Witam wszystkch
Hmmm jak by tu zaczac ??? a wiec jestem sobie maly student a to czasem wiarze sie ze zbyt duza iloscia czasu - a jak czlowiek (student) ma czas to mysli. No i ja sobie tak dzis wymyslilem ze: przy pomocy jakiegos dziwnego programiku utworze sobie "ram drive" nadam mu literke Y a potem podam go mozilli jako miejsce gdzie ma sobie przetrzymywac te pliczki (cache), co ona tam lubi sobie trzymac.
Jak pomyslalem tak zrobilem i jest git to wszystko dziala i jest super. mam tylko pytanko do bardzoej zaawansowanych Userow kompow i mozilli czy to ma w ogole jaks sens???
Wydaje mi sie ze mozia jak by przyspieszyla, ale nie mam jakos ochoty siedziec ze stoperem i mierzyc czy aby na pewno, wiec moze znajdzie sie Ktos o dosc zaawansowanej wiedzy co by mi powiedzial czy moja dzisiejsza koncepcja ma jakis sens???
z gory dziekuje
pozdrawiam
Golu
cache na ram drive czy to ma sens??
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
cache na ram drive czy to ma sens??
Przeglądarka: -
- Golu
- Z nami od: 16 lutego 2003, 16:56
Re: cache na ram drive czy to ma sens??
Golu pisze:Witam wszystkch
Hmmm jak by tu zaczac ??? a wiec jestem sobie maly student a to czasem wiarze sie ze zbyt duza iloscia czasu - a jak czlowiek (student) ma czas to mysli. No i ja sobie tak dzis wymyslilem ze: przy pomocy jakiegos dziwnego programiku utworze sobie "ram drive" nadam mu literke Y a potem podam go mozilli jako miejsce gdzie ma sobie przetrzymywac te pliczki (cache), co ona tam lubi sobie trzymac.
Jak pomyslalem tak zrobilem i jest git to wszystko dziala i jest super. mam tylko pytanko do bardzoej zaawansowanych Userow kompow i mozilli czy to ma w ogole jaks sens???
Wydaje mi sie ze mozia jak by przyspieszyla, ale nie mam jakos ochoty siedziec ze stoperem i mierzyc czy aby na pewno, wiec moze znajdzie sie Ktos o dosc zaawansowanej wiedzy co by mi powiedzial czy moja dzisiejsza koncepcja ma jakis sens???
z gory dziekuje
pozdrawiam
Golu
Hmm, nie wiem czy takie zabiegi z pamięcią mają jakiś większy sens. Jeżeli wpiszesz sobie w pasku adresu about:cache to zauważysz, że Mozilla używa także pamięci RAM jako cache. Składowanie plików na dysku jest jak najbardziej sensowne, ponieważ z ramdysku znikną one po najbliższym restartcie komputera, a na większości stron internetowych zmiany nie postępują aż tak szybko
pozdrawiam
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Golu pisze:czy moja dzisiejsza koncepcja ma jakis sens???
< IMHO on >
Przede wszystkim zależy od ilości i typu RAMu, a dalej od wersji windows`a.
Jeśli masz 384 MB lib więcej i w2k lub starszy (na wxp minimum to 512), to ma to jak najbardziej senst. Choćby porównanie transferu 90 MB/s z dysku vs. 2.1 GB/s z RAMu (PC2100). Przy mniejszej ilości byłby to przerost formy nad treścią. Tylko jedno małe 'ale'... Jak przypuszczam dane z RAMDYSKu po wyłączeniu kompz są tracone, więc mozia musi zaciągać wszystko od nowa. Najbardziej sensownym rozwiązanie to minimum 768MB DDR400 przy winxp, oraz zapisywanie przy wyłączeniu i odtwarzane po włączeniu, zawartości RAMDYSKu.
< IMHO off >
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
irekc pisze:Reasumując: Zakładanie dyskowego keszaw pamięci RAM na dłuższą metę nie poprawi szybkości działania...
pozdrawiam
Na pewno mozna znalesc sytuacje, ze sie to oplaci
Np. ja restartuje komputer średnio raz na trzy tygodnie. Po prostu nie ma 'najlepszych rozwiazan' sa tylko takie ktore zapewniaja optymalne dzialanie w konkretnych warunkach.
Ale cos takiego mozna zastosowac na jakims serwerze proxy, bo na stacji roboczej skoda na to ramu (mi w kazdym razie jeszcze nigdy nie zdarzylo sie bym mial go za wiele).
- mm_
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony