Dlaczego Mozilla wyświetla wszystkie listy w stylu: square, niezależnie czy jest ustawiony disc, circle, square czy none?
Oglądam przykłady na tej stronie i w Mozilli mam zawsze prostokąty, a w IE jest wszystko jak należy: http://css.nu/examples/list-template.html
błędna obsługa styli list ?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: błędna obsługa styli list ?
Przeglądarka: -
Majki pisze:Dlaczego Mozilla wyświetla wszystkie listy w stylu: square, niezależnie czy jest ustawiony disc, circle, square czy none?
Wybierz:
View-> Use Style -> CSS Pointers Group std body
Majki pisze:Oglądam przykłady na tej stronie i w Mozilli mam zawsze prostokąty, a w IE jest wszystko jak należy: http://css.nu/examples/list-template.html
Widocznie stosuje CSS z body dokumentu.
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Ano właśnie, nie zorientowałem się, że wogóle jest dostępnych na tej stronie kilka arkuszy. Uważam że powinna się pojawiać jakaś dodatkowa ikonka w prawym dolnym rogu przeglądarki, informująca, że strona posiada alternatywne arkusze styli, a po kliknięciu na ikonkę można by zmienić arkusz. Obecnie żeby zmienić arkusz trzeba wiedzieć że jest jakiś alternatywny, bo przecież nie będę na każdej stronie wchodził do menu żeby zobaczyć czy jest jakiś wybór czy też nie.
- Majki
- Z nami od: 19 czerwca 2003, 14:04
Majki pisze:Ano właśnie, nie zorientowałem się, że wogóle jest dostępnych na tej stronie kilka arkuszy. Uważam że powinna się pojawiać jakaś dodatkowa ikonka w prawym dolnym rogu przeglądarki, informująca, że strona posiada alternatywne arkusze styli, a po kliknięciu na ikonkę można by zmienić arkusz. Obecnie żeby zmienić arkusz trzeba wiedzieć że jest jakiś alternatywny, bo przecież nie będę na każdej stronie wchodził do menu żeby zobaczyć czy jest jakiś wybór czy też nie.
Wg. tego tekstu (patrz "kaskadowość") przeglądarka ma bardzo jasno określone z czego powinna korzystać.
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Majki pisze:Obecnie żeby zmienić arkusz trzeba wiedzieć że jest jakiś alternatywny, bo przecież nie będę na każdej stronie wchodził do menu żeby zobaczyć czy jest jakiś wybór czy też nie.
Jak się webmaster postara, to można zastosować zmienianie styli przez www - wystarczy użyć odpowiedniego skryptu. Przykład np. na stronie Erica Meyera.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
W takim razie, gdzie tu jest zachowana kaskadowość styli? Wyraźnie napisano, że styl najbliżej elementu jest tym obowiązującym (ostatni w kolejce nawet wg w3c), to dlaczego ten styl osadzony w tym dokumencie jest ignorowany przez mozillę? Style zawarte w LINK, nie mogą mieć !important, bo i IE by wyświetlił dokładnie tak jak Mozilla. Czy mozilla robi wyjątek? Chyba tak, dla niej pierwszym stylem w kolejce jest ten z dokumentu
? Otóż kiedy ze źródła usunie się TITLE z tagu STYLE, wszystko wraca do normy
. Ja myślę, że mozilla "czeka" na wybór stylu i jeśli nie jest to zdefiniowane, nie stosuje go. Wychodzi na to, że to błąd webmastera i także Mozilli, bo powinna jednak wybrać styl najbliżej elementu a ostatnim w tym przypadku jest ten właśnie z dokumentu.
Tak sobie to wykombinowałem
, ale mogę się mylić
.
Pozdroofko
Tak sobie to wykombinowałem
Pozdroofko
- Gedi
- Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
Gedi pisze:W takim razie, gdzie tu jest zachowana kaskadowość styli?
To wlasciwie nie ma nic wspolnego z kaskadowoscia stylow. To blad w traktowaniu stylow jako preferowany lub alternatywny.
Gedi pisze:Wychodzi na to, że to błąd webmastera
No moze nie error ale warning
Wlasciwie taka struktura kodu nie jest preferowana. Mozna to bylo zorbic na 100 innych sposobow np przez imporotwanie arkusza stylow.
Gedi pisze:i także Mozilli, bo powinna jednak wybrać styl najbliżej elementu a ostatnim w tym przypadku jest ten właśnie z dokumentu.
Tak, to blad Mozilli. Ale w 99% przypadkach nie zauwazalny. Bo
Struktura sekcji head wyglada mniej wiecej tak:
- Kod: Zaznacz cały
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="" title="">
<link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="" title="">
wartosci niewypelnione syglanizuja rozne stringi
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony