MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lista stron niedziałających w Mozilli -- do poprawki...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Re: Allegro?

Postautor: KLAPEK » 29 maja 2003, 22:44

Przeglądarka: -

KLAPEK pisze:
Anonymous pisze:Dzięki! A może ktoś spróbuje pod linuksem?

Odkąd pamiętam to nie miałem z Allegro kłopotów (teraz podałem konkretną konfigurację kompa przy którym siedzę w pracy)
winda - wersje od 1.0 do 1.3.1
Slackware - od 1.0 do 1.4b (jak będę w domq to wstukam adres i jeszcze raz sprawdzę)

Dobra sprawdziłem - wszystko OK
Slackware 9.0 Linux + MozillaPL 1.4b
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

allegro

Postautor: owca » 29 maja 2003, 22:44

:lol: absolutnie dziala. Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030313 Slackware 9

pozdr
OWC@
owca

Postautor: Archer » 02 czerwca 2003, 14:57

Na stronie największego polskiego producenta chemii budowlanej, firmy z certyfikatem ISO 9001 http://www.atlas.com.pl/ po kliknięciu któregokolwiek elementu menu (np. Grupa Atlas albo Produkty) dzieją się cuda - cała strona redukuje się do małego okienka...

Co więcej wybór jakiejkolwiek pozycji z górnego menu w tym małym okienku nie jest możliwy :(

Jestem pewien, że strona ta jest odwiedzana przez setki tysięcy Polaków budujących/remontujących swoje domy, więc niedostosowanie strony do standardów (tzn. do Mozilli ;) ) jest poważnym niedopatrzeniem Atlasa. Trzeby by im zgłosić tą witrynę jak najszybciej do poprawki, bo niedziałanie tak popularnego serwisu może zniechęcać ludzi do korzystania z Mozilli/Netscape'a...

Jeśli więc ktoś kompetentny mógłby to zgłosić webmasterom wraz z opisem problemu (ew. do Bugzilli), to nie tylko ja byłbym wdzięczny ;)

A póki co odpalam IE bo nie mam innego wyjścia... :(
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: emdej » 03 czerwca 2003, 14:35

u mnie az tak zle jak u Ciebie nie jest, ale w istocie strona nie dziala, te przyciski konkretnie, przewijanie tez kuleje i wogole nie wiem po co ono...
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: arsmageddon » 04 czerwca 2003, 20:18

Na stronie Instytutu Zarządzanie (http://www.instytut.org.pl/start/) pasek menu "wjeżdża na prawą kolumnę. Pisałem do nich ale nie dostałem, żadnej odpowiedzi. Czy możecie potwierdzić, że jest błąd, czy tylko u mnie?
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: blachu » 04 czerwca 2003, 22:16

arsmageddon pisze:Na stronie Instytutu Zarządzanie (http://www.instytut.org.pl/start/) pasek menu "wjeżdża na prawą kolumnę. Pisałem do nich ale nie dostałem, żadnej odpowiedzi. Czy możecie potwierdzić, że jest błąd, czy tylko u mnie?

Menu powinno zajmować całą szerokość strony (tak jest pod Operą), natomiast górna część środkowej kolumny "chowa" się pod menu.
Pozdrawiam
Marek
blachu

Z nami od: 03 lutego 2003, 12:50

Postautor: arsmageddon » 05 czerwca 2003, 09:18

Teraz bardziej ogólnie:
i w tym wątku i w innych na forum pojawiają się adresy źle działających stron, z drugiej strony (nie www :D ) jest - trochę nieaktualna lista takich stron.
Jak zebrać adresy z innych wątków to lista nie dość, że się zaktualizuje to wydłuży - pewnie trzykrotnie.
Do dzieła? Szable w dłoń? :D
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: Adrianer » 06 czerwca 2003, 13:10

arsmageddon pisze:Teraz bardziej ogólnie:
i w tym wątku i w innych na forum pojawiają się adresy źle działających stron, z drugiej strony (nie www :D ) jest - trochę nieaktualna lista takich stron.
Jak zebrać adresy z innych wątków to lista nie dość, że się zaktualizuje to wydłuży - pewnie trzykrotnie.
Do dzieła? Szable w dłoń? :D

dokładnie :D Trzeba wreszcie przenieść te adresy do listy stron nie działających w Mozilli 8)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Archer » 13 czerwca 2003, 17:01

Kolejna strona do poprawki.

Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...
Widać to ot chociażby tu http://www.sports.pl/index.phtml?show=1&s=13&ns=23026
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Postautor: marcoos » 13 czerwca 2003, 17:18

Archer:
Ciekawe co na to Gandalf. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: emdej » 13 czerwca 2003, 17:20

Archer pisze:Kolejna strona do poprawki.

Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...
Widać to ot chociażby tu http://www.sports.pl/index.phtml?show=1&s=13&ns=23026

prosze sie zle nie wypowiadac o moich znajomych :lol:
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: dls » 13 czerwca 2003, 18:02

Archer pisze:Jakiś "geniusz" tak napisał stronę http://sports.pl, że nie działają przyciski: "Komentuj", "Drukuj", "Otwórz", będące w nagłówku każdego artykułu...

:lol:
No dobrze, ale przecież to są tylko gołe gify - nie mają podpiętej żadnej akcji i tak samo to wygląda na IE... serwis był chyba niedawno przebudowywany więc zrobili już elementy graficzne do layoutu ale nie zdążyli jeszcze tego podłączyć pod odpowiedni skrypt i tyle.
Więc błąd polega tylko na tym że nie ma informacji "funkcja jeszcze nie aktywna..." czy coś tego typu.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Archer » 14 czerwca 2003, 15:56

dls pisze:No dobrze, ale przecież to są tylko gołe gify - nie mają podpiętej żadnej akcji i tak samo to wygląda na IE...

No to sorry, po prostu używam Mozilli i jak strona ogólnie działa (a działa znakomita większość :)), to mi do głowy nie przychodzi zakłócać spokój IE pokrywającego ładnie warstewką kurzu ;)
Skoro więc to błąd, ale nie związany z Mozillą, to rzeczywiście nie powinien był się tu znaleźć...
Archer

Postautor: Wojciech E. / Nasty » 15 czerwca 2003, 05:21

Tylko podpowiem - strona "osiołkowa", która była wspomniana w tym wątku, dostępna obecnie pod adresem: opera.qviri.net/osiolki (docelowo osiolki.net) obejmuje wszystkie strony, które działają źle w jakiejkolwiek przeglądarce - nawet więcej - łamią standardy (dokładny regulamin i kryteria klasyfikacji w trakcie opracowania, ale z pewnością nie będzie dopuszczalne złe wyświetlanie znacznej części strony w jakiejkolwiek przeglądarce).
Zapraszam więc do opisywania i dodawania stron do serwisu osiołków.
Cała strona jest jeszcze w dość wczesnym stadium powstawania, ale lista funkcjonuje.
Wojciech E. / Nasty

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 09:46

Nie widzę potrzeby aby użytkownicy przeglądarek opartych na Gecko musieli zgłaszać problemy ze stronami na witrynie "Osiołki", a tym bardziej że to wcale nie będzie lista stron niedziałających we wszystkich przeglądarkach dopóki Opera obsługuje niestandardowe rozszerzenia. W drugą stronę pewnie by to działało ;) Dlatego Wy macie swoją listę i my swoją. Rada przemówiła.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: quiris » 15 czerwca 2003, 10:10

GmbH pisze:[...] a tym bardziej że to wcale nie będzie lista stron niedziałających we wszystkich przeglądarkach dopóki Opera obsługuje niestandardowe rozszerzenia. W drugą stronę pewnie by to działało ;) Dlatego Wy macie swoją listę i my swoją. Rada przemówiła.

Ech... Jak się czyta takie "oświadczenia" to ręce opadają :(. Czy Nasty mówił coś o niestandardowych rozszerzeniach? Wydaje mi się, że pisał o standardach, chyba, że za długo siedzę przed monitorem i mam już omamy. Zresztą w drugą stronę wcale nie musi działać. Marcoos wie, o co mi chodzi.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 10:15

quiris pisze:Ech... Jak się czyta takie "oświadczenia" to ręce opadają :(.

W dzisiejszych czasach ręce często opadają ;) Szczególnie jak na dworze jest ciepło :P
quiris pisze:Zresztą w drugą stronę wcale nie musi działać. Marcoos wie, o co mi chodzi.

A widzisz... Więc tym bardziej powinny być osobne.
GmbH

Postautor: quiris » 15 czerwca 2003, 10:23

GmbH pisze:A widzisz... Więc tym bardziej powinny być osobne.

Mnie chodziło o to, że Mozilla ma również swoje niestandardowe rozszerzenia. Ale mnie g..no obchodzą niestandardowe rozszerzenia w Operze, czy w Mozilli, czy tym bardziej w MSIE. Mnie interesuje strona zgodna ze standardami W3C oraz ECMAScript. I o to idzie cała gra.

A propos: Czy istnieje jakiś validator kodu JS (a la: validator.w3.org)?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: marcoos » 15 czerwca 2003, 10:43

GmBH: my tu gadamy, a lista jak zawierała nieaktualne informacje, tak zawiera... ;)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: GmbH » 15 czerwca 2003, 10:56

marcoos pisze:GmBH: my tu gadamy, a lista jak zawierała nieaktualne informacje, tak zawiera... ;)

Jakie znowu nieaktualne ;)? Wiesz skleroza...
GmbH

PoprzedniaNastępna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony