MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Błąd przy włączaniu FF

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Błąd przy włączaniu FF

Postautor: cano » 01 września 2007, 23:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Po kliknięciu skrótu internetowego (np. na pulpicie) zawsze przed pojawieniem się okna przeglądarki pojawia się komunikat błędu:
System wintows nie może odnaleźć pliku "http://strona.pl". Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij Przycisk Start a następnie kliknij polecenie wyszukaj.

Proszę o pomoc, bo jest to dosyć irytujące a zmagam się z tym od kilu miesięcy :P.

Z góry dzięki
Pzdr
cano
cano

Postautor: Gość » 22 września 2007, 22:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

Mam ten sam problem. Objawia się on także przy próbie otwarcia pliku html zapisanego na dysku. Najpierw wyskakuje komunikat z błędem, a potem firefox się otwiera i plik jest już wyświetlany normalnie.
Błąd pojawia się tylko przy otwieraniu pliku, gdy firefox był wcześniej zamknięty i dopiero startuje.
Winda świeżo po reinstalce, także niczym nie zaśmiecona.
Wkurza mnie ten komunikat błędu.
Ktoś wie, w czym problem i jak się tego pozbyć?
Z góry dzięki za pomoc:)
Gość

Re: Błąd przy włączaniu FF

Postautor: Grzegorz » 22 września 2007, 23:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

cano pisze:Po kliknięciu skrótu internetowego (np. na pulpicie) zawsze przed pojawieniem się okna przeglądarki pojawia się komunikat błędu:
System wintows nie może odnaleźć pliku "http://strona.pl". Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij Przycisk Start a następnie kliknij polecenie wyszukaj.

A skrót internetowy wskazuje na istniejący plik lokalny lub na istniejącą stronę internetowa? Jeśli prowadzi do czegoś, co nie istnieje to zawsze będzie informacja o błędzie.

Gość pisze:Najpierw wyskakuje komunikat z błędem, a potem firefox się otwiera i plik jest już wyświetlany normalnie.

Jak tylko wróżka powie, co to za błąd postaram się pomóc ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: solti » 22 września 2007, 23:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

GrzegorzJZD pisze:Jak tylko wróżka powie, co to za błąd postaram się pomóc ;)

Jasne! Powinienem od tego zacząć;)
"System Windows nie może odnaleźć pliku (tu pojawia się ścieżka na dysku lub adres url). Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Wyszukaj."
Podkreślam jeszcze raz - mimo błędu pliki i adresy internetowe otwierają się prawidłowo, bo linki są prawidłowe:)
Wszystko byłoby cacy, gdyby nie ten błąd, który mnie już do szału doprowadza.
Jeszcze raz dziękuję za chęci pomocy i licze na jakieś rozwiązanie tego frustrującego problemu :wink:
solti

Postautor: kabzior » 23 września 2007, 10:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070723 Iceweasel/2.0.0.6 (Debian-2.0.0.6-1)

Sprawdź skrót pod kątem występowania backslash (\). Poprawnie zapisane URI/URL powinny zawierać slashe (/) natomiast Microsoft z uporem lansuje backslash który nie jest zgodny ze standardami.
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: solti » 23 września 2007, 17:04

kabzior pisze:Sprawdź skrót pod kątem występowania backslash (\). Poprawnie zapisane URI/URL powinny zawierać slashe (/) natomiast Microsoft z uporem lansuje backslash który nie jest zgodny ze standardami.

No OK, muszę to sprawdzić. Ale nawet, jeśli to rozwiąże problem ze skrótami, to nadal niewyjaśnione jest takie zachowanie przy otwieraniu plików html zapisanych na dysku. Klikam bezpośrednio na plik źródłowy, nie na skrót, i nadal występuje taki sam błąd.
Dodam jeszcze, że jeśli wcześniej miałem już otwartego Firefoxa, to plik otwiera się bez komunikatu o błędzie.
Błąd wyrzuca tylko wtedy, gdy otwieraniu pliku/skrótu towarzyszy jednoczesny start samej przeglądarki.
solti

Postautor: Grzegorz » 23 września 2007, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6

solti pisze:jeśli wcześniej miałem już otwartego Firefoxa, to plik otwiera się bez komunikatu o błędzie. Błąd wyrzuca tylko wtedy, gdy otwieraniu pliku/skrótu towarzyszy jednoczesny start samej przeglądarki.

Przeprowadź Standardową diagnostykę (czytaj ze zrozumieniem i upewni się, że wykonałeś kopię profilu), jeśli to nie pomoże to obstawiam, że problem leży poza Firefoksem. Możliwe, że masz źle przypisane typy plików do otwierających je programów - w tym przypadku HTM/HTML i Firefox.

Panel sterowania > Opcje folderów > Typy plików > HTML, przywróć ustawienia domyślne (a następnie przy pierwszym uruchomieniu Firefoksa uczyń go domyślną przeglądarką), lub wpisz poprawne dla polecenia "Otwórz" (open):
Akcja: &Otwórz
Aplikacja używana do wykonania akcji: Ścieżka do Firefoksa\Firefox.exe -requestPending -osint -url "%1"

Komunikat DDE: "%1",,0,0,,,,
Aplikacja: Firefox
Temat: WWW_OpenURL
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 24 września 2007, 00:21

GrzegorzJZD pisze:Przeprowadź Standardową diagnostykę (czytaj ze zrozumieniem i upewni się, że wykonałeś kopię profilu), jeśli to nie pomoże to obstawiam, że problem leży poza Firefoksem. Możliwe, że masz źle przypisane typy plików do otwierających je programów - w tym przypadku HTM/HTML i Firefox.

Podejrzewam że problem leży jednak w FF. U mnie pojawił się tuż po automatycznej aktualizacji do wersji 2.0.0.7.

Otwieram sporo stron zapisanych wcześniej na dysku, komunikat pojawia się tylko wtedy, gdy FF nie jest uruchomiony. Jeśli przeglądarka jest już wystartowana, po kliknięciu na ten sam wcześniej zapisany plik wszystko jest ok.
Gość

Postautor: Grzegorz » 24 września 2007, 12:08

Gość pisze:Podejrzewam że problem leży jednak w FF. U mnie pojawił się tuż po automatycznej aktualizacji do wersji 2.0.0.7

Nie powiem, że mam 100% pewności, ale sądzę, że problem raczej sprawia Windows, bo to shell steruje otwieraniem plików. Próbowałeś tego, co wcześniej zasugerowałem?

Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 24 września 2007, 12:10

Mam dokładnie ten sam problem od dwóch dni. Prosimy o pomoc i zbadanie problemu...
Gość

Postautor: Grzegorz » 24 września 2007, 19:06

GrzegorzJZD pisze:Panel sterowania > Opcje folderów > Typy plików > HTML, przywróć ustawienia domyślne (a następnie przy pierwszym uruchomieniu Firefoksa uczyń go domyślną przeglądarką), lub wpisz poprawne dla polecenia "Otwórz" (open):
Akcja: &Otwórz
Aplikacja używana do wykonania akcji: Ścieżka do Firefoksa\Firefox.exe -requestPending -osint -url "%1"

Komunikat DDE: "%1",,0,0,,,,
Aplikacja: Firefox
Temat: WWW_OpenURL

Jeśli powyższe nie zadziałało, uruchom IE, uczyń go domyślną przeglądarką (sprawdź otwieranie plików HTML, jeśli wszystko chodzi poprawnie), uruchom Firefox i uczyń go domyślną przeglądarką internetową (na nowo skojarzy on pliki z rozszerzeniem HTM/HTML ze sobą i wszystko powinno się uruchamiać poprawnie).

Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 25 września 2007, 02:04

Witam ponownie

Niech ktoś sprawdzi czy to nie jest czasami wina AbBlock+. Miałem ten sam problem [post z Pon Wrz 24, 2007 12:21 am], dzisiaj AB+ zaktualizował mi się do najnowszej wersji i po restarcie FF wszystko jest w porządku. Nie wiem czy coś się "gryzło", czy to tylko przypadek, ale warto spróbować.
Gość

Postautor: Gość » 26 września 2007, 13:36

Zdecydowanie przyczyna tkwi w adblock-u. Po aktualizacji problem znika.
Gość

re:

Postautor: hanys » 01 października 2007, 05:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

Anonymous pisze:Zdecydowanie przyczyna tkwi w adblock-u. Po aktualizacji problem znika.

u mnie z wyłączonym Adblockiem czy z włączonym (najnowsza wersja) i tak wywala ten sam błąd
hanys

Re: Błąd przy włączaniu FF

Postautor: hanys » 27 października 2007, 00:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.8) Gecko/20071008 Firefox/2.0.0.8

cano pisze:Po kliknięciu skrótu internetowego (np. na pulpicie) zawsze przed pojawieniem się okna przeglądarki pojawia się komunikat błędu:

Proszę o pomoc, bo jest to dosyć irytujące a zmagam się z tym od kilu miesięcy :P.

Z góry dzięki
Pzdr
cano

rozwiązanie jest tutaj
http://kb.mozillazine.org/Windows_error ... _-_Firefox

pozdro
hanys

Mf ...

Postautor: Dreq Draggoon » 28 października 2007, 02:02

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

a ja jak odpalam mozille załancza sie i przeztaje działac ugóry w oknie koło mozilla firefox pisze (brak odpowiedzi) prosze o pomoc z gory dzieki
Dreq Draggoon

Postautor: arasziom » 25 maja 2008, 11:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

hanys! dzięki za linka! mi rozwiązało problem odinstalowanie down them all, respect ziom. :)
arasziom

Postautor: Grzegorz » 25 maja 2008, 19:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008051206 Firefox/3.0

Panowie (i/lub Panie), gdybyście wykonali Standardową Diagnostykę dawno wykrylibyście jakie rozszerzenie powoduje błąd.

Grzegorz
Moderator

Wróć do Przeglądarka Firefox