MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox nie mieści stron na szerokość

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Firefox nie mieści stron na szerokość

Postautor: User » 04 czerwca 2005, 13:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Chciałbym sie dowiedzieć czy można jakoś przeciwdziałać rozszerzaniu się stron w Firefoxie. Chodzi mi o to że niektóre strony nie mieszczą się na szerokość i trzeba je przewijać w poziomie, jest to dosyć uciążliwe i męczące. Może jest jakiś sposób lub rozszerzenie przeciwdziałające temu zjawisku, jest może podobny przycisk jak w Operze: "dopasuj do szerokości"? Dodam że strony te otwierają się poprawnie w Operze i IE, tylko Firefox ma z tym problem. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
User

Postautor: Gość » 04 czerwca 2005, 14:20

Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows 98; U; pl)

Myślę, że to wina Webmasterów i/lub konstrukcji strony, napewno nie ma w tym winy FF :).
Gość

Postautor: User » 04 czerwca 2005, 15:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Mi się jednak wydaje że to jest wina Firefoxa...
PS. Oto przykład tego o co mi chodzi: http://www.mozillapl.org/forum/about-11879-0-asc-60.html Czy to nie troche dziwne że tylko Firefox ma z tym problemy, a Opera i IE nie?
User

j.w

Postautor: j.w. » 04 czerwca 2005, 18:40

Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows 98; U; pl)

Nie! Nie jest to prawdą! Ani MSIE, ani Opera nie wyświetlają tego poprawnie! Za to FF jak najbardziej :D. Powiedz, dlaczego Opera i IE przełamują wyraz, jeśli takowy NIGDZIE nie może być złamany? Jak można 'wyraz' złamać w ten sposób(?):

wy
raz

Nie sądzisz, że to dziwne :D? FF to nie Notatnik, gdzie można "zawijać wiersze" :D. Chociaż Ciebie rozumiem. W sumie taka opcja by się przydała w samej przeglądarce ale jeśli chodzi o HTML, to jak narazie specyfikacje nic nie mówią jak i w którym miejscu co zawijać.
j.w.

Postautor: lotan » 04 czerwca 2005, 18:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.8) Gecko/20050517 Firefox/1.0.4 (Debian package 1.0.4-2)

User pisze:Czy to nie troche dziwne że tylko Firefox ma z tym problemy, a Opera i IE nie?

Przeglądarki, które zawijają, robią to nieudacznie - w środku wyrazu. Konqueror, Dillo, Amaya i Links zachowują się tak jak Firefox. ;-)
lotan

Z nami od: 02 sierpnia 2003, 21:56

Postautor: User » 05 czerwca 2005, 02:17

Teraz rozumiem o co chodzi z tym załamywaniem, ale mimo wszystko wole nieudolne załamanie niż żadne ;). W końcu taką "rozciągniętą" strone niewygodnie sie przegląda, a przecież nie o to chodzi... Mam nadzieje że jest jednak rozwiązanie tego problemu.
PS. Szukałem już chyba wszedzie ale niczego nie znalazłem. To forum to moja ostatnia nadzieja...;)
User

Postautor: nowy » 06 września 2005, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

To jest wina autora pierwszego postu (gość Tomksoft). Wpisał za szeroki kod. Mógł napisać to bez tagu [code].
nowy

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony