MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Bzdury na MozillaPL.org

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Bzdury na MozillaPL.org

Postautor: Podpis poniżej » 02 kwietnia 2004, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FunWebProducts; .NET CLR 1.1.4322)

Witam

Na http://www.mozillapl.org/ebanki przeczytałem: "Szczę¶liwie - mamy do przekazania pozytywn± wiadomo¶ć :) - zdecydowana większo¶ć działaj±cych w Polsce banków poprawiła swoje strony i powinne być dostępne w każdej przegl±darce poprawnie obsługuj±cej standardy. Szczegóły poniżej [...] ING BankOnline [...] Po prawie 2 latach od zapowiedzi serwis bankowy został dostosowany do standardów i działa we wszystkich przegl±darkach."

Na http://www.ing.pl/u235/navi/50028 -> 'zalecane przeglądarki' pisało i pisze coś innego... Takich samych informacji konsekwentnie udzielali i udzielają telefonicznie konsultancji banku. Rozmowa wygląda mniej więcej tak: "Rekomendujemy (polecamy jako bezpieczne) przeglądarki i systemy wymnienione na naszej stronie internetowej". Na pytanie o przeglądarkę Mozilla i system Linux innej dystrybucji niż RedHat, słyszymy odpowiedź: "Rekomendujemy (polecamy jako bezpieczne) przeglądarki i systemy wymnienione na naszej stronie internetowej".

Nie chciałbym tutaj ocenieć banku, zrobiono to wiele razy, ale skoro jest jak jest to dlaczego na MozillaPL.org wypisuje się takie bzdury i wprowadza w błąd użytkowników?? Przecież bank ten NIGDY nie rekomendował (nigdy nie powiedział, że uważa ją za sprawdzoną, bezpieczną, etc.) tej przeglądarki. A skoro bank twierdzi: "Wymienione przeze mnie przeglądarki są bezpieczne i te rekomenduję, polecam, innych przeglądarek nie rekomenduję" to jak będzie wyglądała sprawa reklamacji w przypadku problemów z biezpieczeństwem obrotu? I co wtedy powiedzą Twórcy mozillapl.org, gdy ktoś straci pieniądze?

Pozdrawiam
Użytkownik mocno zawiedziony szczerością, otwartością, uczciwością, etc.

ps. Jeszcze jedna rzecz, ciekawy w świetle tego co powiedziałem jest wątek założony przez konrada - "INGOnline" i odpowiedź udzielona przez Ludwika. Tak samo będzie wyglądała odpowiedź mozillapl.org gdy ktoś napisze "straciłem pieniądze"? Proponuję nie rozpatrywać tego od stronny Javy I czy II, standartów itp. tylko raczej od strony słowa pisanego i przepisów prawnych obowiązujących w Polsce.
Podpis poniżej

Postautor: Ludwik » 02 kwietnia 2004, 10:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8 (gazella)

Nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że ktoś miałby tracić pieniądze z powodu Mozilli. Mozilla jest dużo bezpieczniejszą przeglądarką od IE, i jak ostatnio niektórzy klienci banków internetowych przekonali się na własnej skórze - ta druga może być problemem powaznych błędów bezpieczeństwa.

Jeśli chodzi o współpracę Mozilli z bankami problem nie polega na bezpieczeństwie, a jedynie na tym że część banków popełnia błędy w stosunku do specyfikacji, i jakieś funkcje nie działają w tej przeglądarce.

Na stronie MozillaPL.org zostało napisane że strona IMG *działa* w Mozilli, czego jak rozumiem nie kwestionujesz. A przeglądarka, którą bank zaleca to zupełnie inna sprawa. Po prostu najwygodniej im zalecać przeglądarkę z której i tak większośc korzysta.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Archer » 02 kwietnia 2004, 10:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gdyby bank zapisał mi w umowie, że do obsługi konta służy wyłącznie przeglądarka A lub B, ja bym się pod tym podpisał, ale używał przeglądarki C, to rzeczywiście w razie reklamacji jakiejś transakcji mógłbym zostać posądzony o poważne zaniedbanie i być może nawet stracić pieniądze.

Podobnie gdyby bank w umowie mi zapisał, że do obsługi konta nie wolno stosować przeglądarki C

Póki jednak bank coś rekomenduje albo zaleca, to nie ma to wiążącej mocy i nie ma takiej możliwości, żeby nawet przy ewidentnym błędzie po stronie przeglądarki C bank nie uwzględnił reklamacji

Inna sprawa, że gdyby przeglądarka C rzeczywiście mogła powodować poważne problemy - w domyśle stratę pieniędzy - to żaden bank nie omieszkałby o tym poinformować klientów i wyraźnie zaznaczyć (w umowie!), że za szkody wyrządzone przez przeglądarkę C nie odpowiada.

Kolega "Podpis poniżej" chyba nie bardzo orientuje się w obowiązującym w naszym kraju prawie...
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: marcoos » 02 kwietnia 2004, 11:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040330 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Ech, anonim piszący spod MSIE... Nie karmcie trolli. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Użytkownik » 04 kwietnia 2004, 17:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0e

A czymś sie różnią Mozille pod RH od pod Mandrake, Debiana itd.?
Użytkownik

Z nami od: 21 września 2003, 08:58

Postautor: marcoos » 04 kwietnia 2004, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040330 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Użytkownik pisze:A czymś sie różnią Mozille pod RH od pod Mandrake, Debiana itd.?

Nie wiem, co to ma wspólnego z tym wątkiem, ale tak. Jedyna prawdziwa Mozilla jest na Mozilla.org, wszystkie dystrybucje nakładają swoje patche. Najbardziej miesza Debian.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Podpis poniżej » 05 kwietnia 2004, 07:28

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FunWebProducts; .NET CLR 1.1.4322)

Ludwik pisze:Na stronie MozillaPL.org zostało napisane że strona IMG *działa* w Mozilli, czego jak rozumiem nie kwestionujesz. A przeglądarka, którą bank zaleca to zupełnie inna sprawa.

Liczyłem na to, że ktoś to napisze (słowo *działa*). Tylko po co to było pisać na www.mozillapl.org, w jakim celu, co chciano przez to osiągnąć, czemu to miało służyć? Poza wprowadzeniem w błąd użytkowników, którzy nie są biegli w dokonywaniu wykładni treści napisanych w języku polskim. Nie rozumiem. Chmm... a może wolę nie rozumieć (nie domyślać się) po co to napisano...

Pozdrawiam
Podpis poniżej

Postautor: Gość » 05 kwietnia 2004, 07:40

Archer pisze:Gdyby bank zapisał mi w umowie, że do obsługi konta służy wyłącznie przeglądarka A lub B, ja bym się pod tym podpisał, ale używał przeglądarki C, to rzeczywiście w razie reklamacji jakiejś transakcji mógłbym zostać posądzony o poważne zaniedbanie i być może nawet stracić pieniądze.

Podobnie gdyby bank w umowie mi zapisał, że do obsługi konta nie wolno stosować przeglądarki C

Dobre:))
Widziałeś kiedyś podobnie skonstruowaną umowę cywilną? Zwłaszcza umowę z bankiem?
Na taką uczciwość, to raczej liczyłem ze strony nie komercyjnej mozillapl.org...

Archer pisze:Inna sprawa, że gdyby przeglądarka C rzeczywiście mogła powodować poważne problemy - w domyśle stratę pieniędzy - to żaden bank nie omieszkałby o tym poinformować klientów i wyraźnie zaznaczyć (w umowie!), że za szkody wyrządzone przez przeglądarkę C nie odpowiada.

Właśnie to napisali. Jak widać, dla jednych wyraźnie, dla innych nie.

Archer pisze:Kolega "Podpis poniżej" chyba nie bardzo orientuje się w obowiązującym w naszym kraju prawie...

Jak to dobrze, że Kolega "Archer" się zna i wszystkich nas tu uspokoił.
Gość

Postautor: Ludwik » 05 kwietnia 2004, 07:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8 (gazella)

Podpis poniżej pisze:Liczyłem na to, że ktoś to napisze (słowo *działa*). Tylko po co to było pisać na www.mozillapl.org, w jakim celu, co chciano przez to osiągnąć, czemu to miało służyć? Poza wprowadzeniem w błąd użytkowników, którzy nie są biegli w dokonywaniu wykładni treści napisanych w języku polskim. Nie rozumiem. Chmm... a może wolę nie rozumieć (nie domyślać się) po co to napisano...

To ja chyba też nie jestem biegły, bo nie rozumiem w czym problem. Użytkownicy są informowani, że działa czyli mogą z serwisu korzystać. Mają taka techniczną możliwość. Dla mnie to bardzo ważna wskazówka przy wyboże elektronicznego banku. Nie widzę tu nawet cienie wprowadzania w błąd - mozillapl informuje, że działa, bo działa.No a skoro działa to działa ;)

Chyba skorzystam z rady marcoosa, bo cały ten temat jest w oparach absurdu.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Jarek » 05 kwietnia 2004, 08:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040329 Firefox/0.8

A czy przelew można puścić z Mozilli, bo mi się nie udało?
Jarek

Postautor: Podpis poniżej » 05 kwietnia 2004, 09:14

Ludwik pisze:To ja chyba też nie jestem biegły, bo nie rozumiem w czym problem. Użytkownicy są informowani, że działa czyli mogą z serwisu korzystać. Mają taka techniczną możliwość. Dla mnie to bardzo ważna wskazówka przy wyboże elektronicznego banku. Nie widzę tu nawet cienie wprowadzania w błąd - mozillapl informuje, że działa, bo działa.No a skoro działa to działa ;)

Chyba skorzystam z rady marcoosa, bo cały ten temat jest w oparach absurdu.

Napiszę to jeszcze raz. Nie podważam tego, że jest taka techniczna możliwość i że wzszystko działa. Nie podważam nawet tego, że Mozilla jest bezpieczniejsza od innych. Nie podważam tego, że dla bezpieczeństwa nie ma zanczenia jaka to dystrybucja Linuxa. Nie podważam bo w ogóle w to nie wnikam.

Na mozillapl.org napisano *działa*, obawiam się, że niektórzy użytkonicy będą to rozumieli jako *w razie problemów (obojętnie czym spowodowanych) z bezpieczeństwaem bank nie zarzuci mi, że kożystałem z Mozilli a nie innej przeglądarki*

Obawiam się również, że bank może coś takiego zarzucić, bo wyraźnie pisze na swojej stronie, że użytkownik sam odpowiada za bezpieczeństwo swojego systemi i wyraźnie pisze, wymienia zamknięty katalog wyszukiwarek, które rekomenduje (poleca jako bezpieczne).

Dziękuję za rozmowę i pozdrawaiam:)
Podpis poniżej

Postautor: Olhado/256 » 05 kwietnia 2004, 13:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Podpis poniżej pisze:Na mozillapl.org napisano *działa*, obawiam się, że niektórzy użytkonicy będą to rozumieli jako *w razie problemów (obojętnie czym spowodowanych) z bezpieczeństwaem bank nie zarzuci mi, że kożystałem z Mozilli a nie innej przeglądarki*

Jeśli ktoś czytając tekst widzi nie to, co zostało napisane, tylko to, co chciałby zobaczyć, to to jest IMO jego problem.
Podpis poniżej pisze:Obawiam się również, że bank może coś takiego zarzucić, bo wyraźnie pisze na swojej stronie, że użytkownik sam odpowiada za bezpieczeństwo swojego systemi i wyraźnie pisze, wymienia zamknięty katalog wyszukiwarek, które rekomenduje (poleca jako bezpieczne).

Jeśli bank pisze ci, że sam odpowiadasz za bezpieczeństwo swojego systemu, a potem polca ci IE jako bezpieczną przeglądarkę, to wygląda to tak, jakby oni CHCIELI, żeby cię okradziono. To tak, jakby ci napisali, że sam odpowiadasz za bezpieczeństwo swojego mieszkania, a potem zalecali, żebyś nigdy nie zamykał drzwi.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: GS » 05 kwietnia 2004, 14:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; WinNT4.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Podpis poniżej pisze:Obawiam się również, że bank może coś takiego zarzucić, bo wyraźnie pisze na swojej stronie, że użytkownik sam odpowiada za bezpieczeństwo swojego systemi i wyraźnie pisze, wymienia zamknięty katalog wyszukiwarek, które rekomenduje (poleca jako bezpieczne).

Dziękuję za rozmowę i pozdrawaiam:)

Jeśli bank uważa inne przeglądarki za niebezpieczne to powinien zablokować możliwość ich wykorzystywania. Jeśli dopuszcza ich użykowanie, co więcej, dokonuje zmiany strony zgodnie z sugestiami użytkowników innych niż IE przegladarek to Twój zarzut jest całkowicie bezpodstawny.
GS

Postautor: Budda » 06 kwietnia 2004, 03:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Przed dostosowaniem strony banku zostałem poinformowany przez pracownika z oddziału w którym mam konto i przez osobę telefonicznej lini pomocy, od kiedy będzie można obsługiwać konto przy pomocy mozilli. Również kiedy miałem problem z obsługą konta pracownik z Help Line powiedział mi jak go rozwiązać, a nie sugerował bym zmienił przeglądarkę na "zalecaną".
Wyciągam stąd takie wnioski, że nie tylko *działa*, ale również w banku wiedzą o tym, że *działa* :) , a nawet potrafią poradzić, co zrobić, żeby działało lepiej.
Moje osobiste obserwacje również wskazują na to, że *działa*, jak dotąd nie napotkałem przy obsłudze konta żadnych problemów związanych bezpośrednio z mozillą.
Jako Miś o Bardzo Małym Rozumku, doszedłem w zwiąku z tym do wniosku, że jednak *działa*, czyli to co jest napisane na www.mozillapl.org, to nie są bzdury. Ale oczywiście mogę się mylić.
A na stronie http://www.ing.pl/u235/navi/105892/;jse ... 7ECCC243FA
jest napisane o "poprawnym" funkcjonowaniu systemu, a nie o jego bezpieczeństwie, również nie ma chyba takiego sformułowania w regulaminie.
I dlatego dochodzę do wniosku, że Podpis poniżej ma oczernianiu mozilli interes - na pewno sprzedaje Netscape 4,76. :D :D :D
Budda

Postautor: zwierz » 06 kwietnia 2004, 05:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony