Po co Phoenix?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Po co Phoenix?
Przeglądarka: -
To nie żadna prowokacja, tylko moje kolejne głupie, acz męczące pytanie - co takiego ma Phoenix, że ludzie instalują go na jednym kompie z Mozillą? Na screenshotach wyglądą bardzo podobnie/identycznie. I czy może mi ktoś podać adres jakiejś stronki (może być anglojęzyczna), na której jest dokładnie napisane co to Phoenix i do czego służy? Bo tak szukałem trochę, ale nie znalazłem... 
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Po co Phoenix?
Bo jest mniejszy? Bo jest szybszy? Bo to tylko przeglądarka (coś jak Opera)?
Nie wiem, znawcy powiedzą więcej...
A stronka z informacjami? Może www.mozilla.org ?
Bo jest mniejszy? Bo jest szybszy? Bo to tylko przeglądarka (coś jak Opera)?
Nie wiem, znawcy powiedzą więcej...
A stronka z informacjami? Może www.mozilla.org ?
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Re: Po co Phoenix?
Olhado/256 pisze:I czy może mi ktoś podać adres jakiejś stronki (może być anglojęzyczna), na której jest dokładnie napisane co to Phoenix i do czego służy?
Jak to często bywa, najlepszym źródłem informacji jest (nie do końca wprawdzie aktualne) readme w CVS. Jest tam m.in. wyjasnione dlaczego w ogóle Phoenix jest robiony, skoro istnieje Mozilla.
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
Phoenix bo:
- nie zawiera klienta poczty, a pod linuxem jest świetny Eolution do poczty i nie tylko, więc po co sobie kobyłą pamięć blokować
- bo jest szybszy i lżejszy niż Mozilla
- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny
- bo nie trzeba go instalować pod windows - czasami to użyteczne
- nie zawiera klienta poczty, a pod linuxem jest świetny Eolution do poczty i nie tylko, więc po co sobie kobyłą pamięć blokować
- bo jest szybszy i lżejszy niż Mozilla
- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny
- bo nie trzeba go instalować pod windows - czasami to użyteczne
- Marian
Ja rozumiem, że można używać Phoenixa ZAMIAST Mozilli i to mnie wcale nie dziwi, ale ktoś tu, z tego, co pamiętam, używał I tego I tego... a to już mnie dziwi nieco. A tak BTW - zainstalowałem toto, prawie polubiłem, ale w pewnym momencie chciałem użyć gestu i... oczywiście się nie użył. Bo w Phoenixie nie ma obsługi gestów. Jak dla mnie - dyskwalifikacja!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Marian pisze:- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny
No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Olhado/256 pisze:Ja rozumiem, że można używać Phoenixa ZAMIAST Mozilli i to mnie wcale nie dziwi, ale ktoś tu, z tego, co pamiętam, używał I tego I tego... a to już mnie dziwi nieco. A tak BTW - zainstalowałem toto, prawie polubiłem, ale w pewnym momencie chciałem użyć gestu i... oczywiście się nie użył. Bo w Phoenixie nie ma obsługi gestów. Jak dla mnie - dyskwalifikacja!
Ech... Nie rozumiesz idei Phoenixa: Rozbić molocha Mozillę na jak najmniejsze kawałki, zostawić to co najlepsze (engine Gecko), a resztę ludzie jak będą chcieli to doinstalują sobie za pomocą rozszerzen "Extensions". Dlatego zajrzyj do preferencji i na "Themes and Extensions" i "Get New Extensions" i doinstaluj sobie Gesty i... po problemie.
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
quiris pisze:Dlatego zajrzyj do preferencji i na "Themes and Extensions" i "Get New Extensions" i doinstaluj sobie Gesty i... po problemie.
Ooo to ja nie wiedziałem, że tak można
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Olhado/256 pisze:Ooo to ja nie wiedziałem, że tak można. W takim razie jeszcze pewnie wrócę do Phoenixa - jeżeli Proctor działa pod nim, ale zakładam, że działa.
Obawiam sie ze Proctor dziala tylko pod Mozilla.
Olhado/256 pisze:Poza tym Phoenix się lepiej nazywa 8)
Z tym bym polemizowal
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel pisze:No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b
Nie bądź tego taki pewien
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.3a) Gecko/20021112 Phoenix/0.4
Lisek : lisek@tweak.pl : www.tweak.pl
- Lisek
- Z nami od: 07 kwietnia 2002, 09:19
Domel pisze:Obawiam sie ze Proctor dziala tylko pod Mozilla.
Ano niestety Domel ma rację - Proctor nie działa pod Phoenixem. Pisałem o tym tutaj. Ale jak będzie zainteresowanie, to nie wykluczone, że zrobię drugie podejście. Na razie wpisze propozycje do Mantisa
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
Domel pisze:Marian pisze:- bo jest bardziej zaawansowany... ostatnia wersja bazuje podobno na Moz1.3a, ogólnie ma dużo nowych niesprawdzonych rzeczy a mimo to, jest stabilny
No tu chyba przesadziles, u mnie jest Mozilla 1.2b
Hmm, moja raczej już zbyt nowa nie jest a mam:
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.3a) Gecko/20021108 Phoenix/0.4
gdzie 1.3a to chyba Moz1.3a? Np chyba, że się mylę...
- Marian
GabrielBaines pisze:Ale jak będzie zainteresowanie, to nie wykluczone, że zrobię drugie podejście. Na razie wpisze propozycje do Mantisa
Please, please...
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
quiris: nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie sie ostro rypie ten tabcośtam
To znaczy uruchomisz przeglądarke, zamkniesz - odpalasz ponownie i możesz zapomnieć że się włączy
Sprawdzałem na 0.4 final i nightly.
A co Phoenix'a PL to faktycznie nikt o tym nie pisał.
A co Phoenix'a PL to faktycznie nikt o tym nie pisał.
- Lisek
No i jeszcze jedno, ta funkcja Tabbrowser ma opcje w "Advanced" brzmiącą tak: "Don't open another browser window (Single Windows Mode)" - zdaje się, że po zaznaczeniu tej opcji taby w Phoenix'ie mają się zachowywać tak jak w Operze - ale coś zdaje sie nie wyszło, bo jak klikam na link z "target=_blank" to ten dalej zamiast w nowym tabie odpala się w nowym oknie :/
- Lisek
Lisek pisze:No i jeszcze jedno, ta funkcja Tabbrowser ma opcje w "Advanced" brzmiącą tak: "Don't open another browser window (Single Windows Mode)" - zdaje się, że po zaznaczeniu tej opcji taby w Phoenix'ie mają się zachowywać tak jak w Operze - ale coś zdaje sie nie wyszło, bo jak klikam na link z "target=_blank" to ten dalej zamiast w nowym tabie odpala się w nowym oknie :/
Podobnie jak i wiele innych opcji z menu, również i ta nie do końca jest zaimplementowana... w końcu to 0.4 a nie 7.0
- Gość
Najlepiej spytać decydentówMarian pisze:Pytanie zasadnicze numer dwa: Dlaczego nie było informacji na ten temat na stronie głównej?
GmbH podawał juz komuś taką informację na jednym z forów...Lisek pisze:[...]A co Phoenix'a PL to faktycznie nikt o tym nie pisał.
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite