MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Akcje lokalizacyjne Mozilla Foundation i...?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: wariat » 05 stycznia 2004, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031208

E2rd pisze:
Gandalf pisze:Ale czym sie roznia Polscy ZU od zagranicznych? Dlaczego angielski ZU dostaje Mozille od MF przygotowana przez MF tak jak ona uwaza, ze bedzie najlepiej dla ZU, a Polak ma dostawac cos innego.

Chyba nie powiesz, że gesty są niedobre dla ZU?

Gesty nie sa niedobre dla ZU ... przecietny ZU nie wie o ich istnieniu w jego przegladarce ... robie "od zawsze" eksperyment i tylko polecam ewentualnie instaluje MOzille u roznych ludzi ... jest juz tego kilkanascie jak nei kilkadziesiat osob ... spotrkalem ostatnio kilkoro z nich (live i via Jabber/gg) pytalem o gesty ... na 6 czy 7 przepytanych osob ... jeden koles wiedzial ze sa ... ale nei uzywa bo nie wydaje mu sie to przydatne.
Jasne wsrod innej grupy znajdziesz takich ktorzy juz gesty odkryli i zyc bez nich nie moga .. ale to IMO ludzie na tyle zaawansowani (w zwiazku z tym) ze instalacja gestow (post factum) nie bedzie stanowila dla nich zadnego problemu.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: E2rd » 05 stycznia 2004, 11:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916

Gandalf pisze:gesty [...] Nie widze powodu aby w Firebirdzie znajdowaly sie defaultowo. Widze powod dla ktorego w ZdzisiekPowerPackBrowser powinny znalezc sie defaultowo.
Widzisz roznice?

Oczywiście, że widzę. I tu się zaczynamy zgadzać: nazwa MozillaPL jest myląca i powinna zostać zmieniona na ZdzisiekPowerPack Mozilla. Nie chciałbym natomiast, żeby z pryncypialnych względów rezygnować z przygotowywania takiego pakietu, jaki Tim robi obecnie. Nie chciałbym również, aby stracił on człon "Mozilla" z nazwy.

A i tak pozostaję przy swoim zdaniu co do powodu braku gestów w Mozilli.org.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gandalf » 05 stycznia 2004, 12:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031217 Firebird/0.7+

Powiem Ci szczerze, ze losy tego pakietu bardzo malo mnie obchodza.
Obchodzi mnie natomiast aby w Polsce mozna bylo dostac przegladarke Firebird i przegladarke Mozilla przetlumaczone na Polski. A tego nie ma :(
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Adrianer » 05 stycznia 2004, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007 MultiZilla/1.6.0.0e

hADeSik pisze:skoro mówimy o Polsce i polskich ZU to się mylisz i podtrzymuje to, iż wtedy sama lokalizacja jest zła (brakuje polskich szukarek, strony startowej, zakładek...)

dla mnie to wszystko musi znajdować się w standardowej lokalizacji.
Niestety, TIM wydaje paczkę, na szczęście już jedną typu 2 w 1, w której brakuje zawartości deflplpl.xpi oraz polskiego słownika.
TIM powinien te rzeczy dołączyć do swojej paczki, jak nie to grożę ( ;) ), że... wydam samemu taką paczkę jutro, bo mam ją już gotową 8)

A co do wersji RAW: dlatego, że dosyć się ostatnio bawię instalką Mozilli, powinnem dać radę taką wydać w ciągu 48h od wyjścia 1.6 final, tylko ktoś musiałby to na jakiś ftp wrzucić ;)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: LarryN » 05 stycznia 2004, 22:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Gandalf pisze:[...]
MF bardzo dokladnie selekcjonuje funkcjonalnosc, ktora decyduje sie dac ZU w podstawowej wersji Firebirda, reszta zalezy od woli autorow dodatkow. OD pol roku MF nakierowala sie na ZU, a Firebird byl nakierowany na niego od zawsze. Rezultatem pracy MF jest Firebird i Mozilla Suite w takiej formie jaka wybrali w MF.
To co sugerujesz Ty, Hadesik i Piotrek oznacza, ze waszym zdaniem MF ZLE wybralo i z tym pogodzic sie nie moge. Nie zgadzam sie, ze nalezy poprawiac ich prace, bo "my wiemy lepiej co chce ZU"...
[...]

Nie wiem jak powyżej wymienieni, ale ja uważam, że MF w dziedzinie ZU sobie nie radzi...
Mam na swoim kompie FireBirda i chyba Mozillę, ale używam tylko MozillPL. Po co mam zmniejszać sobie użyteczność programu (vide używając Firebirda) nie dostając nic w zamian?

TO było może trochę koło tematu.

A jeżeli chodzi o politykę licencyjną to nie wiem czy zmiany idą w słusznym kierunku.
Poza tym jakoś nie czuję, żeby MF jakoś bardziej zajmowałą się koncowym userem, ale nie wiem, bo jestem 'zbuforowany' przez MozillęPL, która robi to dłużej i lepiej. (No ale znowu obok tematu).
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: siegiel » 05 stycznia 2004, 22:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20040102 Firebird/0.7+

LarryN pisze:Po co mam zmniejszać sobie użyteczność programu (vide używając Firebirda) nie dostając nic w zamian?

dlaczego zmniejszac?
mozesz wszystko co chcesz sobie doinstalowac.. wiekszosc dodatkow ma mozliwosc wyboru gdzie instalujesz, jesli w profilu to przy instalacji nowej wersji nie musisz juz tego wszystkiego sciagac z instalka
siegiel

Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58

Postautor: Gandalf » 05 stycznia 2004, 23:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040103

Wyobrasz sobie, ze polski dystrybutor telewizorow Sony dochiodzi do wniosku, ze oprocz przetlumaczenia instrukcji, ma wiecej dobrej woli i chce jeszcze pare spraw "poprawic" w sprzedawanym produkcie?
Dla mnie to abstrakcja. A taka wlasnie sytuacja wystepuje w przypadku MozilliPL.

Mam wrazenie, ze spora grupa osob stad uwaza, ze Mozilla ma swsietny silnik ale niedopracowany UI. Moze was to zaskoczy ale tego samego zdania jest jeszcze pare grup... Z ta roznica, ze one zamiast wydawac zmienione cos pod nazwa Firebird wydaja to pod wlasnymi nazwami. Galeon, Kameleon, Dino... To zaden wstyd, uwazacie, ze FB jest niedopracowane i nalezy je poprawic dla ZU, tylko czemu upieracie sie, zeby wydawac to pod mylaca nazwa??? (to samo tyczy sie samej Mozilli)

Brakuje mi tutaj wlasnie jasnego okreslenia sie. Jezeli tworzycie wlasna przegladarke z pobudek jak najszlachetniejszych - uwazajac, ze orginalne produkty nie sa najlepsze i wiecie jak je poprawic - to nie to ma swoja nazwe, strone i tak dalej. I nie bedzie to zadne mylenie uzytkownika, tylko zdrowe zachowanie.
Natomiast wtedy tworzy sie puste miejsce bo brakuje projektu lokalizacyjnego. Grupy ludzxi ktorzy beda wydawac spolszczone FB i Mozille w postaci orginalnej.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: marcoos » 06 stycznia 2004, 01:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse2+mmx)

Gandalf pisze:Z ta roznica, ze one zamiast wydawac zmienione cos pod nazwa Firebird wydaja to pod wlasnymi nazwami. Galeon, Kameleon, Dino...

To porównanie jest przesadzone. Galeon i K-Meleon (nie wiem, co to "Dino") z Mozilli biorą tylko Gecko i implementują własny GUI. W przypadku Twojego porównania do TV - wyjmują kineskop i wsadzają we własne pudło.

Jeśli MozillęPL lub MozillęPL Firebird porównywać do innych projektów, to raczej do Netscape, Beonex i Blackdiamond.

To tak w ramach czepiania się. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: KLAPEK » 06 stycznia 2004, 08:33

Przeglądarka: Links (0.98; Linux 2.4.20-xfs i686; 128x48)

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby na jednej [najbardziej znanej] stronie [czyli mozillapl.org] znajdowały się wszystkie z proponowanych rozwiązań, tak by ZU sam z jednego miejsca, mógł wybrać taki pakiet [dobrze opisane różnice i zawartość] jaki mu pasuje.
Czyli w dziale pobierz:
* mozilla/fb/tb + lang packi
* polskie wersje tych produktów z nieznacznie zmienioną nazwą i UA [czyli obecna mozillapl i inne, które powstaną]

W ten sposób to nie my odgórnie zadecydujemy co dla ZU jest lepsze - niech wyboru dokona On i wtedy będzie jasne, czy chce mieć on gesty, tryb off-line, czy woli to wszystko samemu dociągnąć.
Zróbmy taką stronę, zamiast tracić czas na jałowe dyskusje - rzeczywistość to zweryfikuje.

Oczywiście opisy poszczególnych pakietów muszą być naprawdę wyczerpujące i dokładne, tak by ZU świadomie podejmował decyzje.

A my potem na podstawie statystyk b ędziemy wiedzieli co piszczy w trawie ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: LarryN » 07 stycznia 2004, 19:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

KLAPEK pisze:Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby na jednej [najbardziej znanej] stronie [czyli mozillapl.org] znajdowały się wszystkie z proponowanych rozwiązań, tak by ZU sam z jednego miejsca, mógł wybrać taki pakiet [dobrze opisane różnice i zawartość] jaki mu pasuje.

Podpisuję się dwiema rękami. Tylko jeżeli dobrze zrozumiałem nowa polityka licencyjna Mozilli zabrania i tego.
;-(
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: Pitreck_nz » 12 stycznia 2004, 05:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031219 Firebird/0.7+ (Pitreck)

Czyli powoli dochodzimy do porozumienia, cieszy mnie to. Pbartecki jak chce, niech sie babrze. Wazne by czyste, przetlumaczone wydania zaczely sie pojawiac i by dzialo sie to mozliwie jak najszybciej po premierze app. moz.org.

Jezeli nie podoba wam sie obecna polityka Mozilla.org to nie zachowujcie tego dla siebie, wszelkie sugestie napewno beda przez MF mile widziane. Uwagi odnosnie merketingu mozecie slac tutaj. Nie tylko wam niepodoba sie obecna "bogatosc opcji" produktow Mozilla.org, na forum MozillaZine przewijaja sie ostatnio dziesiatki tematow z prosbami, uwagami, sugestiami, ze jednak wydania powinny byc lepiej wyposarzone, ew. powinny byc publikowane wydania Full (wypasione) i Lite (to, co obecnie). Pamietajcie, ze milczenie jest zgoda.

Naprawde nie widze przeszkod, by instalator Mozilla zaczal przypominac ten z AbiWorda. Sciagasz program, a dodatki typu gesty, TBE, menager sesji mozesz wybrac podczas instalacji i zostana one pobrane z netu i odrazu zainstalowane.

Swoja droga, ciekaw jestem co wymysli Piotr jak juz domyslnie Mozilla bedzie bogatsza o to, co obecnie posiada MozillaPL.... Albo nie, wole o tym nie myslec, bo mnie przerazenie ogarnia ;)
Pitreck_nz

Poprzednia

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite