MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Ukrywanie etykiet zakładek (Smart Bookmarks Bar i inne)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Ukrywanie etykiet zakładek (Smart Bookmarks Bar i inne)

Postautor: trucizna » 22 sierpnia 2009, 23:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2 Creative ZENcast v1.02.10

hej
mam problem. otoz sciagnelem sobie wtyczke smart bookmarks bar i niestety wtyczka mi nie dziala. tzn podreczne zakladki pokazuja sie cale (ikona i napis)a chce zeby pokazywala sie sama ikonka. co mam zrobic?
wtyczka jest oczywiscie wlaczona
trucizna

Postautor: Tomek » 23 sierpnia 2009, 07:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090803 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.5.1

"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 23 sierpnia 2009, 11:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.9.1.3pre) Gecko/20090730 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.2

1) Mówisz o rozszerzeniu, a nie wtyczce.
2) Sprawdź opcje dodatku, tam możesz wybrać jak mają się zachowywać zakładki na pasku zakładek.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: trucizna » 23 sierpnia 2009, 18:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2 Creative ZENcast v1.02.10

tak to rozszezenie. Niestety nie działa nadal jak pokombinuje w opcjach. Sposób pierwszy jest dobry, ale chodzi mi o to zeby po najechaniu myszka pokazywal sie opis.
trucizna

Postautor: Grzegorz » 23 sierpnia 2009, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.1pre) Gecko/20090707 Ubuntu/9.04 (jaunty) Shiretoko/3.5.1pre

Firefox > Dodatki > Smart Bookmarks Bar > zaznacz "Wyświetl nazwy zakładek po wskazaniu ich kursorem" i "Ukryj nazwy zakładek bez favikon", resztę opcji odznacz.

Jeśli rozszerzenie nie działa może to oznaczać, że jest w konflikcie z innymi dodatkami. Stwórz nowy profil i sprawdź czy na nim Smart Bookmarks Bar działa poprawnie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: trucizna » 23 sierpnia 2009, 20:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2

Jednak to nie pomogło i niestety musiałem przeinstalować przeglądarke. Teraz jest juz OK.
Mimo wszstko, dzieki za starania
trucizna

Re: problem ze smart bookmarks bar

Postautor: Gie » 17 października 2009, 13:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Od dawna miałem zainstalowana ww. wtyczkę, do userChrome dopisałem odpowiednie linijki aby zakładki wyświetlały się w kilku rzędach. Ostatnio włączyłem funkcje autohide i prawie że jestem szczęśliwy. Prawie bo nie mogę teraz przeciągnąć danej strony do zakładek. Kiedy nie aktywowałem autohide "łapałem" za stronę przeciągałem i lądowała na pasku z zakładkami. Teraz kiedy "złapię" stronę i przeciągam nie otwiera się pasek zakładek. Można to jakoś naprawić? Może ktoś znający obce langłydże zgłosi to autorowi?
Gie

Z nami od: 06 listopada 2006, 09:13

Postautor: zitto » 17 października 2009, 19:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Przy pojedynczym pasku z włączonym ukrywaniem jest ok. Najprawdopodobniej kod z userChrome nie współgra z rozszerzeniem z włączonym autoukrywaniem. Poszukaj innego kodu na wielorzędowe zakładki, spróbuj użyć zamiast niego rozszerzenia o tej funkcjonalności . Możesz także spróbować odnaleźć odpowiedni kod na analogiczną funkcjonalność podanego rozszerzenia. userstyles.org hasła: bookmarks, smart bookmarks, autohide, multirow i podobne

Wklej ten kod do userChrome po odinstalowaniu rozszerzenia Smart Bookmarks i tego co odpowiada za wyświetlanie paska zakładek w rzędach.

Kod: Zaznacz cały
@namespace url(http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul);

/*wielorzedowy pasek zakładek(Fx3.6a1pre))*/

#personal-bookmarks{

display:block !important;

min-height: 0px !important;

max-height: 500px !important;

height: auto !important;

overflow-y:visible !important;

}

#bookmarksBarContent{

max-height: 500px !important; /*you can change*/

overflow-y:auto !important;

}

#bookmarksBarContent .bookmarks-toolbar-items{

}

#bookmarksBarContent toolbarseparator{

display:inline !important;

}

#bookmarksBarContent .bookmark-item{

visibility: visible !important;

}

.chevron{

display:none !important;

}

.toolbar-drop-indicator-bar,

.toolbar-drop-indicator{

margin-bottom:0px !important;

}

.toolbar-drop-indicator{

background-position:0% 0% !important;

}

#bookmarksBarContent > vbox {

display:-moz-stack !important;

}

#bookmarksBarContent{

max-height: 96px !important;

}

/*koniec kodu*/

/*autoukrywanie paska zakladek*/

#PersonalToolbar {

visibility: collapse !important;

}

#navigator-toolbox:hover > #PersonalToolbar {

}

display: -moz-box;

}

/* koniec kodu*/

/* autoukrywanie opisów zakładek*/

#PersonalToolbar .bookmark-item > .toolbarbutton-text-stack,

#PersonalToolbar .bookmark-item > .toolbarbutton-text {

display: none !important;

}

#PersonalToolbar .bookmark-item:hover > .toolbarbutton-text {

display: block !important;

}

#PersonalToolbar .bookmark-item {

margin: 1px 0px !important;

padding: 2px -1px !important;

}

#PersonalToolbar toolbarbutton{opacity:.3!important}

#PersonalToolbar toolbarbutton:hover{opacity:1!important}

/*koniec kodu*/

zitto

Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: Gie » 17 października 2009, 21:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

To jest i dobre i złe rozwiązanie. FF po takim wpisie, przynajmniej mam takie wrażenie, uruchamia się szybciej. Miałem prawie trzy linijki ulubionych na pasku zakładek. Na plus zaliczam tez to że wszystkie favicony są blade a po najechaniu się podświetlają. Tylko czy można dopisać do powyższego kodu by nie wyświetlało opisu a same Favicony? I czy można je zbliżyć do siebie?
Niestety nadal nie mogę stron dodawać przez przeciąganie. Po prostu jeśli złapię stronę i przeciągam ja na pasek zakładek ten się nie pojawia i nie mogę jej na nim zostawić.

Edit: Usunąłem opisy, zostały same favicony. Resztę tez ustawiłem tak jak chciałem :) Jeszcze tylko to przeciąganie, dodawanie stron.
Gie

Odp: Re: problem ze smart bookmarks bar

Postautor: zitto » 17 października 2009, 23:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Gie pisze:FF po takim wpisie, przynajmniej mam takie wrażenie, uruchamia się szybciej.

To nie wrażenie, Firefox uruchamia się sprawniej.
Tylko czy można dopisać do powyższego kodu by nie wyświetlało opisu a same Favicony?

Kod z wyłączonymi opisami. W kodzie zaznaczyłem co zostało wyłączone.
Kod: Zaznacz cały
 @namespace url(http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul);

/*wielorzedowy pasek zakładek(Fx3.6a1pre))*/

#personal-bookmarks{

max-height: 500px !important;

overflow-y:visible !important;

}

#bookmarksBarContent{

max-height: 500px !important; /*ta wartość może być zmieniana*/

overflow-y:auto !important;

}

#bookmarksBarContent .bookmarks-toolbar-items{

}

#bookmarksBarContent toolbarseparator{

display:inline !important;

}

#bookmarksBarContent .bookmark-item{

}

.chevron{

display:none !important;

}

.toolbar-drop-indicator-bar,

.toolbar-drop-indicator{

margin-bottom:0px !important;

}

.toolbar-drop-indicator{

background-position:0% 0% !important;

}

#bookmarksBarContent > vbox {

display:-moz-stack !important;

}

#bookmarksBarContent{

max-height: 96px !important;

}

/*koniec kodu*/

/*autoukrywanie paska zakladek*/

#PersonalToolbar {

visibility: collapse !important;

}

}

display: -moz-box;

}

/* koniec kodu*/

/* autoukrywanie opisów zakładek*/

#PersonalToolbar .bookmark-item > .toolbarbutton-text-stack,

#PersonalToolbar .bookmark-item > .toolbarbutton-text {

display: none !important;

}

/*to jest kod odpowiadający za wyswietlanie opisów zakładek po najechaniu na
     favikonie kursorem myszy - wyłączony poprzez zamkniecie go znakami ukośników
     z gwiazdkami

#PersonalToolbar .bookmark-item:hover > .toolbarbutton-text {

display: block !important;

}*/

#PersonalToolbar .bookmark-item {

margin: 1px 0px !important;

padding: 2px -1px !important;

}

#PersonalToolbar toolbarbutton{opacity:.3!important}

#PersonalToolbar toolbarbutton:hover{opacity:1!important}

/*koniec kodu*/

I czy można je zbliżyć do siebie?

Można by chyba pokombinować z wielkością favikonek. Spróbuj posprawdzać różne wartości max-height w kodzie (drugi wpis na początku kodu). Nie wiem, czy jest możliwa zmiana odstępów pomiędzy ikonkami.
Niestety nadal nie mogę stron dodawać przez przeciąganie. Po prostu jeśli złapię stronę i przeciągam ja na pasek zakładek ten się nie pojawia i nie mogę jej na nim zostawić.

A przeciągasz za favikonę przy pasku adresu? U mnie działa jak należy.
Być może masz jeszcze jakiś dodatkowy wpis w userChrome, używasz rozszerzenia i/lub motywu, który to blokuje, lub nie usunąłeś rozszerzenia Smart Bookmarks.
Algorytm Standardowej diagnostyki powinien pomóc w odnalezieniu przyczyny.
Edit: Usunąłem opisy, zostały same favicony. Resztę tez ustawiłem tak jak chciałem :) Jeszcze tylko to przeciąganie, dodawanie stron.

Niepotrzebnie usuwałeś opisy, mogłyby się jeszcze przydać jak zmienisz zdanie ;) Sposób na ich ukrycie podałem powyżej. Tak jak sposób na sprawdzenie co jest przyczyną niedodawania zakładek przy ich przeciąganiu.
zitto

Postautor: Gie » 19 października 2009, 11:35

Faktycznie przeciąganie favicony z paska adresu działa. Ja cały czas przeciągałem z paska kart. Na stałym pasku zakładek to działało. Ale pojawiła się jeszcze jedna niedogodność. Jak już wspominałem mam dwa rzędy favicon i kiedy przeciągam nową to mogę ja dodać tylko w pierwszym rzędzie. Przypuszczam że gdzieś w tym kodzie trzeba dopisać jakąś informację o szerokości paska zakładek lub ilości rzędów.

P.S. Dlaczego na początku kodu jest (Fx3.6a1pre)?
Gie

Postautor: Grzegorz » 19 października 2009, 12:29

Gie pisze:Dlaczego na początku kodu jest (Fx3.6a1pre)?

To tylko komentarz dodany przez autora stylu. Mógł tam napisać Internet Explorer 6, a i tak nie miałoby to żadnego znaczenia.

Grzegorz
Moderator

Postautor: zitto » 20 października 2009, 13:45

@Gie
Do drugiego rzędu też można dodać zakładkę - trzeba ją "upuścić" na jego końcu.
Dokładne ustalenie jej pozycji w rzędzie niestety poprzez menu zarządzania zakładkami.
Ilość rzędów nie jest wpisana na sztywno. Zmienia się w zależności od ilości zakładek.
zitto

Postautor: Grzegorz » 20 października 2009, 13:55

Czasem udaje się "złapać" zakładkę i przesunąć w inne miejsce, ale tylko w przypadku wcześniej dodanej. Można też je swobodnie przemieszczać w Bibliotece.

Grzegorz
Moderator

Odp: problem ze smart bookmarks bar

Postautor: Gie » 27 stycznia 2010, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Po zainstalowaniu FF 3.6 mam drobny problemik. Mam 2 lub 3 paski samych favicon na autoukrywającym sie pasku zakładek i w FF 3.5 wszystko było ok. Teraz kiedy najeżdżam na pasek i ten się pojawia, favicony jakby za każdym razem się wczytują. Jedna po drugiej. Dwa paski, trochę tych ikonem mam i zanim to się za każdym razem wczyta to troszku to trwam. Czy to "wina" nowego FF? Ktoś ma taki problem?
Gie

Odp: problem ze smart bookmarks bar

Postautor: Grzegorz » 28 stycznia 2010, 00:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

A nie czyścisz może pamięci podręcznej? To typowy objaw, Firefox odświeża wówczas favikony - stąd efekt ponownego ładowania.

Możesz wypróbować opcje dostępne w rozszerzeniu Favicon Piceker (blokada odświeżania favikon itd.). Napisz jeszcze czym ukrywasz pasek zakładek (może mieć znaczenie jeśli nie jest to "czysty" CSS).

Grzegorz
Moderator

Odp: Ukrywanie etykiet zakładek (Smart Bookmarks Bar i inne)

Postautor: Gie » 01 lutego 2010, 21:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Nakombinowałem się, nawet defragmentowałem dysk a winny smart bookmarks bar. W userchrome miałem wpisany kod który ukrywał pasek i gryzło sie to z autoukrywaniem w sbr. Odznaczenie tego ostatniego załatwiło sprawę.
Gie

Postautor: Wojtek__ » 23 maja 2010, 09:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.2) Gecko/20100316 Firefox/3.6.2 ( .NET CLR 3.5.30729)

Mam problem z Smart Bookmarks Bar, a dokładnie z funkcją autoukrywania.

Zakładki mam pogrupowane w pojedyncze linki oraz foldery z linkami.
Z pojedynczymi linkami nie ma problemu, działają prawidłowo.
Natomiast foldery można rozwinąć lecz nie można kliknąć na zakładkę...
Niby można to obejść klikając RPM>strzałka w prawo>Otwórz ale na laptopie bez myszki jest to trochę uciążliwe...
Co należy zrobić aby zakładki w folderach się uruchamiały kliknięciem.

I druga rzecz (mniej uciążliwa) to po najechaniu na folder z zakładkami pozostaje "wciśnięty" (przykład na screenie - drugi folder)
Obrazek
Da się to jakiś naprawić?
Wojtek__

Z nami od: 23 maja 2010, 09:24

Postautor: Grzegorz » 27 maja 2010, 16:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a5pre) Gecko/20100525 Minefield/3.7a5pre

Na początek wyczyść pamięć podręczną przeglądarki: Firefox > Narzędzia > Wyczyść dane prywatne, jeśli nie pomoże wykonaj Standardową diagnostykę.

Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że kopia profilu została wykonana. Jeśli problem nie ustąpi, poinformuj o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym.

Grzegorz
Moderator

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa