli)?

Będą z tego mieli "swoją przeglądarkę", w barwach ich portalu - taki gadżet dla fanów Wyborczej

Olhado/256 pisze:2. Czym taka Wyborcza Mozilla miałaby się różnić od zwykłej?

- łączenie się na starcie z www.gazeta.pl zamiast z www.mozillapl.org;
- skórka w barwach portalu "Wyborczej";
- sidebar Gazety;
- jakieś dodatki, które uznanoby za stosowne;
- zmieniony UA string - do standardowego dodane mógłoby być "GW" / "Gazeta.pl" czy "Gazetilla" 8) - tutaj mogą się dogadać z Gemiusem, żeby wykrywał ten dodatkowy wpis, myślę że nie jest to wielkim problemem;
- wszystkie niezbędne pluginy, aby po zainstalowaniu wszystko działało bez najmniejszego problemu;
- ewentualne predefiniowane wersje instalacyjne (dla modemowców, dla biznesmenów itd.);

To co proponuje Ludwik jest OK, ale ja bym Google nie wywalał - w końcu także z tego słynie Mozilla i jest to jeden z atutów. Defaultowa wyszkiwarka może być przestawiona na Gazetę, ale Google powinno pozostać - wraz z instrukcją, jak je umieścić na pierwszym miejscu ;)

Olhado/256 pisze:3. Pod jaką nazwą:

Pod nazwą Mozilla, choć na belce mógłby się pojawić dowolny wpis, np. "Mozilla - GW Special Edition" czy "Mozilla - GW Aniversary Edition" lub dowolny inny. Do celów promocyjnych Gazecie wystarczy, a Mozilla będzie identyfikowana jako Mozilla.

Kwestią otwartą jest to, czy miałaby to być Mozilla, czy Firefox. Ten ostatni jest lżejszy, ale nie jest dopracowany w takim stopniu, żeby dawać to (l)userom. Tutaj nie możemy sobie pozwolić na wpadki i osobiście wolałbym dać bardziej funkcjonalną i bardziej dopracowaną Mozillę, szczególnie że to będzie na płycie, czyli nikt nie pobiera instalki. Co więcej - większość userów ma stosunkowo nowe kompy i nie powinno być tam problemu ze zbyt wolnym procesorem etc.

Co jeszcze musi się pojawić przy okazji takiej edycji?

1. Obrazkowa instrukcja opisująca Mozillę od środka - panele, zakładki, wyszukiwanie w pasku adresu etc. Tekst zrozumiały tak dla 10-latka, jak i 50-latka, w dodatku tak napisany, aby chcieli zainstalować Mozillę i chcieli jej używać co chwila krzycząc "tego mi brakowało!", "o niczym więcej nie mogłem marzyć" ;)

2. Obrazkowe wizardy, jak skonfigurować konto mailowe (oczywiście konto@gazeta.pl) oraz jak skofigurować konto newsowe - także w oparciu o gazeta.pl.

3. Wyjaśnienie prostymi słowami, czemu Mozilla jest lepsza, wygodniejsza i bezpieczniejsza od IE. Przy czym tekst ten nie może się skupiać na lepszej interpretacji CSS 2, ale na bezpieczeństwie antywirusowym oraz przy bankowości elektronicznej. Rzecz jasna tekst musi być napisany tak, żeby baraństwo z MS się skichało, a nie mogło się do czegokolwiek przyczepić.
Oczywiście trzeba też wspomnieć o błyskawicznej reakcji na wszelkie nowości rynkowe, nowe zagrożenia etc.
Nie wiem, jak jest z odbiorem reklamy porównawczej, ale tutaj spokojnie można byłoby pokazać, że Mozilla reaguje na zagrożenia błyskawicznie, a Microsoft często je bagatelizuje czy robi poprawki tygodniami / miesiącami.

Co możemy osiągnąć?

1. Zakładając, że nakład Wyborczej to około 400 tysięcy egzemplarzy, to jeśli 10% userów zainstaluje sobie "Gazeta.pl browser", to będziemy mieli kilkadziesiąt tysięcy nowych userów praktycznie z dnia na dzień.

2. Wyborcza to potężne działanie marketingowe i opiniotwórcze. Jeżeli przy okazji każdego nowego wirusa czy buga w IE/OE będzie wspominać, że "Gazeta.pl browser" jest nieczuły na te zagrożenia i można go za darmo pobrać z ich strony, to będziemy mieli kolejnych przekonanych.
IMHO z naszej strony wymagałoby to tylko tworzenia nowych skinów, a to niewielka zapłata za taką reklamę ;)

3. Jeśli informacje o Mozilli będą pokazywały się w dziale "Gospodarka / Media", to możemy upieć dwie pieczenie na jednym ogniu:
- zaczniemy zdobywać klientów w segmencie biznesowym;
- firmy będą zwracały uwagę na to, aby ich strony działały dobrze pod Mozillą;

Oczywiście jest szansa, że to wszystko nie wyjdzie, będzie mały odzew lub Wyborcza się tym nie zainteresuje. Mimo to wydaje mi się, że nakład pracy z naszej strony jest na tyle mały, że warto zaryzykować, bo profity mogą być spore.
Mikolaj

Postautor: Olhado/256 » 20 lutego 2004, 13:40

Ok ok - przekonaliście mnie :wink:

Tylko mam jeszcze jedną uwagę - to nie może być Firefox. Myślę, że draństwem byłoby wciskać ludziom jako gotowy produkt coś, co nim nie jest. A jeśli zaznaczymy wyraźnie, że to zwiastun ( :wink: ) to mniej ludzi to zainstaluje moim zdaniem.

No i kto się tym zajmie? Ja się nie znam ani na grafice, ani na modyfikowaniu Mozilli, więc się raczej nie przydam...
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Yano » 20 lutego 2004, 13:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows;U;pl-PL) Netscape 7

A ja tak co do nazwy. Skoro Gazeta ma jakieś tam koneksje z Tlenem, to może Eter byłaby dobrą nazwą dla przeglądarki? Po pierwsze - nawiązuje do komunikatora, po drugie - Eter kojarzy się z Ethernet.

A teraz się zapytam - ktoś już się zgłosił z tym do Gazety?
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Mikolaj » 20 lutego 2004, 14:32

Yano pisze:A ja tak co do nazwy. Skoro Gazeta ma jakieś tam koneksje z Tlenem, to może Eter byłaby dobrą nazwą dla przeglądarki?

Myślę, że nazwa przeglądarki to jest przede wszystkim zmartwienie Gazety ;)

Yano pisze:A teraz się zapytam - ktoś już się zgłosił z tym do Gazety?

Nie. Nie ma sensu zgłaszać się do Gazety, jeżeli nie wiadomo, ile pracy pochłoną takie zmiany. Ja się na programowaniu nie znam i nie wiem, czy wstawienie w/w ficzerów to jest godzina pracy z popijaniem browca i przerwą na obiad, czy kilka tygodni cięzkiej pracy.

Sam mogę np. popracować nad tekstami, bo to jest w zasięgu moich możliwości technicznych, ale grzebac w kodzie nie będę, nie chcę zrobić z Mozilli IE ;)
Mikolaj

Postautor: Nerf » 20 lutego 2004, 14:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Pomysł stworzenia obrandowanej wersji przeglądarki na forum już padł (rzucił go marcoos) i część pomysłów została już tam omówiona. Myślę, że nawet jeśliby stworzyć początkowo wersję różniącą się niewiele pod względem technicznym od MozillaPL, to możnaby ją rozwijać i dodawać bajery (zakładanie kont pocztowych i administracja kontami www przez przeglądarkę itp. itd.). Myślę też, że nie ma sensu angażować do tego Firefoxa - lepiej dać kompletny pakiet oprogramowania, który jak najmniej będzie przypominał Mozillę, a dla ZU będzie to po prostu nowa przeglądarka.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Adrianer » 20 lutego 2004, 14:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.2.0c

wariat pisze:MozillaPL wyjdzie w nastepnej wersji GeckoWyborcza juz nie :)

kto wie, jak projekt się uda, to się założę, że gazeta będzie zainteresowana uaktualnianiem tego ;)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Mikolaj » 20 lutego 2004, 15:16

Nerf pisze:Pomysł stworzenia obrandowanej wersji przeglądarki na forum już padł (rzucił go marcoos) i część pomysłów została już tam omówiona.

Wiem, pamiętam, brałem udział i IIRC to właśnie z tego pomysłu wyewoluował na a.p.m pomysł ISO etc.

Nerf pisze:Myślę, że nawet jeśliby stworzyć początkowo wersję różniącą się niewiele pod względem technicznym od MozillaPL

Ale po co miałaby się różnić pod względem technicznym, pomijając oczywiście wszystkie zmiany skinów etc.? No, chyba że to właśnie masz na myśli 8)

Nerf pisze:lepiej dać kompletny pakiet oprogramowania, który jak najmniej będzie przypominał Mozillę, a dla ZU będzie to po prostu nowa przeglądarka.

Dlaczego ma jak najmniej przypominać Mozillę? Ja bym właśnie sugerował podkreślanie, że to jest Mozilla, tyle że w wersji specjalnie przygotowanej dla użytkowników Gazety. To jest doskonała okazja do promowania samej Mozilli i trochę głupio byłoby ją stracić.
Mikolaj

Postautor: zwierz » 20 lutego 2004, 16:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Pomysł genialny, z tym że (moje zdanie):
1. Gazetowy sidebar - TAK
2. Gazetowe zakładki - TAK
3. Gazetowy theme - TAK
4. Gazetowa wyszukiwarka jako pierwsza - TAK
5. Wywalenie Google - NIE
6. Gazetowa strona główna ustawiona domyślnie - TAK
7. Gazetowa nazwa - TAK, ale jako dopisek do nazwy podstawowej
8. Gazetowe UA - zdecydowanie NIE

Update:
Tak BTW - tytuł postu mi się bardzo podoba: Mozilla Wyborcza
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Olhado/256 » 20 lutego 2004, 16:43

Mikolaj pisze:IIRC

OT: może mi ktoś rozwinąć ten skrót? :)
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Następna

Wróć do Promocja