Witam,
otrzymuję przy uruchomieniu przeglądarki taki błąd:
Nie można zainicjować komponentu zabezpieczeń. Najbardziej prawdopodobną przyczyną błędu jest problem z plikami w katalogu z profilem użytkownika programu. Należy sprawdzić, czy ten katalog nie jest chroniony przed zapisem/odczytem oraz czy dysk, na którym znajduje się ten katalog, nie jest zapełniony lub jest bliski zapełnienia. Zaleca się zamknięcie programu oraz naprawienie błędu. Konsekwencją kontynuowania bieżącej sesji programu może być nieprawidłowe zachowanie podczas korzystania z funkcji związanych z zabezpieczeniami.
Błąd pojawił się jednocześnie dla obu przeglądarek, z których korzystam, tj. Mozilla Firefox i SeaMonkey, natomiast nie pojawia się dla Internet Explorer. Spróbowałem wszystkich kroków opisanych tutaj (http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D ... a:_Firefox). Żaden nowy profil, ani czyszczenie danych tymczasowych, wyłączanie firewalla Comodo ani reinstalacja przeglądarki nie pomogły, także póki co przenoszę się na Google Chrome.
Co mogę zrobić, aby mi przeglądarki SeaMonkey i Mozilla Firefox znowu zaczęły działać?
Pozdrawiam!
Nie można zainicjować komponentu zabezpieczeń
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Nie można zainicjować komponentu zabezpieczeń
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/32.0.1700.76 Safari/537.36
- johnyjj2
- Z nami od: 17 stycznia 2014, 05:50
Odp: Nie można zainicjować komponentu zabezpieczeń
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/32.0.1700.76 Safari/537.36
Witam,
w dalszym ciągu nie jestem w stanie uruchomić żadnej z przeglądarek.
Znalazłem ten temat (viewtopic.php?p=169464), jednak w nim administrator pisze, że rozwiązaniem jest wykonanie diagnostyki (którą wykonałem i opisałem jej wyniki w poprzednim poście). Miejsce na dysku mam. Spróbowałem również tego (http://kb.mozillazine.org/Could_not_ini ... _component), jednak nawet usunięcie całego katalogu C:\Users\[moja nazwa konta]\AppData\Roaming\Mozilla nie rozwiązuje problemu (po ponownym uruchomieniu przeglądarki pyta mnie, czy zaimportować dane z Chrome'a, tworzy od nowa ten katalog, ale znów wyświetla błąd i nie jest w stanie uruchomić strony, którą wpisuję w pasku. Co jeszcze można zrobić?
Pozdrawiam
w dalszym ciągu nie jestem w stanie uruchomić żadnej z przeglądarek.
Znalazłem ten temat (viewtopic.php?p=169464), jednak w nim administrator pisze, że rozwiązaniem jest wykonanie diagnostyki (którą wykonałem i opisałem jej wyniki w poprzednim poście). Miejsce na dysku mam. Spróbowałem również tego (http://kb.mozillazine.org/Could_not_ini ... _component), jednak nawet usunięcie całego katalogu C:\Users\[moja nazwa konta]\AppData\Roaming\Mozilla nie rozwiązuje problemu (po ponownym uruchomieniu przeglądarki pyta mnie, czy zaimportować dane z Chrome'a, tworzy od nowa ten katalog, ale znów wyświetla błąd i nie jest w stanie uruchomić strony, którą wpisuję w pasku. Co jeszcze można zrobić?
Pozdrawiam
- johnyjj2
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0
To coś z tym cert8.db. Sprawdziłeś, czy jest nie tylko do odczytu?
Czy błąd pojawia się po imporcie danych z Chrome, czy również na czystym profilu?
Czy błąd pojawia się po imporcie danych z Chrome, czy również na czystym profilu?
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Plik cert8.db nie ma atrybutu 'tylko do odczytu', a 'system' ma do niego pełne uprawnienia.
Błąd pojawia się również na czystym profilu, a nawet gdy usunę cały katalog Roaming\Mozilla i jest on tworzony od nowa przy uruchomieniu przeglądarki.
Błąd pojawia się również na czystym profilu, a nawet gdy usunę cały katalog Roaming\Mozilla i jest on tworzony od nowa przy uruchomieniu przeglądarki.
- johnyjj2
• Strona 1 z 1