MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

TLEN: Serwer poczty wychodzącej wymaga uwierzytelnienia.

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

nie mogę wysłać wiadomości

Postautor: Halina Latos » 07 lutego 2005, 14:22

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Nie wiem co mam dalej robić? Hala
Halina Latos

Postautor: neo007 » 07 lutego 2005, 16:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

jesi masz dwa konta i oba wymagaja uwierzytelniania, postepujesz:

1. wchodzimy w narzedzia => konfiguracja kont
2. klikamy z menu serwer poczty wychodzacej => konfiguracja serwerow poczty wychodzacjej:
powinien byc juz jeden, wiec wybieramy ja i klikamy edytuj:
a) nazwa serwera: wpisujemy nazwe serwer smtp
b) uzyj identyfikatora uzytkownika oraz hasla - TAK: twoj adres skrzynki
c) uzyj szyfrowanie typu: tutaj nie wiem jak dal innych kont, ale na onecie chodzi bez
d) klikamy ok
3. dodaj (dla drugiego konta):
c) uzyj szyfrowanie typu: ?
d) ok
4. teraz wybieramy konfiguracja serwer dla pierwszego konta ze menu po lewej => zaawansowane i smtp => smtp => i serwer utworzony dla pierwszego kont
5. identycznie postepujemy z drugim kontem, tylko wybieramy serwer utworzony dla drugiego konta.

to wszysko jesli chodzi o problemy z konfiguracja serewa poczty wychodzacej dla kilku kont, w razie dalszych problemow, prosze opisac, co sie dzieje.

pozdrawiam - neo
nobody will ever need windows & ie
neo007

Z nami od: 05 lutego 2005, 17:15

Serwer wymaga uwierzytelnienia

Postautor: SlawSan » 09 lutego 2005, 15:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Witam
Używam Win2000 Prof. i mam zamiar 'przesiąść' się na Thunderbird v. 1.0 , ale mam problem z konfigurowaniem kont na których 'Serewer wymaga uwierzytelnienia' A mam ich kilka (prawie wszystkie)
neo007 pisze:1. wchodzimy w narzedzia => konfiguracja kont
2. klikamy z menu serwer poczty wychodzacej => konfiguracja serwerow poczty wychodzacjej:
c) uzyj szyfrowanie typu: tutaj nie wiem jak dal innych kont, ale na onecie chodzi bez

Jest jednak mały problemik, bo w mojej wersji Thunderbirda nie ma opcji b) ani c) , a w przypadku serwera interia.pl serwer poczty przychodzącej POP mam ustawianą na 'poczta.interia.pl' a w przypadku poczy wychodzącej SMTP wyskakuje mi 'poczta.interia.pl:25'. Oczywiście w przypadku poczty wychodzącej SMTP nie ma mozliwosci ustawienia domyślnego portu jak w przypadły poczty prztchodzącej POP.
A bez tzw. 'uwierzytelniania' nie ma szansy na wysłanie jakiejkolwiek wiadomości z takiego konta :cry:
SlawSan

Konfiguracja kuriera poczty

Postautor: barteq76 » 18 marca 2005, 15:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Nie wiem jak pisać nowe posty tak żeby były widoczne pod poprzednimi w wybranym temacie, więc wybrałem [odpowiedz chociaż mam pytania]

Bez problemu skonfigurawałem konto na wp.pl
-serwer POP: pop3.wp.pl ;port 110 można ustwić SSL port 995 też działa
-serwer SMTP: smtp.wp.pl ; port 25

Bez problemu skonfigurawałem konto na o2.pl
-serwer POP: poczta o2.pl ;port 110 można ustwić SSL port 995 też działa
-serwer SMTP: poczta o2.pl

Bez problemu skonfigurawałem konto na interia.pl
-serwer POP: poczta.interia.pl;port 110, można ustwić SSL port 995 też działa
-serwer SMTP: poczta.interia.pl; port 25

Ale do neostrady to już czuje bezsilność
- -serwer POP: poczta.neostrada.pl ; port 110 i nic _/* !Authetication failed
- -serwer SMTP: poczta.neostrada.pl ; port 25 i nic _/* ! Authetication failed
Zarówno przy prubie wysyłania poczty jak i pruby pobierania następuje nawiązanie połaczenia z serwerem neostrady, a następnie ten komunikat
> Odpowiedz serwera. Authetication failed.

Wielokrotnie kasowałem konto i tworzyłem je na nowo w kurierze poczty
upewniłem się że chasło wpisywane przez zemnie jast prawidłowe. Bez rezultatów. !
Jako ciekawostkę podam że outloock expres zachwuje się bardzo podobnie: po prubie uwirzytelnienia użytkownika połaczenie zostaje odrzucone.
Dostęp do konta mam jedynie za pomocą WebMail-
Ale to mnie nie sdysfakcjonuje. Bardzo zależy mi na obsłudze konta w neostradzie bo tylko tam mam własną domenę.
Dzwoniłem do biura obsługi klijenta> Facet z obsługi twierdzi że to wina systemu XP - czy to jest możliwe? Jeżeli tak to gdzie szukać problemu?

PROSZĘ O POMOC
barteq76

Z nami od: 02 marca 2005, 12:28

thunderbird

Postautor: kuubaa » 24 marca 2005, 20:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

ja mam taki problem, że na ŻADNYM serwerze mi nie łapie. Pisze, że nie może się połączyć z serwerem. On się nawet nie łączy...tak jakby port był zablokowany
kuubaa

Już wiem co z tą neostradą

Postautor: barteq76 » 24 marca 2005, 20:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Mało uważnie czytałem posty innych kolegów. Po dokładniejszym przeczytaniu zauważyłem że dla niektórych kont pocztowych należy w nazwie użytkownika wpisać cała nazwę: np. dla neostrady
login@domena.neostrada.pl, lub login@poczta.neostrada.pl

dla innych kont pocztowych wystarczy w nazwie użytkownika wpisać tylko sam login do znaku_@ : np. dla wirtualnej polski
login
barteq76

Z nami od: 02 marca 2005, 12:28

Re: thunderbird

Postautor: tyr » 02 kwietnia 2005, 00:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

mi też nic nie działa :( , a działało!
tyr

Re: thunderbird

Postautor: tyr » 02 kwietnia 2005, 00:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

tzn odbiera wszystko ładnie, ale nie wysyła! ani na wp ani na tlen!!!
tyr

Postautor: Neverminder » 05 kwietnia 2005, 17:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

A mnie wszystko ładnie i pięknie działa chociaż nie działało ale dzięki temu forum jush jest ok... :)
Trzeba dla każdego konta na Wp wpisać uwierzytelnianie za pomocą "TLS jeśli dostępne" i mnie wszystko działa... a mam 2 konta w wp.
Neverminder

Jak wysyłać emaile w Thunderbirdzie

Postautor: Chomsky80 » 15 kwietnia 2005, 23:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

Cały problem by po przebyciu drogi "konfiguracja kont->Serwer poczty wychodzącej->konfiguracja serwerów->edycja serwera" po zaznaczeniu używaj identyfikatora oraz hasła wpisać cały adres razem z @ a nie tylko to co jest przed @. Po wpisaniu całego adresu napewno da się wysłać emaila.
Chomsky80

Re: TLEN: Serwer poczty wychodzącej wymaga uwierzytelnienia.

Postautor: marek_iwaniec@o2.pl » 07 maja 2005, 13:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Gość pisze:Przy wysłaniu (nie do końca) maila pojawia mi się ostrzeżenie poczty z tlena odsyła mnie do strony http://pomoc.o2.pl/poczta/autoryzacja/ a chodzi o autoryacje której nie moge zjaleźć. Mam polską wersje tego superek odjazdowego progamiku ale nie moge sobie z tym fantem poradzić. Prosżę o pomoc
marek_iwaniec@o2.pl

Postautor: Stef » 07 maja 2005, 19:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b2) Gecko/20050419 Firefox/1.0+

Przez webmaila chyba jeżeli dobrze zrozumiałem? Jeśli tak to nie to podforum.. (i nieaktualna wersja Firefox'a - obecna to 1.0.3)
Tutaj masz link do konfiguracj Thunderbirda (w sumie Natscapa i po angielsku, ale są obrazki): http://pomoc.o2.pl/poczta/programy/mozilla.html
Tutaj masz po polsku: http://mozillapl.org/forum/about-9287.html#54451 http://mozillapl.org/forum/about-11786-0-asc-84.html

Pozdrawiam
Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Czarodziej » 20 lipca 2005, 17:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

mam pytanko....mam thunderbirda i maila login@poczta.fm....ne weiem jak skonfigurowac thunderbirda. Ustawiam :

" -serwer POP: poczta.interia.pl;port 110" i nic...brak autoryzacji :-/

pomocy !!!
Czarodziej

Ściągnij łatke

Postautor: negatyw » 29 lipca 2005, 10:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Mam także konto na o2.pl. Męczyłem się z tym długo i bez skutku aż znalazłem tb10plPL-fix.zip na stronie Tunderbirda. Potem jeszcze trzeba będzie się trzeba pobawić ale bez większych kłopotów maile będą się wysyłać.
negatyw

Rozwiązanie

Postautor: neversky » 23 grudnia 2005, 13:36

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; .NET CLR 1.1.4322)

Jak radzić sobie z wysyłaniem poczty z serwerów, które wymagają uwierzytelnienia - w końcu to rozgryzłem.

Menu -> Narzędzia -> Konfiguracja kont

Na samym dole wchodzimy w Serwer poczty wychodzącej

Potem w Konfiguracja serwerów poczty wychodzącej (SMTP)

Zaznaczamy na liście nasz serwer i klikamy w Edytuj

Zaznaczamy opcje 'Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła'

Wpisujemy w pole "Użytkownik:" nazwę naszego użytkownika (konta).

To tyle... a i jeszcze trzeba odznaczyć (ma być puste pole) 'Używaj bezpiecznego uwierzytelniania' w konfiguracji serwera dla danego konta.

Teraz powinno być wszystko ok.

neversky
neversky

TB w interi

Postautor: pinker » 10 stycznia 2006, 09:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Pomużcie mi bo niewiem co zrobic!!!

Nichce mi wysłać e-maila.
Mam poczte w interi i nieche mi wysłać bo cos jest z pocztą wychodzącą !!!
co mam tam wpisac??
pinker

Postautor: gość » 29 maja 2006, 17:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

Piszecie."teraz wybieramy konfiguracja serwer dla pierwszego konta ze menu po lewej => zaawansowane i smtp => smtp => i serwer utworzony dla pierwszego kont " a co jeśli ja wchodzę w zaawansowane i tma nie ma smtp? a poczte wysyła mi tylko z tego konta które jest ustawione na domyślne
gość

Postautor: Gość » 29 grudnia 2006, 14:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

BLAGAM WAS WSZYSTKICH, POMOZCIE MI, NIE POTRAFIE ZA NIC SKNFIGUROWAC POCZTY NA ONECIE, ROBILEM WSZYSTKO WEDLUG WASZYCH WSKAZOWEK I NIC!!!!
NAPISZCIE NA MAIL,
cafedelmar@poczta.onet.pl

neo007 pisze:jesi masz dwa konta i oba wymagaja uwierzytelniania, postepujesz:

1. wchodzimy w narzedzia => konfiguracja kont
d) klikamy ok
3. dodaj (dla drugiego konta):
c) uzyj szyfrowanie typu: ?
d) ok
4. teraz wybieramy konfiguracja serwer dla pierwszego konta ze menu po lewej => zaawansowane i smtp => smtp => i serwer utworzony dla pierwszego kont
5. identycznie postepujemy z drugim kontem, tylko wybieramy serwer utworzony dla drugiego konta.

to wszysko jesli chodzi o problemy z konfiguracja serewa poczty wychodzacej dla kilku kont, w razie dalszych problemow, prosze opisac, co sie dzieje.

pozdrawiam - neo
Gość

Postautor: metmily » 30 grudnia 2006, 00:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Proszę o pomoc mam taki sam problem brak możliwości wysyłania wiadomości mam skrzynkę na o2 probowałem każdej z waszych porad ale nic nie daje się zrobić wyskakuje powiadomienie.

Podczas wysyłania wiadomości wystąpił błąd: połączenie z serwerem SMTP smtp.poczta.o2.pl było niemożliwe.Serwer może być wyłączony lub żle skonfigurowany.Należy sprawdzić poprawność ustawień serwera poczty wychodzącej w konfiguracji kont a następnie spróbować ponownie.

Prosze o pomoc metmily@o2.pl
metmily

Postautor: qwert987 » 30 grudnia 2006, 08:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; Alexa Toolbar; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

u mnie zadzialalo przestawienie na szyfrowanie TLS port 25
qwert987

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird