Problem z notorycznie traconymi ustawieniami Firefoxa
Moderator: Pomocy?!
Problem z notorycznie traconymi ustawieniami Firefoxa
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11
- Gothel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-GB; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11
- marcin_f
- Z nami od: 02 grudnia 2005, 09:04
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11
2. W FAQ jest temat:Fx nie zapamiętuje ustawień - przeczytałeś i wprowadziłeś w życie?
Przeprowadzenie SD i podanie informacji o tym co się w FAQ przeglądnęło ułatwia nam wszystkim pracę.
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Gothel
Nie zrozumiałeś mnie. Linuxa rzadko kiedy kompiluję od nowa i na pewno nie z powodów problemów z funkcjonowaniem (raczej zmiana dystrybucji
Windowsa nie miałem od prawie roku, wszystko na linuxie, jednak teraz z konieczności wróciłem do widny więc nie mam zapisanych wszystkich ustawień ectr. z windy i chodziło mi o to, że nie pamiętam czy po kliknięciu ok po zmianie ustawień okno narzędzi znikało czy jest to również błąd (nie pamiętam, bo na linuxie ostatnie zmiany jakie wprowadzałem w mozilli były po kompilacji czyli jakieś 2 lata temu). Źle to trochę określiłem. Pomijając, bo jest to mało ważne, nieodnośnie tematu po prostu źle to wyraziłem. O 5 30 człowiek ma chyba prawo być zaspanym. Reasumując:
wykonałem wszystko co było podane, wyłączałem antywira, firewalla, ectr. wyłączałem rozszerzenia, dalej to samo.
Z konieczności muszę używać aktualnie windowsa, nie mam w ogóle dostępu do linuxa. Za każdym razem gdy ponownie włączę mozillę przywracane są ustawienia domyślne. Irytujące.
@offtopic mode:on
Co do pytania co robię z systemem? Staram się używać, co w przypadku windy jest ciężkim problemem. Przykład? Zaraz po świeżej instalacji na pięknie sformatowany dysk, ustawieniu w konsolce windy chdsk, chdsk udało mi się uruchomić dopiero 2 miesiące później przypadkiem, po nieprawidłowym wyłączeniu komputera (potrzebowałem chdsk wykonać, aby linux wykrył drugi dysk z windą, ponieważ dysk z windą nie był sprawdzony co kolidowało z linuxem). Głównie z powodu takich duperelowatych problemów konieczna jest ponowna instalacja windy (dane były niezbędne na windę).
Inny przykład? Komputer w pełni sprawny, na dysku tylko system, sterowniki i blender. Podczas renderowania posypał się blender, system został automatycznie ponownie uruchomiony, po uruchomieniu cudowne loga windows i wczytywaniu systemu, tak mu zostało, wczytywał i wczytywał. Tryb awaryjny 0 reakcji, sprzętowo wszystko sprawne, sprawdzałem nawet na osobnych komputerach wszystko działało, nic się nie spaliło, temperaturę kontroluję na bieżąco.
@offtopic mode: off
Co jeszcze można działać w kierunku naprawy problemu z mozillą? Jeśli nie ma innej rady zostaje reinstal (ponownie;\). I to jest również odpowiedź na pytanie odnośnie czemu zmieniam system tak często: przez takie idiotyczne błędy i problemy pod windą.
- Gość
Re: Gothel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.11) Gecko/20071128 Iceweasel/2.0.0.11 (Debian-2.0.0.11-1)
Anonymous pisze:Nie zrozumiałeś mnie. Linuxa rzadko kiedy kompiluję od nowa
Myślę że "rzadko" to złe słowo, bardziej odpowiednie byłoby "nigdy" ;)
Co do profilu - nie został Ci ten z Linuksa? Nadał by się - można go bez problemu użyć w Windowsie.
Katalog profilu znajduje się w
- Kod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane Aplikacji\Mozilla\
- kabzior
- Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18
Gothel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070731 Firefox/2.0.0.6 (Dropline GNOME)
Problem rozwiązał się sam jednak nie tak jakbym sobie tego życzył. Windows wykazał niezawodne wprost wyczucie czasu i po (podkreślam) poprawnym wyłączeniu nigdy już w formie w jakiej go wyłączałem nie włączy się. Padł totalnie. Podczas wczytywania systemu restartuje się, tryb awaryjny nie działa, jest to 3 raz w tym miesiącu. Wszystkie podzespoły są w pełni sprawne, ot urok windowsa. Na szczęściem odzyskałem linuxa i przerzuciłem niezbędne dane z dysku z windowsem na dysk z linuxem (te całkowicie najważniejsze trzymam oczywiście na linuxie, ewentualnie podwójnie). Czeka mnie teraz próba naprawienia, a w skarjnym przypadku całkowita reinstalacja windowsa, tak więc problem mozilli raczej rozwiąże się po tym. Jeśli nastąpi czwarty pad systemu w przeciagu mniej niż miesiąca zacznę chyba molestować siedzibę pierwotnego zła m$oft. Chociaż praktycznie rzecz biorąc nie ma to żadnego sensu, jednak być może dowiem się coś wiecej o tym problemie, co go powoduje ectr.
Trzymajcie kciuki za działanie mozilli po reinstalu 8) Pozdrawiam
P.S. Za ewentualne błędy/literówki w poście przepraszam, ale na chwilę obecną nie mam na mozilli sprawdzania błędów
- Gość
- Gothel
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9b2) Gecko/2007121016 Firefox/3.0b2 FireShot/0.32
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.11) Gecko/20071128 Iceweasel/2.0.0.11 (Debian-2.0.0.11-1)
Anonymous pisze:Tak czepiając się detali nigdy z powodu problemów z linuxem nie kompiluję od nowa.
OT: innego detalu się czepiałem, może to Cię naprowadzi:
(Link prowadzi do adresu pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja_(informatyka) ale forum nie pozwala wklejać takich linków z _ )
http://tiny.pl/lw43
- kabzior
- Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18
Przeglądarka: Inna
kabzior pisze:Anonymous pisze:Tak czepiając się detali nigdy z powodu problemów z linuxem nie kompiluję od nowa.
OT: innego detalu się czepiałem, może to Cię naprowadzi:
(Link prowadzi do adresu pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja_(informatyka) ale forum nie pozwala wklejać takich linków z _ )
http://tiny.pl/lw43
Tak offtopicznie: zawsze można spróbować zastąpić jakiś znak odpowiednikiem w hex, tzn. %<szesnastkowy kod znaku w tablicy ASCII>, czyli np. tak: link do wikipedii (i okazało się, że problemem były nawiasy, a nie "_").
- BartZilla
- Z nami od: 21 stycznia 2008, 16:34
Czy przyczyna leży po ich stronie? Nie wiem. Tego nigdy nie można stwierdzić. Jednak zastanawiające jest to, że teoretycznie pomoc techniczna powinna zajmować się tego typu sprawami, a oni zażyczyli sobie kontakt do sklepu, w którym zakupiłem windowsa, gdyż to sprzedawca w pierwszej kolejności powinien mi udzielić pomocy technicznej ectr. ectr. blablabla.
Jednak widzisz najciekawsze jest to, że najszybciej zawsze sypał mi się windows świeżo zainstalowany, bez niczego, ot tak wersja w pełni surowa, po włączeniu zwykłego programu z pakietu office (podkreślam sam windows, bez neta, żadnych sterowników, gier, programów, tylko on i pakiet office).
Uznajmy po prostu temat za zamknięty, bo nagle wskoczymy w wątek o wyższości linuxa nad windowsem i według niektórych osób odwrotnie. Nigdy nie lubiłem się w takie dyskusje bawić. Każdy system ma swoje zalety i wady. Winda - prostsza obsługa, unixy - większa stabilność i można tak się kłócić przez lata.
- Gość