Firefox nightly prywatny installer
Moderator: Pomocy?!
Firefox nightly prywatny installer
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040403 Firecow/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)
Pod adresem http://mozilla.przemyslaw.plaskowicki.name umieściłem quick and dirty instaler nightly firefoxa z 3 kwietnia 2004. Niby nic szczególnego, ale oprócz instalowania tego nightly instaluje także troszkę dodatków.
Powstał on jako efekt uboczny eksperymentów z Inno Setupem, faktem że extensiony wolę instalować do katalogu Firefoxa i że lubię mieć w miarę nowe nightly. Takie rozwiązanie umożliwia automatyzację upgradów.
Używam też go do ewangelizowania kolegów z pracy, którzy na gołego firefoxa się skarżą, że ma mało funkcji i nie chce im się ściągać dodatków.
Jeśli komuś się przyda takie coś to mogę to co robię publikować na webie. W końcu i tak będę robił te installery dla siebie. Myślicie że warto?
- przepla
- Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040326 Firefox/0.8.0+

- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040403 Firecow/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)

Ponieważ w pracy jestem odpowiedzialny za robienie instalerów do gier przez nas produkowanych, ten projekt wyszedł się rozpoczął jako test-bed do zaawansowanych instalacji.
A za propozycję miejsca dziękuję, zawsze się przyda jeśli będzie zainteresowanie ludności (na razie płatne konto w Republice powinno wystarczyć)

- przepla
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040330 Firefox/0.8.0+ (marcoos)
IMHO kolegom póki co lepiej rozdawaj Firefoksa 0.8.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Ale jestem świadomy zagrożenia (o czym lojalnie ostrzegam przy instalacji:
This version of Mozilla Firefox contains one the latests nightly (which means that it does not need to work stable!) builds
no i moi znajomi to pracownicy softwarowej firmy deweloperskiej, więc zwykli końcowi userzy to nie są.
Fakt, że zastosowanie tego "tworu" jest dość niewielkie i dlatego się właśnie na tym forum pytam czy jest sens w ogóle coś z tym zrobić.
- przepla
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0e
przepla pisze:Fakt, że zastosowanie tego "tworu" jest dość niewielkie i dlatego się właśnie na tym forum pytam czy jest sens w ogóle coś z tym zrobić.
jeśli chodzi o wersje stabilne to napewno jest sens. Ja np. od roku eksperymentuje z takim czymś, ale na Mozilli Suite, choć z powodu braku czasu i innych jeszcze żadna finalna wersja się nie ukazała.
Taki Firefox z 15 do 50 dodatków + inny schemat domyślny (najlepiej gramodern for firefox

- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040407 Fireimpala/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)
Adrianer pisze:Taki Firefox z 15 do 50 dodatków + inny schemat domyślny (najlepiej gramodern for firefox) to byłaby super rzecz (możeby mnie skłoniła do przesiadki z Suite na firefoxa
)
No to mogę zapewnić, że kiedy tylko wyjdzie wersja 0.9 (i na firefox.pl pojawi się polski language pack) to z całą pewności coś takiego powstanie.
Gandalf się zaofiarował z miejscem, więc nawet jest gdzie umieścić.
NB. w tej chwili installer zawiera 30 dodatków i największy problem mam ze sprawdzaniem czy przypadkiem, którychś z nich nie został zaktualizowany -- może zna ktoś jakąś szybką metodę?
- przepla
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0e
przepla pisze:największy problem mam ze sprawdzaniem czy przypadkiem, którychś z nich nie został zaktualizowany -- może zna ktoś jakąś szybką metodę?
Jest kilka możliwości jakby to zrobić:
-dodać każdą stronę dodatku do zakładek i ustawić w Mozilli, aby sprawdzał czy strona została zaktualizowana (co niestety ale nie zawsze działa

-na stronie na której będzie ten firefox dać taką mała listę z nazwą dodatku, aktualną wersją zamieszczoną i możliwością wysłania jednym kliknięciem informacji o nowszej wersji
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040407 Fireimpala/0.8.0+ (Firefox/0.8.0+ rebrand)
Dzięki za zwrócenie uwagi na opcję sprawdzania aktualizacji stron w bookmarkach, to jest to co się przyda do poza mozdevowych extensionów...
- przepla
Wróć do Rozszerzenia dla pakietów SeaMonkey i Mozilla Suite