Z uwagi na konieczność przyśpieszenia prac ograniczyłem się w zasadzie do sprawdzenia zgłaszanych już usterek. Wiem, że niektóre z nich nie mogą być w tej chwili poprawione (wymagają dalej idących zmian w kodzie), ale powtarzam je dla porządku. Może kiedyś ktoś się zlituje i zacznie twardo negocjować z MF, albo może doczekamy się polskiej odmiany Mozilli (temat coś ucichł?), to wszyscy będą o nich pamiętać.
KURIER
Menu Widok
"Sortuj według" - nieodmienione określenie kryterium sortowania: Status niechcianej poczty (powinno być: "Statusu ...").
Menu Wiadomość
Pozostała enigmatyczna opcja "Oznacz" - może zrobić to tak, jak w Thunderbirdzie(tj. "Oznacz flagą")?
Menu "Narzędzia", Okno "Wyszukiwanie wiadomości"
- opcja "Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach" jest - jak zwykle - w miejscu niepasującym.
Książka adresowa
Widok => Sortuj według - nieodmienione kryteria sortowania, poza tym dopatrzyłem się jeszcze opcji "Imię i Nazwisko" - powinno być "Imię i nazwisko". Brak odmiany kryteriów i "Nazwisko" są również w Thunderbirdzie 0.7 - 20040616.
Pitreck już tłumaczył, dlaczego to musi tak zostać, dla porządku trzeba jednak o tym wspomnieć.
Okno "Tworzenie"
menu Plik
- skróty klawiaturowe "Wyślij teraz" i "Wyślij później" (również wyjaśniono, że na razie się nie da).
menu Format
Rozmiar czcionki - pozostały określenia z x (iksami). Proponuję:
bardzo mały,
mały,
średni,
duży,
bardzo duży i
wielki. Dyskusja na ten temat zaczęła się
na tej stronie i w zasadzie doprowadziła do satysfakcjonujących wniosków.
Okienko "Właściwości obrazka, zakładka "
Wygląd" - pozostało to nieintuicyjne "zawijanie".
Okno "Zaawansowane wyszukiwanie w książce adresowej
Mamy:
Szukaj w: - długość listy rozwijanej jest za mała, przynajmniej w wersji dla Win; potem niżej:
spełniają ... - może dodać:
wpisów, które spełniają ..., bo brzmi to dziwnie?
Okno "Zabezpieczenia wiadomości"
Informacja
Wiadomość nie zawiera podpisu cyfrowego - ostatnie zdanie zaczyna się od "
Jakkolwiek..." - jak już pisałem, nie ma takiej możliwości! Najlepszym rozwiązaniem jest przecinek po przedostatnim zdaniu, jeśli nie, to trzeba całkiem to zdanie przeformułować. To samo dotyczy Thunderbirda 0.7 - 20040616.
Etykietka pojawiająca się po najechaniu myszą na symbol koperty - znowu nie wyświetlają się ś i ć - otrzymujemy takie ciekawostki: "
wiadomo[|" albo "
wiadomo[ci". Tu miałbym propozycję jak w przypadku instalatora - może trzeba zrobić jakiś szablon, bo prawie w każdej wersji błąd ten pojawia się na nowo.
Książka adresowa - układ pól na wydruku. Jak to wygląda w innych lokalizacjach (oczywiście pomijając kraje anglosaskie czy silnie zamerykanizowane)?
To by było chyba tyle, jesli chodzi o Kuriera.
Mimo, iż jest to głos wołającego na puszczy, ponawiam apel o przyłączenie się innych użytkowników Mozilli do wypatrywania błędów czy nieścisłości. Nasz wspaniały program oferuje tyle najróżniejszych możliwości ustawień oraz tyle funkcji, że jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić (choćby komunikaty, pojawiające się w pewnych sytuacjach). Co prawda, w porównaniu np. z komercyjnym WinXP nasze tłumaczenie jest rewelacyjne, ale mamy jeszcze trochę do zrobienia.
Reszta będzie najwcześniej wieczorem.