MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Proctor 0.9

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Proctor 0.9

Postautor: adamz » 10 listopada 2002, 02:27

Przeglądarka: -

Próba instalacji tego składnika w Mozilla1.2b Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.2b) Gecko/20021016, nie powiodła się.
Otrzymałem komunikat: Nieprawidłowy pakiet instalacyjny. :o
Czy ktoś może zna przyczynę.
Pozdrawiam,
Adam
p.s. co do banków, to citybank również nie akceptuje mozilli w wyżej wymienionej konfiguracji.
adamz

Z nami od: 09 września 2002, 17:48

Postautor: GabrielBaines » 10 listopada 2002, 08:59

Rzeczywiście, wygląda na to, że wystawiony do ściągnięcia Proctor jest popsuty. Prawdopodobnie uległ uszkodzeniu gdzieś po drodze. Wysłałem Piotrowi jeszcze raz z prośbą o uaktualnienie.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Marian » 11 listopada 2002, 10:06

Niestety przez whois wszystko dokladnie widac :(.[/url]
Marian

Postautor: GabrielBaines » 11 listopada 2002, 11:07

Marian pisze:Niestety przez whois wszystko dokladnie widac

Skrypt na stronie whois to skrypt z rodzaju prymitywnych, na który wystarczy zwykłe, nie anonimowe proxy, np. w3cache.icm.edu.pl lub w3cache.tpnet.pl

Jak pisałem w artykule, Proxy Spoofing służy jedynie oszukiwaniu wyrafinowanych skryptów, które wykrywaja połączenia przez proxy.

Żeby wybadać skrypt, najlepiej najpierw spróbowac przez proxy, a dopiero jak okaże się to nieskuteczne, wyłączyć proxy, a włączyć spoofing. W większości przypadków jedna w tych metod zadziała.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 11 listopada 2002, 11:37

A ja mam takie pytanko - zainstalowałem Proctora 0.9, Spoofing działa, wszystko fajnie, tylko jakoś nie widzę tej ikonki do włączania/wyłączania proxy. I w ogóle - jedyne co ten Proctor zmienił to nowe menu Spoofing w Preferencje / Zaawansowane. Co on jeszcze robi ten Proctor?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: GabrielBaines » 11 listopada 2002, 13:11

To, czy widoczna jest ikonka Przełącznika Proxy ustawiasz w Preferencje->Navigator.

A to, co robi Proctor jest opisane w readme

Jeśli Proctor zdobędzie popularność, to być może uda mi się wynegocjowac z Driverami jakąś stronę na MozillaPL.org poświęconą Proctorowi.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 12 listopada 2002, 09:42

A u mnie nie działa :-(
Zassałem dziś najnowszą wersję 0.9,
w Edycje->Preferencje->Nawigator zaznaczyłem Przełącznik Proxy
w Zaawansowane->Spoofing wpisałem fałszywe IP
i...
ani ikonki Proctora nie widzę, ani maskowanie adresu na stronie podanej w readme nie działa - daje mi txt You're not using a proxy..
Co jest nie tak :o
Mozilla 1.0.1 PL + win98se + stałe łącze Netii
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: GabrielBaines » 12 listopada 2002, 19:31

Spróbuj tradycyjnego voodoo opisanego tutaj - wiem, że to głupie, ale czasem pomaga.

Ponadto możesz zobaczyć na Konsole JavaScript (nie mylić z konsola Javy) - Proctor wypisuje tam komunikaty "Spoofing as n.n.n.n" i "Spoofing off" przy włączaniu i wyłączaniu w preferencjach.

Ponadto jeśli w Proctorze cos sie wysypie, to błedy są zgłaszane własnie na konsole JavaScript. Byc może tam będzie wyjaśnienie problemu.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 12 listopada 2002, 21:22

W domciu Mozilla 1.1 PL + win98se - DZIAŁA!
Jak będę miał trochę czasu to zerknę też pod Slackiem
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: cpu » 12 listopada 2002, 21:38

Oki oki wszystko ladnie pieknie ale mam pyt:
Czy moge uzywac i jak moge to po co serwerka proxy (proxy switch) w przypadku laczenia sie z netem przez modem ISDN?? Da to cos? i czy mozna wogole takie cos przeprowadzic???
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: KLAPEK » 12 listopada 2002, 21:42

KLAPEK pisze:W domciu Mozilla 1.1 PL + win98se - DZIAŁA!
Jak będę miał trochę czasu to zerknę też pod Slackiem

No niestety pod Linuxem mimo "wejścia i wyjścia" ;) nie działa, tj. nie mam ikonki Proctora, Spoofing się pojawia, Przełącznik Proxy też, a ikonka się nie pojawia - efektem czego jest fakt, iż nie działa maskowanie adresu - co robić? :roll:

Mozilla 1.1 PL+Slackware 8.1 Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: KLAPEK » 13 listopada 2002, 07:51

KLAPEK pisze:A u mnie nie działa :-(
Zassałem dziś najnowszą wersję 0.9,
w Edycje->Preferencje->Nawigator zaznaczyłem Przełącznik Proxy
w Zaawansowane->Spoofing wpisałem fałszywe IP
i...
ani ikonki Proctora nie widzę, ani maskowanie adresu na stronie podanej w readme nie działa - daje mi txt You're not using a proxy..
Co jest nie tak :o
Mozilla 1.0.1 PL + win98se + stałe łącze Netii

Pomogło włączenie i wyłączenie, ale trzeba było dodatkowo wyłączyć QL i włączyć Jaszczura i działa, ale nie działa natomiast przełącznik Proctora, jak klikam ikonkę i ustawiam automatyczne /domyślnie nie maskuje adresu?/ to nadal na stronce z wykrywaniem ip mam fałszywy - chyba że znowu trzeba wyłączyć Jaszczura razem z QL - ale ciągłe maskowanie nie zaszkodzi ;)
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Prawdziwe proxy i spoofing razem

Postautor: kamyk1 » 13 listopada 2002, 12:20

Czesc. A fajnie jest jak sie uzywa prawdziwego proxy i proxy spoofingu na raz.
>IP Address 80.17.34.134, 80.17.34.134, 80.17.34.134, 212.244.200.189
> Hostname host134-34.pool8017.interbusiness.it
> Proxy It seems you're using a proxy, check here for more info.

80.costam to adres wpisany na rybke w spoofingu 212.. to adres mojego routera a na dole jak sie kliknie ze wyglada na to ze uzywasz proxy to pokazuje oczywiscie adres mojego proxy serwera. Wiec wyswietla wszystko na raz. ;-))

Ciekawe tylko ze jak pierwszy raz wszedlem to adres 80.. wyswietlil sie raz a za drugim razem potrojnie jak widac wyzej

Kamyk1
kamyk1

Z nami od: 02 lipca 2002, 11:35

Postautor: GabrielBaines » 13 listopada 2002, 15:01

KLAPEK pisze:... jak klikam ikonkę i ustawiam automatyczne /domyślnie nie maskuje adresu?/ to nadal na stronce z wykrywaniem ip mam fałszywy...

Ta ikonka to jest Przełącznik Proxy i nie ma nic wspólnego z Proxy Spoofingiem, za wyjątkiem tego, że też jest częścią Proctora.
Przełącznik Proxy słuzy do włączania i wyłączania prawdziwego proxy. Natomiast spoofing to inna bajka - to jest mechanizm który powoduje, że Twoja mozilla przedstawia się jako proxy.

Obydwie rzeczy są zupełnie od siebie niezależne, uzywa się ich zazwyczaj zamiennie. Oczywiście jak ktos chce, to może też włączyć obydwa na raz. Z punktu widzenia HTTP jest to OK (żądanie HTTP wygląda wtedy jakby przeszło przez dwa proxy). Ale niektóre skrypty - jak opisuje powyżej kamyk1 - nieco się wtedy gubią.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 13 listopada 2002, 15:07

KLAPEK pisze:No niestety pod Linuxem mimo "wejścia i wyjścia" ;) nie działa, tj. nie mam ikonki Proctora, Spoofing się pojawia, Przełącznik Proxy też, a ikonka się nie pojawia - efektem czego jest fakt, iż nie działa maskowanie adresu - co robić? :roll:

Mozilla 1.1 PL+Slackware 8.1 Linux

:roll:
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 13 listopada 2002, 19:18

KLAPEK pisze:No niestety pod Linuxem mimo "wejścia i wyjścia" ;) nie działa, tj. nie mam ikonki Proctora, Spoofing się pojawia, Przełącznik Proxy też, a ikonka się nie pojawia - efektem czego jest fakt, iż nie działa maskowanie adresu - co robić?

Odrobinę się zgubiłem. Napisz, czy rozumiem dobrze: masz w Preferencje->Nawigator zaznaczony checkbox Przełącznik Proxy, a mimo to przełacznika (czyli ikonki piorun/tarcza/tarcza z trybikiem) nie widać. Tak?

A czy widac na lewo od wskaźnika on-line dwie pionowe kreski obok siebie zamiast jednej, która tam powinna być?
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 13 listopada 2002, 20:07

GabrielBaines pisze:
KLAPEK pisze:No niestety pod Linuxem mimo "wejścia i wyjścia" ;) nie działa, tj. nie mam ikonki Proctora, Spoofing się pojawia, Przełącznik Proxy też, a ikonka się nie pojawia - efektem czego jest fakt, iż nie działa maskowanie adresu - co robić?

Odrobinę się zgubiłem. Napisz, czy rozumiem dobrze: masz w Preferencje->Nawigator zaznaczony checkbox Przełącznik Proxy, a mimo to przełacznika (czyli ikonki piorun/tarcza/tarcza z trybikiem) nie widać. Tak?

A czy widac na lewo od wskaźnika on-line dwie pionowe kreski obok siebie zamiast jednej, która tam powinna być?

Dokładnie tak, mam zaptaszone - Pokaż Przełącznik Proxy, a ikonki nie widać :(
Niestety drugiej pionowej kreski też nie ma, zatem przełącznik nie schował się przede mną ;) po prostu nie chce się w ogóle uruchomić :-?
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 13 listopada 2002, 21:23

To już muszą byc jakieś fanaberie Mozilli. Możesz spróbowac wyciąć XUL.mfasl, ale nie wiem, czy to pomoże.

Na konsoli JavaScript nie pojawia się nic z Proctorem w nazwie?
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 13 listopada 2002, 21:30

GabrielBaines pisze:To już muszą byc jakieś fanaberie Mozilli. Możesz spróbowac wyciąć XUL.mfasl, ale nie wiem, czy to pomoże.

Na konsoli JavaScript nie pojawia się nic z Proctorem w nazwie?

Więc tak - wyciąłem w pień Mozille i katalogi domowe, zainstalowałem jeszcze raz /tym razem w domyślnym -> /usr/local/mozilla / zassałem Proctora i... mam przełącznik Proxy, mam Spoofing, który sobie ustawiłem, ale nadal nie widzę tarczy :o -> jednak maskowanie działa /co prawda dwa razy powtarza to co wpisałem, ale działa!/ :D
W konsoli JavyScript w Wiadomościach mam: Spoofing as... - zatem działa - choć tarczy nadal nie ma :-? - dziwna sprawa, a może to mój Slack jest dziwny ;)
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 13 listopada 2002, 21:54

KLAPEK pisze:...ale nadal nie widzę tarczy

A moze chociaż zółtą błyskawicę? :wink:
Gabriel
GabrielBaines
Moderator