MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Obsluga kilku kont. Czy to mozliwe ?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Obsluga kilku kont. Czy to mozliwe ?

Postautor: mrkramer » 08 stycznia 2004, 17:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Witam.

Uzywam programu "the Bat", ale doskwiera mi w nim pewna niedogodnosc mimo bardzo wielu zalet.
Dlatego chcialem skonfrontowac kurier poczty zawarty w Mozilli.
Zrezygnowalbym z wielu rzeczy, ktorych brak jest w kurierze mozilli, ale jednego zniesc nie moge.
Obslugi - z prawdziwego zdazenia - wielu kont !!!
Juz spiesze tlumaczyc o co mi chodzi.
Majac konto o nazwie "AAA", "BBB" i "CCC", z wszystkich tych kont oczywiscie poczte odbiore i jest ok. Nie jest natomiast ok kiedy chcialbym wysylac poczte niezaleznie z kazdego konta z osobna. Niestety jest ustawione jedno konto jako domyslne w serwerach poczty wychodzacej i nawet jak dodam kolejene, to niewielki to daje rezultat.
Bycmoze cos przeoczylem i jesli tak jest, to prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu.
mrkramer

Postautor: Użytkownik » 08 stycznia 2004, 17:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6b) Gecko/20031208

Jak masz konto xxx, to na lewym pasku kliknij na xxx.
Potem kliknij na utwórz nowe konto.
Na końcu muśisz wejść w Edycja|Konfiguracja Kont i znależć opcje serwery SMPT.
Kliknij na "Dodaj" i ustaw odpowiednie parametry.
Następnie wejdz (w Konfiguracji Kont) w nowa nazwa i kliknij na Zaawansowane i SMPT. Wybierz odpowiednie konto i kliknij OK. K O N I E C.
______
xxx - stare konto
nowa nazwa nowe konto
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

Postautor: Ludwik » 08 stycznia 2004, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Generalnie chodzi o to, żer musisz osobno pododawać serwery SMTP (Konfiguracja Kont/Serwery poczty wychodzącej), a potem połączyć odpowiednie konta z ich serwerami SMTP (odpowiednie konto/ustawienia serwera/Zawaansowanie i SMTP).
Zdaje się, że w polskiej wersji Thunderbirda zostało to rozwiązane bardziej intuicyjnie.
Nawiasem mówiąc te pytanie należy do ścisłej czołówki TOP 10 najczęściej zadawanych ;), więc wystarczyło skorzystac z wyszukiwarki forum.
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2004, 18:14 przez Ludwik, łącznie zmieniany 2 razy
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: mrkramer » 08 stycznia 2004, 18:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Ja juz mam skonfigurowane kilka kont. Odbieraja poczte jask sie masz.
Ale nie mozna ustawic serwera SMTP dla kazdego konta z osobna. Jest jeden wspolny Serwwer SMTP dla wszyskich kont. Nawet jak dodam sobie kolejnego urzytkownika i serwer SMTP, to i tak zawsze jeden bedzie jako DEFAULT.
Mnie chodzi o to by wysylac poczte z tego konta na tkorym kliknalem przycisk "compose". Czyli majac powiedzmy dwa konta (oba na innych serwerach) chcialbym aby poczta zostala wyslana tylko i wylacznie z tego serwera.

Sprawdzalem to.
W konfiguracji kont pocztowych w opcji "outgoing server(SMTP)" dodalem sobie urzytkownika z innego serwera (oczywiscie mam na nim konto), a kurier i tak chcial wysylac poprzez tego domyslnego. I nijak tego obejsc nie moge.
Znajac zycie, to diabel tkwi w szczegole. Tylko trzeba go znalesc.
mrkramer

Postautor: Ludwik » 08 stycznia 2004, 18:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Oprócz dodania serwera SMTP musisz wskazać w konfiguracji danego konta, że ma używać właśnie tego serwera SMTP. Zrobisz to w ustawieniach danego konta (POP), w zakładce ustawień serwera.

Tak, to jest okropnie nie intuicyjne i za pierwszym razem może wydaweać się skomplikowane. Jest wygodne dla użytkowników w USA (którzy w większości używają jednego serwera SMTP, dostarczonego przez dostawce internetu) i dlatego to tak wygląda. Jednak najnowsza polska wersja Thunderbirda ma to już ładnie rozwiązane.
Ludwik
Moderator

Postautor: mrkramer » 08 stycznia 2004, 18:21

Kolego >>Ludwik<< z nieba mi spadles
Po pierwsze spiesze wytlumaczyc ze kiedy pisalem ostatnia wiadomosc jeszcze twojego posta nie bylo.
Ludwik pisze: a potem połączyć odpowiednie konta z ich serwerami SMTP (odpowiednie konto/ustawienia serwera/Zawaansowanie i SMTP).

Ta wiadomosc okazala sie zbawieniem

Teraz tylko pozostaje w niewiadomi mi jeszcze sposob wyeksportowanie z "The Bat'a" poczty i witaj nowy kurierze.
Dziekuje wszystkim za pomoc
mrkramer

Postautor: Ludwik » 08 stycznia 2004, 18:36

mrkramer pisze:Teraz tylko pozostaje w niewiadomi mi jeszcze sposob wyeksportowanie z "The Bat'a" poczty i witaj nowy kurierze.
Dziekuje wszystkim za pomoc

http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=1757
Ludwik
Moderator

Postautor: przepla » 08 stycznia 2004, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.6b) Gecko/20031208

Uzupełnię jeszcze tylko, że tak ma być! Każdy użytkownik powinien używać do wysyłania poczty najbliższego siebie serwera SMTP. I tak ja korzystając w domu z dostępu do Internetu od firmy ZdzisiekISP, jako jedyny SMTP do swoich 5 kont mam wpisany mail.zdzisiekisp.net.pl; w pracy zaś używam do tych samych kont serwera mail.zdzisiekfirma.pl.
To, że ZU są przekonani, że każde konto ma osobny SMTP, jest niestety efektem tego, że TP SA jako jedyny znany mi ISP, nie dostarcza relayingu poczty dla swoich klientów. :-?
przepla

Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32

Postautor: Użytkownik » 08 stycznia 2004, 20:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6b) Gecko/20031208

Dopowiem jeszcze, że niektóre serwery SMPT są chronione hasłem. A tak przyokazji, uruchomienie smpt://tpsa.com.pl (czy jakoś tak) byłoby niezłym pomysłem...
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

SMTP AUTH

Postautor: bilbunia » 09 stycznia 2004, 12:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Niestety od wersji Mozilli 1.2.1 cos sie zepsulo w mechnizmie SMTP AUTH, i przeslo tez do Kuriera Poczty.
Moj serwer smtp wymaga autoryzacji przy wysylaniu, przedtem bylo O.K. teraz przy takich samych ustawieniach (porownalem nawet pref.js) wysylanie nie zachodzi - odpowiedz z serwera (juz jestes autoryzowany) - wyglada tak jakby kurier i nowsze mozille usilowaly sie podwojnie autoryzowac.
W Beonex Communicatorze (0.8.2) - opartym o Mozille 1.0.1 wszystko dzial bez problemu. W mozilli 1.1, 1.2 tez od wersji 1.2.1 zaczely sie schody. Ma ktos jakis pomysl.
bilbunia

konto yahoo

Postautor: goska » 09 stycznia 2004, 14:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20030925

JAk mam w kurierze poczty "zainstalowac"(nie wiedzialam jakiego uzyc innego słowa):-)))))konto z yahoo,nie wiem jakie wpisac serwery wychodzacy i przychodzacy.Mozecie mi pomoc?Bede wdzieczna;-)))))))
goska

Re: SMTP AUTH

Postautor: Ludwik » 09 stycznia 2004, 15:05

bilbunia pisze:Niestety od wersji Mozilli 1.2.1 cos sie zepsulo w mechnizmie SMTP AUTH, i przeslo tez do Kuriera Poczty.
Moj serwer smtp wymaga autoryzacji przy wysylaniu, przedtem bylo O.K. teraz przy takich samych ustawieniach (porownalem nawet pref.js) wysylanie nie zachodzi - odpowiedz z serwera (juz jestes autoryzowany) - wyglada tak jakby kurier i nowsze mozille usilowaly sie podwojnie autoryzowac.
W Beonex Communicatorze (0.8.2) - opartym o Mozille 1.0.1 wszystko dzial bez problemu. W mozilli 1.1, 1.2 tez od wersji 1.2.1 zaczely sie schody. Ma ktos jakis pomysl.

Innym działa. Spróbuj testowo założyć nowy profil i sprawdzić czy tam też występuje problem. Jeśli tak to problem prawdpodobnie wiąże się ze złymi ustawieniami klienta/serwera.

Co do konta na Yahoo! to portal na pewno udostępnia na swoich stronach te informacje.
Ludwik
Moderator

Re: SMTP AUTH

Postautor: E2rd » 10 stycznia 2004, 14:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4a) Gecko/20030401

bilbunia pisze:Niestety od wersji Mozilli 1.2.1 cos sie zepsulo w mechnizmie SMTP AUTH

Zajrzyj do Szkoły oraz Bugzilli.
I wypróbuj n!Kuriera 0.4 (albo Mozillę 1.6 jak już wyjdzie) - trochę zmieniono łączenie z SMTP po SSL.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite