Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624
GandWSISIZ pisze:No.. z tego co pisales wyzej to wlasnie jest odwrotnie.
Nie, przytoczylem cos co pasowalo by do postulatu Quiris'a.
GandWSISIZ pisze:System kontroli/patchy/review itd
Akurat grupa XHTML 2 pracuje na jitterbug a nie na bugzilli wiec jest troche inaczej.
GandWSISIZ pisze:Przefiltrowane?
Przefiltrowane == sensowne + przemyslane + zaaprobowane przez wszystkich + zgodne ze specyfikacjami wyzszymi
GandWSISIZ pisze:I wowczas patch wchodzi i powstaja dwa nowe bledy w bugzilli. Logiczne, nie?
Oczywiscie ze logiczne dla oprogramowania ale nie dla dokumentu. Bo jak pozniej bedziesz pisal wylatywanie jest zle widziane. A w przypadku bledow w specyfikacja wlasnie do tego sie to sprowadza. Dlatego system pracy jest inny, zeby to mialo jakis spojny wyglad.
To wynika z wielu czynnikow, nie chcem tutaj filozofowac ale jednym z powodow takiej zroznicowanej pracy jest to ze _calego_ kodu Mozilli nie musza znac developerzy a piszacy specyfikacje nie tylko musza znac
cala specyfikacje ale wszystkie inne. I takich argumentow jest wiele ale jak mowie jest to w zasadzie tak oczywiste, ze chyba nie ma co sie nad tym rozwodzic.
GandWSISIZ pisze:Ale nie ma tak ze patch wskakuje, wylatuje, wskakuje znowu, zmienia sie, wskakuje inny ale podobny, wylatuje i to wszystko w przeciagu tygodnia... :/
To tak ale trudno porownywac patcha do fragmentu tekstu w specyfikacji. Po za tym nic takiego oficjalnie nie ma miejsca.
Ale zeby jeszcze obalic te porownanie wyobraz sobie, ze Ty i ja piszemy wspolnie jednego patcha. Ty napisales troche wysylasz to dla mnie a ja analizuje kod i mowie do Ciebie "sluchaj pierwsze trzy funkcje do fatalnie zrobione, wywal to sam albo ja wywale i sam cos napisze". I to jest wlasnie ta nasza prywatna i nieoficjalna korespondencja o ktorej sie nikt nie dowie, bo kazdy zobaczy juz gotowy kod (i nie bedzie wiedzial ze ja wywalilem linijke 5 a Ty poprawiles cos innego po mnie).
Naprawde tak trzeba pracowac poniewaz np znacznik < del > byl promowany przez jedna osobe, druga natomiast powiedziala ze znacznik niest niespojny gramatyczne (oczywiscie przy tym sypnela kilkoma argumentami) a trzecia powiedziala ze generalnie znacznik moze byc ale mozna by wprowadzic atrybut. No i jak roztrzygniesz ta kwestie? Rzucisz moneta

? I wlasnie chodzi mi o ten krotki czas kiedy te 3 osoby dyskutuja nad rozwiazaniem najlepszym (wtedy pojawia sie ten znacznik i znika, ale naprawde _nikogo_ na swicie nie powinno to obchodzic).
GandWSISIZ pisze:Dziwne jest to, ze swiatu pokazuje sie status prac z maja.
Tak bo innego formalnie nie ma. Jak bedzie to zostanie opoblikowany. A zostanie jak wysztkie zgloszone bledy zostana albo zaakceptowane albo odrzucone. I te zaakceptowane zostana rozwiazanie i wtedy powstanie spojny dokument (bo teraz go nie ma - a to ze ja wiem wiecej to nie dlatego ze mam to gdzies napisane, to poprostu jest w mojej glowie).
Po za tym tak pracuje W3C. Tak sa publikowane statusy. Poniewaz przyjelo sie ze Working Drafty wychodza 2-3 razy a nie 200-300.
Pomijajac juz to ze takie sa zasady, to logiczne jest to ze publikowanie prac np co dwa dni, powodowalo by ze wlasnie tak by dane znaczniki pojawialy sie i znikaly a tak jest prawie pewnie, albo zacznik pozostanie i na 90% pozostanie w REC (pisze 90% a nie 100% bo po jest ta "droga statusow") albo raz zniknie na zawsze.
GandWSISIZ pisze:Ale ta z maja jest...
To znaczy tak: dla Ciebie jest ona aktualna i tyle a to ze dla mnie nie to wynika tylko i wylacznie z naszych "statusow". Poprostu jak opracujemy do konca wersje nastepna to i Ty ja ujrzysz.
GandWSISIZ pisze:Wiec nie mozesz krzyczec na nikogo, kiedy bazujac na tym co przeczytal pisze o XHTML 2.0...
Ale musze uznac to za brednie poniewaz nie daliscie, jeszcze zadnego przykladu na to co piszecie. Powtarzam (bo o to sie zaczela "klutnia"): nigdzie nie jest napisane ze prace nad CSS 3 trwaja kilka lat.
GandWSISIZ pisze:Troche nielogiczne jest napisac "to nieprawda! juz to dawno zmienilismy!!!"... :/
No dobra wiecej nic nie zdradze, lepiej? Chcialem dobrze, chcialem uchylic rabka tajemnicy ale jesli to spowoduje ataki na mnie lub W3C to wiecej niczego nie powiem i dowiece sie wtedy kiedy przyjdzie na to czas.
GandWSISIZ pisze:To tak jakbym ja odpisywal ludziom na liscie Alladyna, zeby sie odczepili od bledu mem leak w IE i Alladynie, bo w 2.0 (ktorego jeszcze niw wydalismy) to jest poprawione... :/
Tak. Tylko, ze Alladyn jest uzywany. A XHTML 2.0 nie ma prawa byc uzywany przez nikogo, to znaczy uzywac go mozna tylko nalezy sie z tym liczyc, ze "jurto" to nie musi byc aktualnie poniewaz jest to
szkic a
nie rekomendacja.