MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Moje nowe menu Firefoxa - mój pomysł

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Moje nowe menu Firefoxa - mój pomysł

Postautor: Davide » 04 września 2010, 11:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Grzegorz pisze:Ty przedstawiasz pomysł i oczekujesz krytyki do niego, ja nie będę się zastanawiał czy miałeś coś innego na myśli, czy to wyglądać ma tak jak na makietach czy inaczej. Oceniam to co jest, a nie to co sobie zamyśliłeś, a do czego dostępu nie ma nikt poza Tobą. Twoje menu nie wprowadza niczego, czego już bym nie widział (przeszukaj bazę rozszerzeń pod kątem dodatków z frazą 'personal', 'menu' i 'compact' w nazwach lub opisach i sam się przekonaj). Nie widzi mi się zmiana rozwijania menu z góry na dół, na z lewe do prawej - niby po co? A to obok zmniejszenia wymiarów o kilkadziesiąt pikseli jedyna zmiana względem standardowego menu. Wciąż zdaje mi się, że Twoje menu wymaga zbyt dużej uwagi. Poznałeś opinie (krytyka poparta argumentami) i odczucia (subiektywne spojrzenie), co do zaproponowanego menu. Ja jestem na 'nie' i pozostanie tak przynajmniej do czasu, aż będę mógł to przetestować w rzeczywistości, a nie oglądać na makietach czy prezentacjach, które odbiegają od Twoich zamysłów.

Na razie wyłączam się z dalszej dyskusji, bo nie widzę, aby zmierzała gdziekolwiek. Ty uważasz, że pomysł jest genialny, ja nie. Nie ma sensu dale okopywać się na swoich pozycjach. Nie baw mnie też udowadnianie, że moje opinie poparte są doświadczeniem i znajomością wielu badań nt. UI, a które Cię nie przekonują i które odbierasz jako arbitralne. Zaprezentujesz funkcjonujący prototyp (choćby na zasadzie html + css + js), mogę wrócić do dyskusji.

OK, rozumiem. Co do tych dodatków, których miałem poszukać za wiele podobieństw nie znajduję :D Wpisując "personal menu compact" wyskakują tylko 3 wyniki wyszukiwania. W tym tylko dwa z nich to menu. https://addons.mozilla.org/pl/firefox/s ... &advanced= Wpisując samo "compact menu" https://addons.mozilla.org/pl/firefox/s ... &advanced= jest ich zdecydowanie więcej jednak w wielu wypadkach nie są to żadne menu tylko innego rodzaju dodatki. Samych menu jest jak na lekarstwo. A gdzie dopiero 100 000 ? W każdym razie znalazłem:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4550/

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3895/

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/95358/

Żaden z tych pomysłów nie jest podobny do mojego. Co do twojej krytyki. Na jakich badaniach opierasz swoją opinię ? Mógłbyś podać jakiś link ?
Natomiast już nie będę komentował tych formułek typu : za trudne, nie widzę potrzeby itd itd Nie widzisz potrzeby menu z tą samą liczbą opcji o identycznej szybkości dostępu ? Ok, może nie widzisz nawet potrzeby używania przeglądarki ? Wg mnie jeśli menu jest wygodne w obsłudze, szybkie, proste i zawiera wszystkie potrzebne opcje jest bardzo dobre. Mam nadzieję, ze uda mi się wykonać prezentację.
Davide

Z nami od: 27 sierpnia 2010, 10:08

Postautor: Davide » 05 września 2010, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Mój pomysł zakłada:

1) menu obsługujemy dwoma przyciskami, zamiast tylko pomarańczowego buttonu dodajemy ten z logo....

2) aby uruchomić menu klikamy logo, wyskakuje menu złożone z trzech bloków "plik" Edycja, Widok" . Każdy z tych dawnych menu jest zmniejszony do mniej więcej 3 cm szerokości, w ten sposób, że np. w menu Plik, jak masz opcję "Pracuj w trybie offline" widoczny będzie tylko napis: "Pracuj w trybie"... I tak w każdym z tych dawnych pojedynczych menu. Krótkie nazwy są widoczne od razu, dłuższe częściowo zakryte. Wszytki te dawne osobno uruchamiane menu są zlepione w całość. Są tylko graficznie wyróżnione, oddzielone od siebie aby użytkownik dostrzegł, ze są niejako oddzielnymi częściami. Oczywiście elegancko.

3) Każde z tych menu jest obszarem aktywnym. W chwili najazdu kursorem na blok Plik powiedzmy, po ustalonym najodpowiedniejszym czasie reakcji, rozszerza się. dzięki temu widać pełne nazwy (nawet te dłuższe) + skróty, widok taki jak obecnie.

4) Dane menu blok (np. blok Plik, Widok) rozszerza się tak aby, nie zawierać nigdy zbyt wile miejsca ( w tym samym czasie inne bloki mogą się nieco skurczyć, np. o centymetr, tak aby jeszcze wygodnie było je wskazać myszką, ale też tak aby zmniejszyć jak najbardziej wielkość całego menu razem. Oczywiście użytkownik nie będzie zauważał akurat tych ostatnich operacji, to będzie moment i po prostu menu odpowiednio się zwiększy i zmniejszy tam gdzie trzeba.

5) Po kliknięciu loga wyskakuje pierwsza trójka opcji, chcąc ją zmienić wystarczyć będzie wskazanie przycisku "change"

6) Przycisk pomarańczowy będzie służył uruchamianiu "zakładek" gdy klikniemy bezpośrednio w ten przycisk, jednak podczas uruchomienia menu (klikając przycisk logo) tenże pomarańczowy przycisk uruchamiający zakładki zmieni kolor (na zielony) funkcję (z uruchamiającego zakładki na zmieniający trójkę) i opis (z Zakładki na zmiana)

7) Aby kliknąć daną funkcję nie trzeba będzie czekać do rozszerzenia. Przyciski będą aktywne natychmiast. Tak więc osoba , która dobrze zna stare menu nie będzie miała problemu z błyskawicznym wyborem funkcji, nawet jeśli jej nazwa będzie częściowo zasłonięta. Poza tym samo rozszerzenie odbywałoby się bez zbędnych, niepotrzebnych i nie mogących się znaleźć w poważnym menu "efektów specjalnych". Bardziej przypominałoby natychmiastowy skok, jak w wypadku obecnego menu gdzie menu wyskakuje z góry na dół u mnie będzie tylko z boku na bok.

8) Wejście w pod opcje (rzadko używane) odbywałoby się lewym klawiszem myszy, wyjście prawym.

W ten sposób moje menu daje szybki jak obecnie dostęp do menu PLIK, EDYCJA, WIDOK i prawdopodobnie podobnie szybki do HISTORIA, NARZĘDZIA , POMOC. Podobnie szybki ponieważ po kliknięciu ikony logo, wystarczyć będzie lekki najazd na change a potem już na odpowiednie menu. W rzeczywistości można by było również dostosowywać jakie osobne menu mają wejść w skład pierwszej trójki.

Tak więc sam projekt prezentacji musiałby być opatrzony wieloma warunkami.
Davide

Postautor: Davide » 08 września 2010, 12:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Jestem w trakcie szukania informacji na temat tego jak wykonać prezentację swojego pomysłu. szukam pomocy na forach i wśród znajomych. Mam jednak alternatywę również dla własnego pomysłu. W której nie trzeba będzie używać prawego przycisku myszy. Mogę Wam ja przedstawić ?
Davide

Postautor: Davide » 08 września 2010, 21:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Oto mój nowy pomysł http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/ ... shortcuts/

Co o nim myślicie ? Bez używania prawego przycisku, bez rozszerzania (jak coś to minimalnie)

Jeżeli Wam nie odpowiada to mam też mój najnowszy pomysł na menu: bez rozszerzania (zupełnie) , bez używania prawego przycisku , bez dwóch bloków, etykiet, opcji obok siebie.

Szybki dostęp do każdego menu z wyjątkiem pomocy
http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/09/my-very-last-idea-the-third-idea/

Także proszę o opinie bo to są zupełnie nowe pomysły ;)
Davide

Postautor: Tomek » 09 września 2010, 07:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b5) Gecko/20100101 Firefox/4.0b5

Nie wiem czy jestem w stanie pojąć te makiety, ponieważ same strzałki niewiele mówią. Pewnie zaraz się okaże że czegoś nie rozumiem że to nie jest tak jak myślę.
O pierwszej makiecie nie mówię nic - nie wiem kompletnie o co w niej chodzi.
Co do drugiej - nie wiem na jakiej zasadzie miałoby nastąpić przełączanie pomarańczowego buttonu z menu np. plik na narzędzia. No chyba że chodzi o ostatni zrzut na którym na dole widać coś jakby karty. No ale wtedy mamy 2 kliknięcia a nie jedno :). jeśli te karty służą do przełączania - to IMO jest lepiej niż na poprzednich makietach.
Zaś zastosowanie osobnych buttonów do "Edycja" itp itd można bez problemu uzyskać za pomocą dodatku Personal Menu.
Nie rozumiem też dlaczego historia ma być zamiast favikony.... Jak dla mnie favikony są b. ważne, ta która pojawia się przy adresie pozwala mi potem przypomnieć sobie co jest pod zakładką...

A tak zupełnie na marginesie - ostatnio odpaliłem Operę... tam "magiczny button" jest rozwiązany rewelacyjnie. Ma po prostu wszystko w sobie.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 09 września 2010, 08:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

1. Powiem tak, to nie ma najmniejszych szans na przebicie się i wdrożenie w oficjalnym wydaniu. Mozilla już wybrała pomysł i od 3 wersji beta go realizuje.
2. Skróty klawiaturowe ew etykietach są zbędne (zajmują miejsce, takie informacje powinny być dostępne w pomocy).
3. Nie chcę komentować wykonania, ale ikona i menu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.

Moim zdaniem, jeśli nie zaczniesz się uczyć XUL, JS i CSS to cały wysiłek jaki wkładasz w projektowanie makiet pójdzie na marne. Mozilla nie wdroży twojego pomysłu, musisz zacząć sam pracować nad jego realizacją np. w postaci rozszerzenia lub odpuścić.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: dexter » 09 września 2010, 08:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b6pre) Gecko/20100907 Firefox/4.0b6pre

A mnie się podoba! Gdyby można było wypróbować to rozwiązanie w praktyce, na pewno bym spróbował.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Davide » 09 września 2010, 11:29

Tomek pisze:Nie wiem czy jestem w stanie pojąć te makiety, ponieważ same strzałki niewiele mówią. Pewnie zaraz się okaże że czegoś nie rozumiem że to nie jest tak jak myślę.

To dobrze, że mi o tym mówisz, dzięki temu resztę mogę wytłumaczyć tekstem bądź poprawić makiety. W każdym razie nim zacznę brać się za profesjonalne prezentację, bo mam zamiar poszukać pomocy wśród znajomych lub rodzinie, to zależałoby mi aby zebrać opinie co do samych pomysłów. Słuchajcie, ja rozumiem, że jest to mankament nie umieć zrobić profesjonalnej prezentacji, ale czy tylko z tego tytułu ma wszystko iść na marne ? Zrobię tą prezentację, ale najpierw chcę wybrać najlepszy pomysł. Chcę rozważyć za i przeciw.

Tomek pisze:O pierwszej makiecie nie mówię nic - nie wiem kompletnie o co w niej chodzi.

To jest mój drugi pomysł: http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/08/new-idea-without-left-click-without-extanding-or-very-little-only-shortcuts/
Ten prawie ostatni. W pierwszej makiecie pokazałem, że na miejsce jak wy to nazywacie "favikony" umieściłbym przycisk do "historiii, favoikone , tylko przeniósł na prawo. Tam gdzie jest obecnie (po prawej na pasku adresu) . Z przycisku, który ma służyć uruchamianiu "zakładek" w obecnej becie, zrobiłbym przycisk uruchamiający opcje "Widok". Zakładki przeniósł bym tam gdzie w każdym moim pomyśle, czyli na górę , na prawo do pomarańczowego przycisku. Jak w każdym moim pomyśle dodałbym też również przycisk w kształcie loga, który będzie uruchamiał menu.

Tomek pisze:Co do drugiej - nie wiem na jakiej zasadzie miałoby nastąpić przełączanie pomarańczowego buttonu z menu np. plik na narzędzia.

Jak w każdym z moich dotychczasowych pomysłów opierających się na "change button" działałby on w podobny sposób. Tzn. wytłumaczę to na zasadzie przykładu.
Powiedzmy, że chcę wejść w opcje narzędzia. W tym drugim pomyśle, zamiast używać nazwy "change" która może nic nie mówić postanowiłem użyć nazwy konkretnej opcji, szczególnie że drugi pomysł zakładał ich zmniejszoną ilość. Trudno było, użyć nazwy opcji gdy zmieniałem całe trójki (pierwszy pomysł), w drugim pomyśle było to o wiele bardziej naturalne. Tak więc przykład: Chcę wejść w opcje "narzędzia" czyli Tools. Klikam button wyglądający jak logo Firefoxa. Otwiera się menu, domyślnie Plik/Edycja. W tym momencie mój kursor jest wciąż na przycisku logo. Aby wejść w "tools" jedyne co należy zrobić to ruszyć tym kursorem lekko w prawo i najechać na zielony przycisk (czyli ten, który był koloru pomarańczowego i służył do uruchamiania bezpośrednio zakładek, przed uruchomieniem menu opcji kliknięciem przycisku loga) . Nie trzeba go nawet klikać, wystarczy najazd. Gdy najedziemy, na dole opcje File/Edit zminią się na Tools. Teraz, schodzimy kursorem na interesującą nas pozycję. W momencie gdy najedziemy na przycisk Tools i pojawi się menu tejże opcji zielony przycisk zmienia opis na "back" czyli cofnij. Tzn, nie mniej nie więcej tylko to, że jeśli powiedzmy rozmyśliliśmy się i nie chcemy już wybierać żadnej pozycji w menu tools, możemy wrócić do punktu startu. Jeżeli postrasz sobie to wyobrazić, to zobaczysz, że przejście z File/Edit do Tools zajmie ci mniej niż sekundę.

Tomek pisze:No chyba że chodzi o ostatni zrzut na którym na dole widać coś jakby karty. No ale wtedy mamy 2 kliknięcia a nie jedno :). jeśli te karty służą do przełączania - to IMO jest lepiej niż na poprzednich makietach.

Na ostatniej makiecie przedstawiłem opcje "Help". Czyli najmniej używaną opcję z wszystkich. Używaną chyba głównie ze względu na " Check for updates" które ja przeniósłbym do Tools. Generalnie mój drugi pomysł można byłoby rozwiązać na dwa sposoby:

sposób 1(ten na makietach): zielony przycisk służy wejściu do tools, Do pomocy wchodzimy przyciskiem znajdującym się na dole menu. Pomysł zakłada, że na starcie
uruchamia się nam dwójka File/Edit a my mamy możliwość szybkiego przełączenia do Tools i równie szybkiego powrotu przy użyciu najazdu na zielony przycisk, który zmiana opis w zależności czy jesteśmy w Files/Edit czy też w tools. Do pomocy zaś wchodzimy ciskając przycisk "(?) Help" . W makiecie przedstawiającej opcję Help, zamieściłem również na dole skróty do , Tools i File / Edit aby móc szybko przejść do tamtych opcji. Ten element jeszcze nie jest do końca przemyślany, chciałem tylko poddać pomysł. Ale równie dobrze można byłoby wychodzić przyciskiem zielonym na którym pisałoby Back. Zgadzam się tu jest pewna nieścisłość.
To był tylko pomysł z pytaniem do Was jakby Wam to pasowało.

sposób 2: Mógłby polegać na zmianie całych dwójek. Jego największym plusem byłaby większa "spójność logiczna". Tzn.uruchamiamy domyślną dwójkę,
i przełączamy na drugą dwójkę. Nie zaś uruchamiamy logiem dwójkę a potem przełączamy na jedynkę (tools) bądź jedynkę (Help) Łatwiej byłoby temu pomysłowi nadać miłą szatę graficzną co nie znaczy, że poprzedniemu się nie da. Z tym, że ze względu na przydługie nazwy w opcjach Tools i Help trzeba byłoby użyć rozszerzania i przykrycia na starcie części nazw. Dlatego na makiecie drugiego pomysłu użyłem sposobu pierwszego, nie podobało wam się rozszerzanie.

Tomek pisze:Zaś zastosowanie osobnych buttonów do "Edycja" itp itd można bez problemu uzyskać za pomocą dodatku Personal Menu.

Nie do końca o to mi chodzi. To co jest dla mnie najważniejsze w menu to jego szybki dostęp, ale również estetyka. Tutaj mówimy o moim trzecim pomyśle.
który zakłada aby na miejsce obecnych trzech przycisków "stop" , odśwież" i "home", które zostaną przemieszczone i zmienione wprowadzić trzy przyciski/ skróty do opcji mających największy związek z samą stroną. Czyli "Widok", gdzie mogę np. zwiększać rozmiar tekstu , wybierać kodowanie itd. "Edytuj", gdzie mam opcje typu: kopiuj, wytnij. Oraz "Historia" gdzie uzyskuję dostęp do historii przeglądanych stron. W tej sytuacji zostają mi już tylko trzy opcje jak Plik, Narzędzia, Pomoc, które będą uruchamiane i używane za pomocą menu takiego jak w każdym z moich pomysłów.

Z tym, że zamiast przełączać się pomiędzy trójkami, bądź dwójkami tym razem będziemy przełączać się pomiędzy jedynkami.

Jak jest różnica ? Olbrzymia, dodatki mają to do siebie, że nie zawsze wyglądają jak należy. Mi chodzi po prostu o to aby domyślne dojście do menu brało pod uwagę te warunki:

1. Rozwiązanie jest domyślne, ja nie muszę instalować żadnych dodatków, czego nie lubie robić a pomysł sam w sobie wg mnie o wiele lepszy niż wersja nightly.

2. Super szybki odstęp do każdej opcji (jak obecnie) może za wyjątkiem pomoc.

3. Rozwiązanie estetyczne.

4. Zachowuje wszytko co dobre z dzisiejszych rozwiązań.

Gdybym miał użyć dodatku to otrzymałbym skróty do każdej opcji. A ja nie potrzebuję do każdej. Po prostu zamiast używać skomplikowanych menu część opcji wyeksportuję do skrótów, trzy opcje zamiast trzech które zniknął w tym miejscu co teraz. Czyli tak jak jest obecnie na prawo od przycisków strzałek będą trzy przyciski, tyle że o innej funkcji.

Tomek pisze:Nie rozumiem też dlaczego historia ma być zamiast favikony.... Jak dla mnie favikony są b. ważne, ta która pojawia się przy adresie pozwala mi potem przypomnieć sobie co jest pod zakładką...

Mowa o drugim pomyśle. Historii nie ma zamiast favikony, Favikone przeniosłem na prawo jak pokazuje strzałka. Tam gdzie jest teraz. Natomasiat w tamtym miejscu byłby przycisk uruchamiający historię.

Tomek pisze:A tak zupełnie na marginesie - ostatnio odpaliłem Operę... tam "magiczny button" jest rozwiązany rewelacyjnie. Ma po prostu wszystko w sobie.

Mi się nie podoba. Jak np. chcę wejść w kopiuj ( a czasem uzywam w tym celu menu) to muszę kliknąć button uruchamiający menu główne potem schodzić w dół , szukać odpowiedniej kategorii , rozwijać ją na prawo i dopiero klikam kopiuj... Straszne. :shock: Obecnie w Firefoxie klikam edycja i wręcz instynktownie schodzę do kopiuj. Dlatego w każdym moim pomyśle zwracam uwagę na szybkość dostępu. Wolę szukać sposobu na uruchamianie obecnych menu w nowym interfasie niż godzić się na jakąś wielostopniową mordęgę.

INFORMACJA:

Bardzo proszę przy wpisywaniu uwag dotyczących moich pomysłów odwoływać się do numerów pomysłów. Każdy z osobna żyje bowiem własnym życiem.
Teraz w każdym z moich postów wpiszę: pierwszy pomysł , drugi, trzeci. Bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony 09 września 2010, 12:16 przez Davide, łącznie zmieniany 3 razy
Davide

Postautor: Davide » 09 września 2010, 11:59

Grzegorz pisze:1. Powiem tak, to nie ma najmniejszych szans na przebicie się i wdrożenie w oficjalnym wydaniu. Mozilla już wybrała pomysł i od 3 wersji beta go realizuje.

To nie znaczy, że Mozilla realizuje najlepszy pomysł z możliwych. Sam wiesz jak wygląda ich pomysł i jego realizacja. Można poczytać o tzw. "niekompetencji" na twoim blogu.

Grzegorz pisze:2. Skróty klawiaturowe ew etykietach są zbędne (zajmują miejsce, takie informacje powinny być dostępne w pomocy).

Też o tym myślałem, na razie jednak szukając optymalnego rozwiązania chciałem zachować wszystkie funkcjonalności starego menu. A skróty przy nazwach opcji mają tą zaletę, że osoby nie znające ich i nie wiedzące bądź też nie domyślające się o ich istnieniu łatwo mogą je poznać. Np. mój trzeci pomysł spokojnie umożliwiłby pozostawianie ich tam gdzie były.

Grzegorz pisze:3. Nie chcę komentować wykonania, ale ikona i menu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.

no wykonanie kuleje, wiem. Na razie tylko poruszam pomysły i ich funkcjonalność. Wykonam lepszą prezentację. Chociaż uważam, że estetykę już mogliby dopracować eksperci jak Horlander a nie ja. Ja szukam pomysłu, niemniej jednak jeśli ktoś mi w tym pomoże chętnie sam się za to zabiorę.

Grzegorz pisze:Moim zdaniem, jeśli nie zaczniesz się uczyć XUL, JS i CSS to cały wysiłek jaki wkładasz w projektowanie makiet pójdzie na marne. Mozilla nie wdroży twojego pomysłu, musisz zacząć sam pracować nad jego realizacją np. w postaci rozszerzenia lub odpuścić.

Nie odpuszczę do momentu aż nie wybiorę najlepszego pomysłu i nie wykonam profesjonalnej / eleganckiej prezentacji. Tak więc dlatego zależy mi na obgadaniu samych pomysłów. Nie ma sensu abym wykonywał profesjonalne prezentację pomysłów z góry skazanych na niepowodzenie.
Davide

Postautor: Davide » 09 września 2010, 12:04

dexter pisze:A mnie się podoba! Gdyby można było wypróbować to rozwiązanie w praktyce, na pewno bym spróbował.

Witam dexter,

Ciesze się, że ci się podoba, który pomysł przypadł ci do gustu i dlaczego ? Jakie wady i zalety widzisz w każdym z nich ?
Davide

Postautor: Davide » 09 września 2010, 12:20

Chciałbym również poinformować, że obmyśliłem alternatywę dla change button.

Oto ona : http://davidpohl.files.wordpress.com/20 ... alter2.jpg

Klikając "Fox button" domyślną zakładką jest "File" . Zakładka jest na końcu . Czemu ? Ponieważ domyślna. Czyli jak ktoś chce wejść w pozycję która znajduje się w opcji Plik, może od razu najechać na pozycję. Najwyżej, na samej górze, będzie zakładka Tools bo to będzie druga najczęściej używana opcja. Aby wejść w nią wystarczy: kliknąć fox button i zjechać na pierwszą zakładkę (bez klikania) , wskakuje nam Tools , kursor w prawo i wskazujemy żądaną pozycję. Do Help zachodzi się najrzadziej, dlatego zakładka jest po środku.

Oczywiście pomysł ten jest częścią składową trzeciego pomysłu "the third idea" i zakłada położenie trzech opcji View, History, Edit w miejscu gdzie w obecnym interface którego używamy jest X (anuluj), home (domek) i odśwież których to przycisków nawet w becie już nie ma.
Ostatnio zmieniony 09 września 2010, 13:14 przez Davide, łącznie zmieniany 1 raz
Davide

Postautor: Grzegorz » 09 września 2010, 13:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100824 Firefox/3.6.9

Davide pisze:To nie znaczy, że Mozilla realizuje najlepszy pomysł z możliwych. Sam wiesz jak wygląda ich pomysł i jego realizacja. Można poczytać o tzw. "niekompetencji" na twoim blogu.

To, że nie podzielam pomysłu (zachwytu nad nim lub widzę jakieś wady) uproszczonego menu, nie znaczy, że zarzucam im niekompetencję - tak się składa, iż uważam, że są kompetentni na tyle, by wdrożyć ten i wiele innych pomysłów, co zresztą robią. Na swoim blogu skomentowałem brak zdecydowania, ciągłości (na etapie poprzedzającym wydanie 3 i 4 bety Firefoksa 4) w konstrukcji menu. To chyba nie to samo, co powiedzieć o kimś, że jest niekompetentny, prawda?

Podobnie jak dexter chętnie przetestuję prototyp, choć chyba nie podzielam jego zachwytu ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 09 września 2010, 13:17

Grzegorz pisze:To, że nie podzielam pomysłu (zachwytu nad nim lub widzę jakieś wady) uproszczonego menu, nie znaczy, że zarzucam im niekompetencję - tak się składa, iż uważam, że są kompetentni na tyle, by wdrożyć ten i wiele innych pomysłów, co zresztą robią. Na swoim blogu skomentowałem brak zdecydowania, ciągłości (na etapie poprzedzającym wydanie 3 i 4 bety Firefoksa 4) w konstrukcji menu. To chyba nie to samo, co powiedzieć o kimś, że jest niekompetentny, prawda?

Takich słów użyłeś, nieważne.

Grzegorz pisze:Podobnie jak dexter chętnie przetestuję prototyp, choć chyba nie podzielam jego zachwytu ;)

Ale którego pomysłu ? O jakim pomyśle mówisz ? Który się podoba ? Który nie ? Który średnio ? Są trzy pomysły. Każdy z nich należy rozpatrywać osobno i jeszcze jest alternatywa dla change button.
Ostatnio zmieniony 09 września 2010, 13:22 przez Davide, łącznie zmieniany 1 raz
Davide

Postautor: Grzegorz » 09 września 2010, 13:21

Davide pisze:Takich słów użyłeś, nieważne.

Nie, w tekście ani słowa o kompetencjach, co innego w komentarzach czytelników, na które nie mam wpływu.

Davide pisze:Ale którego pomysłu ? O jakim pomyśle mówisz ? Który się podoba ? Który nie ? Który średnio ? Są trzy pomysły. Każdy z nich należy rozpatrywać osobno i jeszcze jest alternatywa dla change button.

Dla mnie to jest jeden pomysł z kilkoma wariantami, które odróżniają mało istotne szczegóły jak obecność ikony lub jej brak, opcja aktualizacji w menu Plik lub Narzędzia itp. Wystarczy mi zobaczyć prototyp dowolnego wariantu by ocenić jego przydatność i wyrazić zdanie o wygodzie użytkowania.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 09 września 2010, 13:24

Grzegorz pisze:

Nie, w tekście ani słowa o kompetencjach, co innego w komentarzach czytelników, na które nie mam wpływu.

Sory , moja pomyłka.
Davide

Postautor: Davide » 09 września 2010, 13:28

Grzegorz pisze:

Davide pisze:Ale którego pomysłu ? O jakim pomyśle mówisz ? Który się podoba ? Który nie ? Który średnio ? Są trzy pomysły. Każdy z nich należy rozpatrywać osobno i jeszcze jest alternatywa dla change button.

Dla mnie to jest eden pomysł z kilkoma wariantami, które odróżniają mało istotne szczegóły jak obecność ikony lub jej brak, opcja aktualizacji w menu Plik lub Narzędzia itp.

No chyba żartujesz :x http://davidpohl.wordpress.com/

które odróżniają mało istotne szczegóły jak obecność ikony

Jakiej ikony ?
Davide

Postautor: Grzegorz » 09 września 2010, 13:38

Personal Menu ma z grubsza podobną funkcjonalność, co przyciski opcji (historii, zakładek i edycji) na twoich makietach - tyle, że od dawna działa sprawnie i wygląda atrakcyjniej. Tego pomysłu nie będę oceniał, bo nie ma czego.

Menu główne rozwijane przyciskiem z paska tytułowego, nie przekonuje mnie - wolę uproszczone menu Firefoksa 4 lub menu dostępne w motywach Strata40 czy TwentyTen.

I czemu ja znów dyskutuję na podstawie obrazków? :) Naprawdę chcę to móc rzetelnie ocenić, ale do tego potrzebuję działającego prototypu. Dlatego wybacz, jeśli nie zgodzisz się z moją oceną lub jej kryteriami.

Chciałbym, abyś przy tworzeniu kolejnych makiet wziął pod uwagę Firefoksa na Linuksie i Mac OS X. Zobacz jak twój pomysł rujnuje obramowanie okien realizowane za pomocą Emeralda, Metacity czy Kwin. Jako projektant postaw się także na miejscu użytkownika alternatywnych systemów operacyjnych.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 09 września 2010, 13:50

Nie będę tego komentował bo znowu cały dzień stracę , zresztą nic by to nie zmieniło. Ale co myślisz o tym: http://davidpohl.files.wordpress.com/20 ... alter2.jpg ?

Klikając "Fox button" domyślną zakładką jest "File" . Zakładka jest na końcu . Czemu ? Ponieważ domyślna. Czyli jak ktoś chce wejść w pozycję która znajduje się w opcji Plik, może od razu najechać na pozycję. Najwyżej, na samej górze, będzie zakładka Tools bo to będzie druga najczęściej używana opcja. Aby wejść w nią wystarczy: kliknąć fox button i zjechać na pierwszą zakładkę (bez klikania) , wskakuje nam Tools , kursor w prawo i wskazujemy żądaną pozycję. Do Help zachodzi się najrzadziej, dlatego zakładka jest po środku.

Oczywiście pomysł ten jest częścią składową trzeciego pomysłu "the third idea" i zakłada położenie trzech opcji View, History, Edit w miejscu gdzie w obecnym interface którego używamy jest X (anuluj), home (domek) i odśwież których to przycisków nawet w becie już nie ma. W pomarańczowym przycisku jak zwykle zakładki.
Davide

Postautor: Grzegorz » 09 września 2010, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Davide pisze:Nie będę tego komentował bo znowu cały dzień stracę , zresztą nic by to nie zmieniło. Ale co myślisz o tym: http://davidpohl.files.wordpress.com/20 ... alter2.jpg ?

Wydłuża dostęp do opcji z menu innych niż File przynajmniej o jedno kliknięcie. Całość kojarzy mi trochę z wstążkowymi panelami w RedOffice/Lotus Symphony, ale to b.luźne skojarzenie.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Davide » 09 września 2010, 19:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Grzegorz pisze:
Davide pisze:Nie będę tego komentował bo znowu cały dzień stracę , zresztą nic by to nie zmieniło. Ale co myślisz o tym: http://davidpohl.files.wordpress.com/20 ... alter2.jpg ?

Wydłuża dostęp do opcji z menu innych niż File przynajmniej o jedno kliknięcie. Całość kojarzy mi trochę z wstążkowymi panelami w RedOffice/Lotus Symphony, ale to b.luźne skojarzenie.

Absolutnie nie wydłuża. Domyślnie uruchamia się File. Dlatego też chcąc uzyskać szybki dostęp do File nie trzeba będzie wskazywać (a co dopiero klikać) żadnej zakładki. Dlatego też zakładka File znajduje się na samym dole, najdalej od położenia kursora w momencie uruchomienia menu przyciskiem loga.

Gdy chcesz natomiast wejść w Tools wystarczy że zaraz po uruchomieniu menu , najedziesz na pierwszą zakładkę u góry. Zakładka będzie się znajdywać tuż pod przyciskiem loga. Czyli zatoczysz lekki, szybki łuk kursorem. A to są milimetry.

Minimalnie dłuższy będzie dostęp do "Help" którego zakładka jest po środku a też nie uruchamia się domyślnie.

Też, widzę podobieństwo do rozwiązania z Offica jednak w tym pomyśle chodziło o to co zrobić konkretnie z tymi trzema pozostałymi opcjami. Jak już zapewne widzisz, równie ważnym czynnikiem, który determinuje funkcjonalność tego pomysłu jest niewielka ilość i odpowiednie rozłożenie zakładek.

Do File i Tools uzyskujesz tak samo szybki dostęp jak jest teraz.
Davide

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox