Tłumaczenie Mozilli
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040608
Mam jedną uwage i propozycję dla zespołu tłumaczącego mozillę. Od kliku wersji (od 1.6 na pewno) pojawia sie drobny błąd w tłumaczeniu. W pliku archiwum pl-PL.jar jest zbiór konfiguracyjny msgSecurityInfo.properties
W 25 lini tego zbioru jest przetłumaczony komunikat mówiący o zaszyfrowaniu wiadomości pocztowej.
jest
EIValid=Wiadomo\u015b\u0107 nie zosta\u0142a zaszyfrowana przed [.....]
powinno być
EIValid=Wiadomo\u015b\u0107 zosta\u0142a zaszyfrowana przed [.....]
Proponuję uwzględnić to przy następnych wersjach lub jeszcze w bieżącej 1.7
- astraszak
- Z nami od: 02 marca 2003, 14:46
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Okno Rodzaj instalacji
Wybór preferowanego rodzaju instalacji, opcja "Użytkownika" => obcięty tekst, kończy się na "...zalecany jest tylko dla"
Okno Wybór składników
Opis "Przeglądarka musi zostać zainstalowana..." - nie za bardzo mi się to podoba. Może: "Przeglądarka musi być zainstalowana w każdym przypadku?". A dalej: "Zaznacz pole wyboru, aby dodać albo zrezygnować..."
Okno Rozpoczęcie instalacji
Instalację trzeba napisać małą literą.
"Instalator posiada" - patrz wcześniejsze uwagi odnośnie posiadania.
Różne
1. Część komunikatów instalatora (przy przesuwających się paskach) jest po angielsku.
2. Szare tło obrazka z Mozillą ma inny odcień niż tło okna.
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707 MultiZilla/1.6.4.0b
Wojciech pisze:Teraz wersja 1.7.1 (źródło: mozilla-win32-1.7.1-plPL-installer.exe - w zasadzie chciałem wersję Adrianera, ale pomyliłem się, a teraz jest za późno, żeby ciągnąć na nowo). Na razie instalator, dalsze uwagi będą jutro - niestety, mam teraz trochę więcej obowiązków zawodowych (Jak to się dzieje, że w każdej wersji instalator ma inne błędy? Czy nie można ustalić jakiegoś szablonu, wzgl. wytycznych?).
Testuj wersję oficjalną, bo moja była jeszcze BEZ twoich poprawek
Wojciech pisze:Okno Rodzaj instalacji
Wybór preferowanego rodzaju instalacji, opcja "Użytkownika" => obcięty tekst, kończy się na "...zalecany jest tylko dla"
ups, tego nie zauważyłem
Wojciech pisze:Okno Wybór składników
Opis "Przeglądarka musi zostać zainstalowana..." - nie za bardzo mi się to podoba. Może: "Przeglądarka musi być zainstalowana w każdym przypadku?".
Tak jak proponujesz było przedtem - problem w tym, że wtedy się nie mieści. Wykombinuj coś, co nie zawiera ANI JEDNEGO znaku więcej
Wojciech pisze:A dalej: "Zaznacz pole wyboru, aby dodać albo zrezygnować..."
Czyli zmiana Kliknij na Zaznacz?
Wojciech pisze:Okno Rozpoczęcie instalacji
Instalację trzeba napisać małą literą.
"Instalator posiada" - patrz wcześniejsze uwagi odnośnie posiadania.
1. ok
2. musze przeczytać co wcześniej pisało... albo odrazu do marka przekierować
Wojciech pisze:Różne
1. Część komunikatów instalatora (przy przesuwających się paskach) jest po angielsku.
To przy instalacji GRE, który jest de facto identycznym instalatorem - czyli instalacja wewnątrz instalacji. Trzebaby by się bawić w jego przetłumaczenie, co wg. mnie nie ma sensu.
Wojciech pisze:2. Szare tło obrazka z Mozillą ma inny odcień niż tło okna.
nie podejrzewam aby to był problem tłumaczenia
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Spróbuję.Adrianer pisze:Wykombinuj coś, co nie zawiera ANI JEDNEGO znaku więcej
Zdecydowanie tak. W ogóle słowa "kliknij", "kliknięcie" itp. są dość kontrowersyjne. W swoim czasie bodajże PBartecki wyraźnie zalecił używanie innych określeń (wybierz, zaznacz, naciśnij). I osobiście się z nim zgadzam, chociaż czasami trudno jest znaleźć inne, równie proste i oczywiste określenia, niekiedy trzeba uciekać się do dłuższych opisów. Ostatnio to klikanie jest jednak w Mozilli i programach pochodnych coraz częstsze. W tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z zaznaczaniem wybranych opcji, więc sformułowanie "Zaznacz" jest bardzo trafne.Adrianer pisze:A dalej: "Zaznacz pole wyboru..." - Czyli zmiana Kliknij na Zaznacz?
Oczywiście, tak mi się napisało, przy okazji...Adrianer pisze:...nie podejrzewam aby to był problem tłumaczenia (szare tło obrazka)
- Wojciech
- Moderator
KURIER
Menu Widok
"Sortuj według" - nieodmienione określenie kryterium sortowania: Status niechcianej poczty (powinno być: "Statusu ...").
Menu Wiadomość
Pozostała enigmatyczna opcja "Oznacz" - może zrobić to tak, jak w Thunderbirdzie(tj. "Oznacz flagą")?
Menu "Narzędzia", Okno "Wyszukiwanie wiadomości"
- opcja "Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach" jest - jak zwykle - w miejscu niepasującym.
Książka adresowa
Widok => Sortuj według - nieodmienione kryteria sortowania, poza tym dopatrzyłem się jeszcze opcji "Imię i Nazwisko" - powinno być "Imię i nazwisko". Brak odmiany kryteriów i "Nazwisko" są również w Thunderbirdzie 0.7 - 20040616. Pitreck już tłumaczył, dlaczego to musi tak zostać, dla porządku trzeba jednak o tym wspomnieć.
Okno "Tworzenie"
menu Plik
- skróty klawiaturowe "Wyślij teraz" i "Wyślij później" (również wyjaśniono, że na razie się nie da).
menu Format
Rozmiar czcionki - pozostały określenia z x (iksami). Proponuję: bardzo mały, mały, średni, duży, bardzo duży i wielki. Dyskusja na ten temat zaczęła się na tej stronie i w zasadzie doprowadziła do satysfakcjonujących wniosków.
Okienko "Właściwości obrazka, zakładka "Wygląd" - pozostało to nieintuicyjne "zawijanie".
Okno "Zaawansowane wyszukiwanie w książce adresowej
Mamy: Szukaj w: - długość listy rozwijanej jest za mała, przynajmniej w wersji dla Win; potem niżej: spełniają ... - może dodać: wpisów, które spełniają ..., bo brzmi to dziwnie?
Okno "Zabezpieczenia wiadomości"
Informacja Wiadomość nie zawiera podpisu cyfrowego - ostatnie zdanie zaczyna się od "Jakkolwiek..." - jak już pisałem, nie ma takiej możliwości! Najlepszym rozwiązaniem jest przecinek po przedostatnim zdaniu, jeśli nie, to trzeba całkiem to zdanie przeformułować. To samo dotyczy Thunderbirda 0.7 - 20040616.
Etykietka pojawiająca się po najechaniu myszą na symbol koperty - znowu nie wyświetlają się ś i ć - otrzymujemy takie ciekawostki: "wiadomo[|" albo "wiadomo[ci". Tu miałbym propozycję jak w przypadku instalatora - może trzeba zrobić jakiś szablon, bo prawie w każdej wersji błąd ten pojawia się na nowo.
Książka adresowa - układ pól na wydruku. Jak to wygląda w innych lokalizacjach (oczywiście pomijając kraje anglosaskie czy silnie zamerykanizowane)?
To by było chyba tyle, jesli chodzi o Kuriera. Mimo, iż jest to głos wołającego na puszczy, ponawiam apel o przyłączenie się innych użytkowników Mozilli do wypatrywania błędów czy nieścisłości. Nasz wspaniały program oferuje tyle najróżniejszych możliwości ustawień oraz tyle funkcji, że jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić (choćby komunikaty, pojawiające się w pewnych sytuacjach). Co prawda, w porównaniu np. z komercyjnym WinXP nasze tłumaczenie jest rewelacyjne, ale mamy jeszcze trochę do zrobienia.
Reszta będzie najwcześniej wieczorem.
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
Wojciech pisze:To by było chyba tyle, jesli chodzi o Kuriera. Mimo, iż jest to głos wołającego na puszczy, ponawiam apel o przyłączenie się innych użytkowników Mozilli do wypatrywania błędów czy nieścisłości. Nasz wspaniały program oferuje tyle najróżniejszych możliwości ustawień oraz tyle funkcji, że jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić (choćby komunikaty, pojawiające się w pewnych sytuacjach).
Jestes w tym za dobry i zawstydzasz ewentualna konkurencje :] Ja bym chcial tak ale po prostu takich zeczy jak wskazujesz zwykle nie widze ... ni eprzeszkadzaja mi czy cos. Czasami cos znajde i wtedy informuje, ale do rywalizacji z Toba nie probuje nawet podchodzic
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707
W Kurierze Poczty, w nowej wiadomości - opcje - priorytet, "najniższy" jest na górze a "najwyższy" jest na dole. Czy jest możliwośc zamiany stopniowania na odwrót [np. taka jak w Th.]?
Przyznam że łapię się [i nie tylko ja], że jak chcę zaznaczyć "najwyższy" zawsze idę z myszką do góry.
pozdrawiam
P.S. czy w przyszłości ta opcja będzie widoczna, np. w postaci ikonki, czy też napisu?
- Grzegorz_P
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707
Wygląd - patrz wcześniejsze uwagi.
Nawigator
Domyślna przeglądarka - nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia tego, o czym pisałem wcześniej. Na wszelki wypadek proponuję użyć zamiast informacji nad przyciskiem "Ustaw jako domyślną przglądarkę" sformułowania: "Mozilla nie jest Twoją domyślną przeglądarką".
Historia - patrz wcześniejsze uwagi.
Aplikacje - patrz wcześniejsze uwagi.
Kurier poczty
Domyślne ustawienia wiadomości HTML - rozmiar czcionki: x-mały, x-duży, xx-duży - patrz wcześniejsza dyskusja i wnioski.
Format wiadomości - dla zachowania spójności z przyjętą zasadą wymieniania opcji proponuję albo zacząć wszystkie dużymi literami, albo umieścić po trzech pierwszych przecinek, a po ostatniej kropkę.
Zdanie "Poniższe ustawienia ..." proponowałbym trochę zmienić: "Poniższe ustawienia mogą być indywidualnie zmieniane dla każdej wiadomości podczas jej tworzenia, za pomocą menu "Opcje"." Obecna składnia jest trochę zawiła.
Wydaje mi się, że powinno to być "Powyższe"? Chyba, że nie rozumiem znaczenia tej informacji?
Adresowanie
Tu nie mam zastrzeżeń do tłumaczenia jako takiego; może należy jednak wskazać, że dotyczy to adresów wiadomości wysyłanych?
Prywatnośc i zabezpieczenia
Ciasteczka
Menedżer ciasteczek i witryn - w informacji "Pozwala na wyświetlanie i zarządzanie..." znalazło się o jedno i za dużo (...jak i i ustawieniami...)
Okno "Ustawienia ochrony prywatności"
Jak już wcześniej pisałem, ostatnie dwie opcje "Witryna przechowuje ... wyłącznie po uprzednim uzyskaniu ..." oraz "Witryna nie przechowuje ... bez uprzedniej ..." są - jak na logikę humanisty
Zaawansowane
Nawigacja
Po "Uwaga:" (Nawigacja za pomocą przycisku Tab) wskazane byłoby zacząć "Pola tekstowe" dużą literą, zgodnie z przyjętą konwencją.
Instalacja
Automatyczna aktualizacja
Zdanie z "Uwaga:" - proponowałbym je przenieść do nowej linii, będzie to ładniej wyglądało i będzie zgodne z przyjętą zasadą.
KURIER
Prośba do wszystkich: w Kurierze, nad polem, w którym wyświetlają się wiadomości: Wyświetl - Temat lub nadawca (adresat) zawiera: - tam pokazało mi się raz "(S)" na końcu, ale nie mogę teraz w żaden sposób uzyskać tego jeszcze raz. Sprawdźcie to.
NAWIGATOR
Historia
W menu kontekstowym Historii, po kliknięciu na katalogu z odnośnikami mamy: "Otwórz odnośnik w nowym oknie" - otwiera się ładnie, ale nie jest to przecież odnośnik, lecz katalog z zakładkami!
Widok
Zastosuj schemat => Nowoczesny(M) - patrz wcześniejsze uwagi.
Menedżer formularzy
Podstawowe dane kontaktowe - patrz wcześniejsze uwagi.
Menedżer zakładek
W menu kontekstowym katalogów z zakładkami mamy pozycję "Sortuj folder według Nazwy". Proponuję napisać tę nazwę małą literą.
To jeszcze nie wszystko, niebawem pojawią się informacje o pozostałych komponentach. A może jeszcze coś znajdę w tych, ktore już są sprawdzone
- Wojciech
- Moderator
Okienko "Opublikuj stronę"
Urwana etykietka pola 'Nazwa pliku' - patrz wcześniejsze uwagi.
Inne etykietki w tym oknie - patrz wcześniejsze uwagi.
Menu Wstaw
W dalszym ciągu mam wątpliwości dotyczące zawijania (zob.). Dobrze byłoby usłyszeć (tj. przeczytać) Wasze zdania w tej sprawie.
Okienko "Wstaw tabelę" - patrz wcześniejsze uwagi.
Menu Format
Rozmiar czcionki - patrz wcześniejsze uwagi dotyczące iksów.
CHATZILLA
Menu Widok - patrz wcześniejsze uwagi.
NARZĘDZIA PROGRAMISTYCZNE
Inspektor DOM - patrz wcześniejsze uwagi.
W oknie po prawej stronie mamy nieprzetłumaczone opisy kolumn. W prawym oknie, w górnej częsci mamy wszystko po polsku, ale już niżej, w opisach kolumn, znowu jest po angielsku).
To by było chyba tyle. Mimo najszczerszych chęci się nie udało mi się znaleźć nic więcej 8) , ale oczywiście nie omieszkam poinformować o ewentualnych dalszych znaleziskach. Teraz pewnie skończymy, bo Firefox czeka
Dzięki za uznanie, ale:wariat pisze:... zawstydzasz ewentualna konkurencje :] Ja bym chcial tak ale po prostu takich zeczy jak wskazujesz zwykle nie widze ...
1. Ćwiczenie czyni mistrzem - na początku nie dostrzegałem 80% problemów.
2. Im więcej osób sprawdzających, tym lepiej - nie jestem nieomylny, poza tym wielu rzeczy nie jestem w stanie sprawdzić (np. komunikaty ujawiające się w określonych sytuacjach, których nie umiem / nie mam możliwości wywołać). Często też mam wątpliwości językowe, gdyż wkradają mi się germanizmy.
3. Zaawansowani użytkownicy / programiści zazwyczaj nie dostrzegają wielu rzeczy, bo nie czytają tego, co jest napisane, wzgl. czytają powierzchownie. Ja, nie wiedząc o co chodzi w danej opcji, czytam uważnie opis i sprawdzam ją. Wtedy wykrywam np. niezgodności.
4. Na pewno wykrywalność ta wiąże się z moim zawodem i charakterem. Ponieważ tłumaczę teksty techniczne i prawnicze, przyzwyczajony jestem do dokładnej analizy tekstu, bo każda literka, przecinek czy cyfra mogą mieć zasadnicze znaczenie.
Tak więc mimo wszystko gorąco zapraszam do współpracy i dyskusji.
- Wojciech
- Moderator
Popieram! Obecny układ jest nieintuicyjny.Grzegorz_P pisze:W Kurierze Poczty, w nowej wiadomości ... priorytet, "najniższy" jest na górze a "najwyższy" jest na dole. Czy jest możliwośc zamiany stopniowania na odwrót...?
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707 MultiZilla/1.6.4.0b
Wojciech pisze:Popieram! Obecny układ jest nieintuicyjny.Grzegorz_P pisze:W Kurierze Poczty, w nowej wiadomości ... priorytet, "najniższy" jest na górze a "najwyższy" jest na dole. Czy jest możliwośc zamiany stopniowania na odwrót...?
niech jeden z was poszuka, czy istnieje taki bug na bugzilli, a jak nie to niech go zglosi. My nie mamy wplywu na to
- Adrianer
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Jestem przeciw.Wojciech pisze:PREFERENCJE
Kurier poczty
Format wiadomości - dla zachowania spójności z przyjętą zasadą wymieniania opcji proponuję albo zacząć wszystkie dużymi literami,
Jestem za. 8)Wojciech pisze: albo umieścić po trzech pierwszych przecinek, a po ostatniej kropkę.
Wojciech pisze:Zdanie "Poniższe ustawienia ..."Wydaje mi się, że powinno to być "Powyższe"?
Mnie też się tak wydaje. Chociaż nie wiem, co jest w oryginale...
Wojciech pisze:Historia
W menu kontekstowym Historii, po kliknięciu na katalogu z odnośnikami mamy: "Otwórz odnośnik w nowym oknie" - otwiera się ładnie, ale nie jest to przecież odnośnik, lecz katalog z zakładkami!
Pewnie znowu jeden string do 3ch rzeczy. Jeśli tak, to byłbym skłonny z tym żyć - ważniejsze jest, żeby w menu kontekstowym odnośnika (takiego na stronie) pozostało słówko "odnośnik"...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Najważniejsze jest znaczenie tej informacji. W oryginale może być przecież błąd! W takim przypadku nie należy go powielać.E2rd pisze:Mnie też się tak wydaje. Chociaż nie wiem, co jest w oryginale...
- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Wojciech pisze:W oryginale może być przecież błąd! W takim przypadku nie należy go powielać.
Oj bez przesady chyba troszke za daleko poszedles
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
You can override these settings for individual messages ..., a więc ani słowa o powyższych czy poniższych. W zdaniu chodzi o "te" ustawienia, a więc w tym przypadku powyższe.
- Wojciech
- Moderator
Instalacja pakietów językowych
Nie wiem, czy to jest sprawa Mozilli jako takiej, czy pakietów językowych, ale piszę o tym dla porządku.
Przy instalacji pakietu językowego (de_AT) otrzymałem pytanie o wybór instalacji globalnej wzgl. lokalnej. Treść całej informacji jest po angielsku. Podobnie z potwierdzeniem sukcesu instalacji pakietu językowego i informacją o możliwości zmiany ustawień językowych. Poza tym potwierdzenie to pojawia się w oknie pod tytułem "Ostrzeżenie".
Uwaga! Proszę nie mylić tych komunikatów z komunikatami dotyczącymi instalacji oprogramowania!
PROŚBA!!! WAŻNE!!!
Informowałem już o błędzie w etykietce pojawiającej się po najechaniu myszą na symbol koperty, który wyświetla się w zasobniku systemowym Window$ po stwierdzeniu przez Kuriera nowej poczty na serwerze (źle wyświetlają się ą, ś i ć). Wraz z GmbH stwierdziliśmy, że błąd ten nie wszędzie występuje, a z doświadczenia wiem, że w niektórych wersjach (1.6) jest na pewno w porządku. Bardzo prosimy więc wszystkich o przyglądnięcie się tej etykietce i podanie informacji czy jest ona prawidłowa czy nie, oraz podanie wersji systemu.
Wygląda to tak:

- Wojciech
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707
wersja 1.7.1
ETYKIETA
U mnie napis na etykiecie jest w porządku, zarówno w wersji Mozilla PL, jak też w wersji angielskiej z polską nakładką.
SIDEBAR
W wersji Mozilla PL cały Sidebar miałem po angielsku i nie pomagało ustawianie wersji angielskiej a później polskiej, Sidebar cały czas pozostawał angielski, tego problemu nie ma zaś w wersji angielskiej z polską nakładką, Sidebar jest po polsku
ODINSTALATOR
Potwierdzam, że "odinstalator" wersji Mozilla PL pokazywał komunikaty po angielsku.
pozdrawiam
- Grzegorz_P
- Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31
sebek pisze:U mnie tez nie jest w porzadku.
to będzie problem Win9x vs WinXP
Win98 ma problemy z UTFem i to będzie powodem problemu.
- Adrianer
- Moderator
- Wojciech
- Moderator
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite